Snubber kondasatörlerinin normal kondasatörlerden farkı nedir?

Başlatan serter, 28 Mart 2018, 11:32:25

serter

Sorunumu çözdüm. Ben devreyi yapınca test etmek için sürekli ileri geri yaptırıyordum. Bir süre sonra Snubber devresi üzerindeki kondansatör şarj olup triac'ın A1 ucuna otomatik gerilimi veriyormuş.

kardelenler

Konuyu hortlatarak  başımdan geçen bir olayı eklemek isterim,
Bir süre önce bir devre tasarlıyorduk, devrenin muadillerinde bta 12 triak kullanılıyor idi biz 16 amper kullandık testlerimiz yaptık ürünü sahaya çıkarttık. lakin bir süre sonra sahadaki ürünlerde triakların a1 a2 uçlarının kısa devreye düştüğünü gördük sebebini anlamamıştık. atölyede günlerce aylarca çalışan ürün sahada bir günde arıza yapıyor idi triyakın çalıştırdığı bir kompresör idi, kilitli rotor akımı 8 amper çalışma akımı ise 1 amperin altında olmasına rağmen 16 amperlik triyak bozuluyor idi. Sorunu anlamamız arızanın oluştuğu ürünü inceleyince ortaya çıktı. bizim atölyedeki test ettiğimiz kompresör üzerinde 5uf daimi kapasitör var idi arızanın gerçekleştiği üründeki compresörde ise daimi kapasitör yok.  Arızanın oluşma sebebi motorun durması için tiryak kesime gidince dönmekte olan motorun ürettiği ters emk gerilimi triyakın VDRM-VRRM sınırını aşması imiş. Bizim testlerde kullandığımız kompresördeki 5 uf'lik daimi kapasitör bu gerilimi snubber kapasitörü gibi baskılayıp triacın arızalanmasına engel oluyor imiş. Örnek muadil kartlardaki kullanılan tiryaklarda ise BTA16 yazısından sonraki T,C,CW gibi kodlarla seçilmiş, indüktif yüklere uyumlu ulanı kullanılmış  içerisinde dahili RC elemanları mevcut imiş.