Sizce bunu başarabilir miyiz ? (İlk defa SMD PCB yapcağız)

Başlatan baran123, 11 Ocak 2015, 22:13:24

baran123

Şimdi benim sizlere SMD hakkında bir sürü sorum var toplu sorayım da :D

A-) Hep PIC olsun, analog olsun yapıyoruz yapıyoruz breadboard üzerinde kalıyor.Bu duruma sinir olan ben sınıfta lehimle arası iyi olan 1-2 arkadaş falan toplaştık :) dedik ki sen şema çiz sen kod yaz,sen pcb hazırla , sen lehimle , sen kutula çünkü lisede bitiyor bir tür anı kalsın aramızda.Tabi dedik o zaman güzel olsun kutusu olsun şarj edilebilir olsun ve SMD olsun ama iş biraz karıştı.Şimdi ben proteusda devreyi çizeceğim kağıda bassak(PNP di galiba) onu priterden çıkartsak, ütü ile pcb ye geçirsek, krem lehim sıkıp malzemeleri yerleştirip sıcak havayı versek olur mu ? Sağlam bir decre için smd de nelere dikkat edilir ? Bizi soğutan kısım asidin cok olması, çizgilerin tam çıkmaması vs bunları en iyi nasıl engelleyebiliriz ? ve şu aynalama methodu tam olarak nedir ? Bir de bu adamlar kart yapıyor sonra üstü yeşil bir katmanla kaplıyorlar bu tam olarak nedir ?

B-)Hiç uğraşma PCB'ciye ver.
Teşekkürler. :)

ibocakir

SMD kart yapacagınız zaman hiç mi hiç uğraşmayın verin direk pcbciye. O ince yolları kendiniz yapmanız zor olur.
20-30tlye yaparlar tek yüzlü.

Recep METE

Alıntı yapılan: ibocakir - 11 Ocak 2015, 22:56:30
SMD kart yapacagınız zaman hiç mi hiç uğraşmayın verin direk pcbciye. O ince yolları kendiniz yapmanız zor olur.
20-30tlye yaparlar tek yüzlü.

Peki smd elemanlar onlar mı yerlestiriyor yoksa biz mi?
printf(lcd_putc,"\f  Ne kadar okursan oku, bilgine, yakışır şekilde davranmıyorsan cahilsin demektir.  \n   semfero");d

hasankara

pcb konusunda emin olamadım. daha önce pcb deneyimi olmadan direk ürettirmek istemenin fazlaca hatalar yaparak defalarca pcb ürettirme ihtiyacı duymak gibi olumsuz yanları olabilir onun yanında çinde ürettirmek çok avantajlı hem buda iyi bir deneyim, şu an ki duymuş olduğun, dışarıda ürettirme tedirginliğin de yıkılmış olur. elle yapmak istersen belki 2 gün de pcb hakkında sonuç alabilirsin bu elle yapmanın avantajı. belki ilk olarak elde deneyip çalıştığını görüp dışarıda ürettirmek güzel bir yol olabilir sizin için.

smd komponent dizimi hakkında youtube da biraz video izle kafanda bir çok şey şekillenir zaten. krem lehim kullanmak için fırın yada sıcak hava üfleme aygıtlarına ihtiyaç duyabilirsin. bunun yerine lehim teli ile tqfp qfn gibi kılıflarda dahi komponent lehimleyebilirsin. 0,75 yada 0,50 (önerim 0,75) lehim teli kullanmakta fayda var. kaliteli havya ucu , havya ucu temizleme teli, lehim emme teli, flux(önerim reçinesiz), izopropil alkol, selülozik tiner, sıvı maddelerin kolay kullanımı için 10ml lik enjektör veya şırınga (iğnenin ucunu köreltmeyi unutma) bu malzemelere ihtiyacın olabilir. aralarındaki alakayı kolayca kurabilirsin.

