Bipolar Step Motor Sürücü Ayrıntıları

Başlatan Erol YILMAZ, 29 Eylül 2005, 16:59:50

z

Motorun aniden hizlanmasi gerekiyorsa  hangi tur adimlama modu kullanilirsa kullanilsin damping gerekiyor.

Tam adimda ilerleme yapilirken, diger adimlara gore tam adim araliginda daha buyuk ivmelenme yapildigi icin rezonansa giris hizli oluyor.

Eger daha dusuk adimlamalarla  yapilirsa torkdaki ripil dustugu icin salinimlarda daha kucuk genlikli oluyor. Ancak rezonans bolgesinden hizlica gecilmez uzun sure motor rezonans frekansinda yakin yada esit pulslarla beslenirse genlikler gittikce artiyor.
Bana e^st de diyebilirsiniz.   www.cncdesigner.com

mahoaga

Electronic damping ile ilgili teorik olarak bir yöntem çözüm olabilir. Ancak denemeden kesin bir sonuca varmak mümkün değil. Erol arkadaşımızın belirttiği Step-Fren ve İleri pulslerinin 1 adımı atıyor olması insanın aklına şunu getiriyor.  1 Adımı atarken normalde sürücüler kaydıracağı açıyı 180 derecede bir kerede kaydırıyor. Mesela yarım adım atacaksa 180 derece peryot sonunda yarım adım kadar sin - cos fazını kaydırarak motora akımın akmasını sağlıyorlar. ( Bu işlemde 20Khz frekanslı sample yenilemede yeterli olmaya bilir. DAC gerekebilir 50Khz veya üstü). Eğerki 40Khz de sample yenilerseniz 3000d/dk ivarlarında 180 derecede 8 sample filan çıkıyor olacaksınız. Adımı 180 dereceye bölmeniz ve aynı belirttiğin gibi Puls-Fren ve ileri olarak akım değerlerini 180 derece boyunca dinamik olarak oynatmak çöüm olabilir. Bu sistem motora adımı attırırken bir taraftanda çok kısa süreli birfrenleme ile resonans palslerinin oluşmasını engelleyebilir.  Bu yöntem adımın tamamlanması sırasında motara ufak birsürtünme yapacak ve adımlamada oluşacak titreşimleri muhtemelen kaldıracaktır.

OG

İç piyasada LMD18245 satan birisi varmı?
FORUMU İLGİLENDİREN KONULARA ÖM İLE CEVAP VERİLMEZ.

semotraki

herkese merhaba.
ben elektronikte çok yeniyim. paralel port üzerinden 4 motoru aynı anda sürecek basit bir sürücüye ihtiyacım var. yapmaya çalıştığım 8linx.com da bulunan köpük kesme makinesi. ne çok hassas ne de çok güçlü bir sürücü ihtiyacım yok. yalnızca 6 voltluk,6 uçlu muhtemelen unipolar olan bir motoru düşük süratte ve düşük torkta sürmek istiyorum. ancak karaköyden 35 milyona aldığım basit bir karttan sonuç alamadım. 4 motoru aynı anda sürecek basit bir devreyi yapmak için 150 ytl istediler. bu konuda bana yardımcı olabilirseniz sevinirim. elektroniği yavaş yavaş öğreniyorum. asıl ilgi alanım model uçaklar. ve kendi sürücümü yapacak seviyeye gelme uzun zaman alır. yardımınızı bekliyorum. saygılar.

mahoaga

@OG

LMD18245T 3A , DMOS Full Bridge Step motor sürücü entegrelerini yaptığım araştırmalar sonucu ülke içinde bulamadım. İthalatçı bazı firmalar bu malzemeyi getirselerde en az 20Adet gibi birçubuğu almak gerekiyor. Son olarak malzemeyi test amaçlı olarak digikey 'den nihayet bugün sipariş verebildim. İnşallah 2-3 gün içinde elimde olacak.

OG

@mahoaga

Teşekkür ederim, ithalatçılar 1 çubuğa razı iseler yine iyi.
FORUMU İLGİLENDİREN KONULARA ÖM İLE CEVAP VERİLMEZ.

mihri

slm, elimde bipolar 2 phase bi step motor var çalışma mantığını yeni kavradım. proteusta similasyonunu yaptım ama motor yavaş dönüyo gibi görünüyo hızını arttırdığımda bi sağa bi sola dönüyo. pratikte bu motora ne kadar hız yaptırabilirim? sn de en fazla kaç tur dönebilir?
"Eppur si muove!"

