GPS Sistemleri Hakkında

Başlatan clonex, 22 Ocak 2019, 18:40:37

clonex

Merhabalar,
Bununla ilgili bazı sorularım var. Biliyorsunuz GPS lerin alt yapıları itibariyle belirledikleri konumlar hep bir sapma mesafesi baz alınarak değerlendiriliyor. Bunun önüne geçmek için ne gibi yöntemler izlenebilir ? Yada bunun için belli ek modüller var mı? yada geliştirildi mi? Tam bulunduğun konumu kesin olarak verecek sistem henüz var mı?

Teşekkürler.

Cemre.


clonex


Kabil ATICI

Doğrudan kendim uygulamasam da, izlediğim belgeselerde:
örneğin köprü yapımı için ölçümlerde kullanılıyor. Ama öncelikle bir tane tam konumu bilinen bir GPS sabitleniyor. Dolayısı ile alınan GPS bilgisinin sapması belirleniyor. (anlık olarak).
Aynı bölgede ölçümü yapılan GPS'ler aynı (anlık) sapmaya sahip olduğundan sapma gerçek değerden çıkartıldığında sonuç GPS değerini veriyordu.

Kullanmak istediğiniz sabit GPS için ülkemizde referans olarak nihek taşları kullanılabilir.
ambar7

ipek

GPS'in verilerinin ,en az hata ile yorumlamak isterseniz.DGPS yer istasyonu desteği ile çalışan sistemleri incelemelisiniz..

bocek

GPS sinyalleri iki türlüdür (Aslında daha fazla ama sivil kullanım için 2 tanesi açıktır)
L1 ve L2.
L1 olan bizim her yerde (cep telefonu, araç takip, evcil hayvan, çocuk takip sistemleri vs) rastladığımız cihazların yararlandığı sinyallerdir ve konum doğruluğu şartlara göre değişmekle birlikte 5-20m'yi bulabilmektedir. BUnların amacı zaten navigasyon amçlı yaklaşık konum belirlemektir.
L2 sinyalleri ise yüksek konum doğruluğu sağlayabilen cihazların kullandığıdır. Bu cihazlar genellikle jeodezik amaçlı (harita yapımı, yol, köprü vs. yapımı) olup fiyatları onbinlerle ifade edilir. Bkz. Leica, Topcon, Trimble vb. Bunlarda konum doğruluğu cm'ler ile ifade edilir.

Bu L2 sinyallerini çözebilen kartlar tekil kullanıcılara satılmıyordu son zamanlara kadar. Zaten çok pahalıydı (hala da pahalı ama nispeten ucuzladı). Ancak drone teknolojilerinin gelişmesi ve drone ile harita yapımının yaygınlaşması ile birlikte nispeten ucuz çözümler gelmeye başladı Çinli arkadaşlarımız tarafından.
Örnek :
https://www.tersus-gnss.com/product/gnss-receiver-bx316-kit-915-radio

Bunlar Rover/Base (Gezici/Sabit) çifti olarak satılmakta ve sabit duran cihazın koordinatları önceden bilinmekte ve anlık olarak GPS ile elde edilen koordinatlarla hesaplanan hata payı radyo sinyalleri ile Rover (Gezici)'ye bildirilmekte ve gezicinin gerçek koordinatı hesaplanmaktadır. @Kabil ATICI 'nın bahsettiği sistem budur.

Sizin kart seçerken dikkat edeceğiniz nokta kartın sadece L1 mi yoksa L1/L2'yi çözüp çözmediğidir. Çok yüksek doğruluk bekliyorsanız L2 sinyali çözenini tercih edeceksiniz.

L1 kartı ile Base/Rover sistemi kurup yüksek hassasiyet sağladığını iddia eden sistemler de var
Örneğin:
http://ardupilot.org/copter/docs/common-here-plus-gps.html

Gördüğünüz gibi konum belirleme işi ile ilgileniyorsanız UAV (Bildiğiniz drone)'larda kullanılan sistemlerini araştırınız.
1 ya da 0. işte 'bit'ün mesele..

elektronik

@bocek L1 için hata payı 5-20m demişsiniz. L2 için bu hata payı nekadar ?

bocek

L1/L2 çözen (çift frekanslı) bir alıcı için şurada hassasiyet 1.5m verilmiş.
https://www.tersus-gnss.com/assets/upload/file/20190108110215198.pdf

Ama bu demek değil ki her elde edilen konum bilgisi 1.5m hatalıdır. 1.5m de olabilir 5m de 10m de. Sabah 2m olur öğlen 5m olur, burada 3m olur orada 2m olur, ağaçların arasında 10m olur açık arazide 1.5m olur bilemezsiniz.
Bunun için en iyisi Base/Rover çifti kullanmak.
Ne amaçla kullanılacağı belirtilirse daha iyi önerilerde bulunulabilir.

Tek alıcı ile (yani Base olmadan) cm hassasiyetinde çözüm için CORS denilen sistemler kullanılır. Bu sistemde Base yerine çeşitli kurumlar tarafından (İSKİ, Belediyeler, Tapu Kadastro Genel Müdürlüğü gibi) kurulan ve işletilen sabit yer istasyonlarına GPRS üzerinden bağlanıp düzeltme değerlerini alır ve konum doğruluğunu sağlarsınız. Bunun için bu sistemlere abone olmak ve kullanıcı adı/şifre almak gereklidir. İSKİ CORS ücretsizdir İstanbul içinde kullanılır, Tapu Kadastro CORS ücretlidir (aylık 100 TL) tüm Türkiye'de kullanılır . Tabii bu sistemler çift frekanslı (L1/L2) alıcılara hitap eder.
1 ya da 0. işte 'bit'ün mesele..

argeman

u-blox un m8p lerini incelediniz mi? rtk serilerini.

clonex

Alıntı yapılan: argeman - 28 Ocak 2019, 01:49:32u-blox un m8p lerini incelediniz mi? rtk serilerini.

https://tr.aliexpress.com/item/UBLOX-NEO-M8P-NEO-M8P-2-10-Centimeter-level-GNSS-positioning-RTK-module-working-100-Free/32765865304.html

hocam baktım buna ama fiyat çok yüksek geldi ben bunu ürünleştiremeyebilirim :( maliyeti 4 e katlıyor direk.

Başka alternatif var mı?

argeman

Alıntı yapılan: clonex - 28 Ocak 2019, 03:28:06https://tr.aliexpress.com/item/UBLOX-NEO-M8P-NEO-M8P-2-10-Centimeter-level-GNSS-positioning-RTK-module-working-100-Free/32765865304.html

hocam baktım buna ama fiyat çok yüksek geldi ben bunu ürünleştiremeyebilirim :( maliyeti 4 e katlıyor direk.

Başka alternatif var mı?

Valla şu videoya benimde içim gidiyor,dediğiniz gibi keşke 50$ falan olsa...

https://www.youtube.com/watch?v=C_iQFFGgXPA

clonex

Alıntı yapılan: argeman - 28 Ocak 2019, 13:47:29Valla şu videoya benimde içim gidiyor,dediğiniz gibi keşke 50$ falan olsa...

https://www.youtube.com/watch?v=C_iQFFGgXPA

Oha! Çok iyi!