PIC, dSPIC vs STM32, CORTEX

Başlatan kantirici, 30 Nisan 2025, 21:32:53

kantirici

Konu ile alakası yok ama şu an para verseler 32-bit harici bir mimari kullanmak istemiyorum, özelliklede cortex-m harici. Bu işe PIC ile başlamış hala bir kutu içinde gelişmiş bir PIC deney setine de sahip olsam da artık bunları kullanmamak gerekli. Tarihin tozlu sayfalarında kaldılar bence. Tabi sadece PIC değil diğer hepsini kapsıyor bu görüşüm.
Yaklaşık bir yıl önce microchip Avrupa ofisinden birileri ziyarete gelmişti, eski bir projede bir PIC kullanılıyor. Adam iş bağlamaya çalışıyor, biz cortex-m ve open source dan memnunuz 32 bit istiyoruz dedim. Adam işte PIC32, Atmel felan dedi. (Atmel tarafını da batırdılar.) Burada da bahsi geçen bazı şeyleri söyledim, fiyat avantajı da kalmadı, adam bir şey diyemedi. Muhtemelen yeni nesiller için bir şeyler yapacaklardır ama 8-16 bit eğer spesifik iş çözmüyorsa yaklaşmamak lazım.

bulut_01

at sahibine göre kişner.cortex ile yapıp microchip ürünleriyle yapılamayan kaç tane proje vardır? yazılım kısmı daha önemli diye düşünüyorum.
YENİLMEZ..

power20

Daha iyisi ve daha ucuzu varken, yarı maliyetle aynı işi yapmak varken picle ısrar etmenin gereği nedir? 

"Zor geldi öğrenemedim aklım yetmedi" şeklinde avuntunuz olabilir.

bulut_01

Alıntı yapılan: power20 - 30 Nisan 2025, 22:26:08Daha iyisi ve daha ucuzu varken, yarı maliyetle aynı işi yapmak varken picle ısrar etmenin gereği nedir? 

"Zor geldi öğrenemedim aklım yetmedi" şeklinde avuntunuz olabilir.
daha iyisi neye göre kime göre microchip kullanan cortex neden kullanamasın cortex uzay mekiği mi kullanılamıyacak cortex üstünlüğünü say cortex ile yapılıp microchip yapılamayan nedir? maliyet mevzusu cortex bedava dagıtıyorlar da bizim mi haberimiz yok ?
YENİLMEZ..

power20

İptal

bulut_01

şahinde 4 teker ferrari de 4 tekerdir ikiside götürür biri çok pahalıdır farkı anlamışınızdır umarım.
YENİLMEZ..

power20

Alıntı yapılan: bulut_01 - 30 Nisan 2025, 23:06:23şahinde 4 teker ferrari de 4 tekerdir ikiside götürür biri çok pahalıdır farkı anlamışınızdır umarım.
Kime ne anlatıyorsunuz onu anlamadım. İ

Ucuz mcu varken aynı işi pahalı picle yapmak "enayilik" ferrari filan değil. Kendinizi kandırmayın 

Tagli

Microchip'in ARM Cortex M tabanlı PIC32 serileri de var gibi gözüküyor. Fiyatlarına ve özelliklerine bakmadım. Acaba bu işlemciler için XC32 yerine GCC kullanmak mümkün müdür? Bu arada XC32 de muhtemelen tek bir derleyici değildir, aynı isim altında yine birden fazla derleyiciyi toplamışlardır.
Gökçe Tağlıoğlu

bulut_01

Alıntı yapılan: power20 - 30 Nisan 2025, 23:15:05Kime ne anlatıyorsunuz onu anlamadım. İ

Ucuz mcu varken aynı işi pahalı picle yapmak "enayilik" ferrari filan değil. Kendinizi kandırmayın
kimse kendini kandırdığı yok tecrübe meselesi burda kimse pic sallamasın bilmediğin konular varsa konusmuyacaksın
YENİLMEZ..

deneme_1234567

STM32'den başka güzel işlemci görmemiş insan terimleri bunlar...
STM32'nin en sevmediğim yanı kütüphane kısmı. Standart Lib. vardı yok ettiler, Hal dediler sonra LL dediler, şimdi başka kütüphane çıkaracaklar...
10 sene önce standart lib ile yaptığım projeyi derleyemiyorum....

PIC'i sadece PIC sananlar olmuş. dsPIC küllüyatı özellikle otomotivde kraldır. Yoksa bu adamlar çoktan dükkanı kapatırlardı.
ST'nin en büyük rakipleri artık çinliler.

Siz hala Çinli Cortex ARM serileri ile tanışmadıysanız vay halinize...

Fiyat madem o kadar önemli, güvenilir çinli üreticileri çoktan seçmeliydiniz...

