Röle Kartı Önerisi

Başlatan FEHMİ_ASM, 29 Ocak 2025, 21:08:21

FEHMİ_ASM

Arkadaşlar önerileriniz ile G2R rölelerden aldım, röleler aliexpress ten geldi, 12V.

Gömülü kartımda 4 pin giriş, 4 pin çıkış mevcut. Giriş pinlerine aliexpress ten ldo veya buck down converter alacağım ancak hangisini sipariş vermem doğru olabilir, fikrim yok. Seçtiğim ürünler aşağıda.

link1
link2
link3

Aşağıdaki resimde bana gelen röleler var.

Aşağıdaki şemada görüldüğü gibi marş motorunun o anki durumunun denetleyici karta bildirilmesi gerekiyor. Aslında bunun gibi sistemde birkaç röle daha var, birkaçı tümleşik halde o yüzden stm kartın yazılımından niye bilgi alınmıyor gibi bir durum yok. yani bilgi rölelerden alınacak, denetleyici karttan değil, örneğin motorun devir sayacından da alınacak bilgi var ve bu bilgi noktaları 12V. Voltaj olarak en dengesiz olan marş motoru, o da 12V. Neyse konumuz bu değil.

Röle kartlarını pcbway dan sipariş vermeden önce, resimde hemen alt kat röle kartının bağlantısı, dogru mudur acaba ?

Bir de bu devrede tvs nereye eklemem gerekiyor ? Gerilim dönüştürücünün Vin pini ile GND arasına mi ?

triyak

Projenin tamamını bir yazabilir misiniz?

Girişler kaç volt, ne bilgisi gelecek? On-off mu yoksa clock mu gelecek? Devir mi okuyacaksınız? Buton mu?

Çıkışlar ne için kaç volt kaç amper ihtiyaç var?

Ne iş yapacak? Besleme araçtan mı kamyondan mı gelecek?  Gibi aklımızdaki tüm soruları madde madde açıklayın lütfen

sadogan

input için 3v3 regülatör kulanmak bir zorunluluktanmi kaynaklanıyor ?

FEHMİ_ASM

Arkadaşlar konudaki ilk mesajımdan sonra beklentilerim için tasarımda köklü değişiklikler yapmam gerektiğine kanaat getirdim.

Yarıiletken elektroniği ile ilgili bilgim az, bu yüzden çoğunlukla forum ve AI desteği alıyorum.

Stm32f103c8t6 kartıma giriş ve çıkış ünitesi tasarlıyorum. Giriş 4 pin, çıkış 4 pin.

Yüksek frekansın olmayacağı giriş bilgileri dört ayrı noktadan alınacak;
-Marş motoru, 12v ile çalışıyor, yüksek ripple, kararsızlık olağan.
-Harici devir sayacından (NJK5001)gelecek, 12V civarı.
-Harici özel bir modül çıkışı, sabit 12v civarı.
-Park durumu, NO pin.

Giriş katı için sorum şu; bu denetleyici kartın pinlerine beklentileri karşılayacak en uygun değerde dönüştürme işlemi için aşağıdaki modülü önerebilir misiniz?
https://alitools.io/en/showcase/dd4012sa-dc-5-40v-to-3v-3-3v-3-7v-5v-6v-7-5v-9v-12v-1a-regulator-dc-dc-buck-step-down-converter-regulator-module-board-1005001598463928

Çıkış katında 4 kanallı bir röle kartı olacak. Öneriler Bc337 kullanılması gerektiği yönünde. Ayrıca tvs diyot (P6KE6.8A) olacak mı, olacaksa nereye nasıl bağlanacak bilmiyorum. Röleler G2R 12A/12V, bobin akımlarından emin değilim.

Yarıiletken sayısını mümkün olduğunca az tutmak istiyorum, modüler bir yapı istediğim için de LDO benzeri küçük kartlarla işin içinden çıkmaya çalışıyorum.

Giriş ve çıkış kartı, sadece gezi türü motosikletlerde kullanmayı düşündüğüm bir tanıma fonksiyonunun in/out katlarından oluşuyor. İşlemci stm32f103c8t6, çoğu pini 3.3v.

Tüm bunlara ilaveten, akünün + ile - arasına basit bir kondansatör koyarak, aracın hayati önem arzeden merkezi elektrik sistemini riske atamam.

İşlemcinin pin1 i sadece temsili. Uygun porta alacağım. Şemada hatalar, eksiklikler olabileceğini tahmin ediyordum. Örneğin sensörden röle kartına doğru mantıksız bir feed-back görünüyor, ama öyle değil. Şemayı tümüyle paylaşacağım. Orjinal şemada bu çelişki yok(?). Şuanki tek amacım giriş ve çıkışı uygun şekilde sürmek.

PCB yi, konu içinde verilen direktiflere göre bastıracağım.

triyak

12v ile çalışıyor, yüksek ripple, kararsızlık olağan.
daha detaylı açıklayın lütfen

çıkışta sadece röle mi olacak? röle neyi kontrol edecek? kaç amper geçecek?

Tüm bunlara ilaveten, akünün + ile - arasına basit bir kondansatör koyarak, aracın hayati önem arzeden merkezi elektrik sistemini riske atamam.
Bu ne demek ?

Orjinal şemada bu çelişki yok(?). Şuanki tek amacım giriş ve çıkışı uygun şekilde sürmek.
Bir şeyi mi kopyalıyorsunuz? Hangi orjinal şema

Konuyu net olarak açıklayın ki tek seferde yardim edelim. Siz bizim anlamamıza yardim edin, bizde size yardim edelim

FEHMİ_ASM

Bu sistem, yukarıda da belirttiğim gibi, gezi türünde motorsikletler için kartla çalıştırma sistemi.

@triyak hocam ilginiz için teşekkür ederim. motorun start (marş) butonuna bastığımızda yüksek oranda distorsiyon oluşması beklenmez mi ? Motorda detaylı bir ölçüm yapmadım, zaten tüm senaryolar için tüm elektrik tesisatını analiz edemeyiz, birçok motosiklet türü de var. Bu sebepten öngörülere göre tasarımı geliştiriyorum.

4 Rölenin en fazla akım taşıyacak ve sorunla karşılaşabilecek olanı marş motorunu haricen kontrol eden röle olacak.  Bazı motosikletlerde marş butonuna basıldığında bildiğim kadarıyla direk marş motorunun kendisi sürülüyorken, bazılarında röle bobini sürülüyor. 12VDC fakat distorsiyonu yüksek olabilir diye varsayacağız.

Resimde en üstte 4 tane durum kontrol noktası (giriş pini) var, anlık durum bilgisi için prop.
  -marş motorunun butonuna basılıp basılmadığı bilgisi (marş motorundan alınıyor, 12V fakat yüksek ripple, emk olağan)
  -kartlı sistem aktif olduğunda 12V çıkış bilgisi ( sistem aktif olduğunda 12V çıkış veriyor)
  -Park ların aktif olup olmadığı bilgisi ( park açıksa motor çalışsın veya çalışmasın 12v çıkış elde ediyor)
  -NJK 5001 harici devir sayacından gelen bilgi (bilgi her geldiğinde 12v çıkış veriyor, çok düşük frekanslı)

Resimde en altta 4 tane Röle Çıkış kontrol portu var.
  -kontağa paralel atma ile kontak enerjisini harici yolla sağlama (12V ve düzenli)
  -marş butonuna paralel hatla marşa basma (12V, akım değerleri değişebilir)
  -çalışan motoru durdurmak için CDI-Kill Wire hattını kısa süreli GND ye alarak stop işlemini gerçekleştirme (150v lara kadar spike oluşabilir)
  -Uyku modu portu (12V)

Sorum şu; Aşağıdaki modül bu beklentilerimin tamamını karşılayabilir mi? Farklı benzer bir modül de önerebilirsiniz input pinleri için
.
ldo

Giriş ve çıkış portları tasarımı aşağıdaki gibi oldu, yanlış/eksik olan var mi?
https://hizliresim.com/mnuo9q0]

NOT : -Neden pa1 kullandın diyen oldu, arkadaşlar yeri değişecek, şema pcb değil gördüğünüz gibi, simülasyon ortamında.
      -Röleler G2R 12V 12A. Beklentileri karşılayabilecek şekilde başka röleleri de değerlendirebiliriz.
      -Mümkün olduğunca hatasız çalışabilecek bir sistem tasarlıyorum. Güncellemelerle daha sorunsuz hale gelecektir.
      -Röle bağlantılarında mantıksız gibi gözüken feed-back ler var, hepsi planlı olup başkaca hizmet edeceği fonksiyonlar mevcut. Örneğin start butonu one-click mod olup hem start hem stop fonksiyonuna sahip ve bu durum yazılım içerisinde ayrıştırılıyor.
      -Şema kopya değil, çekirdekten bir tasarım.

FEHMİ_ASM

Son resimdeki şemaya göre malzeme listesini sipariş ettim. Stm32f103c8t6 için, 4 giriş 4 çıkış sürebileceğim şema doğru ise, pcb'yi baskıya vereceğim.

