Mili Ohmmetre tavsiye

Başlatan tunayk, 01 Eylül 2021, 10:34:45

tunayk

Mili ohmmetre tavsiyesi rica ediyorum. Masaüstü veya taşınabilir olabilir. Taşınabilir olması tercih sebebi.  Ancak atölyede kullanıma dayanıklı olması gerek.

Erol YILMAZ

TTI'in ürünleri pilli tasarımı ile taşınabilir...
https://www.aimtti.com/product-category/lcr-measurement/aim-bs407



https://www.yildirimelektronik.com/urunler/198/miliohmmetreler?m=kat


Ayrıca benim de çok işime yarayan DMM6500,
multimetreler içindeki en iyi direnç ölçüm özelliğine sahip model olduğu için tavsiye edebilirim.
Çok portable sayılmaz.

https://www.tek.com/how-to/get-the-best-low-resistance-measurements-possible
Video'da çok güzel şekilde anlatmış konuyu.



AXI__

Ben çok düşük değerli dirençleri ölçerken ayarlı güç kaynağı kullanıyorum. Üzerine taşıyabildiği kadar akım uygulayıp direnç ayaklarından üzerine düşen voltajı ölçerek oldukça hassas direnç değerini hesaplayabilirsiniz.

tunayk

Alıntı yapılan: Bahri_ - 01 Eylül 2021, 12:08:48Ben çok düşük değerli dirençleri ölçerken ayarlı güç kaynağı kullanıyorum. Üzerine taşıyabildiği kadar akım uygulayıp direnç ayaklarından üzerine düşen voltajı ölçerek oldukça hassas direnç değerini hesaplayabilirsiniz.

Akımı neyle ölçüyor/sabit tutuyorsunuz? Gerçekten doğru akım verdiğinizden nasıl emin oluyorsunuz?

Erol YILMAZ

Alıntı yapılan: tunayk - 01 Eylül 2021, 13:39:59Akımı neyle ölçüyor/sabit tutuyorsunuz? Gerçekten doğru akım verdiğinizden nasıl emin oluyorsunuz?

Hatta seri dijital ampermetre giriyor olabilir.

Okan AKÇA

Ölcü aletiniz kadar doğru sonuç alabilirsiniz.

AXI__

DPS5015 ayarlı güç kaynağından çekilen akımı ve voltajı görebiliyorum. Ama kablo üzerine düşen voltajı güç kaynağı kablolarında düşenleri hesaba katmamak için direk ölçüm yapacağım yükün üzerinden multimetre ile voltajı ölçüyorum ve hesaplıyorum. Aşağıdaki resimde kablo iç direncini ölçüyorum ve 1.7805 ohm değerini oldukça yüksek çözünürlüklerle ölçmüş oluyorum. Bu çok pahalı bir miliohm cihazının verebileceği değerlere çok yakın olacaktır. Çünkü kablo üzerine bir ölçü aletinin uygulayamayacağı kadar akım uygulayarak skalayı yükseltiyorum.
Mesajın son kısmı son soruya cevap : ) ...




tunayk

Alıntı yapılan: Bahri_ - 03 Eylül 2021, 01:26:02DPS5015 ayarlı güç kaynağından çekilen akımı ve voltajı görebiliyorum. Ama kablo üzerine düşen voltajı güç kaynağı kablolarında düşenleri hesaba katmamak için direk ölçüm yapacağım yükün üzerinden multimetre ile voltajı ölçüyorum ve hesaplıyorum. Aşağıdaki resimde kablo iç direncini ölçüyorum ve 1.7805 ohm değerini oldukça yüksek çözünürlüklerle ölçmüş oluyorum. Bu çok pahalı bir miliohm cihazının verebileceği değerlere çok yakın olacaktır. Çünkü kablo üzerine bir ölçü aletinin uygulayamayacağı kadar akım uygulayarak skalayı yükseltiyorum.
Mesajın son kısmı son soruya cevap : ) ...





Mesajın son kısmını, biz elimizdeki güç kaynağı ve ölçüm yaptığımız Fluke ampermetrenin akım hassasiyetinden emin olamadığımız için yazmıştık. Elinizdeki kaynağın akım ölçümüne güveniyorsanız sorun yok tabiki.  :)

CLR

Belki konu dışı ama yine de paylaşmak istedim. Açıkcası miliohmmeter pahalı bir cihaz ve işin içine girince çok ince işler yapılması gerekiyor. Bende bir tane yapmaya yaklaşık 5-6 ay önce karar verdim, beni tanıyanlar bilir, bu tür projeleri hobi olarak yani proje veya gelir beklentisi olmadan sadece yapabileceklerimin sınırını görmek için, sadece yaptım ve başardım diyebilmek için yaparım ve kendimi denerim.

