Manyetik isitici

Başlatan ilyas KAYA, 02 Eylül 2022, 07:04:14

Sozuak

Büyük indüksiyon bobinlerini de işi boş bakır borudan yapıp soğutmak için  içinden su geçirmiyorlar mı? Ben mi yanlış hatırlıyorum...

z

#46
Plastik granurleri isitmak icin metal silindirin disina rezistans isitici, gomlek gibi giydirildiginde rezistansin urettigi isinin bir kismi havaya kacar.

Bu rezistansin isi uretiminde verimsiz oldugunu gostermez. Sorun kuplaj sorunu. Magnetik isitmada dogrudan metal silindir isitilacagi icin kuplaj kaynakli kayiplar gomlek rezistansa kiyasla daha az olabilir.

Magnetik isitmada yariiletkenlerde harcanan guc kayiptir ve asil isitilmak istenen nesnenin isinmasina faydasi yoktur.
Ayni sekilde bakir borunun icinden akan suyun isinmasinin da asil isitilmak istenen nesnenin isinmasina faydasi yoktur.

Dolayisi ile verim dusuktur. Fakat kuplajdan kazanmaktadir.
Bana e^st de diyebilirsiniz.   www.cncdesigner.com

0M42

Dediğim gibi su ısıtma maksadı ile indüksiyonlu bir çalışmam olmadı öyle bir tecrübemde yok. Ama düşündüğümde evet verim/tasarruf konusunda bir katkısı olmayacaktır direk suya nüfuz etseydi olabilirdi. Yüksek güçlü indüksiyon sistemlerde bakır borudan sarılmış bobinlerin içerisinden geçirilen su suyu ısıtmak için değil de bakır boruyu soğutmak içindir zaten.
***

ilyas KAYA

#48
Miknatis ile isitmayi denedim.







Böyle bir düzenek yaptım ve yüksek devirli motora bağladım.

5 volt 1.5 amperde dönüş yaparken bakir plaket yaklaşınca 4ampere çıkıyor.

Bakir plaket ısınıyor ancak ısındığı kadar da soğutuyor. Ayrıca çekilen akima bakar isek 3 katı.

Bu hem süre olarak hemde harcanan güç olarak halen mikrodalgayi geçemedi.

Mikrodalga içine uygun bir kazan bakıyorum ısıdan erimeyen ve giriş çıkış yapabileceğim birsey.

Gelişmeleri denedikçe yazarım.



0M42

Bakırı ısıtmak zaten zordur alüminyüm ve bakır için yüksek frekanslara ihtiyacınız var yani sizin metodunuzda çok çok yüksek devirlere ihtiyaç var. Çelik deneyin.
***

Sozuak

Mikrodalgada dikkat edersen ısıtılan nesne döner. Uygulanan  sinyal  homojen bir ısıtma sağlamaz. Bir ihtimal depoya bir de ufak bir motorla karıştırıcı tertibatı yapman gerekebilir.

power20

Suyun içerisine Demir bir parça koyalım. Mikrodalgada acayip ısınacak. Suyu kaynatacaktır . Civata gibi ufak parçalardan başlayın

ilyas KAYA

#52


05 Eylül 2022, 18:02:13
Alıntı yapılan: 0M42 - 05 Eylül 2022, 16:46:54Bakırı ısıtmak zaten zordur alüminyüm ve bakır için yüksek frekanslara ihtiyacınız var yani sizin metodunuzda çok çok yüksek devirlere ihtiyaç var. Çelik deneyin.

Motorum 30 bin devre çıkıyor ancak plastik aksama guvenemedim. Miknatislar bir fırlar ise çok ciddi yaralanmaya sebep olur. Daha sağlı bir dönme elde eder isem denerim.

Bakir da ısınmaya başladı 5x4 yani 20w güç harcamış oldum. Motor zaten nominal yüksüz 1.5 amper çekiyor.

Havayı uzaklaştırmak için üzerine cam yapan var. Isiya dayanıklı bir cam ve yüksek devirde tekrar deneme yapacağım.

power20

#53
 ciddi bir öneride bulundum. Anlam veremedim tepkinize. Mikrodalga fırına metal malzeme konulmuyor bu yüzden ufak parçalardan başlanacaktı. Metal aşırı ısınıyor.
Gerçekten garip durum İlyas arkadaş hayırdır? Burada kızacak bir durum yoktu. Fincanın kulbunda metal işleme vardı çok ısınmıştı. Benzer bir yöntem az miktarda metal çözüm sağlar. Ciddiyim

yas

Yalıtım için cam kullanmayın amyant kullanın. Fakat asbest içerdiği için kullanımına dikkat edin.

