Bluetooth hakkında

Başlatan Zoroaster, 07 Kasım 2016, 11:22:54

Zoroaster

Bluetooth haberleşme için bir sürü modül vs var. Hazır modülleri bir kenara bırakacak olursak;

Elimizde bluetooth denen zımbırtının alma gönderme frekansında ve modülasyon tipinde alıcı ve verici olsa bu düzeneği bluetooth yetenekli cihazlarla haberleştirmek istersek bluetooth'un detaylarını da bilmek gerekecek.

Bu konuda konuşacak varmı?
Seytan deliginden kacti.

memo333

Allah cezasını versin o bluetooth'un.. ömrümü yedi  :'(
Gömülü Linux Notları --> http://linuxedu.xyz/

Zoroaster

Gözü çıksın o modüllerin. Amel olsunlar.
Seytan deliginden kacti.


Zoroaster

#4
Peki hazır modül konuşalım o zaman.

PC'ye usb'den bağlayabileceğim flash memory tarzında bir usb modül almak istiyorum.

Kodlamayı delphi ile yapacağım. Gene bir modül daha almak istiyorum bunu da herhangi bir MCU'ya bağlayabilmeliyim.

Acemiliği PC de atlatıp ardından MCU ile yola devam edeceğim.

Neticede amacım tabletlerle haberleşebilmek.

PC ve MCU için iki ayrı Bluetooth modül öneriniz varmı?

Hemen sipariş edip 1..2 günde alabileceğim türde Türkiye satıcılarından olsun.

HC05 için kötü sorunlu HC06 için daha az sorunlu vs deniyordu.

Burda bahsedilen sorunlar nelerdir?

Öte yandan Hc05 master/slave çalışabilirken HC06 için sadece slave çalışabilir deniyor.

Master yada slave durumu önemlimi?  Mesela tablet  master olduktan sonra sonra MCU'nun slave olmasında ne sakınca var?

Seytan deliginden kacti.

erolca

eroool

Zoroaster

İlginç bir ürünmüş fakat Data bloklarını alıp vereceğim. SD kart mantığı uygulamamda gerekmiyor. Bir de Wifi değil de bluetooth lazım.
Seytan deliginden kacti.

MrDarK

@Zoroaster eğer bluetooth modülünüz başka bluetooth cihazlara kendi isteği ile bağlanmak isteseydi master yeteneğine sahip olması gerekirdi. Yani master konuşmayı ilk başlatacak cihaz anlamında kullanılıyor. Slave ise kendisine bağlanma isteği gönderilen cihaza deniyor, kendi başına konuşma başlatamıyor.

HC05'in sorunlu olduğunu düşünmüyorum, düzgün kullanıldığında oldukça verimli çalışıyor. Zaten HC05 ve 06 donanımları aynı, sadece yazılımları farklıdır. USB bağlantısı pinout'da görünüyor fakat USB ile nasıl haberleştiğine ait en ufak bir fikrim yok, ben UART bağlantısı ile kullanmıştım.

Hc05 ve Hc06 için dikkat etmeniz gereken bluetooth 3.0 olmasıdır. Günümüzde BLE 4.0-1-2 cihazlar kullanılmaktadır. Ti'in bluetooth chipini kullanmanızda yarar var bence (:
Picproje Eğitim Gönüllüleri ~ MrDarK

Zoroaster

Seytan deliginden kacti.

MrDarK

Günümüz cihazları ile çalışmakta fayda var, illa birini deneyecekseniz linkini verdiğiniz ürünü deneyin derim.

Aynı zamanda bu chip SoC özellikli, kendi kodunuzu bluetooth modül içinde tasarlayabilirsiniz.
Picproje Eğitim Gönüllüleri ~ MrDarK

Zoroaster

Bu durumda belki uygulamayı hiç ilave işlemci kullanmadan da aynı modüle yaptırabileceğiz. Süpermiş.

