İndüksiyon bobinleri nasıl çalışır ?

Başlatan Mucit23, 17 Aralık 2010, 18:33:20

Mucit23

Anladım ozaman bakırdada aynı şekildedir.

KAZIMUGUR

#16
Ya cisim hareket eder ya alan...
Magnetik alanda hareket eden" her iletkende"...
Değişken magnetik alanda , "her iletkende" elektrik akımı oluşur.

İletkenlerde akan akımın frekansı yükseldikçe akım iletkenin dış yüzeylerinden akar-akabilir...

Edit :
Eddy i tanıdın , bir de Foucault ile tanış derim. ::)

floresan

peki doğru akımla olmaz mı bu ısıtma işlemi?
birde bobinin sarım sayısını arttırsak, üsst üste sarsak manyetik alan artmaz mı? neden öyle yapmamışlar?

Mucit23

Kare dalga ile sürüleceği için olabilir diye düşünüyorum.

Klein

Alüminyum ergitme ocaklarında indüksiyon kullanılıyor.

z

Buyuk olasilikla aluminyum, demir pota icinde eritiliyordur.

Iyi iletkenlerin R si dusuk olacagindan demire kiyasla, aluminyum, bakir daha az kayip dolayisi ile daha az sicaklik olusturacaktir.

Bana e^st de diyebilirsiniz.   www.cncdesigner.com

Klein

Benim gördüğüm potalar , bildiğiniz silisyum, zirkonyum pota.  Genelde altın veya gümüş eritirken grafit pota kullanılıyor.

Mucit23

Grafit potalarda ısınan grafit oluyor değilmi manyetik alanla altının ısınması çok az olur. Anladığım kadarıyla altının yerine grafit ısıtılıp grafitin ısınmasıyla altın eritiyor

floresan

bizde kaynak makinesi var. onun çıkış uçlarına kalın bakır telle bobin sarsam aynı sonucu verirmi acaba? içinde buyuk saç karkaslı trafo var. çıkıştan yaklaşık 40 v ac geliyor(uclar boştayken). kaynak sırasında ortalama 150 A verebiliyor(ölçmedim ama öyle yazıyor).

Mucit23

Kaynak makinalarındafrekans düşüktür. Bu sistemlerde frekansın yüksek olması gerekiyor. Kalın bi bobin bağlarsan kaynak makinasına ancak bobin ısınır.

z

Frekans dusuk olursa malzemenin ta gobegini de isitirsin. Kaynak makinasinin cikisina bobini bagladiginda akim alir basini gider buyuk olasilikla kaynak makinasini yakarsin. Fakat makinanin sekonderine kalin baradan 1 sipir sargi sarar bunun uclarina da isitma bobini baglarsan olabilir.

Frekans yukseldikce malzemenin derinlikleri soguk kalirken disi nar gibi kizarir. Frekans dustukce sicaklik derinlere nufus eder. Bu sayede malzemenin ici demir dis yuzeyi celik yapilabilir.
Bana e^st de diyebilirsiniz.   www.cncdesigner.com

Mucit23

Anladım hocam düşük frekansla yüksek frekans arasındaki fark burada belli oluyor. ben sadece yüksek frekansla çalıştığını biliyordum.

  Almanyaya gittiğimde kukanın geliştirip patentini aldığı sürtünme kaynak makinalarını gördüm. Kaynak yapılmasını birebir yerinde gördüm. Adamlar bu makinalarla alümüyumla bakırı veya alimümyumla demiri birbine kaynak yapabiliyorlar. Elbet soracaksınız iki materyalin erime noktaları farklı bunlar nasıl oluyorda birbirine kaynak oluyor. Bende bunu orada sordum. Çalışma mantığı aslında basit Kaynak olacak iki materyal arasında bileşik oluşuyor. Makina şu şekilde çalışıyor aslında biraz torna tezgahına benziyor. Sadece Aynanın karşısında birde Hidrolik Lift var. Kaynak olacak parçalardan biri dönen aynaya bağlanıyor. Diğeride Hidrolik Liftin ucuna. Sonra diyelim iki materyalin kaç derecede en iyi şekilde bileşik oluşturacağını hesaplıyorlar. Bununla birlikte hidrolik lift ucundaki sabit parça dönmekte olan hareketli parçaya doğru belirli bir basınçta bastırılıyor. İki parça arasındaki sürtünmeden dolayı bir ısı oluşuyor  Malzemeler anında akkor hale geliyor. Sonra Belirli bir süre sonra Dönen parça duruyor ve iki malzeme birbirine kaynak olmuş oluyor üstelik tümüyle yani arada hiç çatlak kalmıyor bir bütün gibi oluyor. Bu anlattıklarım 15 - 20 sn içerisinde olup bitiyor. Şu kamyon aksları ve şaftları araba turbolarının milleri hep bu şekilde kaynak yapılıyor.

İşte arkadaşlar İki malzemenin birbine kaynaşma evreleri
[IMG]http://img17.imageshack.us/img17/3691/reibschweissverfahren25.jpg[/img]

İşte kaynak anı


http://www.kuka-systems.com/en/branches/technologies/friction_welding/

Açıkçası alimümyumla bakırın birbirine kaynak olduğunu ilk defa burada gördüm. Konuyla pek alakası olmadı ama orada gerçekten çok ilgimi çekti sizlerle paylaşmak istedim

z

Isin guzel yani eksenleri hemen hemen ayni olacak sekilde kaynatmaya izin vermesi.
Bana e^st de diyebilirsiniz.   www.cncdesigner.com

Mucit23

Evet böyle olunca kaynak olunan malzemede herhangi bir eğiklik çarpıklık olmuyor. Direk çapaklarını alıp yolluyorlar.
Elle bu kadar düzgün kaynak yapmak yani milde eğiklik olmayacak şekilde kaynak yapmak çok çok zordur. Ne kadar dikkat etsende mutlaka bi eğiklik oluyor

KAZIMUGUR

Motor siboplarıda aynı şekilde sürtünme kaynağı ile üretilir.
Kaynak yerinde "bileşik" değil "alaşım" oluşur !
Demir 26 nolu element , çelik demirin diğer elementlerle yaptığı alaşımlar , çeliklerin bir kısmı ısıl işlemle sertlik kazanırlar su verme...

Büyük ölçekde Al eritme için doğrudan "akım" kullanılır .
İki elektrodu daldırırsın , verirsin akımı...
Zamanın behri birinde Rabak da 20cm çapında 100cm uzunluğunda bakıra iki başından kalın iki bakırla baskı sonrası verilen akımla "nar" gibi kızartıp haddelere sürüyorlardı ve 100 civarında haddeden geçtikten sonra mesela 0.25mm2 bakır tel çekiliyordu.
İndüksiyon filan değil.


İndiksiyon ile ısıtmada malzeme cinsinin önemi yoktur yeterki iletken olsun !
  [IMG]http://img191.imageshack.us/img191/6966/in1g.png[/img]
Uploaded with ImageShack.us
[IMG]http://img191.imageshack.us/img191/3937/in2i.png[/img]
[IMG]http://img34.imageshack.us/img34/5679/in3.png[/img]
[IMG]http://img573.imageshack.us/img573/7206/in4.png[/img]
[IMG]http://img405.imageshack.us/img405/5881/in5.png[/img]
Uploaded with ImageShack.us
[IMG]http://img510.imageshack.us/img510/4048/in6.png[/img]
Uploaded with ImageShack.us