RENESAS nedir ki?

Başlatan aster, 05 Ocak 2006, 22:09:00

OG

Alıntı yapılan: "aYe"Bir ara atmel avr'leri kullanmıştım, nasıl bir fiyasko anlatamam, mcu değil resmen çöp 10cm bir metal kartın neresine dokunursa dokunsun entegrenin işi bitiyor. Onu nasıl piyasaya sürmüşler anlam veremiyorum.
Yazılımdan kaynaklanmasın. Başıma böyle birşey geldi. Bir iş için 250.000 Baud hızındaki seri datadan 27 adedini alıp işliyorum. İlk yaptığım programın sonucu hüsran oldu. PIC16F628'e el yaklaşırken saçmalıyordu. Donanımsal zannedip devreyi kontrol ettim, lehim tazeledim falan çözüm olmadı. Programı açıp 3-4 saat düşündüm. Sonra 1 satırın yerini değiştirdim ve sonuç inanılmazdı. Önceden el yaklaştırmayan pic 20MHz de çalıştığı halde üzerine su döktüm problem çıkarmadı.
FORUMU İLGİLENDİREN KONULARA ÖM İLE CEVAP VERİLMEZ.

aYe

Alıntı yapılan: "hunter"İzin verirseniz merakımdan sormak istiyorum.
Aye, 10000 kez programladığını yazmış. Bu  yazma kapasitesini test eden deneysel bir işlem mi? Yoksa rutin kod debug işlemi sırasında yapılmış bir yükleme sayısı mı?

Estafurullah hocam, burda soru sormak izne tabii değil.

Buna cevabım her ikiside, şeklinde olucak.

Yaklaşık 2002 senesinde ilkkes mutsibishiye deneme programı atmıştım, halende aynı entegreyle denemelerimi yaparım, herhangi bir sorun veya hız düşümü farkedemedim.
Alıntı yapılan: "OG"
Yazılımdan kaynaklanmasın.

Yok hocam kesinlikle AVR serisi sorunluydu, yeni serilerde ne yaptılar bilmiyorum ama ilk seriden at90s1200 at90s2313 at90s8515 atmega103 gibi bazı malzemeleri kullanmıştım hepsi rezaletti.

Geçen gün bir arkadaşım telefon açıp sordu bunu, eline rgb ledler için bir devre geçmiş, üzerinde avr varmış, daha önce bahsetmeme rağmen tekrar arayıp sorma ihtiyacı duymuş.

Bende seri imalatta avr'nin başlarına dert olacağını, başkalarının hatalarını referans almamalarını söyledim ama neye karar kıldılar bilemiyorum.
Dünyada iki şey sonsuzdur. İnsanın aptallığı ve evren. Ancak ikincisinden o kadar emin değilim... (Einstein)

mp3dragon

@OG,

Haklısın bu konu daha önce konuşulmuştu. Yüksek frekans uygulamaları ve analog+digital bir arada olan devreler tasarım anından itibaren özel önlemler almayı gerektirir. Yanlış kart dizaynı, yanlış şasileme, yazılım hataları gibi nedenler ortaya çıkan hüsranın %99 sebebidir. En kolayı ise suçu malzemeye yüklemektir.

Yüksek frekans uygulamalarında olduğu gibi yüksek frekansta çalışan ve yüksek kazanca sahip elemanlar kolay osilasyona geçer. Bu, kimi yerde istenir kimi yerde istenmez. Osilatör katında osilasyona geçmesi için önlem alınırken, anten katında osilasyona geçmemesi için önlem alınır. Anten katında yeterli önlem almayıp, osilasyon yapmasın diye düşük kazanca sahip bir tr kullanmak çözüm değildir.

Veya, ses frekansında anfinin vınıltı, gürültü ve osilasyonu çoğunlukla yanlış montaj yüzünden kaynaklanır. Kazancı düşük bir anfi kullanmak bu sorunu bir nebze azaltır ama bu kazancı düşük anfiler iyidir anlamını çıkarmamızı gerektirmez.

