Keil Development Suite for ARM v2.41

Başlatan aster, 07 Kasım 2005, 14:55:40

Petek

Alıntı yapılan: "ahmet abüü"Bu ölçülerde bir kartın üzerinde WinCE çalışıyor olması mükemmel bir şey. Windows altında çalışan bir ".exe" programını bu kartın üstünde yürütmek dehşet verici. üstelik TFT lcd ye ve TouchScreen ile direkt olarak baglanıyor. İster Linux, ister WinCE, isterseniz de kendi C/C++ kodunuz.

http://www.arm9.net/nano2410a.asp

http://www.arm9.net/süper2410.asp

http://www.armkits.com/product/mini2410.asp

http://www.e-tec.ch/v2/IC_Products/SO-DIMM_Socket_Selection.htm

Kafayı yememek şartıyla bu sayfaları inceleyebilirsiniz. Bu mesajı okuyan ve bu sayfaları inceleyenlerin aklını kaybetmesinden, şahsım sorumlu tutulamaz.
4 yıl önce arızalı bir Nokia 8110 elime geçmişti. İçerisinde işlemciler, flash romlar (en az 64 Klık) hayretler içerisinde seyretmiştim. Bir yıl sonra bir motorola cep telefonunun içerisini açtığımda çip sayısı daha azdı ve eskisi gibi şaşırmamıştım. Geçen yıl arızalı bir siemens C45 elime geçti. Büyüteçle zor görünen baskıdevre yollarıi dirençler ve 5x5 mm2 lik işlemci ve ramlar ... hatta birtanesi için kartta yer ayrılmış ama monte edilmemiş. Görmenizi tavsiye ederim. Şimdilik şu içerisinde WinCE çalışan, mpeg playeri falan olan ceptelefonlarına bakmayın.
“Önyargıları yıkmak atomu parçalamaktan zordur” A.Einstein

Petek

“Önyargıları yıkmak atomu parçalamaktan zordur” A.Einstein

Petek

Aster hocam,
delik içi kaplama ile ilgili http://www.circuitree.com/CDA/ArticleInformation/features/BNP__Features__Item/0,2133,84696,00.html
http://www.circuitree.com/CDA/ArticleInformation/features/BNP__Features__Item/0,2133,66303,00.html
bir makale daha vardı, linkini bulamadım.

Bahsettiğim ev yapımı delik içi kaplama banyosu
http://www.myhome.ch/mzingg/pcbstuff/tps/

Bu arada lazerli rapid prototyping makinası sizin linkini verdiğiniz makina imiş, kayıtlarımda buldum. Bu da bir başkası http://www.aurelautomation.com/

Size bahsettiğim lazer yazıcı mantığını anlatan bir makale
http://www.circuitree.com/CDA/ArticleInformation/features/BNP__Features__Item/0,2133,64793,00.html
direct film printing imaging gibi kelimeleri google da girin çok sayıda makale var bu konuda.

Aslında bunu en başta belirtmem gerekirdi. Büyük bakır levhalara doğrudan inkjet yazıcı ile PCB çizimi aktarılıyor, yazıcıdan çıkan levha asite atılıyor. Bunun için UV cured boya dedikleri UV ışığı görünce kuruyan boyalar kullanılıyor. Bu konuda Epson firması, 3 yıllık bir çalışmanın sonucunu basına açıklamıştı (kağıt kalınlığında 20 katmanlı, inkjet yazıcı ile çıkartılmış kart). Epsonun araştırması çok ütopik gelse de diğer ticari yazıcılar kullanıma girmiş durumda. Prototipleme için lüks kaçabilir belki. Üretim amaçlı kullanılıyor.
“Önyargıları yıkmak atomu parçalamaktan zordur” A.Einstein

aster

Petek bu havuza girdik artık, her bilgi bizim için önemli
teşekkürler

CaFFeiNe

Alıntı yapılan: "Petek"Bahsettiğim ev yapımı delik içi kaplama banyosu
http://www.myhome.ch/mzingg/pcbstuff/tps/

siteyi inceledim adam yaptığı makinanın envai çeşit resmini koymuş ama işin mantığını bulamadım ya adam yazmamış yada ben bulamadım neyse sonuçta bu işin mantığı nedir nasıl kimyasallar gerekir ne süreyle nasıl hangi sıcaklıkta tatbik edilir vs?
tek yüzlüyü lazer+ütü mantığıyla çok güzel hallediyoruz delik içinide halletsek süper olur bu QFP kılıflarla başka türlü biraz zor uğraşacağız :)

