Opampların kalite faktörlerini ne etkiler ?

Başlatan tekniker_murat, 25 Aralık 2013, 00:12:15

tekniker_murat

Herkese selamun aleyküm yine ben ve yine entel dantel bir konu :D

Değerli ustalarım mesela iki aynı yapıda opamp entegresini ele alalım örneğin biri lm747 olsun diğeri tl082 google amcaya sordum görsellerini gösterdi gördüğüm kadarı ile ikisininde içinde iki adet opamp var
https://www.google.com.tr/search?q=tl082&source=lnms&tbm=isch&sa=X&ei=vwW6UuGgD8eEtAbBiYHQCA&ved=0CAcQ_AUoAQ&biw=1024&bih=447#facrc=0%3Btl082%20datasheet&imgrc=_


https://www.google.com.tr/search?q=lm741&source=lnms&tbm=isch&sa=X&ei=qgS6UpeUFYfGtQa42IHAAg&ved=0CAcQ_AUoAQ&biw=1024&bih=484#q=lm747&tbm=isch

Şimdi bu opampların kaliteleri neye göre değişiyor yani ben bir devre tasarlayacak olsam bu iki çeşit arasından hangisini seçmem lazım yani hangisi neye hangi ölçüye göre diğerinden daha kararlı daha güzel çalışır ve hangisi daha kalitelidir ?

Bu kalite faktörünü etkileyen olaylar nedir ?

Kazançları mı hızları mı bir devrede bir opamp seçerken neleri göz önüne almamız gerekir örneklerle açıklayabilirmisiniz acaba ?
[email]murat.yagci.1984@gmail.com[/email]

z

Opamp parametrelerinden hangisi senin icin onemli ise o parametrelere odaklanmalisin.

Gurultusu, slew rate, band genisligi, besleme voltaji, besleme akimi, giris empedansi, rail to rail ozelligi, cikis akimi, CMRR degeri,  ofset degeri ...

Benim uygulamalarim 3.3v agirlikli oldugu icin 3.3v da calisabilen rail to rail ozellikte band genisligi yuksek dusuk ofsetli opamp olmasi yetiyor.

Bu sartlari saglayan opamp, aramadigim diger ozelliklerde de iyi oluyor. Eskiden beri uretilen opamplari secmediginiz surece gunumuz yeni opamplari iyidir.

Ses uygulamalarinda gurultu ve band genisligi onemlidir. Ofsetin hayati onemi yoktur.
DC sinyal isleyen endustriyel uygulamalarda band genisliginden ziyade ofset degeri dusuk opamplar on plana cikar.

Kisacasi uygulama alani onemli.
Bana e^st de diyebilirsiniz.   www.cncdesigner.com

Maxim

güncel tasarımlarda 741 kullanılıyormu hala acaba?

tekosis

3.3v uygulaması için hangi opampı tavsiye edersiniz?
İlim ilim bilmektir, ilim kendin bilmektir, sen kendin bilmezsin, bu nice okumaktır.

Erol YILMAZ

Alıntı yapılan: tekosis - 25 Aralık 2013, 02:23:40
3.3v uygulaması için hangi opampı tavsiye edersiniz?

3v3 gerilimi nispeten düşük bir seviye old. için öncelikle rail to rail opamplara bakmak lazım.

tekniker_murat

Değerli cevaplarınız için her birinize ayrı ayrı teşekkür ederim özellikle allgro ustam size sormak istediğim konu şu rail to rail opamp dediğimiz opampların en temel özellikleri nelerdir ?

Yine sitede bir yazı gördüm sanırım cevap yine size aitti ve yazı da şu şekilde açıklama vardı..

Normal opampların kazanç değerleri genellikle besleme gerilimine max 3 volt kadar yaklaşabiliyorlar fakat rail to rail opamplar besleme gerilimine daha çok yaklaşabiliyorlar yani besleme gerilimi +- 12 volt simetrik ise normal opamplar +- p volta kadar yanaşırken misal rail to rail opamplar 11 volt seviyesine kadar yaklaşabiliyorlar şeklinde bir ifade vardı tabii ki ifade bu kadar uzun değildi ama ben bu dersi çıkarttım.

Acaba bu rail to rail opamplar hakkında bundan başka bilmemiz gerekli olan bir durum söz konusu mu ? diğer opamplardan ayıran yanı nedir ?
[email]murat.yagci.1984@gmail.com[/email]

camby

rail to rail input var .
rail to rail outout var.