Kabil ATICI

 SMD için krem lehim henüz kullanmadım, halen havya ve lehim teli ile devam ediyorum. 3-5 tane için  öyle çok aman aman bir devre değilse iş görebilir. Buradaki seni engelleyecek tek şey elemanların boyutu.
http://1.bp.blogspot.com/-KgO7QToLFuc/VEErJXP7hxI/AAAAAAAADhs/TuQyLuXlKnA/s1600/mutfak_saat_tn2313_kartLi.jpg
bir örnek,

http://2.bp.blogspot.com/-0qNlNC4WkMw/U4s3TMkRk6I/AAAAAAAADE8/Fgg83XK-CfM/s1600/M328_DS1307_Matris_on.jpg
burada pnp kağıt değil doğrudan el işi kağıdı ile basıldı. En uğraştıran bölüm kart çift yüzlü olduğu için iki yüz arasındaki bağlantıların yapılması idi. Ama LED'ler daha fazla uğraştırdı. 210 tane led dizmek gerçekten zor oluyor.
http://2.bp.blogspot.com/-Toaxk92WccU/U7CPNyEh-qI/AAAAAAAADI4/9oITCe4IqtU/s1600/M128_LM35_GLCD_termo_kart.JPG
kullanacağın işlemcinin bacak aralıkları önemli. Çok ince olduğunda PNP kağıdı bile yetersiz kalabilir.

http://2.bp.blogspot.com/-ouUwq7qEDrk/VA98mDVbJII/AAAAAAAADa8/J2Kkhz1dGFQ/s1600/FT232BL_bootloader_kablo.jpg
malzemeyi çok iyi tanımak gerek.

Yukarıdakilerin tamamı ütü ile çıkartıldı.. Bazısında PNP kağıdı, bazısında el işi kağıdı kullanıldı. Çok ince işleri ancak PNP kağıdı kaldırabiliyor.

Aslında boyutları haricinde SMD ile DIP arasında aynı işi yapan devreler açısından bir fark yoktur.
Sadece SMD boyutu daha küçüktür. (istisna kristaldir, smd olanı biraz daha büyük)

Çizim için proteus veya hangi çizim kullanacaksan yollar elemanların bulunduğu yüz üzerinde yapılır. Yada sizin anlayacağınız şekilde  "TOP Copper" çizilir. İstersen bottom copper üzerinde de çizilebilir ama elemanlar ters olur dikkatli olmak gerekir.

Top copper üzerinde çizdiğinde eğer doğrudan böyle PCB üzerine basarsan aynadaki gibi ters olur. Onun için yazıcı ile basarker ters (Mirror) aynadaki gibi görülecek şekilde basman gerekir.

Kullandığın asit önemli, çoğunlukla demir3klörür kullandım, pek sıkıntı olmadı.

Yeşil yüz boyadır. Şimdilerde PNP gibi bir işlemlede basılabildiğini söylüyorlar bu konuda fazla bilgim yok. Kartı PNP ile basmadan ince bir zımpara atmak iyi oluyor, tonerin bakır üzerine tutunmasını sağlamak için.

Basarken yollar çok ince ise, ütünün buhar kademesinin bir altında iken sadece 30 saniye civarında ütülemek yeterlidir, eğer yollar çok ince değil ve yol araları geniş ise 2 dakika civarında ütülemek yeterli oluyor.

Bir basmayı denersin becerebilirsen kullanırsın, beceremezsen PCB basan yere verirsin.

Lehimleme için ince bölgelerde 0,5mm lehim kullanıyorum, genelde 0,75mm lehim yeterli oluyor...

ilk SMD olayına girerken alışveriş yaptığım yerdeki arkadaş biraz tedirgin olduğumu görünce, olayın gözünde büyütülecek bir tarafı olmadığını, dip'ten bir farkı olmadığını belirtmişti. Aslıında haklıymış.

Şimdi sadece SMD olayında değil dip devrelerde pasif elemanların çoğunda SMD kullanıyorum. 100nF kondansatörler için. Entergrenin besleme bacaklarının yanına istediğim gibi 100nF kondansatörleri gömebiliyorum...
ambar7

FxDev

@ambar: "Aslında boyutları haricinde SMD ile DIP arasında aynı işi yapan devreler açısından bir fark yoktur."

Buradaki cümleyi düzeltmek istedim umarım yanlış anlaşılmam.
SMD ile DIP arasında hatta SMD'lerin 1206 ile 603 arasında bile fark vardır. Özellikle yüksek frekans ve EMC/EMI testleri açısından önemli sonuçları vardır. SMD'lerin toleransları oldukça iyi olabilmektedir. Kaçak endüktans değerleri oldukça düşebilmektedir.

Arkadaşlarımız için bir fark yaratmayacaktır ama SMD dizgiye şimdiden alışmaları iyi olacaktır.
Bir öneri de benden olsun; bir cımbız, ince kalaylı bir lehim ince uçlu ve sıcaklığı ayarlanabilir lehim makinesi bu işler için şarttır. SMD kapasiteler, mosfetler sıcaklığa çok fazla dayanamazlar. Özellikle kapasiteleri lehim yaparken çok ısı verilmemesini öneririm. Bunun yanında flux da bolca iş görecektir.