Petek

Bu işi aslında kimyacılar  ve metalurjiciler bilebilir sanıyorum.

kabaca bildiğimi aktarayım, kaplama için kaplanacak malzemenin tuzu gerekiyor. Ben olayı bakırsülfatla denedim. Kaplama (delik içi değil tabi) çok yavaş oluyor. Tabi kullandığım basit adaptörle ne kadar olurdu onu da bilemiyorum. Fazla akıma gerek duymasın diye kaplanacak yüzeyi çözeltiye çok az değdirdim. Delik içi kaplama için sürekli doğru akım verilmiyor. Periyodik olarak yanlış hatırlamıyorsam 20 birim süre doğru akım verilirken, bir birim süre ters yönde daha yüksek akım veriliyor. Böylece delik içi nispeten düzgün bir kaplama elde ediliyor. Bununla ilgili makaleler var.

Sıcaklık çözelti içerisindeki moleküllerin hareket etmesini sağlıyor. Aynı zamanda içeride bir sirkülasyon oluşturulması da önemli. Zira bakır iyonları yüzeye kaplanınca, yüzeye yakın bakır iyon konsantrasyonu azalıyor. Bu da işlemi yavaşlatıyor. O ndenele sirkülasyon önemli oluyor.

Bir de çözeltide askıda kalan bakır partikülleri oluşabiliyor ve bu kaplanacak yüzeye yapıştığında kaplamanın kalitesini bozuyor. O nedenle kaplama için kullanılan bakır elektrot bir filtre torba içerisinde tutuluyor.

Sanıyorum bizim gibi amatörler için arm9 işlemcilere yönelik kart hazırlamak neredeyse imkasız gibi. Hazır modülleri tasarıma yerleştirmek sanki bizim için en doğru çözüm gibi görünüyor. (konuyu arm işlemcilere iyi bağladık değil mi:)
“Önyargıları yıkmak atomu parçalamaktan zordur” A.Einstein

mp3dragon

ARM9 bizim için çok lüks. BGA tip işlemci çoğu. Petek'in dediği gibi bu işlemcilere kart hazırlamak imkansız gibi. Ayrıca illa linux - WINCE çalıştırılacak bir şey isteniyorsa VIA nin EPİA mini-ITX bordları var. 17 x 17 cm boyutunda birakın WINCE yi, XP de DVD bile seyredersiniz. Kart üzerinde fan yok ve single 12 voltta çalışıyor. Kart muhteşem fiyatları 150 - 250 USD arasında. 6 xUSB, 2XLAN, 2xIDE, 4xCOM, 1 x LPT, CF CARD yuvası onboard ses, onboard VGA, TFT-LCD çıkışı vs. vs. çok daha mantıklı. (12x12 cm boyutunda nano -ITX de var)
İyilik Yap, Denize At, Balık Bilmezse, Halik Bilir.

CaFFeiNe

@petek

anlattıkların tam sitedekilerle uyuşuyor. sıcaklık, yüksek akım, sirkülasyon adam bunların hepsini yapmış (sirkülasyonuda küçük bir motor ile yapmış egzantrik kolla ileri/geri çözeltiyi çalkalıyor) peki bu iş ile ilgili bildiğin makale varsa link atabilirmisin
teşekkürler

Petek

Alıntı yapılan: "mp3dragon"17 x 17 cm boyutunda birakın WINCE yi, XP de DVD bile seyredersiniz. Kart üzerinde fan yok ve single 12 voltta çalışıyor. Kart muhteşem fiyatları 150 - 250 USD arasında. 6 xUSB, 2XLAN, 2xIDE, 4xCOM, 1 x LPT, CF CARD yuvası onboard ses, onboard VGA, TFT-LCD çıkışı vs. vs. çok daha mantıklı. (12x12 cm boyutunda nano -ITX de var)
Hocam bir de linkini verseydin :) Bu güzel de bunun kapasitesini kullanacak işi herzaman bulamazsın. O nedenle çok çok daha ucuz ve kolayca bir devreye yerleştirilebilecek değişik tasarımlar bulmak lazım.

Aster hocam, böyle tasarımları imal edip piyasaya sunsa ya :)
“Önyargıları yıkmak atomu parçalamaktan zordur” A.Einstein

Petek

Alıntı yapılan: "CaFFeiNe"@petek, ....  bu iş ile ilgili bildiğin makale varsa link atabilirmisin
teşekkürler
O linki verdiğim yerin 2 satır üstünde 2 tane link vardı. Tekrar vereyim onları http://www.circuitree.com/CDA/ArticleInformation/features/BNP__Features__Item/0,2133,66303,00.html
http://www.circuitree.com/CDA/ArticleInformation/features/BNP__Features__Item/0,2133,84696,00.html

Başka bulursam gönderirim.

