Elektronik Devre Nasıl Yorumlanır ?

Başlatan teknikk, 23 Şubat 2014, 22:56:55

teknikk

Elektronik devrelerde yorumlama nasıl oluyor ? Ben hiç yorumlama yapamıyorum.Basit devreler olsun karmaşık olsun.Bu yorumlama işini öğrenmek istiyorum.Bazen görüyorum nette.Adamlar ne güzel devreleri görüyor.Oraya şunu bağla buraya şu güçte direnç vs bağla diyorlar.Bende öyle olmak istiyorum.Temel elektronikse var fakat yetmiyor yetmiyor.ç

Bu işin püf noktası nedir ?

timpati

"püf noktası" diyerek olayı küçültmeyin. en az 4 yıllık bir eğitimden geçiyor, 4 yılın 8 döneminde matematik görüyorsunuz. onlarca sayıda kitabı hatmetmek (sadece okumak değil anlamak) ve işin içine girmek (pratikte de uğraş vermek) gerekli. yani teori hem pratik.

hocalarımız bize şunu öğretti: bilgisiz fikir olmaz. sisteme şöyle bir bakış atıp "şunu şuraya bağlarsam, şu kabloyu kesersem istediğim olur" şeklindeki sahneleri amerikan filmlerinde izleye izleye herşeyin bu kadar basit olduğunu düşünmeyin. evet, bilene basit ama o sadece bir kişidir ve sadece sistemin kendi tasarımcısıdır, onun dışındaki herkesin saatlerce, sistemin büyüklük veya karmaşıklığına göre günlerce-haftalarca tırmalaması gerekebilir.
why mr. anderson, why ?

t2

#2
Devreye yorum yapmak zor iştir. Analog Elektronik için bazı devre kalıpları vardır. Baktığımız devrede bu kalıplara uyan kısımlar varsa ne olduğunu anlayabilir yorum yapabiliriz. Fakat tasarımı yapan kişi geleneksel kalıplardan uzaklaşmış ve kalıpları bizim beklemediğimiz ummadığımız niyetle kullanmış olabilir. Mesela bir transistör diyod niyetine kullanılmış, bir diyod aslında meğer açık devre imiş kafa karıştırsın diye eklenmiş olabilir. Böyle saçma sapan şeyler de vardır. Daha profesyonel olanlarda durum daha da karışıktır.


TV şeması gibi bazı devrelerde kolaylık sağlaması için  devre bölümleri çerçeveler halinde belirtilmiştir.
Hatta hangi noktada hangi sinyali, gerilimi görmemiz gerektiğini bildiren şemalar da bulunur.


Mr. Bean - Yağlı Boya Tablo Sahnesi

Mr_YAMYAM

Alıntı yapılan: teknikk - 23 Şubat 2014, 22:56:55
Bu işin püf noktası nedir ?
1. KURAL:
Elektronikte kullanılan tüm devre elemanlarının çalışma şekli ve karakteristikleri bilinmelidir.
Bir direncin çalışma karakterisiği bellidir. Akıma karşı direnç oluştururlar. 100 ohmluk bir direnç ile 1000 ohmluk direncin akımı azaltmaları elbette farklı olacaktır. Keza en önemli unsur yarı iletkenleri tanımaktır.
Bir BC547 transistörünün yerine AD 162 transistör takıp çalıştıramazsın. Çünkü herkes bilir ki BC547 silikon NPN tipi bir transistördür. AD 162 ise PNP tipi germanyum bir güç transistörüdür. Aynı tip te olsa örneğin NPN tipi transistör de olsa bir silikon transistör ile germanyum transistör arasında yapısal farklılıklar bulunmaktadır.
Genel iletim eşik değerleri başta olmak üzere, (GE 0.2-03V, SİL 0.6-08V) aynı tip transistörler de olsa belli bir akım ve gerilim kazancı olacağı bilinmelidir.
Tüm devre elemanlarının karakteristikleri öyle birkaç senede öğrenilecek bir şey değildir. Ancak temel noktalar eğitim sürecinde rahatlıkla öğrenilebilir.
2.KURAL
Tasarım ve dizayn prosedürleri.

Çoğumuz biliriz. Bir profesyonel amplifikatör ile amatör yapıdaki bir amplifikatör arasında çok ciddi fiyat farklılıkları bulunmaktadır. Aynı güçte çalışan iki amplifikatörün (örnek 100W) amatör tasarımlı olan ile profesyonel tasarımlı olan arasındaki genel farklar fiyat olgusundan başka ne olabilir acaba. Profesyonel tasarımlı olanda, ampli ağır olsun diye bir sürü gereksiz eleman mı konulmuştur acaba ;)
Keza bir lambalı tasarım ile, bir transistörlü tasarım amplifikatör, acaba lambaların zor bulunabilir olmasından mı ciddi fiyat uçurumu ile karşımıza çıkmaktadır.
Ben şu yorumları çok işittim.
''ALT TARAFI AMPLİ DEĞİLMİ KARDEŞİM HEPSİ AYNIDIR''
Ne yazık ki, TASARIM PROSEDÜRLERİ eğitim sürecinde öğrenilebilecek birşey değildir. Kişilerin araştırmacı zihniyeti doğrultusunda kendisini geliştirmesi ve belli bilgi birikimi ve tecrübe kazanmasıyla elde edebileceği bir şeydir.

polleme

Devre elemanları ve temel elektronik devreleri iyi bilinmeli. Bunlara hakim olunca zaten önünüze gelen devreyi parçalara bölme yeteneği zaman içinde geliyor. Sinyal şuradan girer, bu hale dönüşür, şöyle ilerler ve bu formda çıkar diyebiliyor ve araya farklı bir devre elemanı veya devre eklendiğinde ne olacağını bilebiliyorsunuz.

Temel elektronik ile başlayın. Ama pes etmeyin, bu öyle çok kısa bir yolculuk değildir, sabır gerektirir.

z

Bir kaç transistörlü devrelerin şemasını verip ardından devrenin çalışma prensibini her bir elemanın bu devredeki işleyişini anlatan kitaplar mevcut.

Teknik eğitim fakültesinin eski yıllarına ait kitapları bir karıştır.

Endüstriyel elektronikle ilgili bir kitap vardı. Anlatımlar zaman roleleri, fotoseller vs vs üzerine idi.
Bana e^st de diyebilirsiniz.   www.cncdesigner.com

MC_Skywalker

Bulabiliyorsan 1990'lı yıllarda Meslek lislerinin Elektronik bölümlerinde 1. sınıfta okutulan MEB'nin kalın bir Elektronik kitabı var o'nu bul. Lamblaradan NP yüzey birleşmesine, diyot, Transitörelerden FET, UJT'lere kadar anlatılıyor.

Icarus

#7
Alıntı yapılan: teknikk - 23 Şubat 2014, 22:56:55
Bu işin püf noktası nedir ?
Analog IC dizaynı, Layout dizaynı kitaplarını okuyarak öğrenebilirsiniz.Yanına birazda RF ekleseniz fena olmaz