AC devrelerde bobinin omik direnci

Başlatan Yuunus, 27 Ocak 2022, 08:51:25

Yuunus

merhaba, bir bobinin AC voltaj altindaki(sinus) direnci gercekten dc de olculen omik direnci midir, bobinin ac devrede empedansi hesaplanirken bize Z = XL ve R nin vektorel toplami olarak anlatildi ve ogrenmek istedigim burada R nin de frekans ile degisime ugrayip ugramadigi.sanki frekans arttikca R de de degisim oluyor gibi bir his var bende, Tesekkurler

Sozuak

Hislenme hiç, karşılıklı değil hisleriniz. :P

neccarzade

X olarak yazmış olduğunuz ifadenin açılımı 2πf demek oluyor bilindiği üzere. Direncin ideal olmayan modelinde öncesinde seri bobin ve paralelinde kapasitesi mevcut. Sanırım bu nedenle frekansla bir ilişkisi olabilir.

Yuunus

biraz okuz altinda buzaga ariyor olabilirim   :) ama bunun ispatina ihtiyacim var dokuman  vs.

mehmet

Bobinin eşdeğer direnci:
XL = 2 x PI x f(Hz) x L(H) => Ohm olarak çıkar.
Olan olmuştur,
olacak olan da olmuştur.
Olacak bir şey yoktur.
---------------------------------------------
http://www.mehmetbilgi.net.tr

Yuunus

Alıntı yapılan: mehmet - 27 Ocak 2022, 13:09:55Bobinin eşdeğer direnci:
XL = 2 x PI x f(Hz) x L(H) => Ohm olarak çıkar.
kastettigim rezistif direncin degisimi, frekans degistigi icin enduktif direnc XL  zaten degisecektir.

mehmet

Bobin enerjilendiğinde fiziksel
bir değişim oluyor mu? Telin
boyu, kesiti değişiyor mu?
Olan olmuştur,
olacak olan da olmuştur.
Olacak bir şey yoktur.
---------------------------------------------
http://www.mehmetbilgi.net.tr

Yuunus

hayir olmuyor, sabit toroid uzerine sarili bobin, ama bunu bir kaynaga dayandirmam gerek lenz kanunu vs gibi, olcu aletiyle olctum oldu dememeliyim.

Sozuak

İletkenlerin özdirenç değerleri vardır. Ölçülmüş ve tablo haline getirilmiş sabit değerler. Bu bir kanun yada kural değil fiziksel özelliktir. Bu özdirençte bobinlerde, ohmik (rezistif ve sabit) direnç adını alır. Bunun kanunu  yok ki . Telin saflık yada karışım değeri, tel çapı ile belirlenen ve uzunluğuyla doğru orantılı sabit bir direnç değeri.

Yuunus

Alıntı yapılan: Sozuak - 27 Ocak 2022, 18:41:14İletkenlerin özdirenç değerleri vardır. Ölçülmüş ve tablo haline getirilmiş sabit değerler. Bu bir kanun yada kural değil fiziksel özelliktir. Bu özdirençte bobinlerde, ohmik (rezistif ve sabit) direnç adını alır. Bunun kanunu  yok ki . Telin saflık yada karışım değeri, tel çapı ile belirlenen ve uzunluğuyla doğru orantılı sabit bir direnç değeri.
hocam bunlarin farkindayim, ornek vereyim: 1m uzunlugunda 0,5 mm^2 duz bir iletkeni ohmmetre ile olctugumuzde yada iletkenin ozdirencinden giderek hesapladigimizda 1 ohm bulduk diyelim, ayni iletkeni bir ferit nuve uzerine 1m uzunlugunda hic iletken ziyan etmeden sardigimizda ve bu trafoya 50khz frekansli sinus 10V genlikli bir sinyal uyguladigimizda yine devrede 1ohm luk bir rezistif etkimi gosterir, XL enduktif reaktanstan bahsetmiyorum o kismi zaten jw ile hesapliyoruz.
cevap evet ise bunun dayanagi nedir elimize ohmmetre alip olcmek disinda, yani nasil hesaplarim, nasil ispat ederim.

aslinda kompanzasyon icin cosfi hesapliyorduk bu yontem ise yarar gibi.

z

#10
AC voltajda omik direnc DC voltaja kiyasla daha yuksektir.

Sebebi deri etkisidir. DC voltajda elektronlar iletkenin icinden de akarken AC voltajda merkezden uzaklasirlar. Bu da direncde artis anlamina gelir. Fakat bu etkiyi 50Hz de gozlemek cok zordur.

Ote yandan  bir iletkeni bobin yapip kucuk bir hacme sikistirirsaniz sogumasi zorlastigindan sicaklik artisindan dolayi direnc artar. Duz bir iletken nuveye sarilmis haline kiyasla daha az direnc gosterir.
Bana e^st de diyebilirsiniz.   www.cncdesigner.com

Yuunus

@z hocam aslinda bu deneyi sen yapabilirsin, gecenlerde guzel bir lcr aldin, buyuk bir ferit trafo ile yapabilirsin bu deneyi, lcr lerde bunu gorebilmen gerek, nuve buyudukce hatri sayilir farklar ortaya cikiyor, yaniliyormuyum bunun teyidi gerek.

z

#12
Deney yapilacak bir sey yok.

Daha once soylediklerime ilave olarak;

Cok buyuk enduktansa sahip bir bobinin direncini avometre ile olcmek yaniltir.

Mesela sebeke nakil hatlarinda kullanilan transformatorlerin enduktansi olculurken DC akim gecirilir (genellikle 1.5v pil baglanip akim gozlenir).
Ancak akimin son degere belli bir yuzde ile ulasmasi icin bir kac saat beklemek gerekir.

Dolayisi ile ohmetre ile cok cok buyuk enduktansli bir bobinin omik direncini carcabuk baglayip olcemezsin.
Bana e^st de diyebilirsiniz.   www.cncdesigner.com

elektronik

Alıntı yapılan: z - 27 Ocak 2022, 21:29:28Ancak akimin son degere belli bir yuzde ile ulasmasi icin bir kac saat beklemek gerekir.

Konuyu bölmek istemezdim ama bekleme olayını biraz açarmısınız doğru değere ulaşması için niçin beklemek gerekiyor niçin transformator ölçüme hemen tepki vermiyorda zamanla ne değişiyorda doğru değeri veriyor?

z

#14
DC devrede akimin tirmanma ifadesinde e uzeri -(R/L)t bulundugu icin isin icine zaman giriyor. Ancak zaman cok buyuk olursa t/L orani buyuyor ve ustel ifade sifira yaklasiyor. Aksi takdirde avometreyi taktiktan sonra olctugun DC omaj ile 1 sn sonraki DC omaj cok farkli olculur.

Olcumu hizlandirmak icin cok buyuk enduktanslara degeri bilinen direnc seri baglanir boylece gene -R/L orani artirilir. Akimin tirmanmasi hizlandirilir.

Burda bahsettigim transformatorler kucuk seyler degil. Koca bir yuk kamyonunun kasasini dolduracak kadar iri trafolar.

Bana e^st de diyebilirsiniz.   www.cncdesigner.com