Gerilim Regülatörü Devresinde Isınma Problemi

Başlatan Mr.Thinking, 22 Haziran 2025, 23:29:18

power20

Lineer regülatör girişine ısınmayı dağıtmak için başka regülatör eklemek yerine direnç eklenebilir.  Çıkış kalitesi yine aynı olacaktır. ( Giriş, izin verilen maksimum gerilimden düşükse)

Epsilon

Alıntı yapılan: power20 - 23 Haziran 2025, 20:22:26Lineer regülatör girişine ısınmayı dağıtmak için başka regülatör eklemek yerine direnç eklenebilir.  Çıkış kalitesi yine aynı olacaktır. ( Giriş, izin verilen maksimum gerilimden düşükse)
@power20  Sence bunu burada bilmeyen varmıdır? Neden herkezle dalga geçme modundasın.

Mr.Thinking

Alıntı yapılan: power20 - 23 Haziran 2025, 20:22:26Lineer regülatör girişine ısınmayı dağıtmak için başka regülatör eklemek yerine direnç eklenebilir.  Çıkış kalitesi yine aynı olacaktır. ( Giriş, izin verilen maksimum gerilimden düşükse)
Tamam, denemekten zarar gelmez sanırım. 7824 ü çıkarıp boşalan pedlerden giriş ve çıkış pedlerine bir direnç takarak deneyeceğim. Tüm bilgiler ışığında kaç ohm ve kaç watt bir direnç eklememi önerirsin?
Bu arada pcb ler adetli olarak dizildi ve bir kısmıda sahada çalışmakta. Değişiklik önerilerinizi buna göre yapınız?

mustafa_cmbz

Alıntı yapılan: Mr.Thinking - 23 Haziran 2025, 20:47:37Tamam, denemekten zarar gelmez sanırım. 7824 ü çıkarıp boşalan pedlerden giriş ve çıkış pedlerine bir direnç takarak deneyeceğim. Tüm bilgiler ışığında kaç ohm ve kaç watt bir direnç eklememi önerirsin?
Bu arada pcb ler adetli olarak dizildi ve bir kısmıda sahada çalışmakta. Değişiklik önerilerinizi buna göre yapınız?

Ben şunu merak ettim böyle bir giriş voltajı vardı projenin başından belli idi de neden 7824 den başlayarak 5v a kadar 78xx serisi regülatör kullandınız ? bunun yerine lm2596 ile yapsa idiniz daha iyi olmazmı idi..Yani bu giriş voltajı vs. sonradan mı revize oldu yada fiyat performans muhabetine mi bu şekilde tercih ettiniz..

power20

24V  ksımında regülasyon gerekmediğini varsayarak,

7824 yerine 82 ohm 1W direnç  öneririm.

Alıntı Yap7824 ten 56mA
Kalan kısım seri bağlı olduğu için bütün akım dirençten geçebilir.

Motorlar besleniyorsa 56mA çekilmesi mümkün görünmüyor.

Devre komple yanlış.   Isınma  normaldir.

Mr.Thinking

Alıntı yapılan: mustafa_cmbz - 23 Haziran 2025, 20:52:33Ben şunu merak ettim böyle bir giriş voltajı vardı projenin başından belli idi de neden 7824 den başlayarak 5v a kadar 78xx serisi regülatör kullandınız ? bunun yerine lm2596 ile yapsa idiniz daha iyi olmazmı idi..Yani bu giriş voltajı vs. sonradan mı revize oldu yada fiyat performans muhabetine mi bu şekilde tercih ettiniz..
Maliyet açısından bu şekilde oldu. Ayrıca devrede gate driver için 15 volt ve pic ile diğer elemanlar için 5 volt olarak 2 farklı gerilim kullanıyordum. 2 adet 2596 gerekliydi. Bu da fiyatı oldukça etkiliyordu.
Belki 2596 ile 15 e düşürüp oradan 7805 veya 1117 ile 5 volt elde edebilirdim ama yapmadım nedense.
Birde müşterim, eski versiyon kartlarına en yakın revizyonu istedi. Ellerinde bolca malzeme vardı.
Aslında oluşan ısı bir arızaya neden olmuyor. Ama ben taktım biraz.

