bir Xubuntu macerası (özet)

Başlatan MC_Skywalker, 15 Nisan 2015, 12:56:34

MC_Skywalker

Merhaba;

Birçok mikrokontroller programlama aracı pencere işletim sitemi için üretilmiş durumda neysekiş son zamanlarda mikrokontroller üretici firma linux üzerinde geliştirme için araçlarını bizlere sunmakta.

Aşağıda Microchip firmasının MaplabX ve NXP (Philips) firmasının LPCExpresso araçlarının *nix sistem kurulumu için kısa notlar paylaşmak isitiyorum.  şuanda Xubuntu makınada bu iki geliştirme ortamı kurulu durumda.



Bu iki geliştirme ortamı Java temel alınara hazırlandığı için hem pencere işletimsitemi hemde *nix sistemlerinde çalışmakta.
Aşağıdaki notları bir elektronik formunda paylamıştım. Burada da paylaşmak istedim.

Alıntı Yap
Bugün makinamıza MPLAB X kuracağız. yapacağımız işlem basamakları çok az ve bir o kadar kolay.
http://www.microchip.com/pagehandler/en-us/family/mplabx/home.htm ladersinden linux için olan dağıtımı seçip indiriyoruz. indirme sonunda .sh uzantılı bir dosyamız oluyor.
Ubuntuda bu dosyaya sağtıklayıp özellikler kısmında çalıştırlabilir dosya olarak ayalıyoruz daha sonra uçbirimi açıp dosyamızı tutup uc birim ekranına taşıyoruz. komutsatırında oluşa kısa yolun basina 'sudo' yazıp kurulumu çalıştırıyoruz.
(Resim gizlendi görmek için tıklayın.)

dosyayın kontrolü ve açılması bittikten sonra yükleyici ekranı karşımıza çıkyor. burdan sonrasını next next ile geçip kurulumu tamamlıyoruz.

(Resim gizlendi görmek için tıklayın.)

sistemi yeniden başlattıktan sonra kullanıma hazır hale geliyor. Bildiğiniz gibi MPLAB X içinde asm derleyici ile geliyor. XC derleyisinide ayrıca yüklememiz gerekiyor.

http://www.microchip.com/pagehandler/en_us/devtools/mplabxc/ adresinden derleyicimizi seçip indiriyoruz. .run uzantılı bir dosyamız oluyor .sh uzantılı dosyada yaptığımız işlemleri bu dosya içinde tekrarlıyoruz. Ve next next ler sonrasında derleyicimizde kurulmuş oluyor

MPLAB ve XC8'in kurulumlarını tamamladıktan sonra 12f675 için örnek kodlarını proje içine ekleyip derledim hiç bir sorun çıkarmadan derleme gerçekleşti.

(Resim gizlendi görmek için tıklayın.)

******
www.lpcware.com sitesinden LPCExpresso'nun enson sürümünü indirip kurulum işlemine atım atım.
IDE içinde bütünleşik olan web browser'in çalışması için
sudo apt-get install libwebkitgtk-1.0-0

ilgili kitaplıkları yükledim. bu esnada download işlemi tamamlanmış oldu. inmiş olan arşiv dosyamız içindekileri dışarı çıkartıp tıpı pencere işletim siteminde olduğu gibi Installer_LPCXpresso_7.5.0_254_Linux-x86 dosyamızı çıft tıklayarak kurulumu başlatıyoruz.

kururlum tamamladıktan sonra bizden restrat yapmamızı isityor, restart yaptıktan sonra kullanıma hazır.


mikrokontroller programlaya bildiğimize göre şemamız çizip PCB mizi hazırlama zamanımız gelmiş demektir. *nix dünyasında tamamen ücretsiz programlar olsada birçoğumuzun alıştığı Eagle programı ticar olmayan kullanımiçin ücretsiz hatta lite sürümü ucuz olduğu için kurulumunu anlatma itedim.

Gerçi işlem okadar basit ki detaylı bir anlatım gerekmiyor. http://www.cadsoftusa.com/download-eagle/ adresinden  güncelversion.run dosyasını indirip, inen dosyanın özelliklerinde bunu çalıştırlabilir dosya olarak işrateleyerek aşağıdaki komutu uçbirim penceremize uazdığımızda;

sudo güncelversion.run

veya (dağıtıma göre)
sh güncelversion.run
kurulum işlemi başlıyor ve klasik ileri ileri ile kurulumuz tamamlanmış oluyor.

Fakat şöyle bir sıkıntı ile karşılaşma olasılığımız yüksek. sistem menümüze kısa yol eklemior. budurumda yapacağımız tekşey

kullanıcadı/eagle7.2.0  klasörü içindei açlıştırlabilir eagle dosyasını çift tıklayarak ilk çalıştırmamızı yapmak.

boreas

PCB çizim için KiCAD'i tek geçerim.

muuzoo

Kicad artık baya gelişmiş halde.CERN sağolsun mesela "differential pair route" ve "trace length matching" özellikleri eklendi.

https://olimex.wordpress.com/2015/03/03/kicad-now-with-differential-pair-routing-and-trace-length-matching/
gunluk.muuzoo.gen.tr - Kişisel karalamalarım...

boreas

Interactive Routing'ide unutmak haksızlık olur :)

ahmet_zxc

sprint layout tan vazgeçmem..

hans abacom bide doğru düzgün şematik çizim programı üretebilse, abacom cu olacam ama beceremediler bir türlü.

x-nomek

 "differential pair route" ve "trace length matching" ve Interactive Routing
bunlar ne işe yarar

Karamel

Hocam diff. pair ikili olarak zit signalleri tasiyan hatlarda capacitance etkisinden dolayi sinyallerin bozulmamasi acisindan kullanilan bir yontrm. gerekli bilgileri hesap edip programa giriyoruz. iki yolu hep ayni mesafede route ediyor.

