Bosch - Siemens Bulaşık Makinesi kartı hakkında yardım

Başlatan umberto, 22 Ağustos 2025, 14:44:06

umberto

Selamlar

Yaklaşık 15 yıldır kullanmakta olduğumuz Siemens bulaşık makinesinin kartı arızalandı. Cihaz ışıkları yanmıyor.

Kartı söktüğümde 100r 2 Watt direncin yandığını tespit ettim. Buna neden olan da tny264 switcher entegresinin gate source kısa devre gösteriyordu. Tny 264 de değiştirmeme rağmen hala kart üzerinde 5v -12 v vs göremiyorum. Hangi kısımlara bakmamı tavsiye edersiniz?

gevv

Sanırım bu kartın arızaları artacak ömürleri dolmaya başlamış..  :D aynısından yeni onardım https://320volt.com/bulasik-makinesi-anakart-tamiri/

mg1980

Bu kartlarda enteresan bir hikaye var.. rezistans soketine 100 watt bir ampül bağlayıp deneyin.. bu tür onarımları yaptıktan sonra şebekede denerken yukarda yazdığım dışında seri ampül üzerinden bağlantı sağlanacağını bildiğinizi umuyorum, aksi takdirde başka bir yerde göremediğiniz mevcut bir kısa devre sebebiyle entegreyi tekrar patlatırsınız..

power20

Alıntı yapılan: umberto - 22 Ağustos 2025, 14:44:06Selamlar

Yaklaşık 15 yıldır kullanmakta olduğumuz Siemens bulaşık makinesinin kartı arızalandı.
Bizimki makine için de süre yaklaşıyor. Müsait zaman açılacak sadece kondansatör değişecektir. Sağolun arkadaşlar. Teşekkürler.

umberto

Selamlar

Tny264, 100r, 220nf x2 ve 470uf 16v kapasiteyi de değiştirmeme rağmen hala sorun çözülmedi maalesef:(

gevv

Kartınızın resimlerini yüklermisiniz

Bahsettiğim diyotları ölçtünüzmü?

Entegre sahte olmasın? ben özdisandan aldım.

Birde bu malzemeleri söküp ölçün.

Alıntı yapılan: mg1980 - 22 Ağustos 2025, 20:04:25Bu kartlarda enteresan bir hikaye var.. rezistans soketine 100 watt bir ampül bağlayıp deneyin.. bu tür onarımları yaptıktan sonra şebekede denerken yukarda yazdığım dışında seri ampül üzerinden bağlantı sağlanacağını bildiğinizi umuyorum, aksi takdirde başka bir yerde göremediğiniz mevcut bir kısa devre sebebiyle entegreyi tekrar patlatırsınız..

Haklısınız hocam lamba şart ben  sistemi bilmediğim için boşta çalıştırma riskine girmedim  çok eskiden sisteme bağlanmadan çalıştırılınca yannan cihazlar ile karşılaşmıştım çok uğraştırmıştı o günlerden kalan endişe  :D   

Belki saçma ama basit bir mantık yürüttüm :) ölçtüğüm diyotlar sağlam ise büyük bir arıza yoktur :D 

umberto

Selamlar

Öncelikle ilginiz için çık teşekkür ederim. Tny264 ü entegreci sitesinden aldım.

100 wattlık ampulu hangi rezistans soketine bağlamam gerektiğine emin olamadım.

