RENESAS nedir ki?

Başlatan aster, 05 Ocak 2006, 22:09:00

Prof.EleCTroN

Başlık konusu dışındaki Renesas ile ilgili konularında burada tarşıldığını görüyorum. Bunun yerine Renesas MCU ile ilgi yeni başlıklar açalım.

aYe

Renesas m16c serisi için 100 kez yazilabilir şeklinde açıklıyor, eğer yetersiz ingilizce yüzünden bi çarpanı gözden kaçırmıyorsak, bu aynen böyle yazıyor. Ama ben aynı entegreyi rahat 10000 kereden fazla programlamişimdir, halen de programliyorum teknik bi tabir kullanmak gerekirse; çiçek gibi :D Tahminimce adamlar biz 100'den fazlasına garanti vermeyiz demek istiyorlar. Yoksa olay yüzle binle bitecek gibi değil.

M16C'ye 99'denemede 256'k lik programı (grafikleri yada fonksiyonlari pc de yazip test etmis dahi olsaniz) kusursuz olarak bitirmeniz için imkansıza yakın derim. Lütfen datasheet'ini indirip m30624'deki control register'larının sayısına bir göz atın, pic16c57'den bahsetmiyoruz.

Kabaca paralel porttan lcd sürmek konusuna gelince "sed" için bende aynı yöntemi kullanıyorum; .Net Csharp'ta kendime bir lcd editör yazdım, ekrana nokta koysam paralel porttan lcd'ye gidiyor,realtime çalışmak gibisi yok.

Electron haklı bir mesaj atmış, konular birbirine giriyor. Ek başlık açın bu konunun detaylarını da orda irdeleyelim.

İyi çalışmalar...
Dünyada iki şey sonsuzdur. İnsanın aptallığı ve evren. Ancak ikincisinden o kadar emin değilim... (Einstein)

YARGICH

Hocam renesas'ın kataloğunda "tamamı 100 kere" yazılıp silinebilir, işte sadece bi bölümü 1000 kere, diğer bi bölümüde 10000 kere yazılıp silinebilir diyo. tam olarak ne anlama geliyosa artık. herhalde bundan dolayı bir sorun olmasa gerek. ama senin dediğin de olabilir 100 den sonrasına garanti vermeyebilirler. o zaman ar-ge de değil de ürün haline geldiğin de yeni bi chip kullanmak daha iyi olsa gerek. ama senin 10000 kere programlayıp ta hala sorun çıkmadığını "pratik bilgilerinle" söylemen beni ikna etti.

Tatlısukurnazı Hocam istersen yeni başlıkları sen aç. Fazla kimsenin bu renesas'ı kategorilendirecek kadar fazla bi bilgisi yok herhalde. Belki renesas'ı da PIC deki gibi 16,18 veya dsPIC gibi kategorilere ayırmak istersin. Renesas'ın kategorileri biraz karışık ta :)  
Hocam M30624 ile uygulamalar yapıyorsunuz herhalde, belki bu chipi kullanırsak sizin de desteğinizle daha çabuk adapte olabiliriz. Gerçi benim elimde şuan bana ait olmayan 2 tane 100pinlik adaptor üzerine takılmış chipler var. biri M30620FCPFP diğeri de M306N4FGTFP bunda CAN bus da var. Ben büyük ihtimalle bunlar ile başlayacağım. M30624 den çok da bir farkı olmasa gerek bir header ve birkaç özel registerin dışında. o yüzden chip olarak kolay bulabileceklerimizden bize yardımcı olursanız daha iyi olur.