İnteractive lenght tunning de parallel working systemlerde (mesela parallel ram gibi) baglanti yollarinin boylarini esit tutarak empedans uyumlulugu sagliyor. mesela D0 ucu ile D1 ucu esit ise ayni empedans a sahip oluyor. boyle olmazsa atiyorumb100111001 seklinde yazdigimiz bilgi karsi tarafa aynisi olarak iletilmeyebiliyormus.

Yazdiklarimi bir hoca daha teyit ederse cok uygun olur. yanlis birsey yazmissam. sizi yanlis bilgilendirmis olamak istemem hocam..... ::)

CaFFeiNe

#7
Ubuntu, Mint, Elementary, Manjaro hepsini denedim sonunda aradığım linux u buldum sanırım
panelede çok kullandığım şeyleri ekledim (masaüstünü temiz seviyorum) süper oldu


muhittin_kaplan

Hayırlı olsun, kırmızı hapı alanlar çoğalıyor.
Linux Candır

CaFFeiNe

acemi olunca bazı problemler çıkınca ne yapacağımı bilemiyorum haliyle, yardımcı olacaklara şimdiden teşekkürler

1- mesela sistem açıldığında aşağıdaki gibi bir pencere geliyor, sorun raporla düğmesine basıyorum hiç bir şey olmadan kapanıyor ve herhangi bir sıkıntı olmadan sistemi kullanıyorum ama her açılışta çıkıyor
 


2- enpass ve wine kuramadım ardından sistemde artıklar bıraktılar herhalde bunları nasıl temizlerim



3- enpass ile ilgili kalan bir dosyayı silemiyorum, özelliklerine bakınca silebilmek için root olmak lazım heralde nasıl olacağım? sudo -i yazınca terminal 'root@E570:~#' oluyor root mu olmuş oldum şimdi?



2. ve 3. problemleri giderince 1. problem otomatik çözülebilir belki?

SpeedyX

Komutların önüne sudo yazarsan komutu root olarak çalıştırır yada sudo -i ile komple konsol root olarak devam eder.
Şifre korumasıyla yetkilendirme sisteminden başka birşey değil.

Bazı komutlar:

sudo apt-get purge wine* enpass*
sudo apt-get remove --purge wine* enpass*
sudo apt-get autoclean
sudo apt-get autoremove
sudo apt-get update
sudo apt-get upgrade

CaFFeiNe

1. sorunu /var/crash klasöründeki dosyaları silerek hallettim gibi görünüyor

2. yazılım güncelleme türkiye ubuntu depolarına (? böylemi ifade edilir bilmiyorum) bağlanamadığı için wine kuramamışım bir süre sonra deneyince halloldu

3. root işini çözünce bu dosyalarıda sildim, apt autoremove, apt update filan yaptım hatalarıda giderdim

şimdi takıntılı olmak zor iş :) ama bir yandan birşeyler öğrenmeye de vesile oluyor, resimde gördüğünüz gibi "Aygıtlar" altında "/" dizini "Dosya sistemi" ismiyle görünüyor bunu değiştiremedim bir türlü




Disk aracına giriyorum "DepoSSD" olan bölümü son resimdeki gibi "Dosya sistemini düzenle..." ile istediğim gibi isimlendirebiliyorum ama "/" bağlı olan bölüme "XuBuNTu" ismini vermeme rağmen hala "Dosya sistemi" olarak yazıyor, işlemi yaptıktan sonra kapatıp açtım bilgisayarı değişen birşey olmadı




CaFFeiNe

klasörlerin diskteki kapladığı alanı görmek için NCDU isimli programı indirdim, yalnız harici disklerin içini göremiyorum aşağıdaki hatayı veriyor "sudo ncdu" şeklinde çalıştırsamda olmuyor



QDirStat kurdum gayet işimi görecek bir program ama klasör boyutlarını yanlış gösteriyor, nette aradım çözümde bulamadım, OS klasörüne 69GB demiş dosya yöneticisi 113GB diyor





Windows ta kullandığım Treesize programına alternatif arıyorum düzgün çalışacak

engerex

@CaFFeiNe İznin yok diyor. Bu sorunu bende yaşamıştım zamanında, nettede çok araştırmıştım.
Çözümü muhtemelen çok basit ama bilmeyen kanser oluyor.

CaFFeiNe

izin var gözüküyor ama yine olmadı, gerçi QDirStat daha güzel boyutları doğru gösterse NCDU ile uğraşmam