Pasta cila kullanmanıza ise hiç gerek yok, çünkü kaliteli tüm lehimlerde artık bu standart :)
Forumda bazı bağnaz kişiler tarafından engellenip, atıldım. Tüm bu bağnaz kişilere rağmen Atatürkçülüğü sonuna kadar savunacağım; onlar da bağnazlıklarında boğulacaklar. Haberleşme için: info[at]firatdeveci.com / ©firatdeveci.com - ße Different Everytime!

baran123

@ibocakir
Aslında bizde öyle düşündük ama onlar yapsın biz yiyelim istemiyoruz çünkü her şeyini bizim yapmamız daha iyi olur biri sordumu "ahanda herşeyi bizim diyelim"

@hasankara
kendimiz yapmak istiyoruz çindi vs işlerle biraz zaman kaybederiz aslında kısa bir sürede yapmak istiyoruz.Youtube da
videolar izlemeye başladım flux dı tiner vs bunlar nerede kullanılır ayrıntılar oturmaya başladı

@ambar7
Hocam yapacağımız devre çok büyük de değil açıkcası bir 18F2550, oled ekran, 3 buton cap,res ıvır zıvır birde mini usb soketi.
Pnp kağıdı kullanalım diyorum.Proteusda çizerim ters bir şekilde (mirror) basarım bunu ütü ile pcb ye geçiririm düz hali oluşur o zaman doğrumudur.Benim  kafamı karıştıran kısım aslında burası şöyle hayal etmiştim plaketin bir tarafında yollar malzemeler olur diğer tarafından ekran soket ve butonlar neyi nasıl çizip nasıl basacağımı tam otuttmuş değilim açıkcası.Krem lehim kullansaydık eski staj yaptığım yerdeki sıcak hava üfleme cihazı vs kullanırım diyordum ama ince lehim teli ile de yapabiliriz gibi geliyor.Dikkat ettiğim kadarıyla yaptığınız devrelerin yollarınada lehim kaplamışsınız böyle daha sağlıklı oluyor galiba
Birde bu yolları korumak için ne yapabiliriz ? bir dönem sonra kararma pas vs olur gibime geliyor ?
Bir kaç gün içinde yapmaya başlayacağız adımları burada paylaşırım değerli bilgileriniz için teşekkürler :) daha her türlü öneriye ve tecrübeye açığım.

ibocakir

Alıntı YapPeki smd elemanlar onlar mı yerlestiriyor yoksa biz mi?

O paraya dizgiyi siz yaparsınız diye tahmin ediyorum. Dizgicinin dizgiyi makinede yapabilmesi için pcb ürettirdiğin yerde senin katına özel elekler oluyor ona göre makinede smd dizgi yapılabiliyor diye biliyorum.

Alıntı YapAslında bizde öyle düşündük ama onlar yapsın biz yiyelim istemiyoruz çünkü her şeyini bizim yapmamız daha iyi olur biri sordumu "ahanda herşeyi bizim diyelim"

Hocam sen şimdi bir tasarım yapmışsın ve breadboard üzerinde çalışmış. Daha sonra bunu PCB'ye dökeyim demişsin. PCB'yi dışarıya yaptırmakla senin yapman arasında ben bir fark görmüyorum açıkcası. Bence orada önemli olan senin dizaynın, tasarımın.

Maxim

boşuna vakit kaybediyorsunuz, şimdiye bitmişti
gözünüzde büyütmeyin bunu

1 tane pcb yapacaksanız pnp kağıdı kullanın
bir büyüteçli gözlük bulabilirseniz harika olur, smd malzemeleri lehimlerken.


MT

Genelde pasif malzemelerde 0402 pakette çalışırdım, bakır plaketede bi kaç kez UFQFPN paket işlemci yerleştirmişliğim var. Sonuç evet sizde yapabilirsiniz, tamamen size bağlı bi durum(yüksek adetteki uygulamalarınız için bu durum can sıkabilir).