Bu Bayram En İyi Bayramınız Olması Dileğiyle Herkese İyi Bayramlar....
Uçurtmalar, rüzgarın kuvvetiyle değil, rüzgara karşı koydukları direnç ile yükselirler.

aYe

@YARGICH

Aynen düşündügün gibi ar-ge yaparken 10000 bile sorun değil. İmalatta'da zaten bi kez programlıyosun. Benim yaptığım gibi microprosessor mod'da ram'de kod çalıştırırken program hafizayı ses kaydı için kullanmıycaksan sorun yok :)

Yeni başlık derken paralel port yada grafik lcd gibi konuları kasdetmiştim, renesas mcu'lara kaç kere yazılır konusu bire bir renesasla ilgilidir ve konuya profesyonelce bakan herkezin kısa zamanda farkedecegi bişeydir. Pic gibi bunları da katogorilendirirsek yandik bin katagori açmak lazim heralde :)

Elindeki iki çipte aynı şey olmalı sadece 620 olanın hafızası daha küçüktür. İkisinide aynı şekilde kullanırsın. Şu yüz pinlik adaptörü ve mcu'ları oraya takanı merak ettim, bak buna bi başlık aç konuşalım işte :)

Sizede iyi bayramlar...
Dünyada iki şey sonsuzdur. İnsanın aptallığı ve evren. Ancak ikincisinden o kadar emin değilim... (Einstein)

YARGICH

Hocam ben bu 100 pinlik adaptörü bir firmadan aldım. kendileri bunu kullanıyorlar ve ellerinde SMD dizgi robotları var. Ama sizin yaptığınız adaptorden pek farklı değil. bunun pinleri kare şekilde yerleştirilmiş o kadar. Herhalde bu şekilde hazır aldığımı düşündünüz.

Bi şirketten aldığım içinde kendime gene de yapmak zorundayım. sadece yapana kadar idare edeceğim o kadar. Bizim şirkette de SMD robotu var ama onun için bide stencil gerekir. o yüzden bizim üretim elemanlarına taktıracağım. onlar bu işi biliyorlar.

Siz kendi adaptorunuzu nasıl yaptınız. Robot falan var mı?
Ayrıca biz yeni bi başlık açsak fena olmaz. Renesas bölümüne can gelsin.
Uçurtmalar, rüzgarın kuvvetiyle değil, rüzgara karşı koydukları direnç ile yükselirler.

aYe

@YARGICH

Antex 40watt robot kullanarak lehimledim :)

Çevrenden bunu temin edebildiğine göre konuya dair bilgileride fazlasıyla temin edebiliyo olmalısın, şanslı sayılırsın. İyi çalışmalar...
Dünyada iki şey sonsuzdur. İnsanın aptallığı ve evren. Ancak ikincisinden o kadar emin değilim... (Einstein)

YARGICH

Aslında şans da denilebilir ama o şansı elde etmek için bulunduğum girişimler de göz ardı edilmeyecek kadar fazla sayılabilir. Yani bunlara ulaşmam kolay olmadı. Ama önemli değil :D bilgi ve gelişim yolunda verilen her uğraş benim için kutsal dır 8)  Ayrıca renesas konusunda sizden başka kimseden bu kadar bilgi alamadım onu da belirteyim.

Ben bu gün yarın bi programlayıcı yapıp ilk denemelerime başlıyorum. Bayramada denk geldi aslında bu biraz etkileyebilir. Denemelerimi yaparken sizlere soracaklarımdan yeni konular da çıkacak gibi :D

Peki sizce neden bu kadar yaygın değil bu renesas'lar  :?:  sadece parası mı acaba. Bence diğer chiplere göre pek de pahalı değil. bunun başka bi sebebi olsa gerek diye düşünüyorum.
Uçurtmalar, rüzgarın kuvvetiyle değil, rüzgara karşı koydukları direnç ile yükselirler.

aYe

Arm gibi bir işlemciyi m30624'ün yarı fiyatına alıyosanız pahalı demektir. Ayrica elektro elimde mal yok derse yoktur 6 ay bulamassın geçen sene öyle bir dönemde 13 dolara aldığım m30624'leri 20 dolardan satıp iyi de para kazanmıştım :) Sonra bacak aralıkları 0.65 veya 0.50 bunları 10 dolarlik havyayla kusursuz lehimleyecek kişi sayısıda az. Bu da diger bir etken. Bir diğer etkense pic dersi diye bişey var bazı unilerde varmış öyle duyuyorum çok komik geliyo bana, oldu olucak yanina iki satir da lcd dersi koyun da hep beraber gülelim :) 1 sene pic'i ders diye işleyene renesas'i hangi hoca anlatacak??? Saygılar...
Dünyada iki şey sonsuzdur. İnsanın aptallığı ve evren. Ancak ikincisinden o kadar emin değilim... (Einstein)