Erol YILMAZ

@mihri,
Bu basligin en basindan beri amacladigimiz step motordan yuksek performans almanin ayrintilarini anlayip aciklayabilmek.
Onun icin en bastan yavas yavas anlayarak okumani tavsiye ederim.

1 sn de kac tur attirilabilecegin falan motora ve surucuye bagli.
Ikisi de cok onemli.

mihri

sadece şunu öğrenmek istiyorum 5 veya 10 tur atabilirmi 1 sn de yada daha hızlı :?:
"Eppur si muove!"

Erol YILMAZ

5 tur/sn  dk da    300 tur/dk  yapar.
www.fromorbit.com daki surucu + elimdeki step motorla bosta 900 tur/dk dondugunu belirtmistim. Daha iyi step motorla daha yuksek hizlar elbette mumkun. Akimin yukselisi ile ilgili bir grafik vermistim. O motor konusunu nispeten acikliyor.

Daha once  yazdiklarimizi yavasca bir okusan, anlayacaksin hepsini. Gereksiz soru da olmayacak...

Macera

Proteusda sistem gerçeğe ne kadar yakın?
Giriş frekansını artırdığımızda motor yeteri kadar akım çekmiyor gibi gözüküyor.

Aşağıdaki dosyada frekansı 100hz ayarladığımda sistemde problem başlıyor.100hz = 60 devir/dak eder.
http://rapidshare.de/files/8368378/l6203.DSN.html
Mikrostep ve hızlı sönümleme yapmaktayım.
Mikrostepi kaç devire kadar kullanabiliriz.
Subcircuit içindeki filtre elemanlarıyla oynadığım zaman durum değişiyor.Sense direncinden sonra nasıl bir filtreleme uygılamak gerekir?
"Art without engineering is dreaming; engineering without art is calculating." -- Steven K. Roberts

Macera

Yukardaki sorunun cevabını yaklaşık olarak buldum.
http://www.st.com/stonline/products/literature/an/8700.pdf
Fırçasız DC motorlarda sensörsüz sadece ADC ile geri besleme yapmak mümkün.
Adım motorlarda yine ADC ile tork kontrollü yapabilirmiyiz?
Şöyleki boşta iken düşük genlikte bir akım ile motoru kontrol ederiz.
Tork ihtiyacı artığı takdirde akım genliğini artırırır böylece servo motorlarındaki gibi gücü efektif kullanabiliriz.Torku böyle kontrol edebilirmiyiz.?
"Art without engineering is dreaming; engineering without art is calculating." -- Steven K. Roberts

z

Alıntı YapAslında step motorların doğasında da bu özellik var ancak pek çok sürücü bu etkiyi yok ederek motordan sabit genlikte bir akımı mekanik yük olsun olmasın akıtmaya çalışır.

Hatırladığım kadarıyla Nasa'nın uzaya gönderdiği sistemlerde kullanılan bazı step motor sürücüler, motor yüküyle orantılı akımlar akıtıyor.

Bahsettiğin gibi çalışan sürücüler var, ne kadar yük o kadar akım.
Bana e^st de diyebilirsiniz.   www.cncdesigner.com

Macera

Peki belli bir örnek şeması varmı?
"Art without engineering is dreaming; engineering without art is calculating." -- Steven K. Roberts

z

Malesef şema zaten yok ve siteyi de hatırlamıyorum.

İnternette gezinirken sürücülerinin Nasa tarafından uzayda kullanıldığıyla övünen (haklı da) bir firmanın sitesinde görmüştüm.

Adamların grafiklerle de anlattıkları, motor mekanik olarak yüklendikçe akımının artmasına izin verildiğiydi.

Normalde step motorun zaten doğasında bu özelik var. Ancak bizler motordan sabit akım akıttığımız için motor dursa da dönsede aynı akımı çekiyor.


Bu özelliğe sahip sürücünün motorun ısınma problemi ve enerji tasarrufu iyileşmesi  haricinde başka işe yarayacağını sanmıyorum.
Bana e^st de diyebilirsiniz.   www.cncdesigner.com