Elektrolizin sıvı üzerindeki etkisi

Başlatan ACM, 09 Temmuz 2022, 21:41:17

ACM

 Bir bardak meyve suyuna 8 cm uzunluğunda  aralarında 7mm mesafe olan 1 mm yuvarlak gümüş kaplamalı bakır probu batırıyorum. Problar arasında  her 3 saniyede 50 ms boyunca 5V 0.0005A akım akıtıyorum. Meyve suyunun sağlığa bir zararı oluşacakmı ?

  Elektrodları 306 paslanmaz veya hangisi uygun ise onunla değiştirebilirim.

 Yapmaya çalıştığım bardakdaki sıvının seviyesini bulmak. Bu şekilde geyet iyi oldu ama sağlık açısından zararı varmı bilemiyorum.

z

Ayni islemi DC yerine +/- karedalga sinyal ile yap.
Bana e^st de diyebilirsiniz.   www.cncdesigner.com

ACM

Alıntı yapılan: z - 09 Temmuz 2022, 22:39:46Ayni islemi DC yerine +/- karedalga sinyal ile yap.

Frekansın bir önemi yok sanırım olsaydı yazardınız.  1 khz  ile deneyeceğim.

mustafa_cmbz

Alıntı yapılan: ACM - 09 Temmuz 2022, 22:50:16Frekansın bir önemi yok sanırım olsaydı yazardınız.  1 khz  ile deneyeceğim.

1khz ver 10khz ver ona göre ölçüm yap...

Düz akım verirsen problardan parça koparırsın meyve suyuna karışır ama ac kullanırsan bu korozyon oluşmaz.

Birde prob olarak karbon çubuk kullanabilirsin..

ACM

AC uğraştırıcı olacak tahmin ediyorum , şimdilik dc ile kare dalga vererek denemeler yapacağım , bir müddet devamlı çalıştırarak korozyonu ve performansı gözlemlerim. Sorun çıkartırsa ac çalışmasına geçerim.

Teşekkürler tavsiyeler için.

yas

Siynal AC olmazsa muhakkak bir süre sonra sorun olacaktır.

muhendisbey

Eğer bunu bir tanka yapacaksanız uzun süre kalabileceği için zararı olabilir. Daha temassız; optik, mekanik (şamandra anahtarlar), akustik ya da basınç ile seviye ölçüm metotları var.
Zulmü alkışlayamam, zalimi asla sevemem; Gelenin keyfi için geçmişe kalkıp sövemem.

ACM

#7
Tank değil yalnızca küçük bir mezur içerisinde gıda sıvısı.

Ölçüm aralığını 10 saniyeye çıkartabilirim , sinyal 50 ms 0.0005A 2V  , kare dalgayla vereceğim daha ne olsun.

IR denemelerim var ama mezurda montaj çok zor.

Köy gürünüyor karşıda kestirmeden gideyim işte bana taaa dağı dolandıracaksınız ayıdan kurttan geçebilirsem tabii

muhendisbey

Gıda maddeleri içerisinde olmaması gereken bir metal, ya da sınır değerini geçmiş bir metal bulunursa sonucu pek iyi olmaz. Bu tür işlerde tavsiyem halihazırda benzer işlerde ne tip sensörler kullanıldığının araştırılmasıdır. Endüstriyel her cihaz/sensör gıda temasına uygun değildir maalesef.
Belki sizin metodunuz kullanılıyordur fakat probu atıyorum platindir. Gıda sektörü bu konuda gıcık bir sektör. Ürünü yaparsın, kullanırsın satarsın, iki gün sonra bir yurtdışı satışta bu sebeple red cevabı gelse kabak sistemin elektroniğini yapana patlar.

Benimkisi tavsiye niteliğinde. Ben olsam direk kazanın altına koyacağım basınç sensörü + şamandra limit anahtar olurdu. Limit anahtar ile taşmayı önlerim, doluluk miktarına da basınç sensöründen bakarım.

Farklı metotlar düşünürseniz bu kaynak işinize yarayabilir:
https://cecas.clemson.edu/cvel/auto/sensors/fluid-level.html
Zulmü alkışlayamam, zalimi asla sevemem; Gelenin keyfi için geçmişe kalkıp sövemem.

alikeskinkilic

bence de temassız ölçüm daha mantıklı ama bahsettiğiniz akım  ve volt hiç bir metalden birşey koparmaz fakat gıda sektörü için ise sertefika işlemleri için gereksinimler bellidir onu araçtırın bence 
Hep meraktan

ACM

 Mühendis bey , küçük bir mezurdaki sıvıyı ölçmem lazım , verdiğiniz linkteki örnekler buna uygun değil. Ayrıca basit bir proje , bu sistemlari yutamaz. En oluru elektrod  , zorlarsam IR olabilir ama ondada hassasiyet çok az.Elektrodda korktuğum parça kopması , uzun bir süre çalıştırarak deformasyonu gözlemleyip karar vereceğim.
  Ayrıca seri satışı olacak bir ürün değil , bir çiftlikte özel bir çalışması olan arkadaşıma destek amaçlı.

yas

Sinyal AC olmazsa krozyon kaçınılmaz olacak. Bunun araştırılacak yada keşfedilecek bir yanı yok maalesef. Elektrod kopmasıda olabilir, yüzey kaplanmasıda olabilir. Eğer cihazın kullanım ömrü krozyondan kısa olacaksa (sağlık kriterleri baz alınmadan sadece teknik anlamda) yapılabilir. Elektrod kadar ekonomik olmasa da hidro statik basınç ölçmekte ucuz bir alternatif olabilir.

ACM

Alıntı yapılan: yas - 11 Temmuz 2022, 20:59:35Sinyal AC olmazsa krozyon kaçınılmaz olacak. Bunun araştırılacak yada keşfedilecek bir yanı yok maalesef. Elektrod kopmasıda olabilir, yüzey kaplanmasıda olabilir. Eğer cihazın kullanım ömrü krozyondan kısa olacaksa (sağlık kriterleri baz alınmadan sadece teknik anlamda) yapılabilir. Elektrod kadar ekonomik olmasa da hidro statik basınç ölçmekte ucuz bir alternatif olabilir.

Test yapılacak sıvının yaklaşık 100 ile 500 ml arasıda olmasını istiyor. Örn 100 ml isteniyorsa 100 ml olunca akışı durduracağım. Örnek sıvı testten sonra kullanılmayabilir , bunu önerebilirim.

Elektrodun birkaç ayda deforme olma ihtimali az  , yıl alsa bile yedek elektrod verebilirim , temin edebileceğini söylerim. Eğer sağlık açısından bir problem olmasaydı numuneyi kullanmayın önerisini karıştırmayacaktım , kafa karıştırıcı olmasın diye.

ziyaretci

Bence en pratik yolu @muhendisbey ve @alikeskinkilic belirtmiş. Gayette hassas ölçülür.


ACM

#14
Alıntı yapılan: erkantr67 - 14 Temmuz 2022, 02:36:18Bence en pratik yolu @muhendisbey ve @alikeskinkilic belirtmiş. Gayette hassas ölçülü

Bir tank , kova , hatta tas bile değil. Küçük mezur idi , şimdi onu küçük şırıngaya düşürüyorum. Bir şırınga seviyesini bulmak ucuz maliyetle ve hassasiyeti yeterli olarak anca elektrodla olabilir. Özel bir dizayn yaparsanız IR olabilir ama bu projede özel dizayna ne para nede imkan mümkün , dediğim gibi hatra yapılan arkadaş işi.