Sinyal üreteci ile cambazlıklar

Başlatan elektronikhobi, 29 Haziran 2024, 22:19:58

fide

2 sene önce 1500TL verip gitar aldım kızıma. Bu arada müzik ile aram yok. 1500TL değerindeki bir gitardan çok bişey beklemiyorum ama şunu merak ettim:
15.000TLye satılan gitar ile 150.000TL satılan gitar arasında yada
40.000TL satılan ud ile 400.000TL satılan ud arasındaki fark nedir?
Başta dediğim gibi müzik ile aram yok. Babam bağlama dinlemeyi ve halk müziğini  severdi. Şahsen pop müzik adı altındaki oluşumla katlettikleri için Türkçe müzik dinlemiyorum. Hatta son zamanlarda müzik de dinlemiyorum. Ama postu görünce merak ettim.

Aradaki "0" farkı elektronik cihazda, otomobilde, telefonda özellik olarak kendini gösterir ama bir müzik aletinde bu farkı oluşturan nedir? Asıl sormak istediğim bu.
Her birimiz, geride bıraktığımız eserler kadar ölümsüzüz. Evlat gibi, talebe gibi, icatlar gibi...   http://fidenetgaraj.blogspot.com

fide

Alıntı yapılan: elektronikhobi - 02 Temmuz 2024, 20:07:55Cambazlık derken XR2206 yongası kullanan arkadaşla 0 ila 5 volt arası üçgen dalga üretmeyi kast ediyoruz.

Birileri kullanma kılavuzu hazırlamış. Aşağıdaki gibi bir besleme devresi gördük.

(" target="_blank" onclick="this.parentNode.innerHTML = '<i' + 'mg src=\'' + this.href + '\' /' + '>'; return false;">Resim gizlendi görmek için tıklayın.)

Yapılabilirse trafolu bir güç kaynağı ile sinyal üretecini beslerken, devre için de besleme vermeyi umuyoruz.

Onlar var da onlar bize gelmez  ::op

Güle güle kullanın.

Waveforms beğendiğimiz bir yazılım.

Diğer taraftan Analog Discovery fiyatına 100 MHz üzerinde sinyal üreteci olan bir osiloskop ve FY6900 alınabiliyor.

Bu postu yeni gördüm. USB skop olarak Analog Discovery 2 oldukça güzel bir skop.
Masaüstü skobum varken aldım.
Tek başına skop yada sinyal jeneratörü olarak kullanmak için alınacak bir cihaz değil ancak sinyal jeneratörü, lojik analizör, pattern jeneratörü, voltmetre, simetrik güç kaynağı (±5V) gibi özellikleri bir arada sunuyor. Ve eş zamanlı olarak (skop ile voltmetre aynı girişleri kullandığı için bu ikisi hariç) kullanılabiliyor.

Analog Discovery 2 cihazı SDS1104X-E ile takas ettim. AD3 cihazı ise bütün fonksiyonların Python ve JavaScript ile kontrol edilebilme özelliği için aldım.
Yani yazılım ile cihazın skobunu aktif edip, parametrelerini ayarlayıp istediğiniz sıklıkta veri okuyabiliyorsunux. Aynı şekilde DC güç kaynağı (±5V), spektrum analyzer, lojik analyzer, sinyal jeneratörü de kullanılıyor. Hatta aynı girişleri kullanmayan özellikler aynı anda yazılım ile kullanılabiliyor. Linux, Windows fark etmiyor.
Her birimiz, geride bıraktığımız eserler kadar ölümsüzüz. Evlat gibi, talebe gibi, icatlar gibi...   http://fidenetgaraj.blogspot.com

elektronikhobi

Alıntı yapılan: fide - 05 Eylül 2025, 09:12:402 sene önce 1500TL verip gitar aldım kızıma. Bu arada müzik ile aram yok. 1500TL değerindeki bir gitardan çok bişey beklemiyorum ama şunu merak ettim:

Çaldığınız enstrümanın manevi bir değeri olabilir.