Yanlış devre dizaynından kaynaklanan MCU sorunlarını "sağır" bir MCU kullanarak aşabilirsiniz belki ama, aynı devrede bulunan örneğin bir mosfetin yanlış tetiklenmesini nasıl önliyeceksiniz?

Bir devreye el veya metal cisim yaklaştırınca kararsız çalışması bende ilk olarak özensiz dizayn edilmiş GND hattında parazit dolaştığı izlenimi yaratıyor. Atmel veya renesas ile açıkça çalışmam olmadı. Ama giriş çıkış yapıları ve bu yapıların hysteriris eğrisini incelemek lazım. Tabii ki tecrübeye saygımız sonsuz.
İyilik Yap, Denize At, Balık Bilmezse, Halik Bilir.

OG

Hasbelkader eski RF'cilerdenim, bunları biliyorum, hatta bu sebeple pcb çiziminde önlemleri biraz abartırım . PIC veya Atmel, Renesas ARM ile karşılaştırılamaz fakat yazılım ile başıma gelmiş bir durum için dikkat çekeyim. Tecrübe ile sabittir.
FORUMU İLGİLENDİREN KONULARA ÖM İLE CEVAP VERİLMEZ.

aYe

Alıntı yapılan: "mp3dragon"@OG,

Haklısın bu konu daha önce konuşulmuştu. Yüksek frekans uygulamaları ve analog+digital bir arada olan devreler tasarım anından itibaren özel önlemler almayı gerektirir. Yanlış kart dizaynı, yanlış şasileme, yazılım hataları gibi nedenler ortaya çıkan hüsranın %99 sebebidir. En kolayı ise suçu malzemeye yüklemektir.

Eğer konu avr'nin kitlenmesiyse açık ve net söyleyim en az bin tane avr almışımdır(hepsi çöpe) 2 tane numuneyle asla oynamam yada simülasyon programıyla deneme yapmıyorum, avr kesinlikle problemli bir mcu.

Tüm bu söylenenler kurallar vs. ideal ortamlar için geçerli, binaların çoğunda topraklama diye bir şey dahi yok.

Gerekeni değil gerekenden fazla önlem almalısınız.

Peki almazsanız nolur?

1)müşteri küfür eder

2)3 kuruşluk iş için sorun çözmek adına şehirler hatta milletler arası yolculuk yaparsınız, tabi kendi cebinizden

3)yeniden tasarıma gitmek zorunda kalabilirsiniz, tabiki hatalı ürünün çizdiği sınırlar dahilinde.

4)ürünü toplamak zorunda kalırsınız ve iflasın eşiğine dahi gelebilirsiniz.

n+1)iflas etmeseniz bile rakipleriniz bu durumu hemen değerlendirip tu kaka derler, firmanızın adı çıkar satışlar düşer.

1 ledi yak söndür şeklinde asm kodu içeren, temiz bir regüleyle beslenmiş, çift yüzlü, iki katında da gnd poligon olan, kristal ile değil metal osc ile saat girişi yapılmış, her tarafı 100nF dolu olan, ayrıca maxim marka reset ic bulunan bir karttaki mcu sizce neden zırt pırt kitlenir?

2 dolarlık mcu'nun yanına kitlenmesin diye 80 dolarlık pentium cpu mu atmamız lazım hocam nedir bu işin detayları?
Dünyada iki şey sonsuzdur. İnsanın aptallığı ve evren. Ancak ikincisinden o kadar emin değilim... (Einstein)

ise

kitlenmeyen işlemci yoktur. hepsi kilitlenir adres okumaları şaşar bakarsın a alt satırında  bakarsınız b alt satırında. önemlemenin yolu iyi bir regülasyon. bu zamana kadar karşılaştığım jenaratörlerde 6502 8051 78k h8 r8c pic hemen hemen işlemcilerin hepsini gördüm. bunların yanında mutlaka konan mb3773 ,max708 max813 ds1232  gibi reset ve voltaj kontrol ediciler var. bu kadar güvenlikli işlemcilerin bile yanına kitlenmesin diye konuluyor. sabit parazit ortamların işlemciye önlem almak çok kolay ana ani çekilen (10-50 a) akımlarda durmayan işlemci yok 6502(hatta motoroala serisinde paketinde üzerinde nemden etkilenir ibareside var genelde kartlarıda komple vernikli geliyor) den arm ye kadar hepsi duruyor. ama picin ki ama atmelinki bu tercih meselesi sonuçta hepsi duruyor yada yanlış adreslere atlıyor ama her şekildede istenilen bir durum değil.. önlem almak en güzeli

