Triyak ile transformatör anahtarlama hakkında

Başlatan serkan_48, 02 Mart 2026, 23:37:56

sezgin05

Evet MOC3041 ile dimmer yapmıyorum. 555 in izin verdiği süre kadar triyak iletimde kalıyor. pedale uzun bassam da kendi kesiyor.Nikel kalınlığı artarsa süreyi arttırıyorum.

serkan_48

Devremde MOC3041 kullandım. Aslında 3061 kullanacaktım malzemecinin elinde olmadığını için ayaküstü telefondan bu malzemeye baktım. Aralarında sadece voltaj farkı olduğunu görüp almıştım.

Bu şekli ile neden dimmer olarak çalışmayacağını yada neden olmayacağını anlamadım. Bu konuda beni de aydınlatırsanız hem bilgilenmiş olurum hemde gidip parçanın doğru olanını alıp takayım.

Şimdi devreyi test için yeniden kurdum ve ekran görüntüsü almaya çalıştım. Ancak osiloskop analog ve telefonla tam ekran çekmeye çalışsam da sinyal şeklini tam çekemedim. Yinede fikir verecek kadar görüntü alabildiğini düşünüyorum.

Bu kullandığım optodiac

Aşağıdaki görsel bir dimmerin kademeli sinyal şekli. Olması gereken şekiller. Üstte sinüs formundan altta kırpılmış halini görüyoruz.

Şimdide benim ölçümlerimde aldığım sinyal görüntüleri.

Tam sinüs dimmer tam açık

%25 gibi kısılmış sinüs

Biraz daha kısılmış ortalama %50 sinsin yarısı yok.

Neredeyse %75 kırpılmış hali

Saygılarımla ben Serkan www.iklimlendirmesogutma.com

sezgin05

MOC3041-42-43 te dahili Sıfır Geçiş Dedektörü bulunur. Yani siz optokuplör ledine enerji verdiğinizde diyak tarafı sinüs sinyalinin sıfır olmasını bekler. Bu özellik; triyakın yüksüzken iletime geçmesini sağlar. Dimmer olayında bu işinizi zorlaştıracaktır. Sizin zamanlamanızla sıfır geçiş arasındaki zaman çakışması olursa triyak iletime geçecektir.
Bunun yerine örneğin 3052 kullanırsanız dimmer olarak düzgün çalışacakatır

gevv

İncelediğim ticari cihazda moc306x serisi vardı anot 5v katot 1k ile mcu tetik triyak bta24600 emin değilim

serkan_48

Merhabalar.

Çin menşei ürüne ait bir görsel ekledim. Üzerinde MOC3021 kullanmışlar.

Hem süre ayar hemde güç ayar kısmı işlemci tarafında kontrol sağlanmış. Güç kısmında optodan sonra sadece triyak ve snubber devresi var.

Burada süre ayarı işlemci ile yapılmış ancak gücü nasıl kontrol etmişler anlamadım.

Elimde bir tane olsaydı osiloskop görüntüsüne bakmak isterdim.

necati

en önemli sey
+ aternasta basla
_ alternans ta bitir
sureler tam simetrik olsun
yoksa sik sik sigorta atar
triyak patlar
diac lar tam simetrik degil
trafoda sorun olur

serkan_48

Bu nedenle alternansın ortasında anahtarlamamak için sıfır geçişli optodiac kullandım. Ben sinüsün ortasında triyakı ateşleyerek tepe gerilimini uygulamak istemedim.

Punta trafosu olarak kısa süreli yüksek güç verecek mikrodalga trafosu kullandım. Zaten anlık yüksek güç çekecek bir trafoyu anahtarlamak ilk başta birkaç defa sigorta attırdı. Ama sonradan sıfır geçiş opto kullanınca sorun kalmadı.

Bir tek anlamadığım diaclar tam simetrik değil derken ne demek istediniz anlamadım. Biraz daha açabilir misiniz?

necati

+ alternansta 32v
- alternansta 33v

faz kontrol yapmadan
akımı nasıl ayarlıyacaksın

z

Diyaki daha da iyisi komple triyaki da tek quadrandda calistmak amaciyla kopru diyodla birlikte kullanmak simetri problemini muhtemelen cozecektir.

Bunun icin kopru diyodun AC uclarindan birisine elektrik gider digerinden de yuke gider.

Koprunun + ve - uclari arasina da triak baglanacak.
Bana e^st de diyebilirsiniz.   www.mikrostep.com