Orhan Gencebay belgesel benzeri bir yapımda divan sazı için şunları şöylemişti :

Alıntı YapBu saz 38 yaşında.

Benim için manevi değeri son derece yüksek. Bütün bestelerimi bununla yaptım.

Benim sırdaşım.

Benim için de durum aynıdır.

Cengiz Sarıkuş Hocanın yaptığı ud benim ikinci udum. Manevi değeri var.

1 milyon da verseler satmayı düşünmem.

İlk kez enstrüman çalmaya başlayanlar sıklıkla bu soruyu sorarlar.

Bu soruya gönüllerin şehri Konya'dan ud yapımcısı, bozkırın tezenesi, arkadaştan alıntı yaparak yanıt verelim.

Alıntı YapHayatta ucuz udla bir yere varamazsınız. Bütün üstadlardan bunu ben böyle gördüm ve böyle öğrendim. Bunu da katılıyorum.

Niye?

Kimse iyi malı ucuza vermez.

Sapı atık, göğsü çökük, balkonları atık udlar ilk başta herkes hevesli olduğu için iyi gelebilir ama son zamanlarda olmaz.

Bence uda başlamadan önce kendinize güzel bir ud alın.

Kendinize güzel bir enstrüman alın. Ud olur, kanun olur.

İkinci el temiz de olabilir. Öyle udlar da var piyasada.

Ama iyi bir ustadan, güvenilen bir ustadan almanızı tercih ediyorum.

Kabil ATICI

Müzik aletleri, yapan ustanın kalitesi, kullandığı malzemenin kalitesi (malzeme kaynağı, özellikle bekleme süresi ve nasıl saklandığı) gibi konulan önemli. Günümüzde çoğunlukla fabrikasyon yöntemler hızlı üretiliyor, ama iş özel olunca haliyle bir ustanın elinden çıkınca hali ile benzerlerinden daha kaliteli oluyor ve evladiyelik oluyor. Çünkü usta üretimi el emeği, harcadığı zaman en önemlisi tecrübesi ürettiği ürün kalitesini belirleyen önemli faktörler.
ambar7

Ersin

Alıntı Yap2 sene önce 1500TL verip gitar aldım kızıma. Bu arada müzik ile aram yok. 1500TL değerindeki bir gitardan çok bişey beklemiyorum ama şunu merak ettim:

1500 tl (150-500 dolar)lik gitar mümkün olan en ucuz malzemeden yapılmıştır.Ağcından, manyetiklere, mandallar,kilit sistemi.Genelde gövde kavak ağacı olur.Çin
15000 (500-1200 dolarlık)lik gitarlar orta kalite  yukardaki malzeme farklı , gövde 2 parça maun misal, sap 3 parça akçaağaç gibi ,çift kilit vs.Indonesia ,Malaysia
150000(1k-2.5k) gövde misal afrika maun tek parça  , sap ta abanoz/bubinga  destek tek parça , marka kilit üst model / mandal , manyetik marka ğüst model gibi.
Bunlar Amerika da üretilen (Ibanez orjinali japon dur), ağaç normal kurumaya bırakılır,ucuzlarda fırınlarda bu süre 1 aya düşürülür.Burda birde ülkedeki üretim maliyeti fark eder Amerika ile çin aynı değil tabii.
Kullanılan ağaç , genç sık damarlı gibi , bunlarda esneme daha zordur ,sap için.
Signature modelleri de var, bunlar felan kişinin imzalı yada onun kullandığı model, bunlar 2 den 5k ya kadar gidebilir.
Bunun gibi faktörler, aklıma gelmeyenler de var şu an.
Rakamlar temsilidir.

