Lityum iyon pillerin tehlikesi

Başlatan z, 23 Şubat 2015, 01:52:16

z

Mahallemizde bir ev tamamen yandı ve sebebi şarjda bırakılan telefon imiş...

Hurdalarımın içinde minik bir lityum iyon pil vardı. Nedir ne değildir merak edip içini açtım.

Hoş bir alkol kokusu yayıldı. Plastik bir banda sarılı vaziyette iki levha çıktı. Birisi sanırım aluminyum üzerine karbon kaplı diğeri ise bakır üzerine birlmem ne kaplı.

Levhaların orasını burasını kurcaladım tüm yapı bundan ibaretti.

Alkol kısa zamanda buharlaştı ve kupkuru iki şerit levha kaldı. Birden kucağımda minik kıvılcmlar parıldamaya başladı. Aniden kıvılcım çıkıyor ve yok oluyordu.

Lityumdan imiş.

Neyse bakır şeriti çakmakla yakmayı denedim. Aman Allahım sanki barutu ateşledim. Yarım saniyeden daha kıza samanda bakır levha üzerindeki kaplama barut misali parladı.

Oldu olacak bir de karbon kaplı şeriti yakayım dedim tutuşmadı bile.

Bu deneyden tek bir şey çıkarttım. Lityum iyon piller kesinlikle patlamaya hazır bir bomba. Bu pilleri yakınımda görmek istemem fakat en basitinden cep telefonlarımız da bu piller var.

Mahalledeki yanan evden sonra bu pillerden daha çok korkar oldum.

Bana e^st de diyebilirsiniz.   www.cncdesigner.com

एक होना

hayda buradan yak diyecem yine yanacak ortam.

Kabil ATICI

Hayatı korkularla yaşamaya başlamak iyi olmaz.
Ona bakarsanız, evinizin içinde borulard doğalgaz dolanıyor. Yanmaya ve patlamaya hazır, atölyenizde, yanmaya hazır, tiner vs  gibi malzemeler var, hatta otomobiliniz,(benzin, mazot veya gazlı ise) hareket halince binlerce patlama yaşanıyor.
Dünyada hala birçok ülke atom bombalarından enerji elde ediyor.(Nükleer santrallar)

Bu tür cihazların üzerinde güvenlik önlemleri alınmış olsa da bir şekilde hata oluşabiliyor. Kaza olacak diye onlardan vazgeçmiyoruz. İstatistiki açıdan telefon pilimizin patlaması ihtimali yolda kaza geçirme ihtimalimizden daha düşük.
ambar7

mcn

Defalarca söyleniyor, orjinal harici şarj cihazı ve batarya kullanmayın diye. Sorun tamamen bunlardan kaynaklanıyor.

Kullanılan ne olursa olsun, gerektiği gibi kullanılırsa problem olması milyonda bir dir.
www.teknikyazi.com --üşenme,erteleme,vazgeçme...

muratdu

Çekiç ile telefon bataryasına vurunca ne olur? Sorusunun cevabı.

https://www.youtube.com/watch?v=lxlpHJPjUAI

z

#5
Videoda bu pillerin nasıl patladığı çok açık. Neden korktuğum sanırım daha iyi anlaşılır.

Fiyatı ucuz diye telefon, mp3, tablet vs cihazları almadan önce düşünmek lazım.

İçini açtığım pilin dış kutusu, plastik levhanın kenarlarının ısı ile eritilip kapatılması ve yapışkan bandla sarılmasıyla elde edimişti.

Hatta balon gibi de  biraz şişik duruyordu.

Lityum metalini biraz araştırırsanız bu metalin havadan ve sudan korunması gerektiğini göreceksiniz. Bu da demektirki bu piller kesinlikle kolay kırılamaz, çatlamaz  kutulara sahip olmalıdır.

Kısacası düşük fiyatlı uyduruk pillerden korkun. Ne demek istediğimi aşağıdaki iki resimdeki ürünü mukayase ederek anlayabiirsiniz.



Bana e^st de diyebilirsiniz.   www.cncdesigner.com

vedo35

Ben bir keresinde tam sarjli uzaktan kumandali helikopterin pilin bicakla yaraladim aniden elimde yanmaya basladi evin icini acayip bir duman kapladi. :))
Biliyormusun dedi, ben ne yaptiysam kader icabi yaptim dedi. Ben gene sustum.... Kimbilir sende belki kaderin memurusun vazifeni yapiyorsun dedi.

