Yanlış Voltajda Güç Kesen Devreler

Başlatan seron, 06 Nisan 2024, 19:15:34

seron

Bu başlıktaki devreler genellikle bir bataryanın kritik seviyeye düşmesiyle çıkışı kesecek şekilde tasarlandılar. Ancak aşırı voltajda da kesim yapacak opamplı bir devre bulunmaktadır.



Bu, yapılabilecek en basit devrelerden biridir. Potansiyometre ile ayarlanan alt sınır, kesim noktasını belirler. Batarya zayıfladığında çıkış kesilir. Ancak devrenin bir sorunu vardır: Çıkışın kesilmesiyle batarya kendini toparlayarak tekrar yükselir ve güç yeniden açılır. Bu, devrenin açılma-kesilme kısırdöngüsüne girmesine neden olabilir.



Bu devre, bir öncekine nazaran biraz daha iyidir. Röle yük akımını kestiğinde batarya yapay bir yük devresi olan 10V zenerli şönt regülatör devresine bağlanır. Bu, bir nebze olsun rölenin açılıp kapanmasını önler. Batarya 10.6Volt'un altına indiğinde şönt regülatör akım çekmeyi bırakır. Bundan sonra oluşacak açılma-kapanma kısırdöngüsünün bir önemi yoktur. Böylece yük akımı stabil şekilde kesilmiş olur. Flaşör LED'e seri bağlanmış buzzer, kesikli gürültü yayarak kullanıcıyı ikaz eder. Böylece kullanıcı bataryayı şarja vererek önlemini alır.



Bu devre çok daha istikrarlı çalışır. Giriş gerilimi referans gerilimin altına düşerse çıkışı ani olarak keser. Bu kez devrede histerez vardır. Bu, OPAMP'ın ilgili bacaklarına bağlanmış 1M direnç sayesinde oluşur. Ancak bu devre sadece düşük voltajda kesim yapar. Yüksek voltajda da kesim yapılacak bir devreye ihtiyaç duyulursa sıradaki devre işe yarayabilir.



Bu devre bir öncekinin biraz daha geliştirilmiş versiyonudur. Bu defa LM358'in çift opamp özelliği kullanılmaktadır. Giriş gerilimi ayarlanan referans değerinin altına düşerse opamp çıkışı keser. Aynı şekilde belirlenmiş üst sınırı aşarsa çıkış yine kesilir. Böylece gerek yük, gerekse batarya korumaya alınmış olur.

Projelerinizde ihtiyaç duyarsanız bu devrelerden faydalanabilirsiniz.

İyi çalışmalar.

fide

@seron yanlış anlamazsınız yaşınızı sorabilir miyim?
Her birimiz, geride bıraktığımız eserler kadar ölümsüzüz. Evlat gibi, talebe gibi, icatlar gibi...   http://fidenetgaraj.blogspot.com

seron

Neden yanlış anlayayım... 40 yaşındayım. Ayrıca elektronikçi değilim. Teknik okul okumadım. Ama elektroniği de bırakamıyorum, hobistim. Hatalarım varsa kusura bakmayın.

fide

#3
Ben tam tersini tahmin etmiştim. Ellili yaşların sonunda teknik öğretmen ama bilgisayara adapte olamamış biri diye tahmin etmiştim.

Neyse gençsiniz. Pcb tasarım ve malzeme bilginiz iyi. Yazılım ile aranızın iyi olmadığını başka bir postta yazmıştınız.

Mcu ve yazılım ile bir şekilde tanışmanızı tavsiye ederim. Tasarladığınız devreler bilgi isteyen, kullanım amaçları spesifik devreler. Basit 8 bit bir mcu ile programlamayı geliltirirseniz yaptığınız devrelerden çok çok daha fonksiyonel devreler/sistemler tasarlayabilirsiniz.
Her birimiz, geride bıraktığımız eserler kadar ölümsüzüz. Evlat gibi, talebe gibi, icatlar gibi...   http://fidenetgaraj.blogspot.com

seron

Hocam elektronik yazılım öğrenmem gerektiğini bana çok kişi söyledi. Ama şöyle bir durum var ki benim kafam hiç basmıyor. Asıl sıkıntı bu. Ben de analog devrelere yoğunlaştım.

Yukarıdaki devreler tek bir MCU ile katbekat daha az yer kaplayacaktır farkındayım. Ama benim elimden gelmiyor maalesef. Bu yaştan sonra da üşeniyorum. Özel bir kurs olmadıktan sonra kendi kendime yapabilen biri değilim. Bu nedenle programlama benim için bitmiştir.

power20

#5
Bitmedi. 1 haftalık iştir. O gazla yola kendiniz devam edebilirsiniz.

3 gün.


Gerçek bir ihtiyaç olursa süratle başlayabilirsiniz. Biz de çok tırmaladık aylar yıllar geçti. Parayla programı yazdırmaya çalıştık, ne günlerdi...

Hayal edelim:
Dayıoğlu kapınızı tıklatıyor. Ballı bir üretim işi var. Az yorulup çok kazanacaksınız. Kimse duymasın diyor... Bir anda kafanızda şimşekler... Ertesi gün ilk led yak programı.. oldu bu iş