M.Salim GÜLLÜCE

Alıntı yapılan: Ersin - 05 Eylül 2025, 18:41:291500 tl (150-500 dolar)lik gitar mümkün olan en ucuz malzemeden yapılmıştır.Ağcından, manyetiklere, mandallar,kilit sistemi.Genelde gövde kavak ağacı olur.Çin
15000 (500-1200 dolarlık)lik gitarlar orta kalite  yukardaki malzeme farklı , gövde 2 parça maun misal, sap 3 parça akçaağaç gibi ,çift kilit vs.Indonesia ,Malaysia
150000(1k-2.5k) gövde misal afrika maun tek parça  , sap ta abanoz/bubinga  destek tek parça , marka kilit üst model / mandal , manyetik marka ğüst model gibi.
Bunlar Amerika da üretilen (Ibanez orjinali japon dur), ağaç normal kurumaya bırakılır,ucuzlarda fırınlarda bu süre 1 aya düşürülür.Burda birde ülkedeki üretim maliyeti fark eder Amerika ile çin aynı değil tabii.
Kullanılan ağaç , genç sık damarlı gibi , bunlarda esneme daha zordur ,sap için.
Signature modelleri de var, bunlar felan kişinin imzalı yada onun kullandığı model, bunlar 2 den 5k ya kadar gidebilir.
Bunun gibi faktörler, aklıma gelmeyenler de var şu an.
Rakamlar temsilidir.

Malzeme tamam da müziğe etkileyen tarafı açısından sormuş olmalı @fide kardeşimiz.
Malzeme dayanıklılık vs gibi unsur.
Sonuçta her ikiside aynı nota ve sesi basıyorsa 2 gün sonra sapı kırılsa nolacak.
Zaten aceba yapabilirmiyim diyen birisi için (Devam edip etmeyeceği meçhul ve çoğu zaman bırakılır) hangisi daha anlamlı.?

elektronikhobi

Ucuz enstrümanı XR2206 yongası kullanan sinyal üretecine benzetebiliriz.

Diyelim ki Aytaç Doğan kanunla Orhan Gencebay'ın Sevmenin Zamanı Yok eserini icra ediyor.

Elinizde iyi bir ud varsa bu parçaya eşlik edip, keyifle çalabilirsiniz.

Sonra iyi enstrüman virtüöz dediğimiz icracıların bile hoşuna gidebilir.

Burgular iyi olmazsa enstrüman akort tutmayabilir. İstenilen sesleri alamayabilirsiniz.

Aytaç Doğan, Orhan Gencebay devrine yetişse idi acaba müzikleri nasıl olurdu  ;) 

M.Salim GÜLLÜCE

Alıntı yapılan: elektronikhobi - 06 Eylül 2025, 16:27:51Ucuz enstrümanı XR2206 yongası kullanan sinyal üretecine benzetebiliriz.

Diyelim ki Aytaç Doğan kanunla Orhan Gencebay'ın Sevmenin Zamanı Yok eserini icra ediyor.

Elinizde iyi bir ud varsa bu parçaya eşlik edip, keyifle çalabilirsiniz.

Sonra iyi enstrüman virtüöz dediğimiz icracıların bile hoşuna gidebilir.

Burgular iyi olmazsa enstrüman akort tutmayabilir. İstenilen sesleri alamayabilirsiniz.

Aytaç Doğan, Orhan Gencebay devrine yetişse idi acaba müzikleri nasıl olurdu  ;) 

Aslında yazdığınız bana tatmin edici gelmedi.
Burgular akord filan..
Öncelikle Akord edip edip kullansınlar yani bi çuval para vermek yerine.
Aynı sesi üretirmi üretmezmi.
Kullanıcı açısından akustiksel problem warmı yokmu?

elektronikhobi

Alıntı yapılan: M.Salim GÜLLÜCE - 06 Eylül 2025, 18:31:53Aslında yazdığınız bana tatmin edici gelmedi.
Burgular akord filan..
Öncelikle Akord edip edip kullansınlar yani bi çuval para vermek yerine.

Hem yaylı hem telli çalgılar zaten akord ediliyor.

Kullanılan malzeme ve işçilik ise enstrümanın kalitesini belirliyor.

Örneğin sazlarda burgu abanoz ağacından yapılıyor.

Abanoz sert bir ağaç olduğu için bir kere akort edildikten sonra kolay kolay bırakmıyor.

Burgular iyi değilse akordu bırakır.

