bu devrenin çalışma prensibi nedir ? (indiksiyon ocağı)

Başlatan ilhan_mkp, 08 Ekim 2013, 22:30:37

ilhan_mkp

arkadaşlar daha öncede benzer konular açıldı.
forumda ve internette çeşitli konular makaleler okudum hatta denemelerde yaptım şimdi internette bulduğum bir devreyi denemek istiyorum.
devrenin çalışmasını bölümler halinde incelesek olayı daha iyi anlayacağım.

yapılabileceğini düşündüğüm iki devre var. devrelerin ikisindede 4046 var.

sorularımdan bazıları buradaki pll olayı faz kilitlemeli çevrim demek ama burada nasıl çalışıyor.

birde vco voltaj kontrollü osilatör var.

şemalar ve aldığım site aşağıda yapan çalışmayıda anlatmış ingilizce yok bişi anlamadım.

seri rezonans

http://uzzors2k.4hv.org/index.php?page=pllinductionheater1

paralel rezonans

http://uzzors2k.4hv.org/index.php?page=ihpll1

OG

Seri rezonanslı olan

Seri rezonansın prensibi rezonansda iken XL ve XC  (bobin ve kapasitenin empedansları) min değerdedir.
Yani sistem rezonansta ise C üzerindeki voltaj min olur, rezonansdan uzaklaştıkça voltaj yükselir.

Niçin rezonans, bu ısıtma sistemleri üzerine çalışmadım ama kabaca bildiklerim, rezonans anında enerji nüveye max durumda aktarılıyor. Nüvenin bobin ile arasındaki fiziksel konumu ve farklı ısı degerlerindeki hallerine gore rezonansa gelme frekansı değişiyor.

Rezonansdan kayma demek aynı zamanda akım faz açısında kayma demektir, bu da belli bir seviyeyi gecerse çıkış sürücülerinin yanmasına sebep olur.

Sistem bunları algılamak üzere kurulmuş. C üzerindeki voltaj sistemin rezonansda mı değilmi, rezonansa ne kadar yakın olduğu gibi durumlar hakkında bilgi verir. Eğer rezonansdan uzaklaşılıyorsa gerekli kayma sağlanıp rezonans noktası ayarlanmış.

Soldaki opamp, pot ile verilen limit değerin aşılıp aşılmadığına bakan bir karşılaştırıcı. Kapasitenin voltajı ayarlanan sınırı aşarsa opamp çıkışı H olur. 2. opamp Low da beklerken 1 den aldığı H ile çıkışını H a çeker ve geri besleme diyodu sayesinde konumunu LATCH yapar kilitler. Yani H da kilitlenir. Ta ki reset butonuna basasıya kadar.

H da kilitlenince cıkışındaki led söner, 4046 pin5 e H uygular ve osilatoru susturur. Yani çıkış sürülmez hale gelir.

4046 nın çalışmasını zaten biliyorsunuzdur. İçinde 2 adet faz karşılaştırıcısı var, ikisinden birisi kullanılır, yapısına göre faz/frekans takibi sonunda elde edilen çıkış değerleri her ikisinde biraz farklıdır, datasında mevcut.
FORUMU İLGİLENDİREN KONULARA ÖM İLE CEVAP VERİLMEZ.

ilhan_mkp

hocam buraya kadar anladım ama 4046nın çalışmasınıda bilmiyorum.

en çok kafamı kurcalayan rezonans frekansı kayıyor bu devrede vconun çıkışı tankın sıfır noktasına nasıl senkronize ediyor.

vco çıkışını r1 r2 6ve 7deki kondansatör etkiliyor faz ne durumda nereden algılıyor sonuçta tankta faz kayıyor

OG

VCO nun durumunu kaydıran uc pin9.
Bu pindeki voltaj değerine göre VCO çıkışını kaydırır.

9 nolu uca etki eden p13 çıkışı ( 2. faz karşılaştırıcının çıkışı ), bir de C voltajına göre voltaja gore rıpple lar ureten LM358 çıkışı.

2. faz karşılaştırıcı neyi karşılaştırıyor,  p3 ile p14 ü.
p3 zaten ana çıkış frekansı, p14 de C voltajından gelen rıpple halindeki değer. SMPS ler gibi çalışır testere dişine benzeyen küçük ripple degerleri işlenir.

Baştan sona 4046 nasıl çalışır derseniz bir makale konusu. Yani uzun. Kısaca gelen 2 değeri karşılaştırıp gereken faz/frekans kayması elde edilir. Frekans eşitlendiyse faz ile uğraşılır, frekans eşit değilse önce frekansı olması gereken değere çeker sonra faz kilitlemeye uğraşır. Zate PLL yani faz kilitlemeli çevrim adı buradan geliyor.

Önce VCO için doğru secilmiş RC degerleri için bir titreşim başlar. Doğru secilmişten kasıt fırının L ve C değerlerinin olması gereken frekansının orta yerlerinde bir değer. Yüke göre farklı durumlar için LC rezonans noktası kaydıkça bu algılanıp VCO da gereken yere cekilir.

Alıntı Yapvco çıkışını r1 r2 6ve 7deki kondansatör etkiliyor
bu degerler VCO nun merkez frekansına gore secilir ama vco frekansı tek değer değildir, adı üstüne voltaj kontrollu. RC ile belirlenmiş değerin sağında solunda kayma yapısına sahip. O da 9 nodan giren voltajla sağlanır. 9 no ya ustte soylediğim gibi faz karşılaştırıcının çıkışı etki eder bir de lm358 le algılanan c deki ani voltaj değişiklikleri.

Alıntı Yapfaz ne durumda nereden algılıyor sonuçta tankta faz kayıyor
Tanktaki faz/frekans demek tank C sindeki voltaj ile orantılı, burada amac rezonansta tutmak, rezonansta iken LC devresi kısa devre gibi davranır (idela durum), rezonanstan uzaklaşan seri LC de C nin üzerindeki voltaj da kayar. Sayfa 6  http://akademik.maltepe.edu.tr/~demironer/ELK%20202%20Devre%20Analizi-WEB%20SAYFASI/Laboratuvar/ELK%20202%20Deney-4%20%2811-12%29.pdf 




http://www.electronics-tutorials.ws/accircuits/series-resonance.html
FORUMU İLGİLENDİREN KONULARA ÖM İLE CEVAP VERİLMEZ.

ilhan_mkp

og hocam verdiğin link hata veriyor bu frekansın düşük veya yüksek olması durumlarında tankta neler oluyor bunu öğrenmek istiyorum.