aYe

Anadol ve hummer duvara çarparsa anadoldaki adam ölür, hummerdaki güle oynaya evine gider diyorum, inatla hayır bütün arabalar aynıdır duvara yastık bağlanmalıydı ikisinede bişey olmaz diyorsunuz.

Konu benim nezlimde kapanmıştır.

İyi çalışmalar.
Dünyada iki şey sonsuzdur. İnsanın aptallığı ve evren. Ancak ikincisinden o kadar emin değilim... (Einstein)

mp3dragon

emniyet kemeri bağlamadı iseniz ikisinde de ölürsünüz. (E=1/2mV2)

Tartışma bence de kapanmıştır.
İyilik Yap, Denize At, Balık Bilmezse, Halik Bilir.

aYe

Kemer ikisinde de takılı, ikisininde lastik basınçları ayarlı, renkleri kırmızı, ikisinide erkek kullanıyor ve tekerlekleri var şeklinde örneklememi beklemiyorsunuz heralde?

Olaya teknik açıdan yaklaşmış, avr hakkındaki önceki yazılarımı, haa bak bak yine yazmış yüzeysel olarak okuyumda cevabı yapıştırayım azminde olmasanız zaten 'kemer' örneklemesi yapmazdınız.

Zira konu otomobillerde değil, konu avr için arkadaşlarımızın yanlış yönlendirilerek para zaman ve heveslerini harcamamaları.

Alıntı yapılan: "aYe"Konu benim nezlimde kapanmıştır.
Alıntı yapılan: "mp3dragon"Tartışma bence de kapanmıştır.

Keşke şu bakış açılarıyla yaklaşmasanız da birbirimize daha çok faydalı olabilsek  :(

Keşke 'yardııım devrem kitleniyor' şeklindeki başlıkların altına mühür gibi aynı satırları yazmak yerine ilgili parçayı test etsek ve sonuçlarını yazıp kritiğini yapsak.

Keşke.. keşke.. keşke...
Dünyada iki şey sonsuzdur. İnsanın aptallığı ve evren. Ancak ikincisinden o kadar emin değilim... (Einstein)

OG

Tartışma kapansın, bilgi, fikir, tecrübelerin aktarımı devam etsin. Dinleyici ister kabul etsin ister reddetsin.
FORUMU İLGİLENDİREN KONULARA ÖM İLE CEVAP VERİLMEZ.

Ziya

Konu neydi takip edemedim kusura bakmayın. Bu sayfadakileri okudum sadece. Ben de başıma geleni anlatayım. 3 yıl kadar önce 6 adet yaptğım remote displayden 2 adet daha istendi. Her bir display yanında display kartına seri bağlanan ve protokolde aynı adrese sahip birer kart daha var ve bunun görevi hata mesajı geldiğinde röleyi çekip, hatanın çeşidine göre 4 ledden birini yakmak idi. İkinci kartta normalde akım çekenler pic16f628 ve max485. Yani toplam 1-2 mA i geçmez. Ne zaman ki hata sinyali geliyor, röle kontaktörü sürüyor o zaman bizim az akım çeken kart sapıtıyor ve birden fazla hata varmış gibi ledleri yakıyor. Displaydeki kart normal şartlarda 100 mA den fazla akım çektiği için beslemesi kararlı çalışıyor ve herhangi bir kilitlenme durumu olmuyor. Sonuçta bu ikili yapması gereken görevi yapıyor.  

Son iki adet için bari ilave tedbir alayım dedim ve trafodan önce emi filtre taktım. Elektrik prizine fişi takarken oluşan gürültü bizim az akım çeken kartı sapıtıyor. Kesmez hocamın az akım çeken devreler için denenmiş bir besleme devresi vardı, zener ve kapasitörlerden oluşuyordu. Hatta regülatörden önce, köprü diyotlardan sonra bir bobin ekliyordu. Bobini ekledim ama diğerini yapamadım (kartın tadilata müsaade edecek hali kalmadı). Burada çaresiz kaldım.

