karşılaştırıcı opamp ile tek pulse nasıl elde edilir?

Başlatan sedronjames, 13 Ocak 2025, 18:22:45

sedronjames

merhaba forumdaşlar

bir karşılaştırıcı opamp kullanarak tek bir pulse üretmem gerekiyor. bu pulse ile de bir roleyi çektirmem gerekiyor kısa bir süreliğine(1 saniyeden daha az).

rolenin sürekli çekili kalmaması gerekiyor, çek-bırak yapacak.

nasıl yaparım bir türlü belirleyemedim kafamda, elektronik konusunda ustalaşmış kullanıcılar muhakkak var bu forumda, yardımcı olabilirlerse çok sevinirim.

z

Bana e^st de diyebilirsiniz.   www.mikrostep.com

sedronjames

hocam tek pulse üretmeyi yaptım simülasyonda ve dc giriş voltajı verdiğim devrede denedim. istediğim gibi çalıştı. fakat asıl cihaza bağladığımda role saniyede yüz kere  gibi sürekli çek bırak yapıyordu. elimde lm358 vardı. onu karşılaştırıcı olarak kullandım. bağlantıları resimdeki gibi yaptım. giriş voltajım bir tristorlü doğrultucunun çıkışı aslında, bu yüzden ripple değeri çok fazla. bende 2 tane seri rc filtre koydum, kesim frekansı 15 hz ediyor. benim giriş sinyalim 100 hz. büyük ölçüde ripple'ı yok etse de osiloskopla bakınca belki 10-20 milivoltluk bir dalgalılık vardı. bu da anladığım kadarıyla karşılaştırıcı çıkışını sürekli high-low yapıyor. rolemde çok hızlı bir şekilde çek-bırak yapıyordu. her yere kondansatör atmayı denedim, olmadı. bundan sonra birkaç yerde daha başıma gelcek sanırım bu. nasıl çözeceğimi bilmiyorum. yardımınızı esirgemeyiniz lütfen.

z

Bu odev mi yoksa endustriyel bir uygulama mi?

Tristorden gelen DC darbelerle sistem calismaya baslayacak sonra da duracak oyle mi?

sedronjames

endüstriyel bir uygulama hocam. tristörlü bir doğrultucu var, akü şarj edecek, belli bir voltajın üstüne geldiğinde doğrultucunun kontrol kartına bir saniyelik bir pulse göndererek stopa geçirmek istedim. breadboardda dc voltajla teste ettiğimde çalıştırdım, ne zamanki cihaza bağladım, o zaman istenilen gibi çalışmadı, yukarıda yazdığım olaylar gelişti.

z

sedronjames

cihazın kendi kontrol paneli var. tristörleri o sürüyor. panel üzerinde harici start-stop girişi var. normalde buton ile harici start-stop işlemi yapılıyor. bu uygulamada ise harici start girişini rolenin kontaklarından geçerek buton etkisi yaratmak istedim. böylece şarj esnasındaki voltaj, ayarlanan seviyenin üstüne çıktığında role pulse şeklinde tetiklenecek ve cihaz stopa geçecekti. kurduğum ekstra devrenin amacı buydu.

z

O zaman simulasyonunu verdigim devre isini gorecek.

Tristorden gelen plasleri falan isin icine sokmanin manasi yok.

555 devreleri ile de yapabilirsin.