dogalgaz kombisi bakimi sorusu

Başlatan Karamel, 18 Ekim 2014, 15:13:24

Karamel

merhaba. evimiz eski model mustakil bir ev. gecen sene eylul ekim aylari arasindaki bir tarihte dogalgaz kombisi taktirdik. bir sene icersinde banyodaki sicak su ve lavabodaki sicak sular haricinde isinma amacli olarak aralik ortasi ocak ayi ve subat ortalarina kadar olmak uzere sene icersinde toplamda 2 ay kullandik. babam ile kombiyi temizletmeyi dusunuyoruz ama tam olarakta bilgimiz yok. kombiler ne kadar sure arayla temizlenmeliler? internette yaptigim arastirmalar bana cok tatmin edici cevaplar gibi gelmedi. biraz para tuzagi gibide geldi acikcasi. bazilari 20 liraya temizlik olmaz. 50-100 lira arasi olmali. 20 liraya temizliyorum diyenler birsey yapmadan paranizi alip gidiyor demisler. bazilari ben 5 senedir temizletmedim. senelik bakim para tuzagi yazmis. bende isin icinden cikamayinca hocalarima danisayim dedim.

yukarida bahsettigim kadar kullandigimiz kombimizi her yil temizlememiz gerekiyormu? eger bu sorunun cevabi evet ise nasil bir yol izlemeliyiz?

erkan614

ben evi ikinci el aldım 1 senedir kullanıyorum
ilk sahibi takmış kombiyi en ucuzundan proterm :)
o da nerdeyse bi 5-6 yıl kullanmıştır çünkü sitedeki bütün kombiler aynı anda değişti (baca meselesi)
ben  aldığımda evi tadilatta sadece petekleri yeniledim
neyse senin soruna gelelim
eğer kombinin yanma odasının (ateş yanıp suyu ısıtan yer) ısı izolesi bozulmamışsa kombilere 3-4 sene bakım gerekmez
3-5 sene sonra ise performansı %20 30 arasında düşer ki bunun nedeni peteklerin içinde korozyon ile oluşan demir tozu birikmesidir
1 ya peteklerin içini temizlersin ki tavsiye etmem çünkü temizliyorum diyen yalan söyler
yada petekleri değiştirirsin değiştirmeden öncede kombinin tahliye borularını boşa çıkartıp içine su basarsın kombi borularının içide demir tozundan temizlenir
neyse
senelik bakımlar tamamen para tuzağı
5 senede petekleri 10 senede ise kombiyi değişmek en doğrusu
benim ev 2+1 tüm petekler 650 tuttu 1.5 sene önce
kombiyide seneye değiştiricem

Karamel

#2
hocam verdiginiz bilgiler icin tesekkur ederim. kombinin isi izolesinin bozulup bozulmadigini nasil anlariz? birde bizim kombimiz duvara bagli. tepesinden cikan kucuk bir bacasi var. buda duvari delip disari cikiyor. bunun bakimi gerekirmi?

yani hocam kisacasi biz bu sene hic birsey yapmadan kombimizi calistirip kullanalim mi? yoksa birseyler yapalim mi? babam ile cozum bulamadigimiz soru bu :)

mesaj birleştirme:: 18 Ekim 2014, 15:57:52

hocam kombimizin bacasi soyle.



boyle kucuk birsey. duvari deliyor ve ucu disari cikiyor.

ozmo18

Her sene kombi bakımını yaptırım,bu senede geçen hafta yaptırdım.üstelik bu sene bir sürpriz yaptı servis gaz alarmı hediye etti. Kampanya yapmışlar :) kombi bakımı önemli bir konu bence ihmal edilmemeli.
TEŞEKKÜR EDERİM...

Karamel

hocam iste sizin gibi dusunenlerde var. biz babamla tam olarak ne yapmamiz gerektigine karar veremedik.... her sene bakim yapmaya gelseler neler yapacaklar? yapmasalar neler olabilir?

ozmo18

Benim hizmet aldığım servis sensör kontrolü filtre temizliği,yanma ayarı,iç baca fanı bakımı,yanma odası kontrolü elektriksel kontrol ve genel temizlik yapıyor.
TEŞEKKÜR EDERİM...

ayhani

Guzel soru. Ben Vailant taktirdim 3 yikdir bakim vs yaptirmadim. Vailant birara biktirdi. Zirt pirt arayip yıllık 400 tlye garanti uzatalım yıllık  bakım yapalım vs. Bende tersledim 400 tlye garanti uzatmamı olur. 2 yılda bozulacaksa bozulsun soker atarım daha iyi demiştim.
En iyi bildiğim şey hiçbir şey bilmediğimdir.

