sabit voltaj ve sabit akım çekecek bir devre kartı

Başlatan Mask946, 16 Ocak 2022, 23:29:18

Mask946

Merhaba arkadaşlar bana sabit voltaj ve sabit akım çekecek bir devre kartı lazım

Saatte 12 volt 10 amper çekmesi kafi ama tekrar söylemek istiyorum sabit voltaj çekecek sabit akım çekecek

 

Bunu nerede kullanacağıma gelirsek elimde aküler var bu aküleri full şarj edeceğim Aküyü boşaltmak için de bahsettiğim gibi bir devre kartı lazım Çünkü sabit akım çekecek sabit voltaj çekecek Bu sayede kaç saatte biterse akünün kapasitesini öğreneceğiz kaç amper kapasitesi var Onlara bakacağım

z

Sabit voltaj cekecek diye bir sart koyamazsin.

Zaten voltaj cekmek de ne demek? Yok oyle bir tabir.
Bana e^st de diyebilirsiniz.   www.cncdesigner.com

Mask946

Alıntı yapılan: z - 16 Ocak 2022, 23:41:25Sabit voltaj cekecek diye bir sart koyamazsin.

Zaten voltaj cekmek de ne demek? Yok oyle bir tabir.

Çözum oneriniz nedir

z

Akuden sabit akim cekecek bir devre yapacaksin. Voltaja sen karismayacaksin. Daha dogrusu voltaja aku karar verecek.

Sabit akim ceken bir elektronik yuk ve bir de data logger yapacaksin.

Deney boyunca aku voltajini ornekleyip kayit altina alacak.

Daha sonra bunlarin grafigini cizdireceksin.
Bana e^st de diyebilirsiniz.   www.cncdesigner.com

Erol YILMAZ

Elektronik yük yapip.
Akimi sabitleyip, gerilimi gozlemleyebilirsin.

Mask946

Elektronik yuk isi tamam diyelim sabit voltajli,

Data logger i nasil yapicam akimin toplamini takip etmek icin

ete

Bir elektronik devrede akım ve voltaj ikiside aynı anda sabit olamaz. Ohm kanunu formülünü uygularsanız bunun olamayacağını anlarsınız.
İşin içinde akü şarjı olduğuna göre sabit olması gerekeken temel parametre AKIM dır. Dolayısıyla sabit akımlı bir besleme katı işinizi görecektir.  Elbette akü şarjının sınırları vardır. Size düşen bu sınırları sağlayan devreyi hazırlamak olacaktır. Ama belkide hiç bir şey hazırlamaya gerek kalmadan bu sistemi basit akım ve voltaj ayarlı bir DC - DC konverterle yapabilirsiniz. Akım değerinizi belirtmemişsiniz bu nedenle daha fazla fikir üreteniyorum Volatjı yaklaşık olarak akünün maksimum şarj voltajına ,akımı da vermey düşündüğünüz maksimum akıma ayarladınızmı işiniz oldu demektir. Bağlayın aküyü bağlama uçlarından negaitif besleme hattına bir akım sensörü yerleştirim (acs712 sensörü bu iş için idealdir.) sensörün çıkışını bir mikro işlemci ile kontrol edin.
Buraya kadar çekilen akımı mikroişlemci üzerinden okuyabilecek hale geldiniz. Bundan sonrası biraz daha çaba gerektiriyor. Zira mikroişlemcinin belirli bir zaman aralığında (mesela her 60 sn de bir) okuduğu akım değerini PC ye aktarmanız ve PC de de bir arayüz programı hazırlayıp gelen verileri almanız ve bu verileri bir dosyaya kaydetmeniz gerekecektir. Yada hiç kayıt etmeden bir grafik oluşturmanız ve X eksenine zamanı 1 dak. aralıkla yerleştirip Y eksenine de gelen akım değerleri olarak sırasıyla koyup garfiği çizdirmeniz gerekir.
En basiti tabiiki gelen verileri bir doyada toplayıp sonunda bir Excel tablosu yapmanızdır. Yanlış hatırlamıyor isem excel dosyadan veri alabiliyor idi. Bunu araştırıp dosyanın hangi formatta açılması gerektiğini bulun Büyük ihtimalle binary file oluşturmanız gerekecektir.