Örneğin Türk Müziğinde udun ikinci teli Re sesine çekilir. Bu ses Batı Müziğinde A sesine karşılık gelir.

Diyelim ki burguları kalitesiz enstrümanın telini A sesine çektiniz.

Çalmaya başladınız. O da ne A♭ sesine düştü.

O zaman işi gücü bırakıp sürekli akord yapmanız gerekir. Bu da çalma deneyimini olumsuz etkiler.

Bir diğer nokta ise burgular kalitesizse A sesini bulmak çok güç ya da imkansız olabilir.

A sesi yerine A♭ ya da A♯ sesine çekmek durumunda kalabilirsiniz.

Alıntı yapılan: M.Salim GÜLLÜCE - 06 Eylül 2025, 18:31:53Aynı sesi üretirmi üretmezmi.

Nota olarak aynı sesi örneğin A her iki enstrüman da verebilir.

Ses rengi ise farklı olur.

Enstrümanın kalitesi ve işçiliği ses rengini belirler.

Alıntı yapılan: M.Salim GÜLLÜCE - 06 Eylül 2025, 18:31:53Kullanıcı açısından akustiksel problem warmı yokmu?

Zanaatkar açısından, enstrümanın akustiği, tınısı, ses rengi kaliteye etki eden faktörlerdendir.

z

Burgularin gevsemesi sonucu akordun bozulmasini basit bir eklenti ile cozmusler.

Ibanez gitarimda akord yaptiktan sonra bir vidayi siktiginizda tellerin gerginligini sabitliyorsunuz. Bu islemden sonra burgulari istediginiz kadar gevsetin akord etkilenmiyor

Bu vidayi gevsetmeyi unutursaniz akord yapmaya kalktiginizda teli kopartiyorsunuz o da dezavantaji.

07 Eylül 2025, 01:56:25
Alıntı yapılan: elektronikhobi - 01 Temmuz 2024, 18:46:40FY6900'un incelemelerinden bazılarını seyrettik.

İki kanal da bağımsız olarak kullanılabiliyor değil mi?

Uni-t UTG962E 60MHZ 2 kanal sinyal üretecinde ise anladığımız kadarı ile kanallar birbirinden bağımsız olarak kullanılamıyormuş.

En basitinden 0 ila 5 volt arasında salınan, genliği de 5 volt olan üçgen işareti kolayca üretebiliyor mu?

İhtiyacınızı karşılıyor mu? Şu da olsaydı dediğiniz bir özellik var mı?

XR2206 ile ürettiğimiz işaret -2,5 volt ile 2,5 volt arasında salınan AC bir işaret idi.

Basit gerilim bölücü ile üzerine 2,5 volt DC eklemek istedik. Ama işaret bozuldu.

İşlemsel yükselteç toplayıcı kullanarak mı bu işaretleri ekliyorduk.

Sinyal cikisini once birim kazancli buffer ile tamponla ardindan ofset ver.
Bana e^st de diyebilirsiniz.   www.mikrostep.com

elektronikhobi

Yıllar önce bazı arkadaşlar Musa Eroğlu'nun Mihriban parçasını saz ve gitarla çalıyorlardı.

Akordu yaparken herhalde saz daha pes bir sese çekiliyor. Böylece iki farklı enstrüman ortak bir sese çekilmiş oluyor.

Sobalı, müstakil ve balkonu olan bir evde kalıyorduk.

Balkonu sarmaşıklar kapladığı için oturduğunuzda neredeyse dışarıdan görülmüyordu.

Ali isimli gitar hocası bir arkadaşım var. Onun da hocası var.

Oldukça yetenekli bir çocuktu.

Solo gitarı çok güzel çalıyor. Parmaklar adeta uçuyor.

Bizim arkadaş akor basıyor, onun hocası solo çalıyor.

Yaşar'dan Kumralım, Bir Tanem gibi oldukça hareketli parçalar çalıyorlar.

Balkondayız. Ben de dinliyordum.

Şöyle ayağa kalktım. Etrafa baktım.

