LED DRIVER SORUNU (PWM KONTROLLÜ)

Başlatan tsndrmrt, 17 Mayıs 2014, 16:21:36

tsndrmrt

Merhabalar;
İnternette bulduğum LED driver projesini okulda sunmak üzere yapıyorum. Devre şemamı aşağıya ekliyorum. Kaynak edindiğim internet sitesinin adresleri :
http://www.instructables.com/id/Poormans-Buck/
http://www.theledart.com/blog/archives/952
Buradaki devre şemalarını birebir uygulamama rağmen benim devremde komparatör yardımıyla sürmem gereken mosfet tetiklenmiyor. Zira gerilim sadece mosfet ve schottky diyot üzerinden geçiyor. Komparatör devreden çıkartılsa dahi herhangi bir değişiklik olmuyor. Mosfetim ise aşırı derecede ısınıyor. Benim çizdiğim devre şemamı ekte gönderiyorum. Lütfen nerede hata yaptığımı bulmamda yardımcı olun. Birebir aynısını çizdiğimi düşünüyorum lakin devrenin tepkisi çok garip. Yardımlarınızı bekliyorum.. Şimdiden teşekkürler...

DEVRENİN ÇALIŞMA SİSTEMİ
Devrede R10 ve R11 dirençleri çıkış voltajının ayarlanmasını sağlar. Ayrıca bu dirençler üzerindeki gerilim LM393 devresinin karşılaştırıcı mantığı için referans teşkil eder. Mosfet devrede aktif konuma geçtiğinde akım L1, Ledler ve Referans Dirençleri üzerinden akar. L1 bobini devrede akımın ani yükselmesini engellemek amacıyla yerleştirilmiştir.
Akım arttıkça LM393'ün negatif ucundaki gerilim de artar. Bu uçtaki gerilim referans voltajını geçtiğinde karşılaştırıcı entegre kesime geçer. Böylece mosfet ve dolayısıyla L üzerinden akan akım kesilir. Fakat, bobin bir nevi şarj edildiği için akım direkt kesilmez. Akım Schottky diyotu D3 üzerinden ledlere güç vermek amacıyla akar. Akım giderek azalır dolayısıyla referans dirençleri üzerinden akan akımda azalır.
Referans dirençleri üzerindeki gerilim karşılaştırıcının referans değerinden aşağı düzeye indiği anda bu döngü en baştan tekrarlanır. Bu tarzda çalışma sistemi "Cycle by Cycle" olarak adlandırılır.
Buck topolojisine dayanan bu sistemde 350 mA ile 1 A arasında çıkış alınabilecektir. Potansiyometre ve PWM ile dimming yapma kabiliyetine sahip devremizde PWM opsiyonel olarak kullanılabilmektedir.
Devre akım sınırlayıcı özelliğiyle kısa devrelere karşı kendisini korumaktadır, ayrıca devrenin çıkışı açık devre konumunda çalıştırıldığı durumda giriş voltajı çıkış voltajına eşit olur.


Ayrıntılı bilgi ve yaptığım denemeler:
https://www.dropbox.com/s/nychup7tyth9ajg/LED%20Driver%20%282%29.rar




pwm.c

LM393 entegresinin 8. bacağını + beslemeye bağlaman gerekiyor. senin baskıda ise sadece kondansatör bağlayıp boş bırakmışın.
_/\/\/\_ -[ı- -ı>|- -|ı|ı|ı- -ı< -||- -l[]l-

tsndrmrt

Teşekkür ederim. Hemen deneyip haberdar edeceğim durumu. İnşallah bu kez sorun çıkmaz. İlginiz için minnettarım. Denemem neticesinde başarısız olursam yine buraya yazacağım. Yine yardımlarınızı bekliyorum. İyi çalışmalar.

pwm.c

#3
devreyi çok detaylı inceleyemiyorum ama yeni hatalar buldum. PNP olan Q2 transistörünün yünü ters bağlanmış olarak görünüyor. ayrıca, orjinal şemadaki mosfet P kanal olmalı. sen ise N kanal kullanmışın. bu halde çalışır fakat kayıp çok olur.
baskıdevrenin linkini hatalı vermişin bende diğer forum sitesinden buldum. çok kusurlu bir çizim yapmışın. incelemekte bile zorlanıyorum.
_/\/\/\_ -[ı- -ı>|- -|ı|ı|ı- -ı< -||- -l[]l-

tsndrmrt

#4
İlginiz için gerçekten çok teşekkür ederim. Bu kadar kötü olduğumu bilmiyordum :(
Dediklerinizi düzeltip tekrar simüle etmeye çalışacağım.

mesaj birleştirme:: 17 Mayıs 2014, 20:28:31

Dediğiniz sııkıntıları çözdüm. Tranzistörün yönünü değiştirdim. Mosfeti de P kanallısı ile değiştirdim. Komparatörün beslemesini düzelttim. Lakin komparatör hala aktif değil. Bu kez yanılmadığımı düşünüyorum en azından devre şemaları aynı ayrıca şuanda PWM sinyal ile mosfet tetikleniyor. Komparatörü aktif etmek için ne yapmalıyım? Yardımcı olursanız sevinirim. Bilgisizliğimi mazur görün ancak öğreniyorum :(

https://www.dropbox.com/s/tpwou8twpehmtoe/LED%20Driver.rar