Cold welding

Başlatan z, 21 Şubat 2021, 13:14:35

z

Cold welding TIG kaynak makinesinin ozel bir calisma modumudur?

Bana e^st de diyebilirsiniz.   www.cncdesigner.com

ilyas KAYA


İzleyince gidip bi tane makine alasım geliyor  :) hayranlık verici

yas

Alıntı yapılan: z - 21 Şubat 2021, 13:14:35Cold welding TIG kaynak makinesinin ozel bir calisma modumudur?



Benimde anladığım aynen öyle. Donanım aynı fakat çalışma modu farklı. Aşağıdaki linkteki makinenin en üst modeli AC-COLD, DC-COLD, AC-TIG, DC-PULSE şeklinde 4 ayrı moda sahip.

https://www.amazon.com/ANDELI-Welding-Machine-Aluminum-TIG-250PL/dp/B088ZLXMMF?th=1

z

O zaman buyuk olasilikla plasma suresini limitliyor. Tek atimlik kaynak yapiyor galiba.
Bana e^st de diyebilirsiniz.   www.cncdesigner.com

M.Salim GÜLLÜCE

Yine Argon altındaysa espirisi ne..?

JKramer


z

#6
Klasik elektrod kaynagi icin elektronik kaynak makinam var. Memnunum fakat bu videolari izledikten sonra asil ihtiyacim olan makinanin bu cold welding makinasi oldugunu amladim.

Elimdeki makinayi modifiye edecegim fakat oncelikle cold weldin cihazinin calisma prensibine ihtiyacim var.

Cihazin calisma prensibini kafamda soyle kurguladim.

1) Kaynak makinasi bosta gerilim uretiyor.
2) Dugmeye basinca besleme hattina yuksek frekansli yuksek voltaj enjekte ediyor ve bu esnada argon vs gazi aciyor.
3) Yuksek voltaj kaynak elektrodundan karsidaki is parcasina atliyor ve plazma basliyor.
4) Bir kac yuz mili saniye sonra kaynak makinasini susturuluyor.

Bu islemler her butona basista tekrarliyor.

https://www.bing.com/videos/search?q=cold+welding+princibles&docid=608053874728258456&mid=980DE711A7B65158CAF1980DE711A7B65158CAF1&view=detail&FORM=VIRE






Bana e^st de diyebilirsiniz.   www.cncdesigner.com

z

Hiç TIG makinası kullanmadım. Elektrod kaynak makinasında elektrod yerine tungsten tel takıp saseye kısa sureligine dokundurup ark olustursak tungsten telin sivri ucu hasar görür mü?
Bana e^st de diyebilirsiniz.   www.cncdesigner.com

mozkan87

TIG kaynağı kısaca özetleyecek olursak,
Tunsten elektrodun etrafından çepeçevre 3-15 litre dakika mertebesinde(çoğunlukla 5 litre dakika) argon gazı akıtılıyor. Kullanlan porselen ucun çapına göre akış miktarı ayarlanıyor. Eğer küçük porselen uç yüksek akımlarda kullanılırsa gaz sıcak bölgeyi koruyamadığı için kaynak bölgesi siyahlaşıyor.
Kaynak maninası ilk plazmayı başlatmak için görece yüksek voltaj oluşturuyor, plazma ateşlenince akım kontrol moduna giriyor makina. Çoğunlukla tungsten uçlar sıcaklık kaynaklı değil de ucun eriyik malzemeye dokunması sonucu bozuluyor. Bozulan uçlar daha sonra tekrar taşlanıp kullanılabiliyor. Profesyonel makinalarda torchlar su soğutmalı oluyor, hem torch hem de tungsten uç soğutuluyor. Bazı çok kritik proseslerde Argon ve helyum gazının karışım olarak kullanıldığını okumuştum biyerde ama Türkiye de kullanan görmedim hiç.

Cold welding bence şunu yapıyor, plazmayı ateşliyor, daha sonra malzemenin kararacak kadar ısınmasına müsade etmeden gücü kesiyor ama gazı vermeye devam ediyor. Güç kontrolü bence kritik bir öneme sahip. Normal TIG de elle çok kısa süreli bile punto atmaya çalışsanız bile cold welding teki gibi temiz puntolar elde etmek zor. Benim videolardan anladığım sabit enerji modunda çalışıyor gibi makinalar. TIG e oranla peak gücü yüksek verip, toplam gücü daha düşük seviyede tutuyor olabilirler. Yani düşük frekans, çok küçük duty cycle olan PWM gibi düşünebiliriz.
Alıntı yapılan: z - 10 Ağustos 2021, 21:34:26Hiç TIG makinası kullanmadım. Elektrod kaynak makinasında elektrod yerine tungsten tel takıp saseye kısa sureligine dokundurup ark olustursak tungsten telin sivri ucu hasar görür mü?
Muhtemelen hasar görecektir. Uca diğer metal malzeme eriyip yapışacaktır.Eğer ucu zamanında ayıramazsanız diğer malzemeyi eritip delebilir.

