Haberler:

Foruma Resim Yükleme ve Boyut Sınırlaması ( ! )  https://bit.ly/2GMFb8H

Ana Menü

BÜYÜK SU SIKINTISI...

Başlatan Erol YILMAZ, 07 Ağustos 2025, 10:59:08

Erol YILMAZ

Arkadaşlar,

Söylenen iklim değişikliği kapımızı çaldı...
Yağmur miktarı azaldı.
Uzun süredir var olan göl ve akarsuların önemli bir kısmı kurudu.
Ve kuruma devam ediyor.

ACİLEN,

• Su tüketimini azaltmanın,
  • Suyu verimli kullanmanın,
  • Yağmur suyunun akıp gitmesine izin vermeden uygun şekilde depolamanın,
  • Sulamayı verimli hale getirmenin
  • Toprağı suyu tutacak hale getirmenin  yollarına bakmamız gerekiyor.

Mevcut konfor alanımızdan çıkıp bu konuda neler yapabileceğimizi düşünmeliyiz.

Suyu ben her zaman marketten alıyorum veya musluğu açınca geliyor diyerek kafamızı kuma gömmemeliyiz...

F493

Bütün vatanı, Memleketi, ormanları, zeytinlikleri hesapsızca maden aramak için delik deşik edersen,
Şehir planlaması yapmadan o bölgedeki su kaynaklarının hacmini hesap etmeden, metrekareye düşen insan sayısını hesap etmeden inşaata izin verirsen,
Vatandaş ne yapsın daha. Elindeki kova ile yangına su mu atmasın?
Çözüm yönetimden başlar..

ertuğrul54

Alıntı yapılan: F493 - 07 Ağustos 2025, 12:06:38Bütün vatanı, Memleketi, ormanları, zeytinlikleri hesapsızca maden aramak için delik deşik edersen,
Şehir planlaması yapmadan o bölgedeki su kaynaklarının hacmini hesap etmeden, metrekareye düşen insan sayısını hesap etmeden inşaata izin verirsen,
Vatandaş ne yapsın daha. Elindeki kova ile yangına su mu atmasın?
Çözüm yönetimden başlar..

Türkiyede'ki orman ve zeytin ağaçlarının azaldığını ispatlarmısın şehirleşme sadece türkiye'ye özgü bir durum değil planlamaya bir şey diyemem plansız bir yapılaşma var bütün dünya ya bakarsan her yerde şehirleşme var zaten  belki planlı belki plansız  maden aramazsan ne olacak gideceksin dışarıdan alacaksın 10 liralık malzemeyi  500 liraya  örnek olarak yazıyorum banyoyu 15 dk yerine 5 dk kullanmak gibi bulaşıkları elde değil de makinede yıkamak  vs vs bir sürü  örnek verebilirim herkes  kendine düşen görevi yaparsa çok büyük tasarruf ve  su miktarı gelecek nesillere kalır.
Kul Kaderini Yaşar Bahtına Ne Çıkarsa

oguztkn

Alıntı yapılan: ertuğrul54 - 07 Ağustos 2025, 12:29:53Türkiyede'ki orman ve zeytin ağaçlarının azaldığını ispatlarmısın

Hocam rica etsem azalmadığını siz ispatlayabilir misiniz ?

Saygılarımla, iyi günler dilerim.

Kabil ATICI

El birliği ile su tasarrufuna varım.

Ama bir yer, biri bakar, biri yapar, biri de bildiğini okur ise bir iş çıkmaz.

Çoğu kişinin içme suyu olarak, damacana veya şişelenmiş su kullandığını farkındayım. Fiyat , belediye suyuna göre yüksek olduğu için ister istemez gerekli özen gösteriliyor. :))

Diğer alanlardaki kullanım için bir şey diyemem, çünkü hijen konusunda herkesin kırmızı çizgisi farklı. Gerçi bünyelerde farklı. Kimisi güne 2 kez duş almaz ise rahat edemez, kimi de banyonun yanına 1 hafta uğramaz. Tabi ki duşta/banyoda kalış süresi fark eder.

Onu yapalım, bunu yapalım derken, biz kendi üzerimize düşeni ne kadar dürüstlük ve ciddiyette yerine getiriyoruz.

Bilmiyorum, bu konuda sanırım kendimize oldukça yalan söylüyormuşuz gibi geliyor.