Mucit23

Bende 1 poşet dolusu eski telefon bataryası var. (Telefon tamircisi bir arkadaşımdan almıştım) Belki lazım olur diye poşette duruyor öylece. İmha etmek lazım.

muratdu

Lityum atomu, sodyum atomundan çok daha aktiftir (Periyodik cetveli hatırlayınız, sodyumun üstünde). Mercimek tanesinden daha küçük bir sodyum metalini bir bardak suyun içine atmıştım. Metal deli gibi suyun yüzeyinde sağa sola hareket ediyordu. Lityumu suya atsak demek patlayacak.

z

#9
https://www.youtube.com/watch?v=-DcpANRFrI4

http://batteryuniversity.com/learn/article/lithium_ion_safety_concerns

http://en.wikipedia.org/wiki/Lithium-ion_battery

mesaj birleştirme:: 23 Şubat 2015, 12:29:21

Firmaların ha bire orjinal pil alın uyarısına kızardım. Fakat artık pil konusundaki bu uyarıya kulak vermeye kararverdim. Hele hele de uyarı lityum iyon pil üzerine olunca.

http://canoncanada.custhelp.com/app/answers/detail/a_id/4090/~/updated-safety-notice%3A-counterfeit-lithium-ion-battery-packs
Bana e^st de diyebilirsiniz.   www.cncdesigner.com

ipek

HP Pavilion DV6700 laptop battarya kullanılamaz raporu verdi ve sarj etmeyi kesti.12 volt araç sinyal ampul'ü  vardı elimde iki başına tel uydurdum ve pil'e değdirdim saatlerce yandı,voltajı ölçtüm milim kıpırdamadı,anladımki yazılım ile zamanlama yöntemi ile pil ile laptop'un bağlantısı bitti,nihayet batarya voltajı çöktü bir daha doldurma ihtimali kalmadığı için,meraktan ölüyordum mutfaktan bir meyve bıçağı kaptığım gibi giriştim pil'e pilin ucu azıcık girmiştiki pil acaip ısındı bıçağı geri çekmem fayda etmedi artık elle tutulamaz hale geldi,koştum bahçeye diklemesine üzerinde tepinerek toprağa gömdüm,ve pencereden beklemeye başladın patlayacakmı diye,hiçbir şey olmadı şükür,pil altı yıllık idi herhalde enerjisinin çok büyük bir bölümünü yitirmişti,bir facia'ya sebep olmadı.ben evde değil iken hiçbir cihazı sarj etmemeye özen gösterir oldum.

z

#11
Evet en mantıklı yaklaşım pilleri şarj ederken evde olmak.

Eve gelinceye kadar pillerim şarj olsun düşüncesi çok tehlikelli. Mahalledeki ev yangınında ev sahibi öyle apmış. Pili şarj olsun diye bırakmış ve evde kimse yokmuş.

Lityumu internette araştırırken ilginç bilgilere de ulaştım. Diyelimki büyük hacimli lityum içeren pil vs bir madde var ve alev aldı.

Yangın söndürücüm var diye sevinmeyin. Lityum alev aldığında ancak özel kimyasallarla söndürülebiliyormuş.

mesaj birleştirme:: 23 Şubat 2015, 13:45:06

Dün atelyemde küçük çaplı bir yangın olayı yaşadım. Küçük yangın yanlış hamlem sonucunda birden fazla yere yayıldı. Neyseki soğukkanlı davrandım ve 5 seneden beri hiç bir kontrolu yapılmamış yangın söndürücüm görevini layıkı ile yaptı.

Yangın konusunda ev ahalisini de yetiştireceğim. Yangın söndürücü nasıl kullanılır öğreteceğim. Hayatımda ilk kez dün yangın söndürücüsünü kullandım. Gördüm ki çok basit işler bile panik halinde iken çok zor yapılabiliyor. (Söndürücünün tetiğini kitleyen mühürlü pimi sökmem en az 30 saniyemi aldı.)

Şimdi evde pil şarjı için alev almayan malzemelerle özel bir köşe yapacağım. Hatta kutu şeklinde kapaklı bir şey olsun düşüncesindeyim. Yatarken ya da evden çıkarken şarj aletlerini şarjda bırakmayın kuralını getireceğim.
Bana e^st de diyebilirsiniz.   www.cncdesigner.com

mistek

#12
Modelcilikle uğraşanlar bilirler. Sürekli Lipo pilleri kullanıyoruz şarj deşarj işleri çok oluyor. Güvenlik için resimdeki çantalar üretilmiş. Pil patlayınca çanta yanmıyor. Var bende de bir adet. Ama hiç kullanmıyorum ihmalkarlık... :(

http://www.helibuy.com/images/helicopters/lipo-safe.jpg



https://www.youtube.com/watch?v=Pul1TngeKe4



boş işlerin adamı ---- OHM Kanunu: I = V/R ---- Güç Formülü: P = V*I = I^2*R = V^2/R

muratdu

Ben uyuyacağım zaman bile sarjdan çıkarıyorum hepsini. Ne olur ne olmaz.... Evde yangın söndürücü yok zaten.

ayhani

Alıntı yapılan: mcn - 23 Şubat 2015, 08:13:57
Defalarca söyleniyor, orjinal harici şarj cihazı ve batarya kullanmayın diye. Sorun tamamen bunlardan kaynaklanıyor.

Bir defasında 5 liralık bir şarj aletini açmıştım trafonun çıkışında bir köprü diyottan başka birşey yoktu.
En iyi bildiğim şey hiçbir şey bilmediğimdir.