RS-485 nedir?

Başlatan bsivgin, 14 Mayıs 2006, 22:49:36

bsivgin

RS-485 hakkında bir kaç not;

http://www.diyot.com/RS485.html

Saygılarımla
Bülent ŞIVGIN

oyhan

Teşekkürler Şıvgın
Bir sorum olacak. Rs 485 de 1000 ila 2000 civarı terminali kullanırsak konuya hangi mantıkla yaklaşmamız gerekir. Donanımın şekli nasıl olur.  32 den fazla terminal kullanılırmı. Sistem hızını nasıl etkiler?
Teşekkürler...
BİRLİKTEN KUVVET DOĞAR:

bayramonur

Rs485/Rs422 Transceivers

MAX1482, MAX1483
20µA, 1/8-Unit Load, Slew-Rate Limited, RS-485 Transceivers


Alıntı YapKey Features   Applications
Low 20µA Operating Current
Slew-Rate Limited for Reduced EMI and Reduced Reflections
0.1µA Low-Current Shutdown Mode
Designed for RS-485 and RS-422 Applications
Operate from a Single +5V Supply
-7V to +12V Common-Mode Input Voltage Range
Allows up to 256 Transceivers on the Bus—Guaranteed (1/8-unit load)
Current Limiting and Thermal Shutdown for Driver Overload Protection  

Parametric Search: Specification Table RS-422/485 Line Driver/Receivers

Klein

Alıntı yapılan: "oyhan"Teşekkürler Şıvgın
Bir sorum olacak. Rs 485 de 1000 ila 2000 civarı terminali kullanırsak konuya hangi mantıkla yaklaşmamız gerekir. Donanımın şekli nasıl olur.  32 den fazla terminal kullanılırmı. Sistem hızını nasıl etkiler?
Teşekkürler...

Aynı hatta 32 den fazla ünite bağlamak pek sağlıklı bir yaklaşım değil. Bir line driver yada repeater kullanılarak ünite sayısı artırılabilir.

bsivgin

tekrarlayıcılar ile istediğiniz kadar uç bağlayabilirsiniz diye düşünüyorum..

Saygılarımla
Bülent ŞIVGIN
www.diyot.com

oyhan

Merhaba
Her 32 inci terminali repater gibi kullanıp (mesela 75176 entegreli bir devrede) diğer bir grubuda mı dahil edip kurmalı Rs485 bağlantılarını. Yada Rs485'i kullanmak bu şekilde bir konfigrasyon için doğru bir yaklaşım değil ise (1000-2000 civarı terminal için) ne tür bir ara yüz ve protokol kullanabiliriz. Bu konuda ne dersiniz...
BİRLİKTEN KUVVET DOĞAR:

oyhan

Merhaba
Kimse yok sanırın bu aralar burada. Soruma cevap alamadım. Yada şöyle sorayım 1000 e yakın clienta hizmet vermek için ortalama  ne kadar hız, hangi arayüz, hangi protokolü seçmeliyim. Client ların aynı anda işi yapması için ne yapmalı mesela 1000m lik bir hatta bağlı olan ilk client ile son uçtaki son clientın en baştaki yönetim birimi ile haberleşmesinde problem yaşanırmı ve bu iki client aldıkları komutlara ikiside aynı anda reaksiyon gösterebilirmi aralarında gecikme zaman farkı olursa ne kadar olur bu gecikme..Saygılarımla...
BİRLİKTEN KUVVET DOĞAR:

Klein

Teorik olarak bukadar terminal ile çalışmak mümkün. Ama pratikte bukadar terminali kontrol etmek zor olabilir.  31 client+1 repeater şeklinde gonfigürasyon kullanabilirsin. Donanım olarak çok fazla sorun yaşayacağını sanmam. Eğer master-Slave çalışıyorsan yine pek sorun yok. Ancak multi-master çalışıyorsan , çok iyi bir yazılım yapmalısın. Birden fazla terminalin aynı anda hatta çıkması sorun yaratabilir.
Bu sorunu çözmek için birkaç farklı yol izleyebilirsin.

