Bu Alternatörün türü nedir?

Başlatan Mucit23, 25 Haziran 2025, 15:43:10

Mucit23

Selamlar

Okulumuzda bulunan bir deney setinde bulunan sarkaç tipi dinamo bulunmakta. Bu dinamo ile bir dizel motorun yüklemesi yapılıyor.

Dinamonun türünü anlayamadım. Rotorunda sargı bulunan endüvili bir yapıya sahip. Rotor kısmı resimdeki gibi

Rotorun 4 bir etrafında birer adet sargı var. Bunlar sanırım uyartım sargıları

Büyük bir fiş ile sisteme bağlı. Fişin içini açtığımda toprak dışında 4 adet kablo geliyor. 2 si kalın ve kalın olanlar endüviye bağlı kömürlere gidiyor. Fırçalardan kısa devre testi yaparak tespit ettim. Bu iki ucun direnci rotor döndükçe 19 ohm ile 70-80 ohm arası değişiyor.

Dediğim gibi kalın olan kablo kömürlere gidiyor.

Diğer iki ucu anlayamadım. Direnç ölçümünde doğru düzgün bir değer alamıyorum. Ölçü aleti saçmalıyor.
Bunun dışında 2 kablolu ufak bir soket var. Onun direnci de sabit 0,35 ohm. Oda motor içine gidiyor ama anlayamadım nereye gittiğini.

Dinamo üzerinde böyle bir etiket var.

Belli ki DC gerilim üretiyor ama tam olarak yapısını blok şemasını anlayamadım. DC şönt motora benzettim ama emin olamıyorum. Bu makine nasıl çalışır? Amacım bununla uyartım voltajını değiştirerek değişken çıkış gerilimi elde etmek.

Bilgisi olan var mı? Tam olarak nasıl test edebilirim?

çaycı

wdg yani winding kısmında shunt (şönt) yazılı yani bu bir şönt dinamo
gerçi uyarım sargısını seperate excitation şeklinde belirtmişler ama uyarım voltajı ile çıkış voltajı aynı olduğu için direkt paralel bağlayınca çalışması lazım

Mucit23

Uyartım girişini ben çıkıştan bağımsız bir şekilde kontrol etmek istiyorum. Benim anlamadığım hala uyartım sargılarında sabit bir direnç göremiyorum. Bu kısmı anlayamadım.

Yük Endüvi üzerinde bu tamam ama endüvinin çıkış voltajını ayarlayabilmem için uyartım sargılarına değişken bir voltaj uygulamam lazım. Eğer uyartım voltajı 340V ise şebeke gerilimini doğrultup ayarlı bir şekilde uygulamak lazım.

çaycı

ben olsam önce kömürleri kollektörden ayırıp tekrar ana kalın kablolarda direnç ölçer ve uyartımın endüviye içeriden paralel bağlanıp bağlanmadığından emin olurdum, eğer bağlanmadıysa tali kabloların uyartım olduğunu varsayıp 30-40 volt gibi nispeten güvenli bir voltaj verip çektiği akıma ve kutupların mıknatıslanmasına  bakardım (yüksek endüktansla ölçü aleti şaşırıyor olabilir bilemedim)

Mucit23

DC şönt generatör olduğunu şuanda kabul ettim gibi. Kalın kabloları takip ettiğimde doğrudan kömürlere gidiyor. Bunları gözle takip ediyorum. İçeriden paralel bağlanmış olamaz.

Uyartım sargılarının direncini ölçemedim dediğiniz gibi muhtemelen yüksek mıknatıslanma ile ölçü aleti sapıtıyor. Yakın zamanda generatörü çalıştırıp uyartım girişinden 0-60V ayarlı bir güç kaynağı ile ayarlı bir voltaj verip çıkış gerilimine bakacağım.

Eğer her şey düşündüğümüz gibiyse Benim 0-300V DC ayarlı gerilime ihtiyacım var. Bunu en pratik nasıl elde ederim?

Autonics Firmasının monofaze SCR li güç kontrol cihazları var. Bildiğim kadarıyla bunlar şebekeden faz açısını kıyarak değişken AC gerilim elde ediyor.

Bunların çıkışına köprü diyot ekleyerek uyartım akımı için gerekli DC gerilim elde edilebilir mi?

triyak

Varyak + doğrultucu da olabilir?

kenan_re

necati

[email]entegreterbiyecisi@yahoo.com[/email]

necati

reosta uçlarını birleştirin
dinamoyu dondurun
dinamonun ucundaki daire kol ile fırçaların
açısını değitirerek voltaj ayarı yapın
voltaj çıkmaz ise
moturu durdurun
reosta ucundan 24v dc verin 1dak
sonra uçlari birleştirip tekrar deneyin
voltaj çimazsa
reosta ucuna verdiğiniz dc voltaja artı eksiye
yer değitirip tekrar deneyin
[email]entegreterbiyecisi@yahoo.com[/email]

sifirzero

Tahminimce yildiz ucgen motorun dc motor ile frenlemesi icin kullaniliyor olabilir.asansör devrelerinde kulanilir
sifirzero.blogspot.com [email]sifirrzero@gmail.com[/email] iman hem nurdur hem kuvvettir