Gerilim Regülatörü Devresinde Isınma Problemi

Başlatan Mr.Thinking, 22 Haziran 2025, 23:29:18

Mr.Thinking

Ekteki devrede 7824,7815 ve 7805 regülatörlerde ısınma sorunu yaşıyorum.Elimi dokunduğumda iki saniyeden fazla tutanıyorum.
Devre girişinde AC24 volt bir trafodan köprü diyot ile doğrultulmuş bir gerilim var. Girişi ölçtüğümde 33-34 volt görüyorum. Girişte gördüğüm voltaj, Volt X 1.4 hesabına göre doğru.
Devrenin bir önceki versiyonunda 34 voltu direk 7815 ile regüle ediyordum. Çok ısındığı için birde 7824 koydum ama ısı sorunu çözülmedi.
Devrenin 24P yazan hattında motor ve 24 volt 2 röle var. Bu regülatör devresinden bağımsız oluyor zaten.
15volt ile çalışan bir mosfet gate driver var. Gate driver pasif iken bile bu ısı var.
7805 devresinin empedansı ise 600 ohm ve max 35mA akım çekiyor. 5 volt gerilimi ise sadece bir pici ve SN75176 uart entegresi çalıştırıyor. 7805 i devreden ayırınca 7824 te ve 7815 te ısınma olmuyor. Bu durumda devre hiç çalışmıyor tabiki.
Devredeki ferrite beadler 100MHz de 100 ohm empedansa sahip özellikte, 1206 kılıf smd olarak seçildi. Bununla bir ilgisi olabilir mi?
Sonuç olarak devrede herşey pasif iken bile ısı açığa çıkıyor. Sorun ne olabilir?

Edit: Ferrite beadleri yerlerinden çıkarıp direk telle bağlantı yaptığımda açığa çıkan ısı belirgin derecede azaldı. Özellikle 7824 ve 7805 in ısısı yok denecek kadar az. Ama 7815 te hala biraz ısı açığa çıkıyor ama yakıcı değil. Tamam, 7815 ten 0.5W çekiyorum ısınabilir  anladım ama diğer regülatörleri elimle 2 saniye tutamazken şimdi bırakmadan tutabileceğim kadar ısıları azaldı. Nedir bunun sebebi?

power20

Giriş 33V çıkış 5V, 35mA

ise

28V x 35mA = 0.98W güç harcanacak demektir 

Bu güç 60 derece üzeri sıcaklık ortaya çıkarabilir.  El değmeyecek sıcaklık 60 derece ve üstüdür 

Erol YILMAZ

En önemli parametreyi ölçmemişsin.
Akım...

24V tarafından giren başta olmak üzere her bir regulatörün çektiği akımı bilsek
ısınma kolaylıkla hesaplanabilir.

Lineer sistemlerde ısınma : Sayfa 120
picproje-e-dergi-sayi-1.tiiny.site

Mr.Thinking

Ferrite beadleri yerlerinden çıkarıp direk telle bağlantı yaptığımda açığa çıkan ısı belirgin derecede azaldı. Özellikle 7824 ve 7805 in ısısı yok denecek kadar az. Ama 7815 te hala biraz ısı açığa çıkıyor ama yakıcı değil. Tamam, 7815 ten 0.5W çekiyorum ısınabilir  anladım ama diğer regülatörleri elimle 2 saniye tutamazken şimdi bırakmadan tutabileceğim kadar ısıları azaldı. Nedir bunun sebebi?

Mr.Thinking

Alıntı yapılan: Erol YILMAZ - 23 Haziran 2025, 00:20:42En önemli parametreyi ölçmemişsin.
Akım...

24V tarafından giren başta olmak üzere her bir regulatörün çektiği akımı bilsek
ısınma kolaylıkla hesaplanabilir.

Lineer sistemlerde ısınma : Sayfa 120
picproje-e-dergi-sayi-1.tiiny.site

7824 ten 56mA
7815 ten 51mA
7805 ten ise 35mA çekiliyor.

ertuğrul54

Mr.Thinking

Alıntı yapılan: ertuğrul54 - 23 Haziran 2025, 08:37:32c17 470uf c18 330uf'a çekmeyi denermisin
Amaç nedir?
Denerim ama devrede 8 amper çeken dc bir motor var. 2200uF bile az geliyor neredeyse. Birde motor sıkışınca pwm i durduran bir opamp devresi var.Orada C17 1000uf denemelerimde bile, motor sıkışınca gerilim düşmesinden dolayı opamp bile çalışamadan devre reset atıyordu.

