Triyak ile transformatör anahtarlama hakkında

Başlatan serkan_48, 02 Mart 2026, 23:37:56

serkan_48

Arkadaşlar merhabalar.

Bir Punta makinesi yapıyorum. Trafoyu mikrodalga trafosundan sardım. Trafoya manual Elektrik vererek test ettim. Punta kaynağı yapabiliyorum.

Punta kalitesi ayarı için basit bir süre ayar devresi yaptım. Bu devre moc3041 optoyu 0 ile 1 saniye aralığında tetikliyor. Optonun çıkışına temel dimmer devresi kurdum. Diyak potansiyometre ve BTA41 600 triyakı anahtarlıyor.

Bu sistemi akkor flamanlı lamba ile test ettim. Sorunsuz çalıştığını gördüm.

Ancak sisteme Punta trafosunu eklediğimde trafo enerjileniyor ancak Punta yapmıyor.

Sonra Punta trafosuna paralel 4 watt trafo bağlayıp trafoya gelen sinüs sinyalini incelediğimde aşağıdaki gibi sinüs bozuluyor. Şebeke sinüs devreye kadar sorun yok. Bu sinyal bozulduğu için trafo sürülemiyor Güç çekemediğim için Punta yapamıyor.

Triyak 40 amperlik. Dimmer maksimum ayarda yani kırpma yapmıyor. Ancak bu sinyal neden bu şekle dönüşüyor nerede hata yapıyorum? Triyak mı sorunlu trafo indüktif yük bundan dolayı mı sorun yaşıyorum.

Çıkışa seri bağlı RC devresi ile snubber eklemiştim.

Fikirlerinize ihtiyacım var.

Bu eki görüntüleyemezsiniz.
Saygılarımla ben Serkan www.iklimlendirmesogutma.com

cevat1

100A lik triyak kullanın.
40A lik triyak puntalama da yeterli olmaz.

serkan_48

Alıntı yapılan: cevat1 - 03 Mart 2026, 00:15:12100A lik triyak kullanın.
40A lik triyak puntalama da yeterli olmaz.

Bu konu aklımda. Yerel malzemecide 100 amperlik triyak bulamadım. Online sitelerde de bulamadım. Karşıma hep yabancı siteler çıkıyor.

Trafo üzerinde 700 watt olduğu yazıyor. Triyak 40 amper. Fazlası ile karşılaması lazım diye düşünüyorum. Ama anlayamadım. Sanki akım sınırlamalı güç kaynağı gibi davranıyor. Şebekeden Güç çekemiyor trafo.

cevat1

Tek 100 A triyak zaten 500-600 TL. Dir
Kargosu filan 700-800 civarı tutar.
Hazır devre var. 1000 TL

Dikkat; bu devrenin 2 modeli var. Biri 40 A lik diğeri 100A lik. Siz 100A lik olanından alacaksınız. Satıcıya söyleyin.

Hazır devre 1000 TL.
https://www.motorobit.com/ny-d01-100a-punta-nokta-kaynak-modulu?srsltid=AfmBOoq3Fc1ELHKs855yS3T0NXTjv8VGIxKPGokbPmfusJasR4-gy3e0

Yine bir fiyat araştırması yapın. Daha uygun fiyatlı devre olabilir

serkan_48

Alıntı yapılan: cevat1 - 03 Mart 2026, 01:10:46Tek 100 A triyak zaten 500-600 TL. Dir
Kargosu filan 700-800 civarı tutar.
Hazır devre var. 1000 TL

Dikkat; bu devrenin 2 modeli var. Biri 40 A lik diğeri 100A lik. Siz 100A lik olanından alacaksınız. Satıcıya söyleyin.

Hazır devre 1000 TL.
https://www.motorobit.com/ny-d01-100a-punta-nokta-kaynak-modulu?srsltid=AfmBOoq3Fc1ELHKs855yS3T0NXTjv8VGIxKPGokbPmfusJasR4-gy3e0

Yine bir fiyat araştırması yapın. Daha uygun fiyatlı devre olabilir

Bu devrenin iki versiyonu var.

Biri 40 amper diğeri 100 amper. Çinlilerin bu devreyi analiz edip çalıştığını görmeden piyasaya süreceklerini sanmıyorum.

Yani bu iş 40 amperlik triyak ile de oluyor. Ama ben bir yerde hata yapıyorum diye düşünüyorum.

Şu ana kadar bir miktar para harcadım. İlerleme kaydettim. Bunun nedenini çözmek istiyorum sorun hazırını da kolaylıkla alabilirim. Asıl amacım kendim yaptığım devreyi kullanmak istemem.

Saygılar.

cevat1

serkan_48

Alıntı yapılan: cevat1 - 03 Mart 2026, 11:14:39Devre şemasını paylaşır mısınız?

Şu an işteyim. Şema evdeki pc de. Akşam aksilik olmazsa eklerim.

Güç kısmında kontrol edeceğim bir iki nokta var.

Diak ı değiştirmeyi düşünüyorum. Optodiac ı kontrol edeceğim. Geri triyak kalıyor onuda değiştireceğim.

Forumda bir arkadaş triyakı paralel kullanmayı sormuş. Paralel triyak kullanmak nasıl olur?

cevat1

Paralel kullanılır da...
Punta devresi için önermem. Triyaklar arasında tolerans farkı varsa, anlık ilk tetikte yük bir tanesine yükleneceği için verimsiz olur.