Kütüphane değişiklikleri yüzünden ARGE'deki ekibime STM kullanmayı yasakladım yeni projelerde. Register temelli işlemcilerle yol alıyoruz biz...

power20

Picle her ne yapıyorsan üçte bir fiyatına başka mcu ile yapabilirsin. Denemiş, bilen biri olarak yazıyorum. Boş konuşma değil seri üretim yapıyorum 20 senedir

Burada işini görecek alternatif mikrodenetleyici önerisi alamayacaksın
 bunu bulmak senin işin

İpucu, çin malı mcu

MCansız

Üniversite yıllarımda PIC çok kullandım. Sebebi DIP kılıfta bir çok yerde bulabiliyorduk ve uygun fiyatlı idi ama geliştirme ve programlayıcıları pahalıydı alamıyorduk. Devamında St geliştirme boardlarını programlayıcıları ile satmaya başladı ve ucuzdular. Microchip bu konuda zayıf kaldı.

ST fiyat performans konusunda ileriye geçti. Mplabx(netbeans) mcc güzeldi şimdi nasıldır bilemiyorum. bunu gören ST cubeide(eclipse) yapısını oluşturdu bir fark kalmadı. Araştırırsanız birçok firmada STM32 kullanıldığını görürsünüz.

Peki bu firmalar PIC ile yapamaz mı? Taiki yapar ama bu değişiklikler firmalar için ayrı külfet oluşturuyor. Bu sizin alışkanlığınıza bağlı tabi ki yeniliklere açık olmak gerek ama yeni bir şey öğrenmek sancılı bir süreçtir.

Chip krizinde STM32 bulamayacak noktaya geldik Nuvotona yöneldik ve korkmadım değil ama zor olmadığını gördük ve bazı projelerde kullandık gayet yeterli seviyedeler ve geliştirme ortamı eclipse. Çin'de STM32 ailesinin çok kullanılan serilerinin birebir kılıf uyumunda MCU üreten firmalar var. Adamlar PCB değiştirmenize gerek yok diyor ve ucuz olunca firmaların işine geliyor. Tabi ne kadar güvenilebilir bilinmez.

PIC XC serileri optimizasyon için para istiyor ama ücretsiz versiyonu istediğiniz kadar kullanabilirsiniz.

STM32 için ARM tabanlı Keil kullanırsanız 32-kb kod sınırında belirli arm aile ile yazılım yazarsınız diğer türlü ücretli.
CUBEide ise GCC kullanıyor ve tamamen ücretsiz

GCC ve KEIL farkı ne derseniz KEIL optimizasyon ve debug konusunda çok ileride optimizasyonuz derlediğimde GCC ile aralarında neredeyse 10kb fark var.

KEIL idesi tarih öncesinden kalma bir arayüz sunuyor. Bunu neden geliştirmiyorlar bilmiyorum.
Cubeide de eclipse kod geliştirme daha konforlu bir ortam sunmakta bu beni cezbediyor

magnetron

Cubeide iyi güzel ama klon stm leri stlink ile debug yapamıyorum
Bunu yapmanın bir yolu var mı
Teşekkür

Erol YILMAZ

Alıntı yapılan: magnetron - 01 Mayıs 2025, 19:50:29Cubeide iyi güzel ama klon stm leri stlink ile debug yapamıyorum

Klon STM32 neden kullanıyorsunuz ki,,  mis gibi orjinali varken?

deneme_1234567

DSP yani dijital signal process yapmıyorsanız Çinli işlemcileri rahatlıkla kullanabilirsiniz ki kullanıyoruz da. 8 bit STM8 gibi şeyler kullanacağıma çinli işlemciler kullanırım. 6-10 cent'e 32 bit işlemci sunuyor adamlar. Genel geçer işlerde piyasanın içinden geçtiler. Seri üretim yapan büyük büyük firmalar ki bunlar milyon adet üretim yapar yılda avrupalı amerikalı ürünleri bırakalı yüz sene oldu. STM en büyük golü üreticilere pandemi de attı. Şimdi insanlar en az 2 kaynak gitmenin önemini anladılar.

DSP tarafında ise bir Texas kullanmayan bir dsPIC kullanmayan da farkı anlayamaz. Dediğim gibi otomotiv ürünlerin bir çoğunun içinde STM32 göremeyiz ama dsPIC'i ve PIC32'yi çok yerde gördüm.

Atmel Serisi
PIC/dsPIC Serisi
STM8 Serisi
STM32 Serisi
NXP Serisi
Freescale Serisi
Renesas Serisi
Texas Serisi
Çinli çan çin çok bir yığın marka kullanmış biri olarak diyorum.

Günü kurtarmak için Cubemx'ler vs. iyi ama 10 sene sonra der le ye mi yor su nuz!
ST ile çok büyük kavgalar ettim bu yüzden...

STD_Lib gibi dünya güzeli kütüphaneyi yok ettiler, sırf şu Z kuşağının ağzına iki damla bal çalacağız diye...