Peki araştırmaya üşendim sorayım istiyorum. Bu çipe kod atma işi ve derleyici işleri nasıl olacak?
Seytan deliginden kacti.

yamak

#11
Hocam linkini verdiginiz urun bluetooth 4.0 yani bluetooth 4.0 alti modullerle konusamaz. Eger bluetooth 4.0 calismak istiyosaniz asagidaki urunu onererim. Hem de cypress in psoc lari cok iyidir.
http://www.cypress.com/documentation/development-kitsboards/cy8ckit-042-ble-bluetooth-low-energy-ble-pioneer-kit
Bu kitte sniffer da bulunuyo. Cypress in cysmart programi araciligi ile bluetooth paketlerini analiz edebilirsiniz. Ama bu chipte bluetooth direkt peripheral olarak bulunuyo. Yani at komutlariyla vs kullanamiyosunuz.
Eger at komutlariyla kontrol etmek istiyosaniz da telit in bluemod +sr modulunu oneririm.

Zoroaster

Benim derdim elimdeki tabletle (ASUS K011) konuşmak aslında.

Seytan deliginden kacti.

yamak

Hocam sizin table bt 4.0 destekliyomus. Yukaridaki modullerin herhangi biriyle yapabilirsiniz. Ama bi sniffer iniz olsa guzel olur. Bt 4(Ble) nin frame yapisini anlaminazi yardimci olur. Gap, gatt, profile, characteristic vs gibi seyleri cypress in snifferi sayesinde kolayca kavrayabilirsiniz. Fakat dedigim gibi bu bahsettigim seyler bt 4 ve ustu icin gecerli. 4.0 altindakilerde application layer tamamen farkli.
Ble icin asagidaki kitabi okuyabilirsiniz
https://www.amazon.com/Getting-Started-Bluetooth-Low-Energy/dp/1491949511

leblebitozu

@Zoroaster

Öncelikle tablet + pc + telefon gibi cihazların üzerindeki bt versiyon 4.0 ve daha sonrası ise bundan cihazın Bluetooth Klasik (Legacy) ve ayrıca Bluetooth Low Energy desteğinin olduğunu anlıyoruz. Modüller söz konusu olduğunda 4.0 sadece Bluetooth Low Energy anlamına da gelebilir, klasik + low energy destekleyen modüller ise "dual mode" şeklinde bir ibare ile anılıyorlar genel olarak.

Klasik bluetooth'ta veri hızları (ver 3.0) donanıma bağlı olarak 3mbit'e kadar çıkabiliyor. Bluetooth LE'de 250kbit civarı maximum. Klasik bluetooth'da genellikle üst düzey protokoller (profiles) kullanılıyor.. kablosuz kulaklık/mikrofon,seri port emülasyonu (SPP),HID vs. Klasik bluetooth'da bağlanma süreleri 5 sn'leri bulabilir. Bluetooth LE ise 10-20 milisaniye gibi bağlantı kurabilir. Bluetooth klasik'te (class 2) bağlantı mesafesi 10 mt gibi iken Bluetooth LE'de bu mesafe 50-100 mt civarlarına çıkabiliyor.

Piyasada bolca bulunan hc05 ve hc06 gibi modüllerin üzerinde daha önce bahsettiğimiz seri port emülasyonu çalışıyor. Sadece (SPP) kullanım olarak da seri port'tan bir farkı yok. Bluetooth LE modüllerin bazılarında yine seri port emülasyonu olduğunu görüyoruz ama bu standart bir bluetooth le profili değil imalatçının kendi geliştirdiği bir özellik. Onun haricinde GATT protokolü paket bazlı gönderimler için kullanılıyor genel olarak.

Sonuç olarak çok hızlı bağlanıp, küçük veriler gönderecekseniz bluetooth le, bağlantı aktif kalacak ve daha büyük veriler gönderecek iseniz bluetooth klasik modüller uygun olacaktır. usb bluetooth yerine ise usb/seri çevirici yardımı ile yine bahsi geçen modüllerden kullanmak işi son derece hızlandıracaktır.