Serkan usta, bu devreyi dağıt. Başka projelere yedek parça yaparsın. Yukarıda önerdiğim modülden kullanın,

tunayk

trafo indüktif yük olduğu için tetiklemenin nerede başladığı ve pulse süresi önem kazanır. Devrenizde pulse süresi çok kısa ise onun uzatılması gerekir. tetikleme açısının nerede olduğuna bakın. Belki kötü bir yere denk geliyor. En kolayı bir tca785 entegresi ve çıkışına bir opto ile yapılabilir.

sezgin05

Punta kaynak makinesinde kıyıcı yapmanıza gerek yok. 555 ile bir zamanlayıcı yapılır. Trafo tam güçte çalışır.Kaynak şiddetini zaman halleder. Ben linkteki devreyi kullanıyorum gayet başarılı.
https://ludens.cl/Electron/spotwelder/spotwelder.html

serkan_48

Alıntı yapılan: tunayk - 03 Mart 2026, 15:15:52trafo indüktif yük olduğu için tetiklemenin nerede başladığı ve pulse süresi önem kazanır. Devrenizde pulse süresi çok kısa ise onun uzatılması gerekir. tetikleme açısının nerede olduğuna bakın. Belki kötü bir yere denk geliyor. En kolayı bir tca785 entegresi ve çıkışına bir opto ile yapılabilir.

Kullandığım optodiac moc3041. İçerisinde sıfır geçiş özelliği mevcut. Sinüsün herhangi bir yerinde değil sıfır noktasında başlaması lazım.

03 Mart 2026, 16:42:06
Alıntı yapılan: sezgin05 - 03 Mart 2026, 15:46:18Punta kaynak makinesinde kıyıcı yapmanıza gerek yok. 555 ile bir zamanlayıcı yapılır. Trafo tam güçte çalışır.Kaynak şiddetini zaman halleder. Ben linkteki devreyi kullanıyorum gayet başarılı.
https://ludens.cl/Electron/spotwelder/spotwelder.html

Siz bu devrede belirtilen 16 amperlik triyakı mı kullandınız?

Sadece süre ayarı ile de oluyor ama okuduğum yorumlarda Nikel şerit yanması da olduğunu okudum. O yüzden güç kontrolü de eklemiştim devreye.

serkan_48

Son durum,

Güç katındaki elemanları değiştirdim.
Timer devremi 5 volt ile besliyordum. Bunu 12 volt olarak düzenledim.

Şimdi ilk basta dimmer full açık iken çıkıştan sinüs formunu gördüm. Testi trafo bağlı iken yapıyorum. Dimmeri kısıyorum. Sinyal olması gerektiği gibi kırpılıyor.

Süre ayar ve güç ayar yapabiliyorum. Tam istediğim şekle ulaştı. Öncesinde punta atmak istediğimde yeterli akımı alamıyordum. Şimdi maket bıçağını bile eritebiliyor.

Şimdi punta trafosunu ve devreyi kutulamak kaldı.

Teşekkürler.

asma

Alıntı yapılan: serkan_48 - 03 Mart 2026, 22:13:57Son durum,

Güç katındaki elemanları değiştirdim.
Timer devremi 5 volt ile besliyordum. Bunu 12 volt olarak düzenledim.

Şimdi ilk basta dimmer full açık iken çıkıştan sinüs formunu gördüm. Testi trafo bağlı iken yapıyorum. Dimmeri kısıyorum. Sinyal olması gerektiği gibi kırpılıyor.

Süre ayar ve güç ayar yapabiliyorum. Tam istediğim şekle ulaştı. Öncesinde punta atmak istediğimde yeterli akımı alamıyordum. Şimdi maket bıçağını bile eritebiliyor.

Şimdi punta trafosunu ve devreyi kutulamak kaldı.

Teşekkürler.

Merhaba
Problemin çözümü yalnızca 5volt u 12 volta yükseltmek miydi?
Şemayı da paylaşırsan , faydalı bir örnek olarak kalır.
İyi Çalışmalar.

sezgin05

Alıntı yapılan: serkan_48 - 03 Mart 2026, 16:40:18Kullandığım optodiac moc3041. İçerisinde sıfır geçiş özelliği mevcut. Sinüsün herhangi bir yerinde değil sıfır noktasında başlaması lazım.

04 Mart 2026, 02:42:06
Siz bu devrede belirtilen 16 amperlik triyakı mı kullandınız?

Sadece süre ayarı ile de oluyor ama okuduğum yorumlarda Nikel şerit yanması da olduğunu okudum. O yüzden güç kontrolü de eklemiştim devreye.

Devre birebir aynı fakat dikkat edilmesi gereken nokta çıkışın boşta 5 volt olmasıdır. Trafo ne kadar güçlü ve sekonder bobini ne kadar kalın o kadar kaliteli punta yaparsınız. Kısacası şerit yanmasının sebebi akımın yetersiz olmasından dolayı süreyi uzun tutmaktır. Akım yüksek olursa süre olabildiği kadar kısalır ve kaliteli kaynak olur.

tunayk

MOC3041 ile dimmer yapamıyor olmalısınız. Datasheetler de bunu söyler. MOC3051 vb. açı kontolü ve dolayısıyla güç kontrolü yapmaya izin verir.  Gücü kıstığınızda , trafo primerinde düzgün kırpılmış bir sinüs gördünüz mü? Yoksa sadece süre ayarı ile mi gücü ayarlıyorsunuz.