Haberler:

Forum kuralları güncellendi LÜTFEN  okuyunuz:  https://bit.ly/2IjR3ME

Ana Menü

3D printer'in önemi

Başlatan OG, 14 Şubat 2018, 09:04:01

OG

İmalat (üretmek) ülkelerin geleceğinin temellerini atmaktır.
İmalat tekniği açısından önem arz edenler arasında 2 konu benim açımdan önde geliyor,
aslında ikincisi, ilkini destekleyen bir yapı olduğundan.
1- Kalıpçılık
2- 3D printer

Bugün bir haberde Michio Kaku da "20 yıl sonraki hayatımız" olarak bundan bahsetmiş,
Alıntı Yap"Yeni bir dünya hakkında konuşuyoruz. Hayal ettiğinizi yaratabildiğiniz bir gelecek" diyen Michio Kaku; 3 boyutlu yazıcıların hayatımızın dokusunu değiştireceğini, ayakkabıdan takıya kadar birçok şeyin kendimize göre üretebileceğimiz bir gelecek betimledi. Ve yarının dünyasında çocuğunuz için bir oyuncak istiyorsanız bunun, internetten indirip salonunuzda basmak kadar basit olacağını iddia etti.
https://odatv.com/unlu-fizikci-20-yil-sonraki-hayatimizi-anlatti-13021830.html

Bu konuyu niçin yazdım,
Ülkemizin geleceği gençlerin elinde şekillenecek.
Önem vermeleri gereken bir konu olarak DİKKAT çekeyim istedim:
FORUMU İLGİLENDİREN KONULARA ÖM İLE CEVAP VERİLMEZ.

Sozuak

#1
10 yıl sonra renkli (elbette şu anda da renkli ama tek renkli) baskı alabileceğimiz yada  yapılacak bir materyal ile tek renkli olarak üretilen bir modelin örneğin lazerle yüzeyinin taranarak güç seviyesine göre renk değiştiren bir malzeme sayesinde renklendirilmesi de mümkün olabilir. Artık şu yada bu şekilde 200-300 usd ye alınabilir yada yapılabilir hale gelen bir cihaz 10 yıl sonra ne olur tahmin bile edemiyorum. 1991 yada 92 de 4 sayfa siyah beyaz basabilen bir mürekkep püskürtmeli yazıcıya sırf pcb baskısı için aydınger ile çıktı alabilirmiyim düşüncesinden dolayı 660 usd para ödemiştim. 10 yıl geçmeden daha iyileri 50-60 usd  bandına düşmüştü.
İlkokul 3. sınıfa giden bir kızım var. Sırf  yukarıda yazdığınız düşünce nedeni ile arduino aldım. Parçalarını tamamlayıp bir yandan da kendim çalışıyorum. Kısa süre sonra ona da öğretmeye başlayacağım. Zaten okulda scratch ile tinkercad dersleri de başladı ve müthiş hoşuna gittiğini söylüyor. Eğer sizlerin de çocuğu var uygun yaşlarda ise  kitapları da mevcut çocuklar için; şimdiden başlayın derim.

yesilu

Belgeselde büyükçe bir 3d yazıcıyla 70m2 müstakil ev bastıklarını izledim. Bu mevzu çok gelişecek, kompozit malzemeler moleküler düzeyde basılırsa çok şaşırmam.

Sozuak

TAI de de 3d yazıcı ile uçak parçaları modelleme başladı. Tabi onların sistemleri amatör sistemler gibi değil çözünürlükleri her açıdan üst düzeydir ama gelecekte bu sistemlerin çok çok yaygın olacağı kesin. en azından mekanik bir tasarım yaparken dışarıya çok ihtiyaç duyulmayacak yada kendimize özel küçük cihaz kutusu tasarımları sorun olmayacak. Tek sorun o da sorun ise tabi elektronik tasarım programlarının yanında bir de modelleme ve çizim programlarını da öğrenmemiz gerekecek.
Bir de pcb baskısı için gerekli yazıcılar uygun hale gelse çok iyi olacak. Tek bir yazıcı mekaniği ile aslında 3d baskı, cnc işleme (pleksi gibi görece 2 boyutlu  malzemeler) pcb baskısı fena olmazdı.

exmachine

Ev, araba, uçak hatta bazı basit organları basan 3d yazıcılar yapıldı ama şu lanet pcb işine halen daha doğru düzgün bir çözüm bulunamadı ya ben ona yanıyorum.

Sozuak

Aslında  Epson mürekkep püskürtmeli yazıcıların bazı modellerini matbaa mürekkebi ile kullanılacak şekilde doldurulabilir kartuş ile satıyorlar. Daha doğrusu baskı mürekkebi ile kağıda baskı yapıyor. Bu sayede sudan etkilenmeyen baskıları matbaacılar da çok kullanıyor.  Yaza bu iş için biraz para ayırsam da bu tip bir yazıcı 2. el alıp söküp tablaya monte etsem. Baskı suda çözünmeyen mürekkep ile pcb ye direkt çıktı alsam demişimdir. Aslında o mürekkeplerden bir şişe numune edinip pcb ye de tutunuyor mu bakmak lazım. Siyah beyaz modellerden alsam yeter. Eskiden serigrafi ile baskı yapardım. O zaman da matbaa mürekkebi kullanırdım pcb ye aktarmak için ama yazıcılardaki daha akışkan ve su bazlı tabi alakaları yok.