muratdu

#7
Viessman kombi var bizim apartmanda (4 daireyiz) merkezi kombi yani. Dün bakımını yaptırdık toplam 150 TL+KDV tuttu (daire başı 37,5TL). Ne yaptılar derseniz. Açıyorlar içini basınçlı hava ile temizliyorlar. Su borularındaki filtreleri çıkarıp bakıyorlar. Su dengeleyici tankın hava/su oranı su lehine dönmüş fazla suyu boşaltıp hava bastılar. Alev topunun oluştuğu yanma odasını açıp içini fırça ile süpürüp aldılar (çok az miktar toz veya kurum vardı). Birde adını sormadığın bir termokupl mu veya başka bir şey söküp zımparadılar biraz. Velhasılı sağa sola hava basıp temizlediler o kadar tabii onların gözle kontrol ettikleri yerler vardır belki bilemem konunun uzmanı değilim. Ama şunu söyleyeyim 2005 yılında takıldı apartmana, garanti süresince bakımı yapıldı diyor komşular ben ilgilenmemiştim o aralar. Bir de dün yapıldı işte. Aradan geçen yıla 9 yıla rağmen durumu iyi bence. Her yıl yaptırmaya gerek yok kanaatimce. Biz sanırım 3 yıl sonra bir daha yaptırırız gibime geliyor.

Andromeda

Gazın yanma odasında dağılarak çıktığı , (bu kısma gaz memesi deniyor galiba) gaz çıkışlarının temizlenmesi gerekmiyor mu..hatta değiştirilecek, bildiğim kadarı ile fazla bir para değil..
en iyisi temizletmeden önce "ne yapacaksın kardeşim" diye sormak lazım..
toz alacaklarsa bende alırım tozunu !!
" Tanrı, iradesini hakim kılmak için yeryüzündeki iyi insanları kullanır, yeryüzündeki kötü insanlar ise kendi iradelerini hakim kılmak için Tanrı'yı kullanırlar." ..." Tanrı'dan mesaj gelmiyor, biz Tanrı'ya mesaj gönderiyoruz"

AlbatroS

Arkadaşlar bakın inanın bana kombi temizliğinden ziyade radyatör temizliği daha önemlidir ve asla aynı şey değildir.Yıllardır bu işi yapıyorum ve meraklı olduğumdan çok uygulamalı denemeler yaptım.Kombi temizliği diye birşey yok aslında şöyleki eli tornavida tutan herkes kombiyi temizleyebilir.şimdi size kolay anlatımlı ama çok etkili kombi ve radyatör temizliği nasıl yapılır anlatacağım öncelikle kombiden başlayalım;

1-kombinin elektrik bağlantısında regülatör kullanın.Elektrikteki dalgalanma elektronik kartın arızalanmasına sebep olabilir.(tamiri 40 tl)
2-her 6 ayda bir kombinin altındaki 4 borudan en sağdaki iki tanesinde bulunan filtreleri gerekli anahtar ile gevşeltin ve içindeki süzgeçi muslukta yıkayın(önce tesisattaki suyu boşaltın)
3-kombi yanma odası yani alevlerin oluştuğu yerdeki toz ve kirleri elektrik süpürgesi ile çektirin,kombi içinde ulaşabildiğiniz diğer bölgeleride aynı yöntem ile temizleyin(işlem sırasında kombi elektrik bağlantısı kesik olsun)
4-genleşme tankını tazeleyin genleşme tankı dediğimiz kimi kombide kombinin arka yüzeyinde kimisinde ise yan tarafında  bulunan sac depodur.
tesisat suyunu boşaltın kombi su basıncı 0 olsun gen.tankı üzerindeki hava sübabına basın su geldi ise sıkıntı ama hava geldi ise bisiklet pompası ile hava basın ta ki su  basınç ibresi
0,9 bar gösterene kadar.sonra sübap kapağını kapatın tesisata su basın ve radyatörlerden su alın.
5-eğer kombinizin sıcak su sistemi diyafram contası sistemiyle çalışıyorsa mutlaka her sene yaz başında değişştirin.
kombi bakımı kabaca bu şekilde ...

Radyatör temizliği;
1-Kombiyi kapatın
2-Tüm radyatörlerin alt ve üst musluklarını kapatın.
3-Kombiye en yakın radyatörün alt vanasının ters tarafında körtapa olmalı onu gevşelterek açın basınçlı gelen suya aldanmayın tamamen söktüğünüzde su lıkır lıkır yavaş gelecek.
kombi su seviyesi düşmeye başladı 1 kişi kombi başında kombiye su basarak su seviyesini 1,2-1,8 aralığında tutmaya çalışacak diğer kişi körtapayı söktükten sonra radyatörün alt vanasını yavaşça bakın yavaşça açmaya başlayacak.akan suyu kova ya da benzeri şekilde tahliye edin taki temiz duru su gelene kadar.
akan suyun siyah olması normaldir fakat halı ve benzeri yüzeylere damlatmayın zor çıkar dolan kovayı da sadece tuvalete dökün ve sifonu çekin.
temiz su geldiğinderadyatörün tüm vanalarını kapatın ve kombiye uzaklıkta 2. sıradaki radyatöre yönelin.bu şekilde tüm radyatörleri temizleyin.
4-Zira radyatör temizliği yapanların da cihazla yaptığı işlem bunun aynısıdır sadece onlar güçlü sirkülasyon ile radyatörleri kapatmadan hepsini aynı anda temizlerler.