Programı Jal ile yazmıştım. Bugları nedeniyle 3 yıldır Jal kullanmıyordum. Programı CCS C derleyicisine uygun forma dönüştürdüm. CCS'nin sürüm 4.032'si (güya en son sürüm) baya eziyet çektirdi. En basit örneği, daha 1 ay önceki sürümüne ekledikleri force_hw seçeneğini kaldırmışlar, yerine force_sw getirmişler. Eski sürümleri ile sorunsuz derlediğim başka bir program son sürümle out of rom hatası verdi. Son sürümle yazdığım display programını isis üzerinde debug edeceğim, source kod yerine header dosyası geldi. #device CCS2 talimatı ile eski sürüm uyumluluğu yaparak programı hallettim ve şimdi sorunsuz çalışıyor ama röle kontaktörü çekince ne yapacak bilemiyorum (reset atıyorsa :( )

Sonuç olarak sadece donanıma değil yazılıma da göz atmakta fayda var.

Bu konularda fazla tecrübem olmadığı için sizin tartışmalarınıza fazla müdahil olmak istemiyorum, dinlemede kalacağım.
Bu günden sonra hiç kimse sarayda, divanda, meclislerde ve seyranda Türk dilinden başka dil kullanmaya. (13 Mayıs 1277) Karamanoğlu Mehmet Bey

nonstradam

merhaba PIC ve renesas ı EMI ye karşı kıyaslamak için çok iyi bir örnek.

ben kaynak makinalarının elektronik kart tasarımlarıyla uğraşıyorum. en son tasarımım bir tig kaynak makinası. sistem DC 600A çeken bir sistem olduğu için ortamda çok fazla gürültü ve manyetik alan var. makinanın kontrol kartını ilk etapta sürekli kullandığım PIC18F452 ile tasarladım. güvenlik amacıyla hepimizin bildiği basit işlemleri uyguladım. sistem o kadar gürültüye rağmen sorunsuz çalıştı. fakat kaynak başlangıcı HF ünitesi ile yapılırsa sistem tamamen reset oluyor. HF dediğim bu DC600A-60V üzerine 250Hz 6000V luk bir voltaj bindiriyor ve bu voltaj havayı delip ilk arkı sağlıyor. gürültü o kadar fazlaki tüm önlemlere rağmen pic anında reset oluyor. tüm portları optik yaptım ama inanın bana makina gövdesinden elektronik karta elektrik arklarının atladığını gözlerimle gördüm. tabi HF devrede iken.

son olarak tamamen optikle yalıtılmış kartı switch mode olarak ayrı besledim sorunu yinede çözemedim. siwtch mode un 220 girişlerine hazır EMI filtre bağladım ve sorunu çözdüm şu anda problemsiz çalışıyor.

bu kartın tasarımını ve yazılımı 1.5 ayda bitirdim ama bu gürültü işini çözmek için 3 ay harcadım.

sonra aYe hocam sayesinde renesasla tanıştım. ve biraz önce anlattığım makinayı renesasa adapte ettim. PIC in sorunsuz çalıştığı ortamda renesasta sorunsuz çalıştı. sonra ilk önce 220 ye taktığım EMI fitreyi kaldırdım eskiden PIC bu konumdayken reset oluyordu ama renesas a bişey olmadı. sonra switch mode kaynağı kaldırdım ve 600A çekilen trafonun yardımcı sargılarından sistemi besledim. renesas da hala tık yok yani kilitlenme falan yok. oldukça şaşırdım bence renesas bu gürültü işini kökünden halletmiş. 60V-600A lik bir sistemden ve bunun üzerine bindirilmiş 250Hz-6000V luk bir kaynaktan başka daha ne kadar pis bir gürültü kaynağı olabilirki. bence renesas tam not aldı ve uygulamalarımın baş tacı oldu.

saygılarımla iyi çalışmalar.