Bence, cevabının önce kendimize verelim. :))
ambar7

ByTEK

Biz de iş yerinde bu konuyu arkadaşlarla kendi aramızda konuşuyoruz. Hemen hemen hepimizin evinde 5 filtreli ters ozmozlu arıtıcı var. Yaptığımız ölçümlere göre, 5 litre su almak için yaklaşık 15-20 litre arası su boşa gidiyor.

Aklımıza, bu çıkan suyu depolayıp temizlik amaçlı kullanmak geldi ama ev ortamında bu kadar suyu depolayacak yer olmuyor. Bir de kirada olunca, açıkçası bidona alıp ihtiyaç halinde kullanmak dışında pek seçenek kalmıyor.

Bence evlerde pis su giderlerinin ayrışması gerek. Aynı mantık arıtıcıdan çıkan atık su için de uygulanabilir. Mesela evde bir depo olduğunu düşünelim; arıtıcıdan çıkan su burada biriktirilip tuvalet veya temizlik suyu olarak kullanılabilir. Tesisat buna göre planlanabilir ama sonradan yapmak tabii maliyetli oluyor.

Çamaşır makinesinden çıkan su da kabaca filtrelenerek, varsa bahçe, balkon gibi yerlerin yüzey temizliğinde ya da tuvalet rezervuarında kullanılabilir.

Geçenlerde sular 3 gündür kesik gibiydi, sadece ince akıyordu. Sular tam geldiğinde ise sokakta hortumla araba yıkayan, terasta halı yıkayan, bahçeyi sulayan insanları gördüm. Asıl mesele, bu zihniyetle başa çıkmak.

Bence gelecekte deniz suyunu ucuz ve verimli bir şekilde içilebilir hale getirebilirsek, susuzluk sorununa kalıcı çözüm olabilir diye düşünüyorum.

Erol YILMAZ

Alıntı yapılan: ByTEK - 07 Ağustos 2025, 16:11:56Hemen hemen hepimizin evinde 5 filtreli ters ozmozlu arıtıcı var.
Yaptığımız ölçümlere göre, 5 litre su almak için yaklaşık 15-20 litre arası su boşa gidiyor.

Bu konuyu gündeme getirdiğin için teşekkürler, Ben de yazmak istiyordum denk geldi...

Ters Osmoz (RO) suyu, 0.001 uM ölçüsüne kadar filtre eder

Ters Osmoz filtrenin 3 problemi var.

1. Su israfı (1 lt suya karşılık 2-3 lt suyu atıyor...)
2. Aşırı filtrelenmiş su ve azalmış mineralli su... (RO filtre çıkışı tat olarak daha lezzetlidir, ancak mineral açısından zenginleştirilmelidir.)
3. Yüksek Maliyetli (RO'nun ürettiği suyun içilebilir hale gelmesi için 2 adet daha filtre kullanmak gerekiyor.)
Birisi pH ı yükseltmek diğeri de mineral katkısı için...

Ters Osmoz'a karşılık ULTRA FILTRASYON filtresini öneriyorum.

Neden?

Şehir suyu temel olarak filtrelenmiş bir sudur. Gidip, direkt dereden su içmiyoruz...
BU durumda 4 aşamalı bir UF filtre yapısı gayet güzel şekilde iş görür.
UF suyu 0.01 uM ölçüsüne kadar filtre eder.

• Atık su üretmez İsraf olmaz.
  • Mikro mineraller korunur.
  • Maliyeti uygundur.

UF Kurgusu:
  • Sediment Filtre
  • Karbon Filtre
  • Blok Karbon Filtre
  • Ultra Filtrasyon

UF Filtreyi nereden satın alabilirim?

Ben ülkemizde satılan bunu bulabildim, Başka bulan varsa onları da listeleyelim.

Prio K878 UF 0.01 μm Ultrafiltrasyon Filtre
https://webstore.prio.biz/piro-k878-uf-001-m-ultrafiltrasyon-filtre

4'lü tam sete de ulaşmak mümkün. Toplam Fiyatı: 46$
https://webstore.prio.biz/prio-m400-mo530-modelleri-icin-su-aritma-filtre-seti

elektronikhobi

Oktay Sinanoğlu "Göçmen Hamamı" kitabında

"21. yüzyılda dünya politikaları, devlet ilişkileri su-tarım-enerji üçgeninde şekillenecek."

diyor.

Eskişehir'de bu kadın geldikten sonra içme suları bozuldu.

Suda acı bir tat var.

Kaynatıp soğutuyoruz.