1- 1 485 hattı yerine 2 hat kullanıp , birini hat meşgul sinyali için kullanabilirsin.

2- terminallere koyacağın ilave bir devre ile , hat empedansına bakıp , hattın meşgul olduğunu anlayabilirsin. Ya da RX ucunun polaritesine bakarak bir terminalin veri gönderdiğini anlayabilirsin. Ama bu kesin bir bilgi olmayacaktır. Eğer veri biti 1 ise hat boşta mı , yoksa 1 bilgisi mi var anlayamazsın.

3- eğer hattın meşgul olduğunu anlama şansın yoksa ;  terminallerden birini sadece senkron bilgisi üretmek amacıyla kullanabilirsin. Terminal belirli aralıklarla  bir senkron bilgisi yayımlar. senkron bilgisinin alınmasından itibaren bütün terminallerde bir zamanlayıcı başlar. Her terminal  farklı bir zamana ayarlıdır. Örneğin 1 adresli terminal 1uS ise 1000 adresli terminal 1000us zaman sonra verisini gönderir.

4- senkron bilgisi işi yavaşlatır dersen :   iki terminal arası haberleşme bitince , son konuşan terminal bir <EOT> bilgisi yayımlar.  bu bilgi ile yine bir zamanlama başlar.

emperor

ben de elimde olan küçücük bir bilgiden vereyim ;)

RS232C: Bu protokol başlangıçta telefon veri iletişimi için tasarlanmıştır. Daha sonra birçok bilgisayar sistemi bunu sıkça kullanmaya başlamış ve sonuçta RS232 standart bir iletişim protokolu haline gelmiştir. RS232C'nin çalışması tek sonlamalıdır(single ended). Lojik 1 = -15,-3 arasında ve lojik 0 = +3,+15 arasındadır. Algılayıcılar verileri bitler halinde ve seri iletişim protokoluna uygun olarak bilgisayara gönderir. RS232C bir single ended arayüze olduğundan alıcı ve gönderici arasındaki uzaklık dış çevreden gelen olumsuz faktörlerin (EMI,RFI enterferanslar) azaltılması açısından kısa tutulmalıdır.

RS422A : Bu protokol Differantial ended bir arayüze sahiptir. Alıcı verici arasındaki uzaklık yeterince en uzak seviyededir. Hatlarda bu mesafe sebebiyle olabilecek zayıflama 200mV seviyesine kadar azalsa da sistem iletişime devam eder. Diferansiyel ara birim sayesinde sinyaldeki zayıflama ihmal edilebilir düzeye çekilir ve oldukça yüksek bir veri hızıyla haberleşme sağlanabilir. Algılayıcı ve bilgisayar arasındaki iletişimde Twisted Pair (Bükülmüş kablo) kullanıldığından dış etkilerden etkileşim azdır.

RS485 : Standart 422A protokolu genişletilerek oluşturulmuş bir protokoldür. Bu protokol ile birlikte çalışabilen 32 adet alıcı vericinin tek bir kabloyla veri iletişimi sağlanabilir. RS485 protokolü kablodaki iletişim problemlerini ortadan kaldırmaktadır.
Çıkış AraBirim Tipi Max Kablo Uzunluğu Max Veri hızı İletişim Tipi
RS232C Single Ended Voltage 15 mt 20Kbps Point to point
RS422A Differantial Voltage 1,2 Km 10Mbps Point to point
RS485A Differantial Voltage 1,2 Km 10Mbps MultiDrop (32 Node)

oyhan

Merhaba
Diyelimki broadcast adresi belirledik. Önceden clientlara bir iş verildi diyelimki hepsine yada bir bölümüne. İşlemin başlatılması için bradcst adresinden başlama bilgisi gönderdik ve tüm mesajı alan clientlar işe başladı. Kullanılan 1000 kadar client'ın kablonun en başındaki ile 1200m sonunda yer alan arasında işe başlamada ne kadar lık bir gecikme olur dikkate alınacak kadr büyükmüdür yani 1uS yi geçermi.
BİRLİKTEN KUVVET DOĞAR: