Elektronik DC yük

Başlatan ahmetbudak, 30 Ocak 2025, 20:10:32

ahmetbudak

Merhaba herkese sağlıklı günler ve iyi çalışmalar dilerim.
Aşağıdaki şemayı uygulayarak bir elektronik dc yük yapmak istiyorum ancak şöyle bir problem var akım kapasitelerini ölçmek istediğim güç kaynakları 48-50v gerilim sevyelerinde ve elimdeki IRFP460 mosfetleri kullanıyorum deneme için kurduğum devrede oldukça büyük bir soğutucu blok kullandım (20x30 cmlik bir rf amp. Soğutucu bloğu) ayrıca mosfetin üst kısmına da soğutucu monte ettim mosfet başına 1 amperlik akım çekildiğinde mosfet yüzeyinde aşırı bir ısınma olmamasına  rağmen mosfetin drain pini aşırı ısınıyor.aıkmı biraz daha artırdığımda drain pini lehimi eritecek gibi oluyor. 12volt 24volt güç kaynaklarında doğal olarak bu sorun oluşmuyor.
Bu problem için çözüm önerileriniz varsa paylaşırsanız memnun olurum.

arci03

Isı deyince aklıma ilk gelen gücü ileten kısımda gevşeklik yada iletken çapı yetersiz geliyordur.

Akü için bir devrede ben yaptım tek mosfet li idi. N kanal mosfet source bacağı gndye direk bağlı drainde ise şönt direnci ile giriş artı ucuna bağlı idi. Mosfetler hakkında yeterli tecrübem yok ancak n kanal bu bağlantı şeklinde sağlıklı çalışmıyor olabilir.

gevv

Drain pinini kalınlaştırın, kalın bir tel lehimleyip deneyin

HexfeT

Drain pini transistörün soğutucuya basan metal arka plakasının bir uzantısıdır ve o kısımdan daha sıcak olamaz. Montaj yüzeyi düzgün basmıyorsa, termal macun yok ise transistör ısıyı soğutucuya iyi iletemiyor olabilir. Daha kötüsü eğer izolatör kullanıyorsanız ısınma normal. Bu derece yüklenilen bir transistörü mümkünse izolatörsüz kullanmak lazım.

ahmetbudak

Alıntı yapılan: HexfeT - 01 Şubat 2025, 00:33:18Drain pini transistörün soğutucuya basan metal arka plakasının bir uzantısıdır ve o kısımdan daha sıcak olamaz. Montaj yüzeyi düzgün basmıyorsa, termal macun yok ise transistör ısıyı soğutucuya iyi iletemiyor olabilir. Daha kötüsü eğer izolatör kullanıyorsanız ısınma normal. Bu derece yüklenilen bir transistörü mümkünse izolatörsüz kullanmak lazım.
Cevabınız için teşekkürler.
Aslında yüzeye basıyor ve termal macun da var ama izolatörü de mecburen kullandım çünkü 20x30 cm soğutucu blokta 48v olması işime gelmiyor sonuçta devrenin bütününü bir metel bir kutuya montaj etmem gerekecek.
İzolatörler bu kadar etkiler mi ısınmayı?

mg1980

Dirençleri Drain bacağına bağlasanız değişir mi.. @arci03'ün dediği şekilde..

Epsilon

Devrenizin fotoğrafını eklermisiniz?
Birde opamp çıkışlarında  kullanılan 220K ve 1nf ların değerlerinden eminmisiniz?

ahmetbudak

Alıntı yapılan: Epsilon - 01 Şubat 2025, 12:24:19Devrenizin fotoğrafını eklermisiniz?
Birde opamp çıkışlarında  kullanılan 220K ve 1nf ların değerlerinden eminmisiniz?

220k ve 1nf değerleri doğru olarak kullandım devre şu anda atölyede board üzerinde ve 1 mosfeti sürecek şekilde kurulu mosfet de soğutucu blok üzerinde montajlı. 1 gate voltajı 3.8 volt düzeylerinde mosfet sürülmeye başlıyor
1 amper akıma ulaşmadan mosfet drain pini aşırı ısınıyor.

Mr.Thinking

Mosfet sürme işini 15 volt genlikli pwm ile yapsanız nasıl çalışır?

triyak

kontrol devresinin beslemesini 15 volta çıkarmak ve gate direncini 100r yapmak faydalı olacaktır. Şuan  mosfet tam iletime girmiyor gibi.

ahmetbudak

Alıntı yapılan: triyak - 01 Şubat 2025, 17:47:51kontrol devresinin beslemesini 15 volta çıkarmak ve gate direncini 100r yapmak faydalı olacaktır. Şuan  mosfet tam iletime girmiyor gibi.

Zaten amaç dc elektronik devrelerinde amaç mosfeti tam iletimi geçirmek değil dir.

fide

Her birimiz, geride bıraktığımız eserler kadar ölümsüzüz. Evlat gibi, talebe gibi, icatlar gibi...   http://fidenetgaraj.blogspot.com