TIP31

Başlatan cirak05, 27 Mayıs 2005, 21:24:14

cirak05

12 voltluk motora yön vermek için aşağıdaki adresteki devreyi yaptım.

TIP31'li MOTOR SÜRÜCÜ DEVRESİ

(Salaklıktan bilgisayarda simüle etmedim) yaptıktan sonra motorun bağlı olduğu uçlardaki voltajın azdan başlayıp arttığını gördüm. Dolayısıyla motor harekete geçmedi.

Kullandığım besleme küçük akülerden 12V.

Ben girişten pozitif tetikleme verdiğimde motorun tam güç çalışmasını sağlamak için hangi transistörü kullanmalıyım?

Teşekkürler...

tnen

Transistorleri opto coupler ile surmeyi dene birde sol ust ve sag ust transistorlerinin baz direncleri yok bunları ekle

cirak05

Arkadaşım demek istediğini tam anlamadım. Daha doğrusu anlaşamadık heralde ben bu devreyi proteusta simüle ettim. Sadece 10K lık dirençleri çıkardım.

Devre çalışıyor. pozitif tetiklemeyi uyguladığımda tıp31'in beyz-emiter arası 0.9 V falan gösteriyor hep sabit bir şekilde...

Ama motor gerilimini ölçtüğümde voltaj 4.küsürden başlayıp artıyor. Dolayısıyla motor ilteime geçmiyor sadece titreme yapıyor.

Bu devreyi sıradan npn bir transistör ile denedim. Anında 10 V gösterdi. Ama çok ısınıp yanmaması için bildiğiniz bir motor sürmek için bir transistör var mı?

Teşekkürler...

tnen

O zaman once düşük güçlü tr ile tıp31 leri sür

cirak05

Zaten aynen öyle yapıyorum. benim demek proteusta  tıp31 yerine bc237 kullandım. Motor voltajı 10V falan gösterdi.

Ama tıp31 de voltaj 4'ten başlayıp yavaş yavaş artıyor. dolayısıyla motor hareketsiz kalıyor.

İstediğim transistör bc237 şeklinde çalışan güçlü bir sürücü transistör.

Bilen varsa yardım etsin lütfen...

Teşekkürler...

SpeedyX

BD243C olur mu?

KaraBey

10k ları neden çıkardın? onlar tr yi - ye çekmek için
resimdeki haliyle çalışmıyormu?
birde motora direk 12 voltu ver akımı ölç ne çekiyor
ona göre çözüm arayalım

haciman

Bu devre motoru iki yöne döndürmek için yapılmış bir H köprüsü. BEnce bu transistörlerle felan uğraşma.

L293D kullan. Bu enteğre ile iki adet DC motoru her iki yöne döndürebilirsin. Kullanımı çok basit ve oldukça kararlı. Ben bu entegreyi bilgisayar kontrolllü robot kol projemde kullandım.

5-36 V arası DC motorları çalıştırabilirsin. Ve yaklaşık 600 ile 650 mA'e kadar akıma dayanabilir. Ben bu akımların üzerine anlık (15-20 sn) kadar çıktım. Hiçbir şey olmadı.

Bu entegrenin bağlantı şemasını odtü robot topluluğunun sitesinden bulabilirsin.

Kolay gelsin....
“Buna karşılık sizden hiçbir ücret istemiyorum. Benim ücretim ancak âlemlerin Rabbi olan Allah’a aittir.”  (Şu’arâ Sûresi 109)

cirak05

probu dokundurduğumda 1-2 amperden başlıyor. ama sonra 700-800 mA 'ya kadar düşüp sabit kalıyor. (12 volt/ 1.3AH akü ile)

aster

şimdi 1 A için BDX53 felan da taksan ısınma normaldir
bunu önlemek için mos veya PWM li darbe gönder ısı 4 A de çeksen normal olur

cirak05

arkadaşlar önerileriniz için teşekkürler. :D  artık bundan bıktım şuan için çift kontak röle ile daha basit gibi görünüyor.  :idea:

peki motor hız kontrol devreleri haricinde motora seri yada paralel bir dirençle motorun çektiği akımı sınırlayabilir miyim?  :?:

aster

HİÇ DEVRE KULLANMADAN dirençle akım düşürmen çok zor
sen gel 1-2 transistör koy şuna

cirak05

Aster arkadaşım

4x10k
4xBC237
4xTek kontak röle
2xÇift kontak röle

ile bu motor sürme devresini oluşturdum ve simüle ettim, çalıştı. Şimdi böyle çalışan bir devre yerine yine istediğim gibi transistör araştırmak benim için zor bir iş olur.

Ama yinede öğrenmek için dediğinizi yapmayı düşünüyorum. Belki ben bazı şeyleri yeterince anlatamamış olabilirim.

Motor Sürücü Devre - Electronic Lab

Yukarıdaki devreyi hem npn ile hemde tıp31 ile bir simüle ederseniz göreceksiniz.

NPN kullanarak yapacağınız devrede motora direk 10V gelirken TIP31 ile yapılanda 4V 'tan başlayıp artıyor. Sadece TIP31'de değil yine proteusta denediğim bazı güç transistörleride aynı şeyi gösterdi. Heralde güç transistörlerinin genel özelliğinden kaynaklanıyordur.

Eğer hepsi için böyle bir durum varsa o zaman röleler ile yapmak daha mantıklı değilmi?

Kontak attığında tam güç ile çalışan bir motor........

aster

hocam şu anda vaktim yok ama sana tavsiyem
gel bu işi tr lerle yap neden dersen bu işi öğrenmen gerek, bak göreceksin, birazda kendin araştır çeşitli devreler üzerinde kafa yor
sonunda motor çalıştığında sen de transistör nasıl kullanılr azda olsa hatim etmiş olacaksıni, yoksa bu iş sürer gider. Bak başka bir başlıkta bir kaç zamandır birşeyle yazıyorum bir Erol biraderim alaka gösterdi, olayı irdelemek istiyorum ama tam anlatamıyorum ilginizi çekemiyorum herhalde, vakti zamanında motorlarla bende çok uğraştım ama uğraştım sonunda birşeyler öğrenebildim sayılır, bahsettiğim mevzu röle yerine yarıiletken gavurcası HIGH SIDE SOLID STATE RELAY şimdi bunları öğrenmeye çalışıyorum nedenmi? artık bu zımbırtı her yerde kullanılıyor, ben bunu öğrendimmi kim korkar bundan milattan önce bana com porttan lcd ile animasyonlar yapıp hava atan arkadaşım aklıma gelir hep, o olmasa ben bu kadar şeyi öğrenemezdim herhalde o bana onları gösterdikçe hırs yaptım kendime sende yapmalısın bir de simüleden ziyade otur gerçek devre kur test et daha iyi olur varsın birkaç şey patlasın gümlesin onlar işin tuzu biberi olur tecrübe olur bu tecrübenin mektebi yoktur, biraz nasihat gibi oldu kusura bakma sakın

cirak05

Söylediğin şeyler çok önemli gerçekten bu tavsiyeleri okulda sadece bir iki meslek hocası yapıyordu. Onların bu söylediğini zamanla daha iyi anlıyorum.

Zaten bir üst mesajda da söyledim ya emin ol ben bu transistörlerle halledecem sırf öğrenmek için hem bu arada transistörlerin ne olduğunuda hatırlamış olurum.

O kadar zaman geçtiki mosfet bipolar ne demek tam hatırlamıyorum.

Teşekkürler ASTER :)  :)