YARGICH

Pic dersi fikrinize tamamiyle katılıyorum.
Demek bu renesas ları sadece elektro getiriyo. o zaman desenize tekeline almış bile. işte o zaman iyi değil. hem istdiğimiz çeşidi zor bulacağız, hemde sizin de dediğiniz gibi elektro yok derse yok :(
Peki o zaman iyi bir işlemci arayanlara ARM7 diyebilir miyiz. Aslında ben bu Renesas'ın güvenliğini ve sağlamlığını çok beğendim. Yani zaten şimdilik Linux çekirdeği üzerine yazmayı düşündüğüm bir yazılım yok. o yüzden 256k ve 45MIPS ve birçok özellik sanki bana bir müddet yeter gibi. Bide IAR kullandığım zaman ARM7 ye geçirmenin fazla zor olmayacağını sizde söylemiştiniz yanlış hatırlamıyorsam. Yoksa genede, "madem yeni bir işlemciye başlıyorsun ARM7 den başla derim" mi diyorsunuz.
Uçurtmalar, rüzgarın kuvvetiyle değil, rüzgara karşı koydukları direnç ile yükselirler.

aYe

Arm'lari henüz hiç denemedim. Hiç bişey diyemem sadece büyüleyici özellikleri ve inanılmaz komik fiyatları var. ahmet abü nickli arkadaşımız geçen bi tane bıraktı bana 270 civarı minik top şeklinde bacağı var altında 1cm ye 1cm ebatlarında bişey direkt tft lcd driver var içinde ve dahası 9 dolarmıymış neymiş, elimde bi iş var bitsin sonra 6 katlı bi geliştirme kartı çizip deniyicem, o zaman yorum yapabilirim, şu an için bende senden farksızım.

Bir ara atmel avr'leri kullanmıştım, nasıl bir fiyasko anlatamam, mcu değil resmen çöp 10cm bir metal kartın neresine dokunursa dokunsun entegrenin işi bitiyor. Onu nasıl piyasaya sürmüşler anlam veremiyorum. Olaya bu açıdan bakarsak renesas rüştünü fazlasıyla ispatladı.
Dünyada iki şey sonsuzdur. İnsanın aptallığı ve evren. Ancak ikincisinden o kadar emin değilim... (Einstein)

mcan

adaptör dediğiniz hangisi ,üzerine işlemcinin yerleştirildiği büyük borda monte edilen küçük bordmu? bunu benbde denemek istiyorum ama öle küçük parçaları lehimleyecek ekipmanım yok bi tane havyam var topluca yaptıracak olursanız bende almak isterim :D

aYe

Alıntı yapılan: "encryptedcode"adaptör dediğiniz hangisi ,üzerine işlemcinin yerleştirildiği büyük borda monte edilen küçük bordmu? bunu benbde denemek istiyorum ama öle küçük parçaları lehimleyecek ekipmanım yok bi tane havyam var topluca yaptıracak olursanız bende almak isterim :D

Evet büyük bir board'a geçen küçük bir board. Lehimlemek için elindeki havya çok uygun. Bulabilirsen x5 gibi bir mikroskop en olmadı büyüteçli lamba ile TQFP kılıfı bacakları tam pad'lerin üzerine 4 tarafı eşit olacak şekilde yerleştir ve 4 köşeden bas lehimi. Isı yüzünden bozulmasından korkma, renasas'lar araç motorları içinde çalışmak için tasarlanmış, bişey olmuyor. Dört köşeside lehimle dolup soğuduktan sonra, bir kenarındaki bacakların hepsini havyayla isit, karti o kisim masaya dik gelecek şekilde tutup, lehim sogumadan sert bir şekilde masaya vur, bunu geri kalan 3 taraf için de tekrarla. En son kartini saf alkolün içersinde temizle ve mümkünse saç kurutma makinesi gibi bişeyle kurut. Kendi kendine kurumasini bekleme. Sonuc smd dizgiden ayird edilemiyecek kadar güzel görünüyor :) Yalniz pcb çok önemli; baskidevre gibi bir yerde yaptirmanı tavsiye ederim, şerif hoşbey'de vb. yerlerde yaptırırsan yeşil baskinin altinda kalay kaplama olacagindan yollarda kabarmalar oluşup görüntüyü bozucaktir ama sonuca pek etkisi yok. İyi çalışmalar...
Dünyada iki şey sonsuzdur. İnsanın aptallığı ve evren. Ancak ikincisinden o kadar emin değilim... (Einstein)

