Voltaj Regülatörleri

Başlatan mcihangir, 05 Eylül 2004, 20:42:07

mcihangir

güçlü bir trafo ile 5V,12V 3A'lik güç kaynağı tasarlamak istiyorum. bu kaynak yüke bağlı olarak günde 10 saat sürekli çalışacak ve çıkışının oldukca kararlı olmasını istiyorum.  bu iş için kullanmak üzere elimde aşağıda yazdığım regülatörler var bunlardan hangisini kullanmalıyı. daha önce bunları kullananlar avantajlarını ve dezavantajlarını belirtirlerse sevinirim.

1) LM1084 (5A Low Dropout Positive Regulators)
2) LM350  (3-Amp Adjustable Regulator)
3) LP3853 (3A Fast Ultra Low Dropout Linear Regulator)
4) LM2576 (SIMPLE SWITCHER® 3A Step-Down Voltage Regulator)

birde Low Dropout  ve SIMPLE SWITCHER® 3A Step-Down voltaj regülatörleri tam olarak ne oluyorlar ve normal bir güç kaynağı için kullanılabilirlermi.

Erol YILMAZ

Selam;
Anladigim kadariyla bu konuda pek tecruben yok.
Kısaca ozetlemek gerekirse guc kaynaklari ikiye ayrliir.
Switch mode ve lineer olanlar diye.

1-) Simple switcher sitch mode g.k. entegresidir. Verimi yuksektir.
2-) Lineer guc kaynakları basittir. Gurultusuz cikis verir. Verimi daha azdir.
ucuzdur vs.

low drop out; mesela giris gerilimin 13.2 Volt olsun. Cikista 5 Volt elde etmek lineer guc kaynagi ile kolaydir. Ama 12 Volt olsun istersen bir de 3 amper akım cekecem dersen zordur. ama LOW Drop out yazan entegreler bu işlerde daha başarılı olduklarını iddia ederler. Ama en iyi verileri datasheet te bulursun. Daha da iyisini ogrenmek istersen denersin.

mcihangir

simple switcher 'ı anladım. ancak üzerinde  LOW Drop yazan gerilim regülatörü ile normal lineer gerilim regülatörü (mesela 78xx , LM350...) arasında tam olarak nefark vardır.
mesela lm123  normal 3A'lik gerilim regülatörü ve LM1085 ise low drop yine 3A'lik gerilim regülatörü aralarındaki fark ne? hangi uygulamalar için hangisi tercih edilir.

mcihangir

Alıntı yapılan: "Erol"Ama 12 Volt olsun istersen bir de 3 amper akım cekecem dersen zordur.

lm350, 1.2-32V  3A 'lik ayarlanabilir bir regülatör. burada 3A her çıkış geriliminde çekilebilirmi yoksa dediğiniz gibi 12V çıkışı için (veya daha farklı bir gerilim içim) 3A çekilmesi zormu.

z

Alıntı yapılan: "mcihangir"...Üzerinde  LOW Drop yazan gerilim regülatörü ile normal lineer gerilim regülatörü (mesela 78xx , LM350...) arasında tam olarak nefark vardır.

78XX ailesinde giriş gerilimi ile çıkış gerilimi arasında atıyorum 3-4V fark olmak zorunda. (Katolağa bakmadım)

Örneğin 7805 5V regülatörün giriş gerilimi en azından 8v olmalı.

Diyelimki senin regülatör giriş voltajın 5.5v ve regülasyon istiyorsun 7805 işe yaramayacak ve bu durumda low drop tipi regülatör kullanacaksın demektir.

Zaten low drop, düşük voltaj düşümü anlamına gelmektedir. Yani regülatör üzerinde çok az voltaj düşümü olsada çalışacağını belirler.
Bana e^st de diyebilirsiniz.   www.cncdesigner.com

Erol YILMAZ

Evet Bunalmis kardesim olayi aciklamis.

mcihangir

teşekkürler şimdi anladım. ancak kafama şu takıldı, yazdığınız durumun tam tersinde hangisinin kullnımı tercih edilir. mesala giriş atıyorum 13V çıkş 5V olduğu durumda da low drop kullanılabilirmi.

Erol YILMAZ

Kullanılır tabii ki. Sadece luks olmakla kalır Low DropOut ozelligi...

sezgin05

Arkadaşlar sürekli çalışma durumlarında bence SMPS metodlu güç kaynakları en sağlıklısı olacaktır. Bence Mcihangir kardeşimizin işini bir Bilgisayar Power Supply'si görecektir.Üstelik uzun süreli çalışmayada müsait olacatır.

Sniper

Bencede bir PC - AT güç kaynağı çok daha sağlıklı ve ucuz bir çözüm yolu olacaktır.( Tahmini 5-10$)

optech

Bu güç kaynakları ve voltaj regulatorleri konusunda bir kaç şey kafama takıldı. Ben 220V AC den +5V DC gerilim elde etmek istiyorum. Bu güç kaynağı uzun süre yani 24 saat bile çalışsa stabil olmalı. Şebekeden kaynaklanan gerilim dalgalanmalarında devreyi korumalı. Çıkış akımı en az 1A olmalı. Basit bir güç devresi bu ihtiyaçlarımı karşılar mı? ve bir güç devresinde nelere dikkat edilmelidir?

Guc devresi içinde herhangi bir lineer regulator kullanılabilir mi? Voltaj reg. seçerken nelere dikkat edilmelidir?

Bunların yanında acaba SMPS metodu nedir? ve PC-At guc kaynagi bu ihtiyaçlarımı karşılar mı? karşılarsa nerede bulabilirim?

Yardımcı olanlara şimdiden teşekkürler....

sezgin05

OPTECH kardeş eğer 5volt ve 12 volt gibi standart değerlerde gerilime ihtiyacın varsa PC-Power Supply ideal bir çözüm olacaktır. Şimdi AT güç kaynakları artık hurdacılara düştü.ATX'de aynı işi görür ama halen kullanım alanı olan bir cihaz olduğundan pahalıya gelir.Daha küçük boyutlarda olan Slim Kasa Power Supply ise biraz daha düşük güçte kullanılabilir.

optech

Aslında benim için bir devre şeması daha iyi olur. Bu konuda bir çok şema buldum ama hangisinin ihtiyacım olan olduğunu, bu konuda çok bilgim olmadığından anlayamıyorum. Tavsiyesi olan olursa sevinirim.

aslan_korhan



Buradaki devrede 7812 yerine 7805 bağlayacaksın ve 2 adet diyotu kısa devre edersen rahat bir şekilde 5V ve 5Amper alırsın.
Bu akım yetmez ise birkaç tane daha 2N3055 paralel bağlayabilirsin.

Devre çok basit olmasına rağmen ben bundan birçok yaptım ve kullanıyorum...
Dünyada 10 çeşit insan vardır. Binary bilen ve bilmeyenler.

buiba

aslan_korhan arkadasimin gonderdigi devrede bulunan 2n3055 transistorunun kollektorune ( 3 amp cekeceksen)seri  4amp.cam sigorta,(tabii trafon 4 amperden guclu olmali)koymalisin,birde emiteri ile ground arasina paralel yuksek watli 5.6 v zener gerekli bu devreyi kullanicaksan.tabii benimde fikrim smps derim.