Yüksek voltajlı transistör yada kontaktör tavsiyesi ?

Başlatan tekniker_murat, 31 Mart 2022, 20:30:08

tekniker_murat




Değerli usta abilerim şu kırmızı ile işaretlediğim yerde kontaktörün kapalı kontağı var. Devredeki trafo yükselten tip bir trafo köprü diyot kısmındaki diyotlar yüksek gerilim diyotları yani orada 2500 volt bir gerilim var.

Amaç kontaktörün biri çektiği zaman oradaki kondansatörü 2500 volt ile şarj edip bi anda o voltajı bir sisteme tristörü tetikleyerek tristör üzerinden deşarj etmek malzemeyi şoklayarak mıknatıs üretmek.

Lakin diyelim ki kondansatör şarj edildi ama şok pedalına basılmadı ise max 9 sn sonra şarj kesilerek kondansatör üzerindeki gerilim bu kırmızı ile işaretlediğim kontaktörün kapalı kontağı üzerinden deşarj edilmesini sağlamak.

Ama buradaki kontaktörün kontağı 2500 volt dc gerilime dayanamadığı için 5 sn içinde yapışıp duman dumana gidip kavrulup kalıyor...

Bana buradaki kapalı kontağın yerine kullanabileceğim bir röle yada kontaktör ismi özelliği kodu vs yada transistör vs önerebilir misiniz ?
[email]murat.yagci.1984@gmail.com[/email]

Sozuak

Akım nedir oradaki. DC gerilimde olur böyle. O kavuran şey gerilim değil de akım gibi geldi bana. Bir de sürekli kapalı ise ne zaman açılıyor.  Yüksek gerilim katı hal rölesi kullansanız büyük ihtimal sorun kalmaz.

tekniker_murat

Aslında akım olarak  2500 volt / 1000 ohm dersek = 2,5 amper gibi bir akım varo da max seviyesi.

Aslında benim teşhisime göre çekilen akımdan değil de gerilimin yüksek olmasından dolayı atlama yapmasından yanıp yapışıyor.

Kontrol sistemi şöyle : Kondansatör şarj olmuyorken yani jc2 kontaktörü çekili değilken bu kontak kapalı duruyor. Şok pedalına basmadığın zaman max 9 sn kondansatör şarj edilerek zaman rölesi tarafından şarj kesiliyor ve şarjı kesen kontaktör bu kontak sayesinde direnç üzerinden kondansatörü deşarj ediyor...

[email]murat.yagci.1984@gmail.com[/email]

Mr.Thinking

#3
Neden deşarj etme gereği duyuluyor.
Kontaktor kontagina seri veya paralel olarak Buji tarzı bir şey konulursa ne olur acaba. Yükü kontağa değilde kendi üzerine alıp deşarj edermi.
Yine kontağa paralel mikrodalgalarda kullanilan yüksek gerilim diyotu kullanılsa olur mu acaba
Ek: cikistaki tristorden aynı şekilde orada da kullanılsa olmuyormu? Suni bir yüke bosaltilsa.
ego=1/Knowledge

z

Role kontagi acilirken yaniyor olmasin.

Kapasitoru bosaltilmak uzere role cektiginde transformator susturulmuyor mu? Susturulmuyorsa bence tasarim hatasi var.
Bana e^st de diyebilirsiniz.   www.cncdesigner.com

yas

AG kompanzasyon panoları için kullanılan deşarj bobinli kontaktörler ile denenebilir. Kontaktör çekince kondansatör doldurulur bırakınca bir süre sonra deşarj olur. Bağlantı buna göre uyarlanabilir. Tek çelişki 2500VDC seviyesi. OG için kullanılan kontaktör yada tristörler fiyat olarak tuzlu kaçabilir. Bir diğer fantezide kontaktörü yağ içerisinde kullanmak olabilir. Bazı exproof ve marine uygulamalarda kullanılıyor.

z

750V DC gerilim yüklü 4700uF kapasitör bloğu yaklaşık 30mm hareket mesafesine sahip role kontağı ile boşaltılıyordu. Muhtemelen roleyi kendileri yapmışlardı çünkü fabrikasyon bir ürüne benzemiyordu.

Bana e^st de diyebilirsiniz.   www.cncdesigner.com

Sozuak

Devreyi biraz modifiye edip 2 kademede ilk kademe daha yüksek değerli dirençle deşarjı başlatır 2. kademe de 2-3 sn sonra devreye girer direnci kısadevre eder bu arada da akım düşmüş olur.

Diğer yöntem 3 faz kontaktör alırsın her kontağa paralel sönümlendirme kapasitörü yada varistör bağlarsın. Bu kontakları da seri bağlayıp 3 kontaktan geçirerek deşarj işlemini başlatırsın.

Başka yöntem yüksek güçlü ntclerden alırsın (birkaç tane seri de olabilir) ön direnç yerine bağlarsın. Yüksek dirençle deşarja başlar kısa sürede ısınıp değeri  düşer kontağı da korumuş olursun.

Aklıma gelenler bunlar.