Tasarladığım projenin özellikleri şöyle: (simulasyonda ve teorik şartlarda 100uohm'a kadar rahat ölçebiliyor (TINA ve LTspice ile simulasyon testlerini yaptım)) 

* sistemin çıkış voltajı sıfır volta kadar inebiliyor (dijital kontrollü, 12bit)
* 0-5A arası akım çıkışı sağlayabiliyor,
* enable/disable ile çıkış voltajı veya akımı aç/kapa yapılabilir. 
* 0-80dB arası ölçüme differansiyel gain verilebilir. (dijital kontrollü, istersem 0.1db aralıklarla gain verebilirim)
* sistem dc olduğu için ultra low offset opamp (1uV) ve differansiyel amplifier ile ölçüm (ground sallansa bile diferansiyellikten dolayı elimine olacak)
* dokunmatik ekran, stm32

Pcbsini çizip çalıştırdığımda paylaşırım.
Knowledge and Experience are Power

Erol YILMAZ

CLR hocam,
Termokupl efekti nasıl halledeceksiniz?

AXI__

Alıntı yapılan: tunayk - 03 Eylül 2021, 12:53:13Mesajın son kısmını, biz elimizdeki güç kaynağı ve ölçüm yaptığımız Fluke ampermetrenin akım hassasiyetinden emin olamadığımız için yazmıştık. Elinizdeki kaynağın akım ölçümüne güveniyorsanız sorun yok tabiki.  :)
Hocam mesele ölçmek ve ölçümün doğruluğu olduğunda akan sular duruyor. Diyelim dünyanın en doğru değeri ölçtüğüne inandığınız bir cihaz var bunun gerçekten doğru olduğuna yada dahası ne kadar doğru olduğuna hangi referansa göre karar vereceksiniz. Kalibrasyon cihazlarını neyle kalibre ediyorlar?
Resimdeki fluke ölçü aletinin dc volt kademesinde 18650 pillerden elde edilen ve üzerinde hiç bir yük bağlı olmayan 3s bir kaynakta +11 ve -11 volt ölçümü arasında 2-3mV civarında hatalı ölçüm alıyor.

CLR

Alıntı yapılan: Erol YILMAZ - 03 Eylül 2021, 19:53:31CLR hocam,
Termokupl efekti nasıl halledeceksiniz?

Erol, düşük gürültülü tasarımla 10uV üzeri sinyalleri diferansiyel amplifier ile voltlar seviyesine çıkardım (simulasyon değil gerçekte ).

Optimum akım ve gain ile malzemeyi ısıtmadan çok rahat okuyacağımı düşünüyorum, mesela 1mOhm üzerinden 1A geçirsem VLoad = 1mV yapıyor,

PLoad=1mW, tabii bu continuous için geçerli, ben mesela 100ms'de 256 sample(adc'yi 1msps olarak kullandım) alsam 100mS/250uS=400 kat ısıl

etki daha düşük olacak yani 5uW civarı diyelim, çıkışı enable/disable yapabildiğim için discrete(kesikli) işlem yapabileceğim, resistor lineer bir malzeme

olduğu için her seferinde yaklaşık aynı değeri okumayı beklerim ve sinyale 60dB(1000) gain versem ADC'den 1V okurum.

Aynı akım altında 100uOhm için 100mV okurum ama gaini 80dB(10000) yaparsam onuda 1V okurum.

Tabii low pass filter, kaliteli problar , kalibrasyon bunlar şart. 

Knowledge and Experience are Power

tunayk

#12
Hassas ölçüm işi başlı başına bir alan. Bir videoda eski bir fluke kalibratörü açmıştı birisi. Şimdi hatırımda değil hangi kanal.
Ana ölçüm ve referans devresinin olduğu kart komple CNC de işlenmiş  blok halde alüminyum kutu  içinde ve bu kutunun da etrafı 2cm strafor benzeri köpük ile kaplanmış durumda kabin içine yerleştirilmiş.  Hem gürültülerden hem de ısı değişiminden uzaklaştırılmış. 


Erol YILMAZ

#13
https://www.atmega32-avr.com/a-microcontroller-based-digital-lock-in-milliohmmeter-using-attiny2313-microcontroller/

https://circuitcellar.com/cc-blog/build-an-accurate-milliohm-meter/

Lock-in amplifier kullanilan bir teknik.

Ayrica Keithley'in direnc olcmek icin kendi yönteminden bahsettigi dökümanları vardı.

https://download.tek.com/document/LowLevelHandbook_7Ed.pdf

3. Bölümde doğru ölçümün önündeki problemleri ve bunlari ortadan kaldirabilmek için uygulamaların nasıl yapilabilecegi konusunda harika bilgiler paylasmışlar.

CLR

3. bölümde anlatılan tüm konular low noise tasarım yapmanın gereği,
Dijital kontrollü güç kaynağım aslında kalibreli akım kontrollü ve %1 hataya sahip,
Opamp'ım low offsetli(1uV), low 1/f noise'a sahip, low drift, ayrıca tasarım olarak johnson noise'u olabildiğince küçülttüm,
bildiğiniz gibi johnson noise direnç değerleriyle alakalı, bahsettiğim gibi temperature noise optimum gain ve akım ile kontrollü,
ayrıca common mode noise'u da differential amplifier ile elimine edeceğim,
zaten pcb konusunda da iyi deneyime sahibim açıkçası başarırım diye düşünüyorum.
Knowledge and Experience are Power