muhendisbey

Alıntı yapılan: Kılıç - 05 Eylül 2022, 20:32:13parçalardan başlanacaktı. Metal aşırı ısınıyor.
Gerçekten garip durum İlyas arkadaş hayırdır? Burada kızacak bir durum yoktu. Fincanın kulbunda metal işleme vardı çok ısınmıştı.
Oradaki ısınma yüklenme de deşarj olması ile ilgilidir muhtemelen. İki metal konduğunda ikisi arasında ark yaptığını biliyorum. Sıvı içerisinde nasıl bir etkiye neden olur bakmak gerek. Metal su içerisinde çözünmeye de maruz kalabilir. Sonuç olarak metal yüklenecek ve deşarjı suya meydana getirecek. Bir nevi anot olmuş olur diye düşünüyorum.
Zulmü alkışlayamam, zalimi asla sevemem; Gelenin keyfi için geçmişe kalkıp sövemem.

ilyas KAYA

#56
Alıntı yapılan: Kılıç - 05 Eylül 2022, 20:32:13ciddi bir öneride bulundum. Anlam veremedim tepkinize. Mikrodalga fırına metal malzeme konulmuyor bu yüzden ufak parçalardan başlanacaktı. Metal aşırı ısınıyor.
Gerçekten garip durum İlyas arkadaş hayırdır? Burada kızacak bir durum yoktu. Fincanın kulbunda metal işleme vardı çok ısınmıştı. Benzer bir yöntem az miktarda metal çözüm sağlar. Ciddiyim

Metalin mikrodalga içine girdiğinde yıldırımlar çıkardığını bilmediğimi düşünerek dalga geçtiğini sandım


Özür dilerim.

05 Eylül 2022, 20:59:51
Alıntı yapılan: muhendisbey - 05 Eylül 2022, 20:49:34Oradaki ısınma yüklenme de deşarj olması ile ilgilidir muhtemelen. İki metal konduğunda ikisi arasında ark yaptığını biliyorum. Sıvı içerisinde nasıl bir etkiye neden olur bakmak gerek. Metal su içerisinde çözünmeye de maruz kalabilir. Sonuç olarak metal yüklenecek ve deşarjı suya meydana getirecek. Bir nevi anot olmuş olur diye düşünüyorum.


Suyun içine metal atıp deniyorum hemen.

Letgo da 500 liraya bir ton mikrodalga satıyorlar. Olmadi bitane alırım

05 Eylül 2022, 21:00:57
Alıntı yapılan: yas - 05 Eylül 2022, 20:33:26Yalıtım için cam kullanmayın amyant kullanın. Fakat asbest içerdiği için kullanımına dikkat edin.

O malzemeyi ilk defa duydum araştırayım. Miknatis ile arasındaki boşluğu ayarlayacak ve surtmeyi engelleyecek bir parça tasarlıyorum.

ilyas KAYA

#57
Denedim.

Kısacık bir süre içinde bile su ısındı. Ben bu mikrodalgadan çok umutluyum.

Videoda sesim kısık çıkmış.

Garip fokurdama sesi geldi. Sanki paranın altında hava birikmiş de o çıkıp foruuk ediyor.  :) garip bir ses. Mide gurultusuna benziyor.


elektronik

Suyun içine metal atmak gereksiz yere güç kaybına neden olur diye düşünüyorum.
Mikrodalga suyu zaten ısıtıyor içine atılan metalin üzerine düşen rf sinyalin bir kısmı ısıya bir kısmıda metalden başka yönlere yansıyacaktır. yinede test etmenin zararı yok tabi.

Suyu ısıtırken o anki şebeke voltajını ve çekilen akımıda pens amlermetre ile ölçebilirseniz sistemin verimliliği hesaplanabilir.

ilyas KAYA

#59
Alıntı yapılan: elektronik - 05 Eylül 2022, 22:03:03Suyun içine metal atmak gereksiz yere güç kaybına neden olur diye düşünüyorum.
Mikrodalga suyu zaten ısıtıyor içine atılan metalin üzerine düşen rf sinyalin bir kısmı ısıya bir kısmıda metalden başka yönlere yansıyacaktır. yinede test etmenin zararı yok tabi.

Suyu ısıtırken o anki şebeke voltajını ve çekilen akımıda pens amlermetre ile ölçebilirseniz sistemin verimliliği hesaplanabilir.

Ölcecegim ama faz ve nötr u ayırmam lazım prizden yapamam. Ofise götüremedim henüz. İlk fırsatta 5 litre suyu kac dk da ısıtiyor ve kaç dakika boyunca aynı ısıda tutmak için ne kadar güç harcıyor hepsini ölçecegim.

Hem sıcaklık sensörü koyup hemde pense ampermetre ile olctugum videoyu yayınlarım.

Sonraki aşama bu sıcak suyu peteklere basıp ne kadar kayıp oluyor ona bakacağım.


05 Eylül 2022, 22:34:30
Eğer elinde suya daldirilan rezistanslardan olan var ise 5litre suyu kac dakikada 80 dereceye çıkardığını olcebilen var ise iyi olur. Kıyas yapmak için.

Ayrıca kac watt güç harcadığını da ölçmek lazım.