Sokakta dinleyiciler birikmiş  :)

Geçenlerde Eskişehir'de Osmangazi'ye giderken tramvayda canlı gitar çalan çocuğun çalışı ve sesi oldukça güzeldi.

Gene de o arkadaşın hocası kadar güzel solo çalanı henüz dinlediğimi hatırlamıyorum.

Alıntı yapılan: z - 07 Eylül 2025, 01:53:17Sinyal cikisini once birim kazancli buffer ile tamponla ardindan ofset ver.

Öneri için teşekkürler.

Ancak artık osiloskobun dahili sinyal üretecini kullandığımız için buna pek gerek kalmadı.

Epsilon

Dünyada ne yetenekler var

papsukkal

Malzeme seçiminde ince ayrıntılar var. Bunlar el yapımı müzik aletinin fiyatını direk belirliyor.

Bağlamadan örnek vereyim.

Teknenin ve kapağın hangi ağacın neresinden alındığı önemli. Geniş bir ses spektrumu için kapak seçiminde ağaçtaki damarların (hani şu ağacın yaşını saydığımız halkalar) geniş aralıktan sık aralığa doğru sıralanmış olması gerekiyor. Tekne için de benzer detaylar var.

Bu detaylar arttıkça fiyat da oldukça artıyor.

M.Salim GÜLLÜCE

Alıntı yapılan: Epsilon - 07 Eylül 2025, 13:09:24Dünyada ne yetenekler var
Açıkçası bu müzik bana sadece gürültü olarak geldi.
Belki kayıt kalitesindendir bilemem ancak esas duyulması gereken sesler gürültüde eridi gitti.

Alıntı yapılan: elektronikhobi - 06 Eylül 2025, 20:31:03Hem yaylı hem telli çalgılar zaten akord ediliyor.

Kullanılan malzeme ve işçilik ise enstrümanın kalitesini belirliyor.

Örneğin sazlarda burgu abanoz ağacından yapılıyor.

Abanoz sert bir ağaç olduğu için bir kere akort edildikten sonra kolay kolay bırakmıyor.

Burgular iyi değilse akordu bırakır.

Örneğin Türk Müziğinde udun ikinci teli Re sesine çekilir. Bu ses Batı Müziğinde A sesine karşılık gelir.

Diyelim ki burguları kalitesiz enstrümanın telini A sesine çektiniz.

Çalmaya başladınız. O da ne A♭ sesine düştü.

O zaman işi gücü bırakıp sürekli akord yapmanız gerekir. Bu da çalma deneyimini olumsuz etkiler.

Bir diğer nokta ise burgular kalitesizse A sesini bulmak çok güç ya da imkansız olabilir.

A sesi yerine A♭ ya da A♯ sesine çekmek durumunda kalabilirsiniz.

Nota olarak aynı sesi örneğin A her iki enstrüman da verebilir.

Ses rengi ise farklı olur.

Enstrümanın kalitesi ve işçiliği ses rengini belirler.

Zanaatkar açısından, enstrümanın akustiği, tınısı, ses rengi kaliteye etki eden faktörlerdendir.

Akord tutmayan ağaç burguların ilacı reçinedir.
Gençliğimde şöyle bi saza dokunmuştum.
Ama beceremediğimden oradan öteye gitmedi.
Güzel müziği dinlemeyi severim.
Ancak henüz hiç birşey bilmeyen ve anlamayan birinin milyonluk sazla başlaması akli de değil.
Çıraklığını yapacak ki ustalaşmayı ne yapılması gerektiğini öğrenecek.
Becerileri arttığında üst seviyede çalışmaya başlayacak.
Aynı şekilde sazlarınında seviyesi kaçınılmaz olarak yükselecek.

Haa bide Ney üflemişliğim war birazcık.
Üfleyince ses çıkarmayı becerebildiydim.
Birine tanıtmıştımda bana bakıp heveslenen neyzen olduda ben sadece iran trazından öteye gidemediğimden o da orada kaldı. :D

Epsilon

Mehmet Hocam
size de hitab eden  videolarımız var :D
Bu da yabancı birinin 9 yıl önceki videosu