Ne yapacağımızı şaşırdık.

Dünyada, yağış miktarı düşük bölgelerde yağmur hasadı yapılıyor. Ama Türkiye'de buna gerek olmayabilir.

Buradaki yağmur hasadında, binanın saçak, teras gibi kısımlarından akan yağmur bir depoda saklanıyor.

Ancak yağmur hasadının bir yöntemi daha var.

O da suyu toprakta, göllerde, doğal su kaynaklarında muhafaza etmektir.

Sepp Holzer isimli çiftçinin "Desert or Paradise" isimli bir kitabı var.

Bu kitapta çoraklaşmış arazilerin su yönetimi teknikleri kullanarak, havuz,göller inşa ederek geri kazanılması anlatılıyor.

Bakın üstte görülen arazi su yönetim teknikleri kullanılarak alttaki duruma gelmiş.

Mesleklerimizden bir tanesi de tarımcılık olduğu için zamanında bir çiftçi ile bunu uygulamaya çalışmıştık. Ancak sonuç elde edemedik.

Geniş ölçekte uygulamada iş makineleri kullanılıyor.

Permakültür denilen tarım tekniğinde ise, örneğin bitki boyuna göre çok kültürlü ekim gibi tekniklerle daha doğal, sağlıklı ürün elde edilmesi hedefleniyor.

ByTEK

Alıntı yapılan: Erol YILMAZ - 07 Ağustos 2025, 16:40:50Ters Osmoz'a karşılık ULTRA FILTRASYON filtresini öneriyorum.

Değerli bilgiler için teşekkürler. Peki mevcut arıtma sisteminin filtreleri sökülüp yerine önerdiğiniz filtreler takılabilir mi ? yoksa komple değiştirmek mi gerekiyor ? Filtre değişimi yaklaştı. ona göre değerlendirmek isterim.

Erol YILMAZ

Bence 4 lü paket alıp değiştirmek daha mantıklı...

power20

Atık su üretmeden, mevcut suyu zenginleştirmek nasıl olur? Şebeke suyu içilebilir, zararsız. Sadece minerali eksik değil mi?

ByTEK

Alıntı yapılan: Erol YILMAZ - 07 Ağustos 2025, 23:20:21Bence 4 lü paket alıp değiştirmek daha mantıklı...

Aslında sormak istediğim önerdiğiniz filtreleri kullanabilmek için komple arıtıcı sistemi mi değiştirilmelidir ?

Ama anladığım kadarıyla sadece filtreler uyumlu olarak değiştirilebiliyor. Bu konuyu araştıracağım teşekkürler.

Erol YILMAZ

Alıntı yapılan: power20 - 08 Ağustos 2025, 03:01:20Atık su üretmeden, mevcut suyu zenginleştirmek nasıl olur? Şebeke suyu içilebilir, zararsız. Sadece minerali eksik değil mi?

Şebeke suyu, bir ilin ilçelerinde bile farklı farklı olabilir. Bazı yerlerde içilebilir, bazı yerlerde içilemez. Suya katılan Klor çok zehirli ama uçucu bir gaz. Şebeke suyu Mineral seviyesi belediyenin raporlarından görebiliriz. Tabi ki sahte değillerse 😬
Genelleme yapmak çok doğru olmaz.

Suyu zenginleştirmek tanımını biraz açmak lazım. Benim anladığım aşamalar aşağıdaki gibi, Artısını eksisini tartışalım.

1. Sudan klor gibi zararlı içerikleri uzaklaştırmak,
2. Ph'ı uygun aralığa çekmek,
3. Minerallerden aşırı olanları uzaklaştırmak belki eksik olanları ilave etmek...

1. Adımı hazırlık filtreleri sağlıyor
(Tortu/Sediment ve karbon filtreleri)
2. RO filtre çıkışı düşük pH'lı olduğu için pH ın yükseltilmesi gerekiyor. Bunu sağlamak için de alkali filtre kullanılır.
pH'ı yükseltmek için Bu kullanılabilir.

3. RO filtre çıkışında mineral yok gibidir. Zaten TDS EC metre burada düşük değer gösterir. Mineral seviyesini biraz olsun normal seviyelere çekebilmek için mineral filtresi kullanılır.

Bulunduğum bölgede şebeke suyunun pH ve mineral seviyesi normal görünüyor.
Bu sebeple sadece hazırlık filtreleri ve Ultra filtrasyonu yeterli görüyorum.