Sahte CH341A

Başlatan istinaf duvarı, 11 Şubat 2026, 10:25:42

istinaf duvarı

CH341A'nın bile sahtesini yapmışlar.

CH341A üzerindeki kristalin 7,5 MHz olduğunu fark etmemle durumu anladım. Normalde CH341A 12 MHz kristal ister. Zaten USB için 12 MHz saat hızı gerekli. Reddit'te birinin söylemesi üzerine kristal bacaklarına bağlı olan kondansatörlere baktım. C5 kondansatörünün yerinde 0 ohm direnç vardı. Kristalin bir bacağı şaseye kısa devre iken clock üretmesi zaten mümkün değil. Orjinallerde kristal THT iken bunlarda SMD kristal kullanmışlar.

Aynısını başka bir siteden daha buldum. Entegrenin üzerindeki tarih kodunun olduğu kısım bile birebir aynı:

Google'da görsel arama ile baktım. Üzerinde 13,824 MHz gibi fantastik değerlerde kristal olan bile var. Bunu piyasada arasam bulamam ben, adamlar süs niyetine karta koymuş: :D

Normalde CH341B modeli xtal input pini şaseye kısa devre edilirse dahili osilatör ile kristal olmadan çalışabilir. Ancak CH341A modelinde dahili osilatör yok, çalışması için harici clock'a ihtiyaç duyar. Dolayısıyla CH341A çipinin bu şekilde çalışması mümkün görünmüyor.

Adamlar nasıl bir şeyse ucuz malın bile sahtesini yapmaya başlamışlar. Baktılar peynir ekmek gibi gidiyor, hemen sahtesini piyasaya sürmüşler.

power20

Öyle deme, öyle deme. Sahte ürün aslını yüceltiyor. Biraz vakit alabilir. Sahteyi gören vatandaş aslını bir başka seviyor.