Pozisyon belirleme

Başlatan cicjoe, 12 Aralık 2013, 19:27:17

cicjoe

Arkadaslar merhaba,

Yaklasik 100m capli bir alanda, hareketli cisimlerin konumlarini tespit etmek istiyorum? Nette RTK-GPS gibi sistemlerin varligini ogrendim. Biraz pahali gibi veya ben bulamamis da olabilirim.

Sadece belirledigim alan icerisindeki X,Y (X<100, Y<100 gibi) konumu beni ilgilendiriyor. Hassasiyet de cm mertebesinde..

Fikirleriniz, onerileriniz nelerdir?

Kabil ATICI

Devresini kendin oluşturacaksan GPS modüller kullanarak kendin de o sistemi oluşturabilirsin. Örneğin http://www.denizelektronik.com/minigps.htm .İnternete bu konu ile ilgili birçok örnek mevcut.
Tabii bir de(işlemci ile birlikte)  verici-alıcı sisteme ihtiyacın olacak...
Normade tek bir GPS modülü konumunu ancak 3 metrelik bir hata payı ile verebilir. Onun için ikinci bir (referans) GPS ile mm mertebesinde konumu belirleyebilirsin.



Referans GPS                                  nesnedeki GPS

sonuçta elde edeceğin değer asılnda referans GPS'e göre uzaklık bilgisi olacaktır.
ambar7

cicjoe

2 GPS bilgisi de hatali gelirken nasil duzeltme yapacagimi tam oturtamadim ben.. Tahminimce 1 tanesinin gercek konumunu hatasiz bilmem ve ne kadar hatali geldigini ona gore anlamam lazim.. Ancak benim kullanim alanin surekli sabit degil. 1 gun 1 yerde kullanilacak, 1 gun baska yerde. Sistem bu tarz bir ihtiyaca gore kolayca uyarlanabilirse, burdan yurumek isterim acikcasi.

gumush

RTK-GPS mantigini okumustum , ama bir konu kafama takiliyor. algoritmasi nasil ?

Elimde iki cihaz olsun. birini 100mx100m alanin bir kosesine koydum. Iki cihaz arasinda da iletisim var. Sonrasini cok anlamis degilim. Sonucta yine gps'lerden sadece koordinat bilgisi aliyorum degil mi ?

Hikmet Gumus  izmir

engerex

 Geçen bir haber vardı. Firmanın biri kapalı alan konum tespiti için yonga geliştirmiş. Hassasiyet 20cm. Amaç örneğin depolarda forklift gibi insansız araçların kullanabilmek için.
Ya böyle bir çözüm kullanacaksın yada sen bir şeyler geliştireceksin.

cicjoe

http://apb.directionsmag.com/entry/kickstarter-campaign-rtk-gps-2000/347869

current RTK GPS solutions generally run about $10,000, whereas our complete kit costs $2000

berat23

rtk gps bu iş için gereksiz masraflı, hiç mantıklı değil. 100m eğer açık alan ise rssi olan rf transciever entegreleri var onları kullanın derim.

Kabil ATICI

Alıntı yapılan: cicjoe - 12 Aralık 2013, 20:00:36
2 GPS bilgisi de hatali gelirken nasil duzeltme yapacagimi tam oturtamadim ben.. Tahminimce 1 tanesinin gercek konumunu hatasiz bilmem ve ne kadar hatali geldigini ona gore anlamam lazim.. Ancak benim kullanim alanin surekli sabit değil. 1 gun 1 yerde kullanilacak, 1 gun baska yerde. Sistem bu tarz bir ihtiyaca gore kolayca uyarlanabilirse, burdan yurumek isterim acikcasi.

Şu anki GPS hatları dünya yörüngesindeki kaymalardan kaynalandığı belirtiliyor.  (örneğin büyük depremler, nükleer denemeler gibi)

Sonuç birbirine yakın iki gps cihazı sonuçta aynı miktarda hata verecektir. Dolayısı ile senin referans cihazına göre ölçüm cihazın gerçek konumunu belirlemiş oluyorsun.

Bu konu ile ilgili izlediğim belgeselde köprü yapımında kullanılan sistem 2 tane gps cihazı ile (biri referans olarak) kullanılarak ölçüm hatasının milimetre mertebesinde olduğu belirtllmişti. (yanlış hatırlamıyorsam Discovery Channel olacaktı)
ambar7

olemiss

Yazılım Mühendisi, Çevirmen.


cicjoe

Alıntı yapılan: ambar7 - 12 Aralık 2013, 21:45:12
Şu anki GPS hatları dünya yörüngesindeki kaymalardan kaynalandığı belirtiliyor.  (örneğin büyük depremler, nükleer denemeler gibi)

Sonuç birbirine yakın iki gps cihazı sonuçta aynı miktarda hata verecektir. Dolayısı ile senin referans cihazına göre ölçüm cihazın gerçek konumunu belirlemiş oluyorsun.