engerex

Cold TIG şöyle gibi gibi;
Cold TIG modunda TIG'e göre daha yüksek akım veriliyor. Süresi ise 1-200 ms aralığında. İnce malzemeler için daha uygun.

z

Tig torclari cok pahali. Ayrica bu torcun boynuzlu olmasi sartmidir. Havya seklinde torc olmaz mi?
Deneme amacli torc yapmak zormudur?

Ic yapisi nasildir?
Bana e^st de diyebilirsiniz.   www.cncdesigner.com

wanted0035

Alıntı yapılan: z - 10 Ağustos 2021, 21:34:26Hiç TIG makinası kullanmadım. Elektrod kaynak makinasında elektrod yerine tungsten tel takıp saseye kısa sureligine dokundurup ark olustursak tungsten telin sivri ucu hasar görür mü?

TIG kaynakta MMA(elektrot) kaynağı gibi akım kontrollü bir kaynak. Aralarındaki tek fark TIG'in kaynak esnasındaki voltajı daha düşük. ;

Elinizdeki MMA kaynak makinasına musluklu torc (ve argon tüpü) takarak "Lift TIG" kaynağı yapabilirsiniz.

Tig kaynakta, ilk ark banyosunu oluşturmak için yüksek voltaj kullanılırken, Lift Tig'de ise ark banyosunu oluşturmak için torc metale dokundurulup ark banyosu başlatılıyor.


Boynuzlu torcun, boynuzunun olma sebebi içindeki tugnsten elektrodun uzunluğundan kaynaklanıyor. Torcun tek görevi tugsten elektrot ile kaynak kablosunun bağlantısını sağlayıp, gaz yardımıyla ark banyosundan havayı uzak tutmak. 
 

Yuunus

@wanted0035 tig kaynagi ilk gordugumde yuksek voltajla kaynak yapiyor sanmistim, cunki gorunuste sanki surekli yuksek voltaj atlama yapiyor gibi gorunuyordu, sonra katalog verilerine baktim voltaj cok yuksek degildi MMA gibiydi, ama siz ark banyonu olusturmak icin yuksek diyorsunuz, yaklasik kac volt merak ettim, birde voltaj yuksekse operator nasil carpilmiyor. kisa pulse seklinde bile olsa riskli degilmi. bu gorunusteki algi yanilmasi mi yoksa gercekten yuksek voltajla mi kaynak yapiliyor.

wanted0035

Alıntı yapılan: Yuunus - 12 Ağustos 2021, 12:20:07@wanted0035 tig kaynagi ilk gordugumde yuksek voltajla kaynak yapiyor sanmistim, cunki gorunuste sanki surekli yuksek voltaj atlama yapiyor gibi gorunuyordu, sonra katalog verilerine baktim voltaj cok yuksek degildi MMA gibiydi, ama siz ark banyonu olusturmak icin yuksek diyorsunuz, yaklasik kac volt merak ettim, birde voltaj yuksekse operator nasil carpilmiyor. kisa pulse seklinde bile olsa riskli degilmi. bu gorunusteki algi yanilmasi mi yoksa gercekten yuksek voltajla mi kaynak yapiliyor.

tetiğe basmazken çıkışta gerilim yok.

Tetiğe basınca çıkışta hem yüksek voltaj çıkıyor hemde kaynak akımı akmaya hazır hale geliyor. Torc ucunda 10-12kV oluyor, malzemeye yaklaştırınca ark banyosu başlıyor ve yüksek voltaj çıkışı kapatılıyor ve ark banyosundan kaynak akımı akmaya başlıyor. Yüksek voltaj kapatılınca, Kaynak anında kaynak çıkışında max 34V oluyor.

Tetiği bırakınca çıkışta gerilim yok, dolayısıyla kaynak bitiyor ve kaynak akım çıkışı da kesiliyor.

Kaynak çıkışları izole olduğu için iki çıkışa da dokunmadığı sürece çarpılma olmuyor.


Yuunus

@wanted0035 tesekkur ederim, kafama takilan asil noktalardan birisi de  teknisyen nasil carpilmiyor, cunki adam sanki kalem havya ile lehim yapar gibi calisiyor, en ufak ground probleminde adamin canina okur, bu kaynagi otomasyonla makinaya yaptirsan anlarim, salla gitsin en fazla sigorta atar vb dersin ama adam elinde calisiyor, cok garip.