Önerisi olan veya hata/eksiklik gözlemleyebilen var mi?

mustafa_cmbz

Bu şemada ki motordan feedback alma işi çok yanlık bu şekilde işlemcinin girişine ldo ve ptc ntc ile girmek hiç sağlıklı değil. Bu riske girmek yerine opto kullanırsan çok daha basit ve daha uzun ömürlü olur.

FEHMİ_ASM

Alıntı yapılan: mustafa_cmbz - 16 Haziran 2025, 00:57:33(Resim gizlendi görmek için tıklayın.)

Bu şemada ki motordan feedback alma işi çok yanlık bu şekilde işlemcinin girişine ldo ve ptc ntc ile girmek hiç sağlıklı değil. Bu riske girmek yerine opto kullanırsan çok daha basit ve daha uzun ömürlü olur.

3.3v olan işlemci elektriğini yine sistemden alıcam, fakat kaliteli bir konvertör ile.

Araştırmalarım sonucu aşağıdaki gibi yaptım bu sefer de :) pc817 kullandım, az buçuk bilgimle bişeler karaladım. Ama şu U6 dan emin değilim.

Eksik, hata var mi sizce şemada?

Z80

Alıntı YapEksik, hata var mi sizce şemada?

Hatasız bir yer var mı ki?

FEHMİ_ASM

Alıntı yapılan: Z80 - 16 Haziran 2025, 23:18:10Hatasız bir yer var mı ki?

Hocam son resmi güncelledim, inceler misiniz. Bilgim az olduğu için bu çizimi araştırarak ve kendi bilgilerimi katarak oluşturdum. Baştan tasarlayabilecek bilgim yok.

dnacikaya

Merhaba. D7-D9 Tvs diyotlar ters, dc motora uygun ters diyot takılmalı, ptc motora seri bağlanmalı, PA3 pinini 10K ile şaseye bağlayın ve R3 değerini 4.7K yapın. R6-R4 dirençlerini iptal edin doğrudan eksiye bağlayın, 10K ile röle çekmez, opto ledi yanmaz. R8 değeri 1K olabilir.

Ayrıca kullanmadığınız işlemci pinlerini yazılımda çıkış olarak ayarlayın.

mustafa_cmbz

bu tarz işleri merak ediyorsanız referans tasarım notlarını okuyunuz.Hatta ben bir ara plc lerin giriş çıkış kartlarının şemalarını inceler uygular idim bir kaç sorunlu yerde test edip denedim fakar arşivden çıkartmak lasım.Endüstriyel cihazların şemalarına ulaşın internetten translate kullanarak arama yaparsınız çok güzel şemalar var.

hatta site içinde araştırma yaparsanız ben lise çağlarında iken foruma girdiğimde bu konular konuşulur tartışılır idi..

FEHMİ_ASM

@dnacikaya hocam, tek tek inceleyip değerlendirdiğiniz için teşekkür ederim. Söylediğiniz şekilde güncelledim. Marş motoru birçok motosiklette (12v altında birkaç amper çekmesine rağmen) farklı seviyede akım çektiğinden, akım çekme karakteristikleri değişkenlik gösterebileceğinden dolayı marş motoruna ptc bağlamayacağım. Schottky diyot işi görecek gibi. Zaten motordan sonrası diğer üç giriş pini çok değişken karakteristikte davranmıyor. Çok düşük frekanslı 12v hepsi.

@mustafa_cmbz hocam, pinleri sürmek tahminimden de karmaşıkmış. Arduino röle modülü de kullanabilirdim çıkış portu için, keza elimde birkaç model de var, ancak uygun olmayacağını düşündüm. Zaten önemli olan çıkıştan ziyade giriş pinlerini sürmek.

Bir süredir sorun yaşadığım, çözüm bulmakta zorlandığım en önemli nokta bu I/O modülünün tasarımı.

dnacikaya

Motora ters diyot bağlamayı unutmuşsunuz. Daha az emk üreten röleye takmışsınız ama motorda yok. 1N5822 vb. kullanılabilir. Röle çift kontaksa kontakları paralel yapıp kontaklara paralel rc snubber eklerseniz hem röle kontak ömrü uzar hemde parazit azalır. Mcu besleme devresi de önemli 3.3v nasıl elde ettiniz. İşlemci besleme pinlerinde 10nf 100nf varmı fb varmı beslemede. Gnd plane varmı pcbde. Bence bastırmadan burada pcbnizi paylaşın.
Not: Paylaştığınız röle yerine oto rölesi kullansanız daha iyi olur.