Otomotiv sektörü için denetleyici kart öneriniz?

Başlatan FEHMİ_ASM, 04 Mayıs 2025, 06:39:56

FEHMİ_ASM

Aramızda mutlaka kaliteli denetleyici kartlar kullanan vardır. Kullanım kolaylığından STM32FCudeIDE (hal) ile blue-pill kullanıyorum. Klon olduğu için bazen program atarken, güncellerken sorun çıkıyor.

Bu kartın yerine, çok da pahalı olmayan, ne kullanabilirim daha kaliteli/güvenli olarak? Yoksa yeterli midir? Otomotiv sektöründe çeşitli sensörlerden bilgi gelip onları işleyecek ve ona göre çıkış alacağım. Verileri NJK-5001, start rölesi, akü şarj noktası gibi yerlerden de uygun değerlere dönüştürerek almaya çalışıyorum. Toplamda 6 tane de çıkış rölesi var.

Erol YILMAZ

Orjinal stm32 kullanabilirsin.

Piyasada F0 ve G0'ların klonunu pek görmedim.

Okan AKÇA

STM32 M0 serisinin (özellikle STM32F030, STM32F103 gibi) en yaygin Çinli klonları, genellikle GD32 ve CS32 serisi mikrodenetleyicilerdir. İşte detaylar:

1. GD32 Serisi (GigaDevice):

En yaygını: GD32F103 — STM32F103 ile pin-to-pin ve yazılım uyumlu.

M0 çekirdeği kullanan: GD32F130 / GD32F150 — STM32F030'a çok benzer.

Avantajları: Daha yüksek frekanslarda çalışabilir (örneğin GD32F103, 108 MHz'e kadar çıkabilir), fiyat olarak daha ucuzdur.

2. CS32 Serisi (China Chipset, ChipSea firması):

Özellikle CS32F103 — STM32F103 klonudur.

Birebir ST-Link ile programlanabilir, CubeMX desteklemez ama ST'nin driverları çalışır.

3. APM32 Serisi (Geehy):

APM32F030, APM32F103 gibi modellerle STM32 M0 ve M3 klonlarıdır.

Uygun fiyatlı ve genellikle pin uyumlu.

---

Notlar:

Bu klonlar genellikle ST-LINK ile çalışır, ancak bazı durumlarda "Read Protection" gibi koruma özellikleri düzgün çalışmayabilir.

Yazılım uyumluluğu CubeMX dışında genellikle sağlanır, doğrudan STM32 HAL/LL kütüphaneleri ile çalışabilirler.

FEHMİ_ASM

Alıntı yapılan: Okan AKÇA - 05 Mayıs 2025, 08:03:19 [Genişlet]STM32 M0 serisinin (özellikle STM32F030, STM32F103 gibi) en yaygin Çinli klonları, genellikle GD32 ve CS32 serisi mikrodenetleyicilerdir. İşte detaylar:

1. GD32 Serisi (GigaDevice):

En yaygını: GD32F103 — STM32F103 ile pin-to-pin ve yazılım uyumlu.

M0 çekirdeği kullanan: GD32F130 / GD32F150 — STM32F030'a çok benzer.

Avantajları: Daha yüksek frekanslarda çalışabilir (örneğin GD32F103, 108 MHz'e kadar çıkabilir), fiyat olarak daha ucuzdur.

2. CS32 Serisi (China Chipset, ChipSea firması):

Özellikle CS32F103 — STM32F103 klonudur.

Birebir ST-Link ile programlanabilir, CubeMX desteklemez ama ST'nin driverları çalışır.

3. APM32 Serisi (Geehy):

APM32F030, APM32F103 gibi modellerle STM32 M0 ve M3 klonlarıdır.

Uygun fiyatlı ve genellikle pin uyumlu.

---

Notlar:

Bu klonlar genellikle ST-LINK ile çalışır, ancak bazı durumlarda "Read Protection" gibi koruma özellikleri düzgün çalışmayabilir.

Yazılım uyumluluğu CubeMX dışında genellikle sağlanır, doğrudan STM32 HAL/LL kütüphaneleri ile çalışabilirler.

Hocam afedersiniz de, bu yorumu AI desteğiyle mi hazırladınız?
Merakımı mazur görün.