Besleme değerlerine rail deniyor. Diyelim besleme 0 - 5 V olsun , rail to rail output opamplarda çıkış 0 ve 5V olan sınırlara normal opamplara oranla daha fazla yaklaşabilir demektir. Datasheetlerinde ne kadar yaklaşabildiği yazar.

Rail to rail input opamp ise giriş aralığı gibidir. Girişe uyguladığınız voltajın sınırlara ne kadar yaklaşabileceğidir. Örneğin rail to rail input özelliği olmayan opampta 0-5V beslemiş iken girişe 0V verdiğinizde çıkışta kötü sonuçlar alırsınız.

Rail to rail input veya output datasheette bangır bangır yazmayabilir , anahtar parametreleri biliyorsanız hemen değerleri bulursunuz.

Ve en önemlisi en iyi opamp hangisidirden gitmeyin , ihtiyaçtan yola çıkın. Sizin neye ihtiyacınız var , bunu minimum hangi opamp sağlar..

tekosis

#7
şu an op07 opampını inceliyorum ama rail to rail şeklinde bir açıklama yok. acaba ben bu opampla kazancı 50 olan faz çevirmeyen bir yükselteç yapsam giriş gerilimi 1mV ile 100mV aralığındaki gerilimleri çıkışta 50mV - 5V aralığında okuyabilirmiyim. başta da dediğim gibi bu opampın datasında rail to rail şeklinde bir açıklama yok ancak giriş offset değeri için 35uV verilmiş ki güzel bir değer. Bulduğum bilgilere istinaden op07 opampından bu çıkışı alabilir miyim?

opampın beslemesi simetrik değil 0-12 volt olacak. bu iş için rail to rail bir opamp mı yoksa düşük input offset değerine sahip bir opamp mı seçmeliyim?

bu da op07'nin datası

http://www.mit.edu/~6.301/OP07_a.pdf
İlim ilim bilmektir, ilim kendin bilmektir, sen kendin bilmezsin, bu nice okumaktır.

Erol YILMAZ

#8
Op07 nin sadece bazi modelleri 35uV input ofset sağlar. Bunu datasheetten görebilirsiniz.

Op07 ile 0-12v besleme ile 0 cikis alamazsiniz.
- tarafi en az 4v asagi almaniz lazim.
Besleme sartlariniz uygun değilse,
Max232 gibi bir chip in ürettiği düşük akimli
- voltaji kullanabilirsiniz. (Zorlama bir çözüm)

Yada daha guzeli Mcp607 gibi 5v bir opamp kullanmak.

camby

offset farklı bir parametre , siz çalışma aralığı dışındaysanız offsetin önemi kalmıyor.

Örneğin OP-07'nin datasheet'e bakalım,
Karakteristik olarak sadece +-15V durumlarını göstermişler :

Alıntı YapInput Voltage Range IVR ±13 ±14 V

Gibi bir parametre var. Yani -15V beslediğinizde  girişi -14'ün altına indiremiyorsunuz.
Bunu negatif beslemeyi 0 ile beslediğimizde girişi 1V'un altına indiremeyiz gibi de düşünebilirsiniz.

İmkanınız var ise boardda kurup girişe sinyal jeneratörü ile bir sinüs verip çıkışa skop ile bakmaya çalışın. Giriş 1V'un altına indiğinde çıkıştaki bozulma net olarak görülecektir.

-----------

Bu 1V farkın çok küçük olduğu , hatta hiç olmadığı opamplar da var. Uygulamanıza göre onlara yönlenebilirsiniz

pisayisi

Eğer simetrik besleme kullanılmayacaksa op07 gibi bir opampla uğraşmak zaman kaybından başka bir şey değil. Özellikle katalog bilgisinde üstte single supply olarak özellikle belirtilen op777  op727 tipi opampları tercih etmeniz gerekir. Eğer girişteki en düşük gerilimi kuvvetlendirme gibi sıkıntı olursa giriş gerilimine uygun bir referans eklenerek evirmeyen kuvvetlendirici devreleri kullanılabilir...
Murat

tekosis

#11
cevaplar için teşekkür ederim. şu an malzeme sıkıntısı yaşadığım bir durumdayım. opampın karakteristik yapısını deneme yapmadan incelemem gerekiyor. bundan dolayı simetrik beslemeye yönelmeye karar verdim. cihazda boyut sıkıntısı yok ve bir atx bilgisiyar güç kaynağının +-12V çıkışı ile düşük offsetli bir opamp kullanarak en az hata ile ölçümlerimi yapabilirim sanırım.
İlim ilim bilmektir, ilim kendin bilmektir, sen kendin bilmezsin, bu nice okumaktır.