ahmet abüü

Arkadaşlar konuyu değiştirmek gibi olmasın ama ; QFP kılıfda bir işlemciyle WinCE ve LiNUX işletim sistemlerini ve programlarını kullanabileceğimiz nefis bir chip incelemenizde fayda görüyorum. TFT LCD drive , USB 2.0 en göze batan özelliği. Ayrıca bu chipi kullanmak için MultiLayer PCB ye ihtiyacımız olmayacak. Ehh... bir ara müsait olursanız şu linkleride ziyaret edin bence. WinCE kodu nasıl chip üzerine aktarılıyor , nasıl bir akış diyagramı var falan filan...
http://www.logicpd.com/eps/som/renesas/SH7727/
http://www.renesas.com/fmwk.jsp?cnt=sh7727_root.jsp&fp=/products/mpumcu/süperh_family/sh7700_series/sh7727_group/
http://picproje.org/upload/Mevcutdosyalar/Create%20a%20Windows%20CE%20image%20for%20SH7727%20Reference%20Platform.pdf
LiNUX bir sudur, iç iç kudur.

YARGICH

Aslında windows nasıl yüklendiğini bende merak ediyorum ama asıl kullanmak istediğim linux çekirdeği olur herhalde. Tabi uzun uzun araştırmak lazım artılarını eksilerini. Bana Renesas'dan reklam amaçlı gelen bir mailden alıntı yapayım;

Alıntı Yap
These include, the world's fastest embedded Flash MCU, the SH708xF,
plus the new SH-Tiny product range. The SH7124, SH7125F have been
specifically designed to provide high embedded performance and
peripheral integration but in small package sizes ideal for embedded
industrial applications.

Dünyanın en hızlı MCU'su diyor. Bu hakikatten iyi. Birde ana sayfada bir reklamı var dünyanın 1 numaralı mikrodenetleyicileri diyor. Japonlar bu işi gerçekten biliyorlar. Tabi bilgilerin doğru olduğunu varsayıyoruz. Yoksa konuşmanın bi anlamı yok

Bu linux yada RTOS ile uğraşan arkadaşlar var mı acaba, bu işlemcide veya başka işlemcide. Özellikler RTOS konusuna yavaş yavaş dallanmayı düşünüyorum. Belki bu konuyu ayrı bir başlık altında sormakta fayda var. Ben sorarsam bunu --HITACHI+MITSUBISHI Mikrodenetleyici-- başlığı altında sorarım ki milletin ilgisini bu başlığa çekeyim. Sanki mal satıyorum yaaa :) bi ana sayfada reklam yapmadığımız kalacak. neyse......
Uçurtmalar, rüzgarın kuvvetiyle değil, rüzgara karşı koydukları direnç ile yükselirler.

hunter

100 ya da 1000 kez programlama hakkında:

Renesas sitesinde der ki;
http://www.renesasinteractive.com/scripts/tol.exe?SID,20013.6467.20070426&CONFIG,pc-renesas.txt&AREA,33&TEMPLATE,pc_main.ops&COURSE,25379
(Bknz: Alt kısım  memory bolumu)

100 guaranteed Erase/Write Cycles. Above 1000 cycles, software execution time becomes noticeably slower.
-------------------------------------------

Yani dediklerine göre 100 den fazla yazma islemi mumkun ancak 1000 den fazla yazimdan sonra programın  çalışmasında kayda değer bir yavaşlama ortaya çıkıyor.
--------------------------------------------

İzin verirseniz merakımdan sormak istiyorum.
Aye, 10000 kez programladığını yazmış. Bu  yazma kapasitesini test eden deneysel bir işlem mi? Yoksa rutin kod debug işlemi sırasında yapılmış bir yükleme sayısı mı?

İyi Çalışmalar.