VB endustriyel tasarımlar için ne kadar uygundur?

Başlatan OG, 29 Ocak 2006, 23:47:03

OG

Arkadaşlar bir veya birkaç adet pic içeren küçük devreleri PC ile kontrol etmem gerekecek.

Bu sebeple bir halt işleyip programcılık işine gireyim dedim.

C tabanlı diller tartışılmaz ancak uzun zaman ve sabır ister, biraz da tabir yerinde ise rahat bir kafa. Buna vaktimiz ve imkanımız yok. Küçük araştırmalarla kolay öğrenilebilecek programın  VB olduğunu gördüm.

Bu devrelerin daha çok seri port, gerekirse USB bağlantısı ile kontrol edilmesi gerek.

Yapmam gereken işin çapını kafada oluşturabilmek için bir IC-PROG'a benzetebiliriz. Küçük bir arayüz ile programmer lara benzeyen komutlar alıp vermek. Birde Excel dosyalarını database olarak kullanıp dosyadan bilgi alış/verişi yapmam gerekecek.

VB bu gibi işler için yeterlimidir? İşin başında iken doğru karar vermek lazım, zira zaman kaybı. İstediğim görsel tabanlı diller.  Delphi'de görsel bir kullanıma sahip olduğuna göre Delphi ile kıyaslarsak ihtiyaçlarım için   hangisi daha mantıklı olabilir.

Konunun üstadları ne önerirler?
FORUMU İLGİLENDİREN KONULARA ÖM İLE CEVAP VERİLMEZ.

YARGICH

Merhaba,
  Aslında biliyorsan C ile yaz diyeceğim, çünkü C ninde göresel programlar var. Yanılmıyosam Csharp'dı.  Ama bilmiyosan bence Delphi kullan derim. Bende bütün endüstri uygulamalrımın arayüz programlarını Delphi'de yaptım. Bu zaman kadar da sorunla karşılaşmadım. Ben ilk önce VB ile başladım ama sarmadı Delphi daha güvenli geliyo bana. Genelde VB de yapılan programın, yüklenildiği bilgisayarlara göre farklı farklı sorunlar çıkardığını gördüm. Bunun başka sebepleri var tabi.

Eğer hepsini yeni öğreneceksen istersen C'derim , ama hızlı, güvenli olsun diyosan Delphi derim. Tabi hocalarımın da görüşlerini merak ediyorum. Aslında iyi oldu belki hangisinin daha avantajlı olduğunu bu başlık altında görebiliriz.
Uçurtmalar, rüzgarın kuvvetiyle değil, rüzgara karşı koydukları direnç ile yükselirler.

emrahmrcn

Bence yapacağın uygalamaya da bağlı şöyleki;
Eğer aynı anda bir çok denetleme yapacaksan c tabanlı dillerde yazman uygun olur.Fakat basit uygulamalar için pic den veri görütüleme gibi vb ve delphi farketmez.
Benim yaradılışımda bir ayrıcalık varsa o da TÜRK olmamdır. M.K ATATÜRK

mhk

Sevgili OG... Hangisine kendini daha yatkın hissediyorsan onunla yapmanı tavsiye ederim. Sonuçta program kodu uzunda olsa nihayi amacı gerçekleştirmektir aslolan. Amaç gerçekleştiği taktirde o şu bu program farketmez. Eğer daha profesyonel tasarımlar yapacaksanda bu işi iyi bilen programcılarla çalışmanda yarar var. Zamanını oldukça kısaltırlar. Dezavantajı ise programcı ile donanımcının fikirleri uyuşmalı ve ne yaptırılmak istendiğini anlayabilmeli.
"Ya olduğun gibi görün, Ya da göründüğün gibi ol..." Mevlana

microcozmoz

Scada türü programların çoğunun visual basic ve visual C++ ile yazıldığını gördüm...

Esasında bu işin özeti ; Eğer kişi kendine yatkın herhangi bir programlama dilinde ( Visual C++,Visual Basic,Delphi...) dışarıdan bir veri alabiliyor ve bunu işleyebiliyorsa o kişi için o program vazgeçilmez olabilir...

