TK19 IR alıcı göz, yanlışlıkla daha zor olanını mı yaptım? RF kumanda.

Başlatan RaMu, 10 Şubat 2013, 16:22:01

RaMu

    Konunun özü, IR alıcı göz, çıkışında vericiden gelen modüleli 38 kHz yi olduğu gibi mi gösterir yoksa 38 kHz geliyorsa çıkış logic 1 (alıcısına göre 0), 38 kHz gelmiyorsa çıkış logic 0 (alıcısına göre 1) durumunu mu oluşturur?

   Bir ir alıcı verici devre yapayım dedim pic16f ile, baktım ir verici led ile tk19 alıcı göz güzel duruyor elimdede var, nasıl kullanmışlar, elemanların datasheeti araştırma derken başladım yazmaya (asm ile), önce birkeç m.d.siz devre ile alıcı verici denemeleri yapıp gözün ve ledin çalıştığına karar kıldım, sonra picle yaklaşık 38 kHz üretip kumanda koontrol devreleri gibi kullandığım alıcı gözü kullanarak deneme yaptım, sonra dedimki öncelikle ir göz ve verici led olmadan pic-pic tek hat haverleşmeyi gerçekleştireyim sonra alıcı göz ile verici ledi takar işi bitiririm, picle manuel 38kHz ürettim, 1.5 ms 38 kHz gönder 1 ms gönderme ise lojik 1 olsun dedim, 1 ms 38 kHz gönder 0.5 ms gönderme ise lojik sıfır olsun dedim, bunun için alıcı verici yazılımını yaptım, alıcıda 38 kHz geliyormu geliyorsa ne müddet geliyor, buna göre 1 0 buldum basitten 1 ise şu ledi 0 ise bu ledi toggle yap dedim, vericide iki tane düğme tanımlayıp biri ile 1 biri ile 0 gönderdim, alıcıdaki ledleri toggle yaptım dediğim gibi pic-pic 1 hat ile bağlı biri alıcı biri verici konumunda ve anlattığım şekilde programı sorunsuz çalıştırdım, taktım alıcı  göz verici led yokda yok birtürlü birşey beceremedim, şimdi datasheet i ve uygulamaları biraz daha inceledim ne göreyim
"
alıcı göz üzerine 38kHz frekanslı kızılötesi sinyal ulaştığında alıcının 3 nolu çıkış ucunda lojik-0 seviyesi
görülür. Alıcıya herhangi bir kızılötesi sinyal
ulaşmadığında ise çıkış ucu lojik-1 seviyesindedir."
  kaynak http://www.biltek.tubitak.gov.tr/gelisim/elektronik/dosyalar/3/3.pdf
  Ben meğer alıcı göz ne alıyorsa çıkışında 38 kHz olarak bunu veriyor sanıyordum, şimdi anladığım yanlışmış değil mi? Bunu teyit ettirmek istiyorum.
boşuna programda 38 kHz olarak veriyi alıp işlemeye çalıştım sanırım, neyse bu haliylede IR alıcı led ile kullanabilirim herhalde olmadı birazda tk19 kullanacağıma IR alıcı göz kullanarak deneme yaparım hem daha ucuza mal etmiş olurum.
Sorularınıza hızlı cevap alın: http://www.picproje.org/index.php/topic,57135.0.html

z

Olayın mantığı şu;

Ortamda ışık varken IR Ledi yaktığımızda alıcı zaten ışığa maruz olduğundan IR ledin ışığından zar zor etkilenir. Bu küçük değişimi algılayacak devreyi yapmak çok zordur.

Ne yapıyoruz? IR ledi yak söndür yerine belli bir frekansda sürekli yakıp söndürüyoruz. Karşı tarafta ise alıcımız bu frekansa akortlu oluyor. Aynen radyolar gibi.

Alınan sinyal AC bir sinyal olduğu için çok kolay yükseltebiliyor ve filitrelerden geçirebiliyoruz.

İşte bu yüzden IR alıcılar belli frekanslarda çalışıyor çünkü içlerinde filitreler var. Alıcı 38 Khz i süzüp sonuçta var yok bilgisi üretiyor.

Siz digital 1 bilgisi yollamak istediğinizde  mesela IR ledi 38Khz de sürekli yakıp söndürüyorsunuz. 0 yollamak istediğinizde ise ledi hiç yakmıyorsunuz. (Ledi sürekli yaksanız da bu zaten karşıya 0 olarak gidecektir)

Bana e^st de diyebilirsiniz.   www.cncdesigner.com

OG

FORUMU İLGİLENDİREN KONULARA ÖM İLE CEVAP VERİLMEZ.

RaMu

  Hocam konu ile ilgili araştırmayı biraz tersden yapmış bulundum, kumanda protokollerini  vs. inceledim sonra kendimce bir protokolde oluşturdum neyse benim takıldığım nokta alıcı gözün çalışma prensibi oldu, geçte olsa doğru olanını anladım, 1 veya 0 bilgisi yollamak için protokoller farklı sürelerle 38 kHz kullanımı yapmışlar, tamam bu mantık ve daha fazlası güzel ama ben elimdeki donanımı çözememişim yani tk19 alıcı gözün çıkışında aldığı 38 kHz yi aynen görmeyi umuyordum meper bunu süzüyormuş, hatta datasheeti incelerken epey aklıma takıldı bu demodülatorün ne işi var burada diye ne diyelim geç olsun sağlam olsun. Biraz IR alıcı led ilede deneme yapayımda bu yazdığım kod boşa gitmesin.
   Linkler için teşekkür ederim, biraz inceleyeyim.
Sorularınıza hızlı cevap alın: http://www.picproje.org/index.php/topic,57135.0.html