Motor içinde termik sigorta

Başlatan istek61, 29 Nisan 2025, 21:38:39

istek61

Merhaba,

Arızalanan blender motorunu söktüm. kömürlerden şüphelendim kömürler daha yarı ömürdeydi. bu yeşil parçanın ne oldugunu anlamadım direnç sandım. ölçtüm baktım direnç değil termik sigorta olduğunu düşündüm.  baktım biri sağlam biri kesik.
Tamirciye gittim parçayı istedim adam ilkkez motorda böyle birşey görüyorum dedi. elektronikciye gittim o da bi haberdi. %90 termik sigortadır diye düşünüyorum içinde hafif bir bobin sargısı mevcut. resimde gözüküyor
parçanın kodu yok aynısını bulamayacağım.

blender motoru zorlanınca ısınıp termiği attırıyor heralde ama muadiline ne takacağımı bilemediğimden kısadevre yapıyım mı yoksa çöpe mi atayım ? düşüncenizi merak ettim. sahibinin elinde patlamasın :)

korkmaz blender motoru a446-09
Meraklı Acemi

gevv

Merhaba, Bobin o şarjlı matkaplarda da oluyor (genelde kalite olanlarda)  2 adet. Ama mutfak aletlerinde bende görmemiştim. Bulamıyorsanız kısa devre edin

Termik vardır ama sargılara yakın bir yerdedir veya ısıyı iyi alacağı bir yerde

istek61

Alıntı yapılan: gevv - 30 Nisan 2025, 00:13:32Merhaba, Bobin o şarjlı matkaplarda da oluyor (genelde kalite olanlarda)  2 adet. Ama mutfak aletlerinde bende görmemiştim. Bulamıyorsanız kısa devre edin

Termik vardır ama sargılara yakın bir yerdedir veya ısıyı iyi alacağı bir yerde

sargılara daha yaklaştıramazlardı. zaten motoru açana kadar canım çıktı.
servisler hiç tamir yapmadığı için parçadan bi haber kablosu çıksa motor değişecek diyorlar 😆 bizim klasik sanayiciler gibi oldular. dediğiniz gibi yarın kısadevre yapacağım.
Meraklı Acemi

asma

Merhaba
Bobin olmazsa daha sesli çalışır ve arklar artar. Direnç tipi bobin kullanabilirsiniz. Kendiniz yapabilirsiniz. Elbette kısa devre ile de kullanabilirsiniz.
Önerim: 1/4W 10K direncin üzerine örnektekine benzer şekilde emaye tel sarın , uçlarını lehimleyin , oldu bitti. (dışına makaron takılabilir)
Sağlamını LCR metre ile ölçerek en doğrusunu da yapabilirsiniz.

Kolay gelsin.

power20

O malzeme NTC dir. Direnci baştan yüksek oluyor. İlk akımı sınırlıyor. Yumuşak kalkış içindir.  Başka bir motorlu ev aletinde görmüştüm.

https://www.robotistan.com/10-ohm

istinaf duvarı

10uH bobin o. Daha önce sağlam bir motordan söküp değerine baktığım için biliyorum.

power20

Alıntı yapılan: istinaf duvarı - 30 Nisan 2025, 17:14:3010uH bobin o. Daha önce sağlam bir motordan söküp değerine baktığım için biliyorum.
mavi parçayı sanmıştım. pardon.

istek61

termik sigorta dedim ama degilmiş. fotoğraftaki gibi bobinin içinde sadece nüve var.

parçayı devreden çıkarıp direkt bağladıgımda fotoğraftaki gibi ark yapmaya başladı. bu nasıl bir parça ?

ntc diyende var direnç diyende
Meraklı Acemi

power20

istinaf duvarı

3x3 kılıf smd bobini bacaklarına tel lehimleyip üzerini makaronla kapladıktan sonra motorun içine yerleştirebilirsin.

Alternatif olarak içerideki bobinin yerini kısa devre edip, dışarıdan bir bobin bağlayabilirsin.

İki türlü de iş görecektir.

Piyasada satılan direnç tipi bobinler burada iş görmez. Hemen ilk denemede yanarlar.