Bu kaplama işi sadece delik içi kaplama ile sınırlı değil. Ayrıca konnektörlerin pinlerini falan kaplıyorlar. Aşınmaya dayanıklı olsun diye nikel falan kaplanıyormuş. Sonra altın kaplanıyor sanırım. Biryerde okumuştum, delik içi kaplamada yüzeyin üzerinde yollar açıkta kalacak şekilde pozlama yapılıyor, asite duyarlı boya yolların haricindeki alanda kalıyor. Sonra delikler açılıyor, biraz bakır ve daha sonra nikel (bundan tam emin değilim) kaplanıyor. Asite dayanıklı boya kimyasallarla yrıştırılıyor, geriye kalan asite atılıyor. Nikel (?) asite dayanıklı olduğundan  diğer alanlar asitte eriyor ve elinizde delikleri kaplanmış kart kalıyor .
“Önyargıları yıkmak atomu parçalamaktan zordur” A.Einstein

mp3dragon

@petek

orjinal sitesi;
www.viaembedded.com

çok sayıda bilgi;

www.mini-itx.com

Turkiye den alabileceğin yerler;

http://www.uks.com.tr/portal/alias__Rainbow/lang__tr-TR/tabID__3368/DesktopDefault.aspx

www.merpa.com.tr

(bir ara hepsiburda.com da bile vardı)

google dan mini-ITX diye aratırsan çok sayıda bilgiye ulaşılabilir.

endüstri standartı bir çok uygulama geliştirilebilinir. JTAG, C programlama, kart dizaynı vs. ile uğraşmazsınız. ayrıca 1xPCI slot, 1 GB DDRAM desteği, Firewire, IRDA da cabası

tabii bu ARM9 alternatifi olabilir. ARM7 için bir sözüm yok onunla ben de uğraşıyorum.
İyilik Yap, Denize At, Balık Bilmezse, Halik Bilir.

CaFFeiNe

teşekkürler petek

peki keil e giriş niteliğinde türkçe döküman bilen varmı? bugüne kadar hiç kullanmadığım bir program biraz giriş yapsam gerisini getiririm bir şekilde

Petek

@mp3dragon, teşekkürler. Biraz incelemem gerekiyor. OKS yi biliyorum. Bir zamanlar fiyat istemiştim bir ürün hakkında (40-60 adet arası). Geriş dönüş yapmadılar dı. Onlar hakkında ilk izlenimim negatif :) Ama belkide başka sebeplerden bizimki kaynadı.

@CaFFeiNe, SHT11 in sitesinde bir örnek program var, Keil için yazılmış. CCS ye çok benziyor. (C tabi benzeyecek :)
“Önyargıları yıkmak atomu parçalamaktan zordur” A.Einstein

ahmet abüü

17 x 17 cm ve  (12x12 cm boyutunda nano -ITX de var) mış. Kart muhteşem fiyatları 150 - 250 USD  çok daha mantıklı. Diyorsunuz beyler.
Biz hazır kart almaktan değil bu kartı kendimiz yapmaktan bahsediyoruz.Karıştırmayın lütfen. ARM7 board elimizde hazır ve çalıştırdık,kullanıyoruz. Sıra ARM9 da onunda kartı çizilmiş vaziyette elimizde multilayer bir kart; siparişini verdik http://www.delron.com.tr/ bakalım ne zaman elimize gelecek. Bu kartı kendimiz imal ettigimizde 35 EURO yu geçmiyor maliyeti. Bu fiyata buna benzer bir performansı ancak PC-104 (9.6cm * 9 cm) lerde görürsünüz ve fiyatları 160 $ üzeri http://www.icop.com.tw/ şimdi hangisi daha mantıklı geliyor. Bu örümcekli kartın aynısını yapıyoruz arkadaşlar. Kartımız hele bir elimize gelsin isteyen herkezede kartı gönderebilirim. Yeterki siz ARM kullanmak isteyin. Bu arada bizim yaptıgımız kartın ebadı 68mm * 44mm.
LiNUX bir sudur, iç iç kudur.

z

Multilayer kartları düşük miktarlı sipariş edebiliyormusunuz?

Örneğin sizin yaptırdığınız yada yaptıracağınız karta ne kadar para istiyorlar?
Bana e^st de diyebilirsiniz.   www.cncdesigner.com