Kabil ATICI

Konnektörler normalde SMD elemanların olduğu yüzelde de olabilir, ama bunun için SMD konnökter kullanman gerekir. Ama dip konnektör kullanacaksan mecburen arka yüzde olması gerekir. Yolların bulunduğu yüze dip konnektörleri lehimlendiğinde biraz havada olmaz zorunda kalır. Hangisini seçeceğine devrenin durumuna göre karar verebilirsin.

ters çizersen miror gerekmez.
(bottom layer)

düz çizersen miror gerekir
(top layer)
Kafan karışıyorsa  bir tane her iki çizim için çıktı a ve dene. Gerçekten basmana bile gerek yok Eleman yerleşiminde kutuplu elemanların veya yönlü elemanların işaretlerine göre basarsam nasıl görünür Yap. İşin içinden çıkamazsan, işe yaramayan bir kart üzerine bas.(tüm yollar çıkmasa da olur) Yönlü elemanları üzerine koyup dene.Kafanda daha iyi oturur.

Hem düz hem aynalı çıktı al.  Elemanları üzerine koyduğunda doğru görünen çıktın PCB basılmış halini temsil eder. Aynalı görüntü olan çıktın yazıcıdan basman gereken. Nedeni basit, ütüle ile aktardığın zaman görüntü aynalanmış(tersi alınmış), veya arkadan göründüğü şekilde PCB üzerine aktarılır.


Kartları korumak için flux kullanıyorum. Delikleri deldikten sonra ince bir zımpara, su ile yıkama, kurulama ve "Feray Anti-korozif Likid Flux PC26" isimli malzemeyi sürüyorum. Kuruyunca malzemeleri dizme işime başlıyorum. Hatta smd entegreler için lehimlerken birkaç damla lehim alanına sürüyorum. Lehimlemeden sonra yıkama yapmıyorum. Bu malzeme koruyucu ; lehim esnasında kararma olursa , alkollü pamuk orayı temizleyip bu malzemeyi biraz sürüyorum.

Yukarıda linkleri verdiğim kartların üzerinde bu malzeme var. 2003 gibi 1 litre almıştım, hala kullanıyorum.

Bu malzemeyi çok yüksek frekanslı işlerde denemedim,(40 MHZ'e kadar denedim) ama bildiğim kadarı ile çok yüksek frekanslarda özel ürünler kullanmak gerekiyor. Kapasitif etkiden sakınmak için.
ambar7


baran123

@ambar7 hocam tamam ben normal kağıttan bir iki çıktı alıp üszerine yerleştirip bir bakarım ne ne reye geliyor diye ben 48 Mhz de çalışacağım usb var işin içinde bir sıkıntı olur mu ?

@Maxim
Gerek yok hocam gözlük 6 derece :D

Kabil ATICI

16 veya 18F serisi işlemci kullanıyorsan, gerçek bacaklar üzerindeki çalışma frekansın 12MHz'dir. Frekans/4.
Pic24 serisi kullanıyorsan, frekans/2 olur. İşlemcinin iç frekansı isterse 70MHz olsun fark etmez, önemli olan bacak, dış frekanstır. Bacaklarda görülen frekans.
USB üzerinde çalıştım sıkıntı yok.
ambar7

M.Salim GÜLLÜCE

-1/2 mm ve daha küçük aralıklı pinlerde pin adedin çoksa problem yaşayabilirsin.
Sıcak soğuk farkından kağıt boyundaki genleşmeler ölçü kaymalarına sebep olabilir.
Zira kağıtlar rutubette uzar kuruduklarında kısalırlar.
-Proteusta hazırlamayı düşünüyorsanız (ki Öğrenciler için en idealidir aslında) SMD Pad tanımlamada ve line döşemede biraz sıkıntıları vardır.
Pad Snap insanı bezdirir.
-Birbirine çok yakın ve ince yollar oluşturduğunuzda en büyük sıkıntılarınızdan birisi lehim kaçakları olacaktır.
Birbirine entegre ayakları arasında sızma olursa temizlemek bir hayli derttir. Maskeli olduğunda (Yeşil boya) bu sıkıntıları yaşamazsınız.

A be güzellerim madem soyundunuz bir işe...
-Hadi bir adım daha yukarıya çıkp bu işi profesyonelce altium ile halledin derim(Tavsiye)
-Bakıyıda bir profesyonele bastırdığınızda tadından yenmez olur. Gene siz yapmış olursunuz.
NOT: Altium Designerdan da print çıktısı alabilirsiniz. Ancak Altiumun çok başarılı olduğu söylenemez. Gerber çıktısı çok daha ileri seviyededir.