Gev hocam diyotları kontrol ettim sağlam görünüyorlar. Bc817-40 smd transistörü de değiştirdim, sorun hala aynı. Zeneri kontrol edemedim. Elimde muadili mevcut değil maalesef.

gevv

Kartı makineye bağlayıp denediniz mi?   

mg1980

Beyaz sokette 220v girişler ile rezistans uçları olmalı... bunları bulamıyorsanız sayın @gevv 'nin dediği şekilde makineye takıp deneyin.. masa üstünde rezistans bağlı olmadan çalışmıyor.. oraya 100 watt ampül bağlanınca da çalışıyor.. enteresan bir bağlantı var.. rezistans olmayınca swiç mode devresi çalışmıyor..

cevat1

Alıntı yapılan: umberto - 23 Ağustos 2025, 11:52:28Selamlar

Tny264, 100r, 220nf x2 ve 470uf 16v kapasiteyi de değiştirmeme rağmen hala sorun çözülmedi maalesef:(

Link swich entegre patladıysa anahtarlama yaptırdığı mosfette arızalı dır. Kontrol edin.

Daha doğrusu;
Primer kattaki tüm aktif, pasif elemanları kontrol edin.
Arızalı malzemeleri yenileri ile değiştirin.
En son seri ampul düzeneği ile devreye voltaj verin.
Kolay gelsin.

mg1980

Yanlış hatırlamıyorsam bu kartlarda ayrıca mosfet yok, sanırım entegreyle birlikte ..

cevat1

Alıntı yapılan: mg1980 - 23 Ağustos 2025, 14:54:43Yanlış hatırlamıyorsam bu kartlarda ayrıca mosfet yok, sanırım entegreyle birlikte ..
Evet yokmuş doğru.
Mosfet, TNY 264 swiching entegrenin içinde...

Primer kattaki tüm malzemelere sağlamlık kontrolü yapılmalı...

umberto

Selamlar

Kartı makineye takıp denedim maalesef hala hareket görünmüyor. Kartın üzerindeki beyaz sökersin 3 ve 4 pinlerine ampul bağlayarak da test ettim fakat sonuç aynı.

YouTube'a da bir video da karta elektrik bağlantısı yapıldığında rezistans bağlı olmasa da 470uf da 13v ölçüldüğünü göstermişler.

Tny264 leri Entegreci.com dan almıştım, bozuk olma ihtimali var mı acaba?

Son olarak tny264 de uygulama devresi olarak datasheetlerde opto coupler kullanarak örnek devre şeması verilmiş. Bu kartta half bridge yapı mevcut sanırım. Emin olmamakla beraber ac hattı devrenin gnd hattı ile bağlantılı sanırım. Yapı hakkında bilgi verebilen arkadaş olursa çok sevinirim.

fide

Çamaşır-bulaşık makinesi kartlarında smps izole olarak kullanılmıyor. Sekonder tarafı gnd ile Primer tarafı ortak. Triyaklar (pompa, motor, rezistans, kapak kontrol) doğrudan mcu ile izolesiz sürülüyor. Maliyet düşürmek için yaptıklarını düşünüyorum.

Smps flyback olması gerekir. Çünkü mcu ve birkaç sensör dışında akım çekecek malzeme yok.
Vestel-Arçelik makinelerde 1Uf 450V kondansatör ile DC elde edildiğini görmüştüm. Bosch biraz daha özenmiş devreye.
Her birimiz, geride bıraktığımız eserler kadar ölümsüzüz. Evlat gibi, talebe gibi, icatlar gibi...   http://fidenetgaraj.blogspot.com

mg1980

Smps küçük trafonun yakınındaki kondansatörde(muhtemelen 400..450 voltluk) 320v mevcut mu.. entegrenin drain pininde hareket var mı, entegrenin sağındaki küçük kondansatör muhtemelen osilatör konsansatörü sağlam mı.. frekans ölçme imkanınız varsa entegre üzerinde çalışma frekansını ölçmeye çalışın... yüksek voltaja dikkat..
Rezistans bağlı olmadan voltaj görmüşlerse belki kartın değişik versiyonudur. Yaptığım bir onarım sonunda hiç bir hareket göremeyince çaresizce araştırırken YouTube 'de bir arkadaş kısa videosunda bundan bahsediyordu, uyguladığımda çalışmıştı.. voltaj görme mümkün değildi, çünkü entegre çalışmıyordu...