Adaptör Pil Ters Voltaj Koruma

Başlatan smyomekatronik, 27 Mart 2026, 22:07:49

smyomekatronik

Merhaba, pil şarj etmek için kullandığım d3806 güç kartı modülü, pilin ters bağlanması sonucu bozuldu. Nasıl bir koruma yaparım diye araştırırken resimdeki devreyi buldum, devreyi yaptım fakat devrede şöyle bir sıkıntı var. Devrenin çıkışına pil ters bağlanınca devre çalışıyor, mosfet iletime geçmiyor güç kaynağını koruyor. Pili normal takınca mosfet iletime geçiyor fakat pili sökersem mosfet iletimde kalıyor, giriş voltajını kesiyorum tekrar veriyorum mosfet hala iletimde. Transistörün beyzini sökersem mosfet iletimden çıkıyor. Bu sorunu nasıl çözerim? devreyi akü şarj içinde kullanmak istiyorum, 14.5 voltta çalışması için devrede değişiklik yapmaya gerek var mıdır?

Bu eki görüntüleyemezsiniz.

seron

4148'e paralel bir 47k....100k bağlamayı deneyebilir misiniz?

Q2 bir PNP'dir ve eksi polarma ile iletime gitmek ister. Her ne kadar pili çıkardığınızda güya güç kaynağı ile iletimi kesmiş olsanız da (mosfeti o an yalıtkan kabul ediyoruz) ucunda herhangi birşey bağlı olması işleri karıştırabilir. Parmağınızla dokunsanız bile iletime gidebiliyor biliyorsunuz. Bir devre yoluna lehimli olması bile stabiliteyi bozabilir.

Pili ters taktığınızda beyzin polarma yönünü bozduğunuz için transistör bu noktada doğru çalışıyor. Ama pull-up direncinin olmaması nedeniyle bir tele değmesi bile iletime gitmesine neden olabilir.

Test edip geri dönün. Ben bu devreyi biraz geliştirmek için düşüneceğim. Test etmeye değer birşeyler bulabilirsem geri dönüş yaparım.
___

EDİT: Dönüş yaptım. Aşağıdaki devreyi inceleyin:

Bu eki görüntüleyemezsiniz.

Pil devredeyken çıkış max 4,2V olmalıdır.

Pil çıkarılırsa bu değerin çok çok üstüne çıkacaktır.

Bu durumda TL431 iletime geçerek Q1'i kesime götürür ve MOSFET'i yalıtıma götürür.

Çıkış kesilir.

Pil tekrar devreye alınırsa çıkış örneğin 4,55V'nin altına düşer ve TL431 aradan çekilir, MOSFET iletime gider, şarj başlar.

Bir deneyin. Ama önce 47k...100k aralığında pull-up direnç deneyin, olmazsa bunu denersiniz.

SON NOT: 8k2'nin üzerine çıkmanızı tavsiye etmem, çünkü hem adaptör hem de TP4056 çıkışı tam 5V olmayabilir.
Daha fazla stabilite için 10k çok turlu pot kullanmak daha iyi olabilir.

smyomekatronik

cevap için teşekkür ederim, şarj için 4056 kullanmıyorum, d3806 modül kullanıyorum, farklı voltajlarda pil şarj ediyorum.

smyomekatronik

Resimdeki devreyi yaptım, mosfet olarak irf4905 kullandım, devre görevini yapıyor, pil ters bağlandığı zaman güç kaynağını kısa devreye düşürmüyor.

seron

Tekrar merhaba.

Peki ama neyi çözdünüz? Anlamadım.

Alıntı YapPili normal takınca mosfet iletime geçiyor fakat pili sökersem mosfet iletimde kalıyor, giriş voltajını kesiyorum tekrar veriyorum mosfet hala iletimde. Transistörün beyzini sökersem mosfet iletimden çıkıyor. Bu sorunu nasıl çözerim?

Gösterdiğiniz son devre ilk verdiğinizle görev ve özellik olarak aynı? Öncekinin doğru çalıştığını ama pil çıkınca iletimde kalmasını istemediğinizi söylemiştiniz, yanlış mı anladım?

smyomekatronik

ilk devre pili ters taktığınız zaman görevini yapıyor fakat pili düz bağladığınız zaman devre mühürleniyor ve pili söksenizde mosfet mühürlü kalıyor. Pili ters taktığınız zaman güç kaynağını kısa devreye sokuyor yani görevini yapmıyor, kinci devrede böyle bir sorun yok.

z

https://www.picproje.org/index.php?action=dlattach;fs=8936;attach=1508;preview

D2 diyoduna paralel reed relay kontaklarini bagla. Saracagin bobini de pile hattina bagla.

Boylece bir sekilde iletimde kalmis MOS, pilin ters baglantisi sonucu yuksek akima neden olacagindan akim role kontagini hareket ettirerek Q2 yi susturur.

Q2 nin kisa sureligine off olmasi sistemi susturur.
Bana e^st de diyebilirsiniz.   www.mikrostep.com