Ete

Bilgi hazinedir paylaştıkça büyür.            http://etepic.com


Mask946

18650 piller icin olan kapasite ölcer gibi
Basit bir devre istiyorum

muhendisbey

İstediğiniz devrenin adı kör yük devresidir. Bir bataryanın, akünün deşarj eğrisini ve sahip olduğu enerji miktarını ölçmede kullanılır.
Arkadaşların belirttiği gibi gerilim sabit değildir, çekilen akım sabittir.

Çalışma prensibinde ne kadar akım çekileceğini ve kaç volta düşeceğini belirlersiniz. Bu özellik lityum iyon piller için gereklidir. 4.2V Li-Ion pil en fazla 3.7V'a kadar deşarj edilir. Bu gerilimin altına düşerse batarya zarar görür, hatta şişebilir ve patlayabilir.

Zulmü alkışlayamam, zalimi asla sevemem; Gelenin keyfi için geçmişe kalkıp sövemem.

tunayk

İstenen işe verilen öneriler yerindedir. Standart işlerde sabit akım yterlidir. Ancak standardizasyon ve tip deneylerinde akülere Sabit Akım,Sabit Güç,Sabit Direnç metotları ile yük uyguluyoruz. Son dönemde sabit gerilimle deşarj yöntemi da isteniyor. Bu yöntemde, cihaz akü voltajını verilen gerilime göçertecek şekilde tüm gücü ile akım çekmeye çalışıyor.  Akım serbest (max. cihaz akımı ile sınırlı), gerilim sabit tutulacak şekilde deşarj yapılıyor. Akü boşaldıkça gerilim sabit kalırken akım düşmeye devam ediyor. Belirli bir akımın altına düşerse test sona eriyor. Burada bir anlamda akünün iç direnç değeri izleniyor. 

Mask946

Alıntı yapılan: tunayk - 17 Ocak 2022, 22:25:05İstenen işe verilen öneriler yerindedir. Standart işlerde sabit akım yterlidir. Ancak standardizasyon ve tip deneylerinde akülere Sabit Akım,Sabit Güç,Sabit Direnç metotları ile yük uyguluyoruz. Son dönemde sabit gerilimle deşarj yöntemi da isteniyor. Bu yöntemde, cihaz akü voltajını verilen gerilime göçertecek şekilde tüm gücü ile akım çekmeye çalışıyor.  Akım serbest (max. cihaz akımı ile sınırlı), gerilim sabit tutulacak şekilde deşarj yapılıyor. Akü boşaldıkça gerilim sabit kalırken akım düşmeye devam ediyor. Belirli bir akımın altına düşerse test sona eriyor. Burada bir anlamda akünün iç direnç değeri izleniyor. 

Benim demek istedgim boyle birsey

muhendisbey

Alıntı yapılan: tunayk - 17 Ocak 2022, 22:25:05Bu yöntemde, cihaz akü voltajını verilen gerilime göçertecek şekilde tüm gücü ile akım çekmeye çalışıyor.  Akım serbest (max. cihaz akımı ile sınırlı), gerilim sabit tutulacak şekilde deşarj yapılıyor.

Garip, ama mantıklı. Bir nevi sistem kapanmadan maksimum çekilebilecek akım gibi. Özellikle otomobillerde marş esnasında akülerin gerilim değerleri oldukça düşer, ancak sağlamsa kısa sürede toparlar. Bu açıdan düşünmemiştim.
Zulmü alkışlayamam, zalimi asla sevemem; Gelenin keyfi için geçmişe kalkıp sövemem.

MCansız


Mask946