Not:kombisi bozulan arızalananlar bana özel mesaj atabilirler.inanın bana bir çok arıza tahmin edilenden çok daha basit tamir edilebiliyor...
Saygılarımla...
Bilmemek değil , öğrenmemek ayıp.

t2

#10
Siyah su pis su değil, bilakis paslanmayı onlemek icin,  koruyucu yağ iceren sudur. Boşa akitilmasi gereksiz. Mantiksiz. DİYORLAR.

Bu konuda ne buyurursunuz?

z

Hadi ya, geçen gün radyatörlerden birisini temizledim çıkan siyah suyu görünce amma kirlenmiş demiştim. Tertemiz oldu.

Yalnız bir şey dikkatimi çekti, radyatörün havasını almak için hava alma zımbırtısına bastırınca fıss diye ses gelirken pis bir koku geldi. Resmen metan gazı gibi kokuyordu.
Aklıma gelen tek şey, tesisatta çürümüş biyolojik maddelerin bu gaza neden olduğuydu. Bu nedenle radyatörü temizledim.

Ortalık batmasın diye peteği söküp balkona taşıdım ve bir temizlik 2 saatimi aldı. Basit bir işlem olsaydı tüm petekleri temizleyecektim. Peteği sökmeden temizlemekten çekindim çünkü ortalığı pis suyla kirletme ihtimali var. Leğen falan bulmak lazım.
Bana e^st de diyebilirsiniz.   www.cncdesigner.com

AlbatroS

radyatörleri temizliğinden 1 hafta sonra su tekrar kararıp siyah olacaktır.suyun rengine aldanmayın.
bu birazda kimyasal bir olay suyun ısınıp soğumasına bağlı oluyor.Ben duru suyu ısıtmadan 6 gün devir-daim ettim radyatör hattında hiç siyahlaşmadı .
ne zaman ki ısıtma sistemini aktif ettim.su 1 haftada karardı.

kombi olayı çok değişik bir olay
mesela evinizde kombi 50 derecede yanıyor kombiye en yakın radyatör çok sıcak iken en uzak radyatör ılık ya da soğuk kalıyor.suç kombi de değil!
kombiye en yakın radyatörün alt vanasını tamamen kapatıp sadece 1/2 yani yarım tur açın bir sonraki radyatörü 1 tur bir sonraki 1,5 şeklinde devam edin. en son radyatörün alt vanası tamamen açık olsun bakın göreceksiniz o da ısınacak.Tabi üst vanaların hepsi tamamen açık olacak.

bu olay reglaj dediğimiz aldanma olayıdır.

kombi sıcak suyu üretir ve tesisata gönderir,radyatöre giren su soğuyarak geri döner dönüş hattında sıcaklığı ölçülür ve buna oranla alev boyu ayarlanır yada sıcaklık yeterli görülüp kombi kapanır.
şimdi kombi 50 derecede yanıyor çıkan su 50 derece radyatöre ulaştı 48 derecede radyatörde soğudu 45 dereceye düştü kombiye döndü 42 derece kombi bu aradaki fark az olduğu için demekki ev sıcakki ısı kaybı fazla olmuyor diyip (tabi mecazi anlamda) kapanır yani bekleme moduna geçer.
halbuki arka oda  daha ısınamadı ama kombi ilk radyatöre göre aldandı ve kapandı arka oda ısınamadan kombi kapandığı içi daha doğrusu arka oda ısınacak kadar kombi açık kalamadığı için oda ve radyatör ısınmıyor.
Bilmemek değil , öğrenmemek ayıp.

z

#13
Reglaj olayı biz elektronikçilerin çok yakından bildiği bir olay aslında.


İşin mantığı şu. Kombi bir DC güç kaynağı, DC kaynaktan peteklere giden borular birer direnç.  Petekler de birer direnç. Vanala da trimpot.



Amaç I akımlarının birbirine eşit olması. Böylece peteklerde eşit ısınma olsun.

Herhangi bir trimpotu ayarlarsanız sadece bağlı olduğu kolun akımı değil tüm kolların akımı değişir.

Bu yüzden sabırla evdeki peteklerin tüm vanalarını mantık dahilinde bir bir ayarlayıp bir kaç gün içinde olması gereken ayarlama şeklini bulabilirsiniz.

Ardından vanalara işaret koyarsanız birisi kurcaladığında küfür etmezsiniz.
Bana e^st de diyebilirsiniz.   www.cncdesigner.com

AlbatroS

Yada radyatör dönüş vanası kullanırsınız bu vanaların çevirme kulpları yoktur.
kapak içinde alyen anahtar ile çevirilir...
Bilmemek değil , öğrenmemek ayıp.