AXI__

Tekrar ferritleri yerine takın ve her regülatör öncesine de 1R lik shunt dirençler takın ve shunt dirençleri osilaskop ile izleyin. Sizin de şuan merak ettiğiniz ferritelerin empadansı vs gibi pik akımlar, rezonanslar vs varsa gözlemleyebilir, eğer yoksa da akım dalgasının rms'ini ölçük ısıya sebep olan akımı görebilirsiniz.

23 Haziran 2025, 11:39:53
Daha önce yüksek akımlı bir devrede aynı hat üzerinde aralarında 5cm kadar 2mm kalınlığında 1 oz yol bulunan iki kondansatör arasında rezonans oluşumunu gözlemlemiştim. O yüzden devre üzerinde analiz bazen en ön göremediğimiz yerden gelen problemleri tecrübe etmemizi sağlıyor.

bahdiyarusta

LM2596-ADJ kullan hem parazit sorunu yok hem ısınmaz güzel kaliteli bir regülatör 7805 7812 7809 vs. bunlar 100mA sonrası ısınmaya başlıyor. Eğer mutlaka 78xx kullanacaksan girişine Seri 5w 10w direnç bağlayıp regülatör üzerinde düşen voltajı azaltmayı dene

mustafa_cmbz

hocam çok saçma gelecek ama geçenlerde aldığım 100nf'lar ile ilgili sıkıntı yaşadım kapasitelerin sırası ile birer ayağını kaldırarak ölçüm yaparmısın eğer kart üzerindeki işlemci vs'nin çektiği akımlar belli ise ve bu akımlardan fazla akım çekiyorsa bu kapasiteleri kontrol etmende fayda var derim ..yada regülatörlerin patetes olabilir..

Mr.Thinking

Alıntı yapılan: mustafa_cmbz - 23 Haziran 2025, 17:00:18hocam çok saçma gelecek ama geçenlerde aldığım 100nf'lar ile ilgili sıkıntı yaşadım kapasitelerin sırası ile birer ayağını kaldırarak ölçüm yaparmısın eğer kart üzerindeki işlemci vs'nin çektiği akımlar belli ise ve bu akımlardan fazla akım çekiyorsa bu kapasiteleri kontrol etmende fayda var derim ..yada regülatörlerin patetes olabilir..
Regülatörleri özdisan dan aldım. Patates olmalı ihitmali zayıf.
Kapasitmrler ise 100nF smd X7R  1206 kılıf 35 volt. Bir sıkıntısı yok gibi.

Peki şu ferrite Bead leri çıkarınca ısının bariz derecede azalması olayına bir açıklama yapabilecek yok mu?
Ferrite beadleri seçerken nelere dikkat etmeliyiz. Hesaplaması nasıl yapılır? Vs.

power20

power20

Bir regülatörün çıkışındaki yükler nedeniyle diğer regülatörün girişine yüksek frekanslı parazit gitmesini önlemeye yarar gibi görünüyor. Öyle bir parazit yoksa "iyi olur" diye takılmaz 

Mr.Thinking

Alıntı yapılan: power20 - 23 Haziran 2025, 19:35:16Bir regülatörün çıkışındaki yükler nedeniyle diğer regülatörün girişine yüksek frekanslı parazit gitmesini önlemeye yarar gibi görünüyor. Öyle bir parazit yoksa "iyi olur" diye takılmaz

Parazit bol. 24 volt ana barada 5kHz pwm ile sürülen fırçalı bir DC motordan daha iyi bir Parazit varmı.

Epsilon

Ferride Bead ler daha çok SMPS devrelerinde EMI yi bastırmak ve SMPS in yüksek çalışma frekansından dolayı oluşan bazı parazitleri vs bastırmak için kullanılıyor.
Formülleri nisbeten basit olsada değerlerinin hesaplanması zor .Zaten dediğim gibi SMPS lerde kullanılıyor. LM78XX in hiçbir datasheetinde -bir iyileştirme için- ferride bead den bahsedilmez

Yani o ferrid bead leri kulanmayın
Regülatörlerin girişine 330 pf lık kondansatörleri ekleyin o kondansatörlerin oldukça fazla görevi vardır
Regülatörleri seri bağlamak yerine paralel kullanın, yani 24 ve 15 volt çıkışını direkt trafo çıkışından alın
Ama 5 volt çıkış için aşağıdaki devreyi referans alarak regülatörün girişini 9-10 voltlara düşürün

*Soğutucuları biraz büyütün (Kulanmıyorsanız  kesinlikle kullanın )
devre" border="0