Sadece PİC'le yapılacak bir projede Delphi kullanmanı sadece etrafımda gördüğümden dolayı tavsiye edebilirim...
"Bütün bu şerâitten daha elîm ve daha vahim olmak üzere, memleketin dahilinde, iktidara sahip olanlar gaflet ve dalâlet ve hattâ hıyanet içinde bulunabilirler."

OG

Herkese çok teşekkür sevgili arkadaşlar. VB ile ucundan başladım ve programcılık çok güzel bir şeymiş buna çok sevindim. Şu açıdan söylüyorum, pic ile birkaç işi yaptırmak için kıvrım kıvrım olurken PC nin gücü ile döktürüyorsunuz. Bu harika bir şey.

Şimdi ucuz pc arayışları başlayacak gibi, çünkü her bir projeye 1 PC gidecek  :twisted:  

VB yi biraz deşeledikden sonra nasipse diğerlerine zıplama yaparız.  Öğrenecek çok güzel şeyler varmış.
FORUMU İLGİLENDİREN KONULARA ÖM İLE CEVAP VERİLMEZ.

aYe

Selam,

Benim tavsiyem microsoft visual studio yani .net ortamında nesneye yönelik (object oriented) bir dili kullanmanız. Bu da CSharp yada JavaSharp olabilir. Nedenleri biraz karmaşık ben "herşey bir nesnedir" kavramını anlayana kadar akla karayı seçmiştim. Sonraları Csharp'la kod yazarken nette bulduğum basic de yazilmiş bir kodun da nesne olabildiğini farkedip koduma dahil ettiğimde sanki C# ile yazmışım gibi mükemmel çalıştığını görünce uyandım olaya. Bir nesne haline gelmiş J#, Basic ,C C++ vs. kodunu C# içinde kullanmak mümkün, zira ayrı nesneler. İşin diğer bir keyifli yanı ise cep telefonu, pocket pc yada wince yüklü bir arm mcu ya da ayni visual ortamda kod yazabilmeniz. Ama aceleniz varsa şimdilik uzak durun derim, ben öğrenene kadar ot yoldum, 3 ay laptopla yatıp kalkmıştım.

İyi çalışmalar...
Dünyada iki şey sonsuzdur. İnsanın aptallığı ve evren. Ancak ikincisinden o kadar emin değilim... (Einstein)

OG

Alıntı Yap"herşey bir nesnedir" kavramını anlayana kadar akla karayı seçmiştim.
Önemli bir ipucu vermişsin, yol haritası için işin başında iken bilinmesi gerekir.

Microsoft visual studio net için PC de 2,7GB lık yer kalmamış, HDD tazelemem gerekecek gibi.

Bütün arkadaşların yazdıkları öz ve çok değerli klavuz bilgiler hepsi, teşekkürler.
FORUMU İLGİLENDİREN KONULARA ÖM İLE CEVAP VERİLMEZ.

aYe

Selam OG hocam,

Kendi namıma nezaketinizden dolayı teşekkür ederim.

Ben en son ".net beta2"yi kurmuştum, sizin kurduğunuzun versiyonu nedir?
Daha yeni birşeyler çıktıysa bilmek isterim, beta2 de ufak tefek bir kaç sorun vardı belki onlar temizlenmiştir.

İyi çalışmalar...
Dünyada iki şey sonsuzdur. İnsanın aptallığı ve evren. Ancak ikincisinden o kadar emin değilim... (Einstein)

OG

Alıntı YapBen en son ".net beta2"yi kurmuştum, sizin kurduğunuzun versiyonu nedir?
Üstat henüz kurmadım çünkü HDD sipariş ettim arkadaşa, bekliyorum. Elimde de şu an kurulum CD si de yok, version için birşey söyleyemiyeceğim. İnşaallah yakın zamanda halledeceğim.
FORUMU İLGİLENDİREN KONULARA ÖM İLE CEVAP VERİLMEZ.