Rain Bird Pilli Su Zamanlayıcısı İnceleme

Başlatan Erol YILMAZ, 23 Temmuz 2025, 19:23:53

Erol YILMAZ

Su Zamanlayıcısı : Rain Bird ESP-BAT-BT
https://www.rainbird.com/media/17095

Selenoid Vana : Rain Bird 100-DVF 9 Vdc
https://www.rainbird.com/products/dvdvf-series

Aslında HV serisi bir selenoid vana alacaktım ama ne hikmetse bu kontrolcü için "kalın bobinli" diye tarif ettikleri DV serisi bir vana tavsiye edip, satıyorlar... Bu pillerin 6v olmasından kaynaklı olabilir...

Zamanlayıcı 4 adet AA pil ile selenoid vanaları 3-5 yıl boyunca kontrol edebildiğini iddia edince,
sistemi elektronik açıdan incelemek istedim.

Bunun için bu iki popüler modeli masaya yatırdım ve işte ortaya çıkanlar...

Kontrolcü 9V dc vanayı (latching type-mandallı olduğu için), enerji verip bir tarafa çevirdiğinde, o tarafta kalıyor.
Aslında basit bir DC motor gibi hareket ediyor.
Enerji verilen süre 40 ms, dolayısı ile tüketilen enerji oldukça az.

Burada kontrolcünün vana hareketleri sırasında bobine uyguladığı gerilimi görüyoruz. Anladığım kadarıyla Pil gerilimini 9v'a yükselten bir boost regulator fln yok.
4 adet seri pil 6+ V olması kafi geliyor olmalı...

Kontrolcüden valf açık kalma süresini 7sn olarak ayarlamıştım ama kontrolcü bu süreyi 8 sn olarak uygulamış...

Fluke ile ölçülen Valf PEAK Min Max akımları:

Selenoid valfin (Rain Bird 100DVF 9 Volt) DC deki direnci:

Selenoid valfin (Rain Bird 100DVF 9 Volt) 50'Hz deki Ls ve Rs değerleri:

Rain Bird'ün bu model kontrolcüde 4 pil ile 4 yıl boyunca valfleri çalıştırabiliyor olması, gerçekten ilgi uyandıran birşey.
Biraz da hesap yapalım...
Kaliteli Alkaline pillerin 1500 mA civarında bir kapasitesi olduğunu tahmin ediyorum...

Bu valf hareketi zamanında (yani 40 ms içinde) bobinin 1A akım çektiğini varsayalım.. (burayı daha netleştireceğim)

Her valf hareketinde;
1Ah/3600/25 = 11.1 uAh tüketim yapacak.
Günde 3 aç ve kapat hareketi yaptığını varsayalım...
3x2x11.1 uAh = 66.7 uAh/gün harcar.

4 yıl, x 365 günden...
97 mAh yaptı.
Yani pilin büyük kısmını valf hareketleri değil, Mcu, Bluetooth ve diğer kısımlar harcıyormuş...

slimandheavy

Valfin açılıp kapanması sırasındaki voltaj grafiğinin yanında, akım grafiğini de isteriz.

Valf tarafındaki Toplam güç tüketimi çıkar böylece.

Nerden aklına geliyor böyle ince konular? nette gördüğüm kadarıyla bu tarz bir inceleme pek olmamış.

Sulama kontrolcüsü olarak yerli RAINBOW firması da var.

Ersin

Zamanında peyzajcı panonun altına bağladı cihazı , herhangi adaptör yok.Dedim pille mi evet dedi , bir ay gidiyor mu , 1-2 sene gidiyor abi dedi .
Sonra atiyor bu dedim girdim araştırdım ,forumun birinde çalışma mantığını yazmışlardı , su basıncını kullaniyor, süre o yüzden o kadar kısa ve pil üzün süre dayanıyor.