Bu konu ile ilgili izlediğim belgeselde köprü yapımında kullanılan sistem 2 tane gps cihazı ile (biri referans olarak) kullanılarak ölçüm hatasının milimetre mertebesinde olduğu belirtllmişti. (yanlış hatırlamıyorsam Discovery Channel olacaktı)

Evet hocam, ben de okuduklarimdan ilginc ornekler gordum. Tohum eken John Deere firmasinin makinesi varmis, ve bir firma, atletlerin hareketlerini kaydetmek icin kullanmis. Ancak fiyatlarin yuksek olmasi, basit bir sistem olmadigi konusunda dusunduruyor beni. Yani 2 tane GPS modul alsam bu sistemi gerceklestirmek icin ne kadar zaman harcarim kestiremiyorum.. Japon 2 arkadas da linux icin acik kaynak paylasimda bulunmuslar gerci ama, gene de goz korkutuyor..

RSSI ve DW1000 icin de biraz arastirma yapayim.

atioky_216

#11
sinyal gücü ve zaman bilgisi (her ne kadar gps'in kulandığı atom saati olmasa da) kullanılıyor genelde. Gerisi milletin geliştirdiği algoritmalar.

Bu arada şu nasa' nın program geliştirme şeysine üyeyim, takipte olmak için. Bir ara ödüllü (her zaman ödüllü projeler başlatılıp bitiriliyor aslında, aktif bir ortam) kapalı alan konum belirleme projesi vardı. Ne oldu sonu bilemiyorum tabi.

engerex

Aklıma şöyle birşey geliyor.
Alanın ortasında bir verici. Kenarlarda kanalları farklı 4 adet yansıtıcı. Verici 4 adet yansıtıcıya bir sinyal gönderir ve bunlar konumu tespit edilecek alıcıya yansıtır. Konumu tespit edilmek istenen alıcı 4 farklı kanaldan gelen sinyali 4 ayrı bellekte saklar. Bellek 1us uzunluğunda sinyal saklayabilmeli. İşlemci buradaki 4 veri arasındaki zaman farkına göre konumu hesaplayabilir.
Not: RF hızı 3x10^8 m/s

atioky_216

Zaten bu kapalı alan uygulamalarında node miktarı arttıkça başarı artıyor. Keramet bir alıcı ve bir vericide bunu gerçekleştirebilmekte  ::)

Oda anca laser kullananlar ile olur galiba. Hatta onda bir tane nokta var, oda alıcı-verici.

bocek

Alıntı yapılan: gumush - 12 Aralık 2013, 20:30:31
RTK-GPS mantigini okumustum , ama bir konu kafama takiliyor. algoritmasi nasil ?

Elimde iki cihaz olsun. birini 100mx100m alanin bir kosesine koydum. Iki cihaz arasinda da iletisim var. Sonrasini cok anlamis değilim. Sonucta yine gps'lerden sadece koordinat bilgisi aliyorum değil mi ?
hocam 2 tane gps alıcısı var. birisi sabit bir noktada duruyor, diğeri gezici.  sabit noktanın gerçek koordinatı önceden belirlenmiş (sizin atladığınız püf noktası burda). her iki gps alıcısı belirli bir 't' anındaki konumunu gps uydularından gelen siyallerle tespit ediyor. ancak bu tespit edilen koordinatlar hatalı oluyor. gerçek koordinatlardan belli bir miktar sapmış oluyor. ne kadar saptığını ise sabit koyduğumuz, koordinatları belli olan gps alıcısının gerçek koordinatı ile 'o andaki' koordinatları arasındaki dx,dy,dz farklarından buluyoruz. bu farkları gezici olan gps alıcısına yolladığımızda gezici olan alıcı da 'o andaki', uydulardan bulduğu koordinatların ne kadar sapmış olduğunu anlamış oluyor. bu sapmaları uydulardan bulduğu koordinatlara düzeltme olarak getirdiğinde gerçek koordinatını bulmuş oluyor.

günümüzde CORS (Continuously Operated Reference Stations) adı verilen sistemler sabit gps alıcısı gerekliliğini ortadan kaldırmıştır. yani tek bir gezici gps cihazı ile gerçek konumumuzu belirleyebiliyoruz. yukarıda bahsettiğim 'düzeltme' değerlerini de CORS sistemine telefon hattı (GPRS) üzerinden bağlanarak  elde ediyoruz. tabii bunun için de CORS sistemine abone olmak vs gerekli. bu sistem jeodezik amaçlı konum belirleme için cm mertebesinde doğruluk verir. bu yüzden de cihazları pahalıdır. bu gün CORS'a bağlanabilen en ucuz jeodezik GPS 15000 TL+KDV'dir.
eğer cm mertebesinde doğruluk istiyorsanız jeodezik amaçlı gps kullanmak zorundasınız.
1 ya da 0. işte 'bit'ün mesele..