Full MCU Kontrollü SMPS Güç Kaynağı

Başlatan devrecii, 26 Şubat 2024, 00:47:14

devrecii

Alıntı yapılan: Erol YILMAZ - 19 Mart 2024, 04:44:18Eline sağlık öncelikle. Ciddi bir soru işareti çözülmüş oldu.
Programı biraz daha anlarsak her türlü Mcu'ya aktarabiliriz bu çalışmayı.

Değişkenleri açıklaman mümkün mü?

Global değişkenler:
uint8_t
Ayr_v
Ayr_a,
Ayrhg,
Ayrypy,
tHerm,
fsnon,
vltyok,
AyrDsgt;

uint16_t
Vtis,
Ampis,
Ampdgr,
Ynsn,
syy,
fanpwm,
fanpwmis;

uint16_t
Amp,
Vlt,
Vlto,
Ampo,
Pwm;

const uint16_t _ssd = 2760;
const uint8_t _sxv = 5;

uint8_t syf[];
uint8_t ddt = 0;

Dahili değişkenler:
uint8_t ssd;
uint8_t aa;




sezgin

Akıl eden, emek veren herkesin eline sağlık, benim gibi iş dışında boş zamanlarında elektronikle ilgilenenler için de çok güzel örnek bir çalışma oldu. Bu çalışmada ön yüze önceden ayarlanabilen voltaj değerlerine otomatik geçiş için birkaç anahtar koyulsa pratik olur mu?

Epsilon

Full MCU Kontrollü SMPS Güç Kaynağı PCB for Sprint Layout 5.0
Full MCU Kontrollü SMPS Güç Kaynağı PCB for Eagle
Versiyonlarını  hazırlayabilecek arkadaşlarıda bekliyoruz  :)

Erol YILMAZ

Şu iki mosfetli kısım birbirinin aynısı olması lazım değil mi?
Yanlış mı çizilmiş, ben mi anlamadım mevzuyu ?

devrecii

#94

Yok aslında orada da bir buluş da var  :P  Bobin pwm %50 üzerine çıkılabilmesini sağlıyor.

Burada %50 üzerine çıkılmıyor fakat Gate +12v  -10v volt arası çok hızlı sürülmesini sağlıyor iyi bir yöntem yani.

İki ayrı pwm çıkışı alıp half full bridge de çevrilebilir devre.


Alıntı yapılan: sezgin - 19 Mart 2024, 13:12:06Akıl eden, emek veren herkesin eline sağlık, benim gibi iş dışında boş zamanlarında elektronikle ilgilenenler için de çok güzel örnek bir çalışma oldu. Bu çalışmada ön yüze önceden ayarlanabilen voltaj değerlerine otomatik geçiş için birkaç anahtar koyulsa pratik olur mu?

Sistem temel halde, artık bu tip değişikler yapmak kolay olur , kodu değiştirebilirsiniz.


Erol YILMAZ

#95
Forward trafo da 2 Ferit malzeme yapışık oluyor bildiğim kadarıyla...

Kritik olarak gördüğüm ERL35 trafonun primer endüktansı nedir acaba ?

Bir de IGBT'nin hemen üzerindeki Primer Akım trafosu nasıl bişeydir?

Epsilon

#96
Ayrıca ek olarak
Bu devrenin PCB sini yapmak isteyecekler için:

-PCB nin boyutları ne olabilir ?
-Komponentlerin yerleşimlerini gösteren ufak bir çizim ve ,hangisi neden uzakta (veya yakınında) olması gerektiğini anlatan küçük açıklamalar
-Trafo ve bobinler için biraz daha detaylar
olursa daha da iyi olurdu
Elinize sağlık çok uğraşmışsınız.Ancak bu haliyle bile ,pekçok kişi için hala bilinmeyen yerler var.


devrecii

#97
Alıntı yapılan: Erol YILMAZ - 21 Mart 2024, 11:18:53Forward trafo da 2 Ferit malzeme yapışık oluyor bildiğim kadarıyla...

Kritik olarak gördüğüm ERL35 trafonun primer endüktansı nedir acaba ?

Bir de IGBT'nin hemen üzerindeki Primer Akım trafosu nasıl bişeydir?