Erol YILMAZ

Alıntı yapılan: Mr.Thinking - 23 Haziran 2025, 09:50:20...devrede 8 amper çeken dc bir motor var. 2200uF bile az geliyor neredeyse...

Az geliyor kısmına nasıl karar veriyorsun bilmiyorum ama sıradan çinko 2200 uF yerine,
düşük ESR'li 2200 uF veya 2x1000 uF denesen işe yarayacağını hissediyorum...

Epsilon

Alıntı yapılan: Erol YILMAZ - 24 Haziran 2025, 00:28:51Az geliyor kısmına nasıl karar veriyorsun bilmiyorum ama sıradan çinko 2200 uF yerine,
düşük ESR'li 2200 uF veya 2x1000 uF denesen işe yarayacağını hissediyorum...
Èrol hocam 2x1000 uf bile denenemez sanırım pcb ler yukarıdaki şemaya göre hazırlanmış 

Mr.Thinking

Alıntı yapılan: power20 - 23 Haziran 2025, 20:58:4624V  ksımında regülasyon gerekmediğini varsayarak,

7824 yerine 82 ohm 1W direnç  öneririm.

Kalan kısım seri bağlı olduğu için bütün akım dirençten geçebilir.

Motorlar besleniyorsa 56mA çekilmesi mümkün görünmüyor.

Devre komple yanlış.   Isınma  normaldir.

82R Önerin hiç bir işe yaramadı. Motorlar 7824 ten önce bağlı. 7824 ten 8 amper motor nasıl çalışır aklın alıyormu, yada yazılanları üstün körü okuyorsun...!

power20

tamam öylese  56mA geçiyorsa, 82 ohm direnç  uygun. Direnç ısınacak

Mr.Thinking

Alıntı yapılan: power20 - 24 Haziran 2025, 09:09:09tamam öylese  56mA geçiyorsa, 82 ohm direnç  uygun. Direnç ısınacak
Direnç te ısınıyor, regülatörlerde ısınıyor, değişen çok bariz bir fark yok. 380 ohm taktım denedim. Gerilim regülatörleri değil sadece direnç ısınıyor mesela. Enerji yok olmadı ama ısı tamamen yer değiştirdi. Bu durumda 150R en uygunu olacak gibi. Yani paratikte ısının yer değiştirmesinde 82R pek işe yaramadı. Hesabın yanlış yani.

ilyas KAYA

Zenerler gercek devrede bagli mi ? Onun yerine 4148 takın ve zenerleri iptal edin.

Ayrica 7805 girişine seri 120R bağlayın. Hatta direk 24volta seri direnc ile de baglayabilirsiniz.

z

PowerIn girisine uygulanan DC gerilim, akuden mi yoksa Kopru diyoda uygulanan AC uzerinden mi geliyor?

Pardon ilk mesajinda belirtmissin. AC gerilimi kopru diyodla dogrultuyormussun.

Birazdan bir sema verecegim.
Bana e^st de diyebilirsiniz.   www.mikrostep.com

z

Isinma ve ripil acisindan orta yolu bulmak icin R1 R2 ile oynamaniz gerekecek.
Bana e^st de diyebilirsiniz.   www.mikrostep.com

mustafa_cmbz

@Mr.Thinking hocam özdisan da olsa siz yinede bir farklı yerlerden aldığınız bir kaç çeşit farklı marka regülatör ile test yapın bence.Birde çok sanmıyorum ama aklıma geldi acaba pcb çiziminde bir aksilik olabilir mi bir kısa görsel paylaşsanız...

birde bu akım çekme mevzusunu bilmiyorum komponentlerin hepsi smd mi ama sıra sıra malzeme sökerek tespit etseniz hani belki gözden kaçan birşey vardır.

Geçen 100nf ların fazlaca 20-30ma arasında akım çektirdiğini farkettim bi şaşırdım. sonra farklı bir yerden sipariş ettim denedim hiç sorun yok.voltaj aralıklarınıda bilmiyorum sorun yaratanların acaba kapasitelerde böyle bir sorun yaşıyor olabilirmisiniz..