Aktif-Pasif Kristal Osilatör Farkı Nedir

Başlatan sbugra, 15 Mart 2015, 20:54:15

sbugra

Merhaba;
Konu başlığında da berlirttiğim gibi aktif ve pasif kristal osilatörlerin farkı nedir, neden birisinde 2 diğerinde 4 pin bulunur. Bu elemanlar birbirlerinin yerine kullanılabilirmi?

OG

2 pinli olan yanlızca kristal. Kristal tek başına osilasyon yapmaz yani sinyal üretmez. Yanina transistor gibi aktif elemanlarla ve diğer yan elemanlarla devre eklemeniz gerekir. Devre titreşimi sağlar, kristal ise titreşimin istenen değerde olmasını.

Kristalli osc devresini siz kurarsanız da bu mümkündür. Bu durumda devrenin minimum 3 ucu olur. 2 ucu besleme 1 ucu osilator çıkışı. Bir de devreyi enable/disable edecek uç ile dizayn ederseniz enerjisini kesmeden osilatoru kontrol edebilirsiniz. Bu durumda elinizde 4 uç olur. Bahsettiğiniz "aktif kristal" dediğiniz osilatorlerin genel yapısı bu şekildedir.

Toparlarsak, kristal pasif bir malzeme ve genelde 2 uçludur,  kristal ile kontrol edilen osilator devresi de bir çok malzeme topluluğu ile elde edilen aktif bir devredir.
FORUMU İLGİLENDİREN KONULARA ÖM İLE CEVAP VERİLMEZ.

sbugra

Yanıtınız için teşekkür ederim. Teorik olarak kafamda bir şekil oluştu. Merak ettiğim bir diğer husus ise site üzerinde arkadaşlarımızın tasarladığı devrelerde kullandıkları pic yada atmega serisi mikro denetleyiciler bulunuyor. Uc'nin xtal bacaklarına kondansatör ile kristal bağlanıyor. Burada kristalin davranışı osilatör gibimidir yoksa farklı bir karakteristik durumu mu varmıdır.

Kabil ATICI

#3
Fark etmiyor. Kristal tek başına çalışmıyor. İşlemcinin içindeki devre ile birlikte çalışmayı sağlıyor.

Normal kristal kullanımında, örneğin yaptığın bir hatadan dolayı başlayamama durumu olabilir.

Osilatörlü kristal kullanımında ise her durumda osilatörün çalışmaya dolayı ile işlemcin çalışmaya başlar. Bu türde birden fazla işlemci kullanman durumunda  tek bir osilatörle işlemcilerini çalıştırabilirsin.

Her iki tipide kullandım. Sadece harici osilatörlü kristal kullanırken işlemcinin giriş bacağında ( atmel için) sigota ayarı gerekiyor.
ambar7

sbugra

Yanıtınız için teşekkürler. Arduino ile elektroniğe hobi amaçlı merak saldım. Ancak Arduino tarzı prototipleme ortamları elektronik bilgisi olmayanlar için tehlikeli bir ürün kanaatimce. Şu modülü buraya tak, şuraya direnç ekle, kodu derle ve yükle. Ne kadar kolay geliyor ama kimse sormuyor bu işin temelinde ne yatıyor. Sorduğum sorular o yüzden bu bağlamda,  işin aslını öğrenmek istiyorum. Ancak araştırdığım kaynaklarda sizlerin anlatımı gibi anlaşılır cümleler yok. Önerebileceğiniz kaynaklar varmıdır.

Kabil ATICI

Zaten arduino için amaçlanan o. Yani elektronik konusunda fazla bilgisi olmayan veya öğrenmeye zamanı olmayan kullanıcının kullanabileceği bir ortam oluşturmak. Bir makinacının veya tasarımcının kendi amacı kullanabileceği bir yapı.

http://megep.meb.gov.tr/?page=moduller

bunlar iş görebilir.
Normalde meslek lisesi kitapları yardımcı olabilir. Tabii iş teori dersen biraz daha derinlemesine araştırma gerektirir.
ambar7