İki malzeme yapışık değil eğer gap diyorsan ferrit gapsız , iki bobin birbirinden iyi yalıtılmalı o sorun var çünkü bobinlerin ucunda 600v voltaj farkı oluşur ,  o yüzden (tek bobinli) (iki ibgtli) kullanırlar forward da ,  bir de sığdırmak zordur ferrtin içine iki bobin , bu devrede de Gate trafosundan sekonder de tek bobin değil de iki bobin çıkarııp  iki igbtli tasarıma dönüştürülebilirsiniz istersen çizebilirm.

@Epsilon malzemeler bağlı olukları yerlere mümkün olduğu kadar kısa bağlanmalı , özel bi durum yoksa tüm devreler için geçerli, tabi benim burada bunu yapma şansım yoktu tel çektim ,  bobin konusunda bobinlerin neyin üzerine nasıl sarıldığını videoya çektim bir çıkış bobinini çekmedim o da pc power supply sarı ferrit.

İgbt kollektörden alınan bobinle amper ölçümü çok da önemli değil , onu ve oradan sonra gelen diyot kondasaötr vs çıkıraiblirsiniz  ,  extra koruma iyi bişey ama olmasa da olur ,  minik toroid ferrit üzerine 2 -3 sarım ortasından igbt kablosu geçiyor bu kadar . 
Sistemin ulaşacabileceği max Wattı bu bölgeden arayarlabilrisiniz.

kısa devre tesi BU videoda bu bobinden gelen amper feedbaci olmadan kısa devre testi var


hasankara

Elinize sağlık, açık kaynak paylaşımınız için ayrıca teşekkürler, paylaşımlarınızın devamı gelmesi dileğiyle. Sonraki versiyon için bir kaç öneride bulunmak isterim.

Çıkış akımı için 5 mili ohm direnç kuvvetlendirirken düşük akım değerlerinde özellikle lm358 in başarım göstermesi konusunda şüpheliyim, çünkü ofset voltajı akım kuvvetlendirmek için yüksek sayılabilecek düzeyde ve sıcaklıkla fazlaca değişebiliyor. Yakın zamanda araştırdığım ve yerli bulunabilen TLV2333IDR opamp ı denenebilir ancak beslemesi 12v dan değil mcu beslemesinden alınabilir. Halihazır denetleyici beslemesi ayrıca sağlandığı için, ikinci encoder de eklenerek sabit akım çıkışı özelliği ile farklı kullanım senaryoları elde edilebilir, Laboratuvar güç kaynağı gibi.



Negatif yöndeki akımları ölçebilmek istenirse 1.65 referans oluşturularak 0 akımı yukarı kaydırılmış olur. MCU için 1.65volt karşılığı 0 kabul edilerek işlem yapılır. Önerdiğim opamp kılıf içinde çift desteklediği için ek bir kaç pasif le yukarıdaki şema elde edilebilir. 1.65 kaydırmak istenmediği taktirde ilgili direnç (R34) MCU nun gnd sine yakın noktadan 0 a çekilebilir.

Akım trafosu kullanarak masraftan kaçmamışken, 1200v igbt "VCE(sat) = 3.2 V" değeri yine düşük güç tüketimlerinde, alternatif ürünlere kıyasla verimi fazlaca düşürebilecek gibi. Osilaskop ile inceleme şansı bulunuyor ise Vce yük altındaki sinyal incelenerek yeterli snubber olduğuna kanaat getirildikten sonra, yani 550v değerleri aşılmadığı görüldüğünde, 600V düzeyinde mosfet yada igbt ile güncellenebilir.

Verim dahada yükseltmek istenirse inrush ntc si, röle ile gecikmeli kısa devre yapılabilir. MCU boş pinlerinden birisi ile kontrol edilebilir.


slimandheavy

#99
Anladığım kadarıyla temel ve deneysel metodlarla çalıştırdığınız bu regülatör STM32F334 gibi DSP ve hızlı ADC PWM seçeneklerine sahip bir MCU ile full dijital kontrole uygun hale gelebilir.
Kontrol teorisine hakim bir arkadaş bulursak matematik kısmını da öyle halledebiliriz.
Tebrikler devreci hocam.