Bilgilerinizden faydalanmak güzel. Çoğu kişi otomotiv sektörü için kart seçimi yapması gerektiğinin farkında bile değil.

Erol YILMAZ

Alıntı yapılan: FEHMİ_ASM - 05 Mayıs 2025, 19:04:08Çoğu kişi otomotiv sektörü için kart seçimi yapması gerektiğinin farkında bile değil.

Maalesef farkında değiliz,
Nasıl bir kart seçimi yapmalıyız peki?

FEHMİ_ASM

Alıntı yapılan: Erol YILMAZ - 05 Mayıs 2025, 21:24:07Maalesef farkında değiliz,
Nasıl bir kart seçimi yapmalıyız peki?

Hocam burada tam olarak bunun cevabını arıyoruz zaten.

Ben gelişigüzel olarak, biraz da fiziksel boyutunun ideal olduğunu görerek stm32f103c8t6 kartını seçtim, pcb bastırdım bu kartı main board üzerinde sürmek için. Belki bilgilerim yeterli değil, o yüzden sorunla karşılaşıyorum ara ara. Örneğin klon olduğu için tekrar programlayamıyorum çoğu zaman. Tamam bu benim hatam, klon almak ama orjinali alsam da artık garanti görmüyorum, bilmediğim başka sorunlarla/eksikliklerle karşılaşabilirim belki de.

Muhtemelen, araçlar için giriş çıkış bilgilerinin değerlendirileceği ve rölelerin olacağı bir sistem için çok sayıda kart kullanıp, bunlardan bu kart daha ideal diyebilecek, fikir verebilecek birileri vardır. Deneyimlemiş, benim göremediklerimi görmüş arkadaşlarımız vardır herhalde.

Bir de, bazı arkadaşlarımızın önerilerinde bluepill kartın profesyonel sistemlerde kullanılmasının doğru olmayacağına dair yazılar okuyorum.

Erol YILMAZ

Bluepill kullanılır da,
Üzerindeki FAKE işlemciyle olmaz.

Mucit23

Alıntı yapılan: FEHMİ_ASM - 05 Mayıs 2025, 22:43:57Hocam burada tam olarak bunun cevabını arıyoruz zaten.

Ben gelişigüzel olarak, biraz da fiziksel boyutunun ideal olduğunu görerek stm32f103c8t6 kartını seçtim, pcb bastırdım bu kartı main board üzerinde sürmek için. Belki bilgilerim yeterli değil, o yüzden sorunla karşılaşıyorum ara ara. Örneğin klon olduğu için tekrar programlayamıyorum çoğu zaman. Tamam bu benim hatam, klon almak ama orjinali alsam da artık garanti görmüyorum, bilmediğim başka sorunlarla/eksikliklerle karşılaşabilirim belki de.

Muhtemelen, araçlar için giriş çıkış bilgilerinin değerlendirileceği ve rölelerin olacağı bir sistem için çok sayıda kart kullanıp, bunlardan bu kart daha ideal diyebilecek, fikir verebilecek birileri vardır. Deneyimlemiş, benim göremediklerimi görmüş arkadaşlarımız vardır herhalde.

Bir de, bazı arkadaşlarımızın önerilerinde bluepill kartın profesyonel sistemlerde kullanılmasının doğru olmayacağına dair yazılar okuyorum.

Bluepill yerine Blackpill kullanın

F4 Serisi STM32F401CCU MCU var üzerinde.

Tagli

Blackpill hoş bir kart ancak işlemcide dahili CAN Bus olmaması belki otomotive yönelik projelerde kısıtlayıcı olabilir.
Gökçe Tağlıoğlu

FEHMİ_ASM

Alıntı yapılan: Tagli - 06 Mayıs 2025, 12:30:41Blackpill hoş bir kart ancak işlemcide dahili CAN Bus olmaması belki otomotive yönelik projelerde kısıtlayıcı olabilir.

Evet hocam, CAN Bus kesinlikle olmalı. Özellikle devir sayısı ve diğer durumları öğrenebileceğimiz, tüm bilgilerin toplandığı merkez ECU. Tıpkı bir OBD cihazı gibi hatta paralel atarak istediğimiz verileri alabiliriz. Örneğin ben geçici olarak NJK-5001 ile devir bilgisini alacağım. Fakat en doğrusu CAN Bus tan anlık öğrenmek, kablo karmaşıklığının da önüne geçerek sade bir yapı oluşturabilir.

Benzer tür kartların EMC ve soğuk-sıcak hava dayanımları aynı olmaz diye düşünüyorum.
Eğer ciddi farklar olabiliyorsa; yalıtım, mikrodenetleyiciye uygun akım-voltaj çevirme gibi ek güvenlik tedbirleri ile rahatlıkla gözardı edilebilir mi?
Aksi taktirde bütün suç proje başındaki tasarımcıya kalacak  :)

Bu iş için biçilmiş kaftan diyebileceğiniz bir denetleyici önerisi gelmezse, orjinal blue-pill in giriş çıkışlarını hasar görmeyecek şekilde uygun değer aralığında süreceğim. Sonra da EMC için faraday kafesi falan oluşturacağım.

slimandheavy

Ben çeşitli I/O lara sahip otomotiv kontrol elektronikleri tasarlıyorum.
Hiçbir elektronikte ne olduğu belli olmayan o kartları kullanmam, kullanmadım da.
Çünkü elektronik bir bütündür. Girişler, besleme, osilatör, çıkışlar ve işlemcisi birbirinden bağımsız değildir. Uzun zamanlı, anlamlı bir tecrube için her bir komponenti seçerek, doğrusunu-yanlışını yaşayarak, daha da önemlisi, tekrarlanabilir bir sistem kurmak gerekir.
Bugün bulduğun kart ile yarın bulduğun kartın kristal marka/modeli farklıysa süreç kontrolsüz hale gelir.
Onun için öncelikle kendi elektroniğini hazır bir stm32 kartıyla, besleme kartıyla değil komponentlerini senin seçtiğin bir tasarımla yapmanı tavsiye ederim.
Birkaç zaman sonra da seçtiğin komponentlerin artıları eksilerini değerlendirip, tercihlerini revize edebilirsin.

Ayrıca arkadaşlar zaten söylemişler ama bu tarz kartlar FAKE komponent barındırır. Değerli zamanımı da FAKE şeylere ayırmak istemem. Hayat kısa kuşlar uçuyor... :)

frat

Dayanıklılık adına PSOC serisini tavsiye edebilirim. 7 senedir kullanıyorum bu kadar sorunsuz çalışan işlemciler görmedim. Sensör ve motor kontrol uygulamaları için de çok esnektir.

Digikey üzerinde bir çok başlangıç kiti de mevcut tavsiye ederim.
DataCNC ve Robotus Mühendislik Kurucusu // https://www.robotus.net & https://www.datacnc.com

Okan AKÇA

Araç sektörü yoğun rekabet alani, en ucuz işlemci hangisi ise onunla ilerler.yeni yeni çıkan belirli güvenlik seviyelerinle uygun işlemci kullanma zorunluluğu geliyor.

FEHMİ_ASM

Arkadaşlar değerli bilgileriniz için teşekkür ederim.

Çok gelişmiş, komplex bir karta ihtiyacım yok, giriş çıkışları neredeyse sorunsuz işlesin yeterli.

Ben pin yalıtımı/sürümü yapılmış, daha çok 12A a uyarlanmış, pin sayısı az, özellikleri düşük ve pahalı olmayan (10 usd civarı) bir gömülü kart olabileceğini tahmin etmiştim.

Sanıyorum ki orjinal blue-pill kullanacağım. Daha az pini olsaymış iyiymiş, ama öyle kullancaz artık. (orj linki de atabilirsiniz)

Ayrıca kodları bir süre sonra gerekirse farklı bir karta taşıyabilirim, sonuçta program çok kısa, 50 satır bile yok. Çoğu da zamanlama fonksiyonu ve mantık karşılaştırması.

a.zorba

garibanın çözümü .
-herhangi bir bluepill  alınır.
-özdisandan 32f0 serisi orjinal mcu alınır mesela 32f070
-bluepilden chip sökülür atılır orjinal chip blupil e takılır debug vs her işi yapar
-daha kolayı bir nucleo chip alınır  arge onun üzerinden yapılır
Bilenler bilir . Biz maraşlilar için şehir olarak şubat ay' i bayram ,kurtuluş ,yaz in gelmesiydi. Şimdi karalar in yas in ayı oldu.